Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mimosoutěžní koule

16. 02. 2012
15
16
2692
Autor
Oldjerry

Já to neumím koníkovi vnutit a když už jsem to napsal, tak to sem dám mimokoňsky ... a jejda a nikoli vilda! vytratila se mi cestou poznámka - podle mne nutná: Áda a jeho paní - Alena - se poznali skrzeva myslivectví... Napsáno to bylo předloni na oslavu Ádových sedmdesátin...

ÁDA neboličili tirÁDA pro kamarÁDA

 

My, Češi, nemáme ve slovníku zbytečná slova. Naopak - je pravda, že některá jsou nezastupitelná, nepostradatelná, nenahraditelná. Do některých by to člověk ani neřekl, jak jsou na první pohled nenápadná.

Například ÁDA. Nebýt ÁDA, nebyla by na našem jídelníčku rolÁDA, marmelÁDA, čokolÁDA, limonÁDA, ba ani čalamÁDA. Neexistovala by marinÁDA ani remulÁDA. V lese by neležela klÁDA, na niž by si ÁDA sedl, když čekal  a večer se vkrÁDAl, až půjdou stÁDA zvěře. Pak vypukne pravá myslivecká kanonÁDA. Stavaři by nevěděli, jak vypadá balustrÁDA, estrÁDA, estakÁDA, dokonce ani kolonÁDA. V Praze by nesídlila žádná ambasÁDA. Na nebi by nebyla myriÁDA hvězd. Byl by to smutný pohled. Stejně smutné by bylo, co by udělali Indiáni s obránci pevnosti, kterou by nechránila palisÁDA. Takhle nepomohla Indiánům ani blokÁDA.

Nebyla by olympiÁDA, ani jí podobné KuličkiÁDA a neckyÁDA. Netancovala by se lambÁDA. Na druhé straně by se nemusela dělat parÁDA, když přijede vlÁDA, poklÁDAt červené koberce a hrbit zÁDA. Nebyla by žÁDAnka o zbrojní pas, nemuselo by se pracně střÁDAt na kozlici. Nedala by se sklÁDAt  sklÁDAcí sedačka tam, kde není nablízku kazatelna. Nezastupitelnost jména a slova ÁDA sahá až tak daleko, že i kdyby mezi manželi nevznikla vÁDA, určitě by se alespoň hÁDAli. Holič by nebÁDAl, zda pomůže pomÁDA, aby nám lupy nepadaly na zÁDA. Na poušti bys nepotkal NomÁDA.

            ALENA. Jaký rozdíl ! Jen letmo nějaký ten příklad:  hALENA se dá nahradit košilí, bluzou, nebo i svetrem. Zavazadla, pokud by nebyla zabALENA , mohou býti pohodlně spakována. Nálada může být zkALENA, ale pokud nikoli, může být pod psa. No – a pokud by nemohla být uvALENA vazba, je možné ještě provinilce zašít. Prostě: ALENA je elegantní, prima – ale nahraditelná. To taková DÁDA...


16 názorů

Oldjerry
19. 02. 2012
Dát tip
Tak vida - nevyhrál bych! to je dobře... aspoň mne to nemrzí (:-D

:)

Oldjerry
17. 02. 2012
Dát tip
avoxinko - neeee - je to inovované, doplněné o pár ÁDŮ a ALENA je dopsaná celá (:-D

Oldjerry
17. 02. 2012
Dát tip
Ježíšmarjá, teď mi štve, že jsem nezaKOULIL... To bych byl asi vyhrál, že? No, je dobře, ať má radost někdo jiný, vy všichni jste radost udělali mně a není vás zas tak mnálo. DÍK!!

Alegna
17. 02. 2012
Dát tip
parÁda a zabAlená

Háber
17. 02. 2012
Dát tip
paráda * to je armÁDA * radosTné ******

Zuzulinka
17. 02. 2012
Dát tip
to sis tedy pohrál:)

Týýýýýjo, Járo, tak to jsem se pobavila - SKVĚLÝÝÝÝ!!!******

avox
17. 02. 2012
Dát tip
Teď jsi to na sebe vybreptal! Když to bylo napsáno předloni, stejně to v kouli nemá co dělat. Ale pěkné to je pořád :-))

Oldjerry
17. 02. 2012
Dát tip
Juno - néééééééééé... zatáhl by za to nějakej Kurt, nebo Wilhelm, případně Fridrich... oni by si ti sráči někoho našli. Všem vám děkuji za návštěvu.

Čudla
17. 02. 2012
Dát tip
Líbí *

avox
16. 02. 2012
Dát tip
vyhrál sis a to tak, že pěkně, takže pro mne jsi (mimosoutěžně) vyhrál :-)) */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru