Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuse o Kafi 5

Výběr: Danielane, Markéta, Zuzulinka, egil
20. 02. 2012
6
57
5814
Autor
Jinovata

Omlouvám se, ale došlo k editorskému zásahu do mého článku o angažovanosti (bude možná publikovám ještě jinde, a tak jsem ho trochu přepsal). Pokud jste si Kafe stáhli před 23:50 21. února tak si ho prosím stáhněte znovu. Vím, že se to nemá dělat, ale udělal jsem to a prosím Vás za prominutí. Po editu je článek myslím srozumitelnější.

 

Debata o angažovanosti v poezii hýbe českými luhy i háji. Přes nepřeberné množství řečníků, kteří již k problému řekli své, pořád zůstávají některé základní otázky opomíjeny. První opravdu tematické číslo Kafe má ambici k této debatě nově přispět.

Zde můžete o novém čísle časopisu Kafe volně diskutovat. Pokud by někdo chtěl svůj názor k nějakému článku vyjádřit obšírněji, nechť zašle mail na adresu caskafe@gmail.com a jeho polemika může být příště i otištěna. Na případné dotazy se budu snažit odpovídat zde. Aktuální číslo časopisu si můžete stáhnout z blogu časopisu

ekafe.blogspot.com


57 názorů

alcap on e
23. 01. 2013
Dát tip

good- tip


Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
To krytí nemáme až zas tak hrozné, žádné opravdové přehlédnutí jsi neuvedl. První byl editorský zámjěr a druhé bylo po uzávěrce, tedy až pro další číslo. Rozčilený nejsem, to bylo myšleno ze srandy, stylizoval jsem se do pozice kdy jsem se naštval na kafe. Tu kritiku co jsem na něj snesl nicméně myslím vážně, je spousta věcí, které by mohly být lepší a my si to uvědomujeme. Tvé šumavské podobenství je roztomilé. O avíza na novinky jsem si veřejně říkal už víckrát, ale komu by se chtělo. S tím ovšem počítám, tak to prostě je. V tomhle směru se nicméně značně zlepšíme skrze blog a jeho twitterový feed, který od včerejška běží. Tam se vejde daleko širší spektrum odkazů a zpravují ho v tuhle chvíli už tři lidi.

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
Tak nešlo o přehlédnutí, ale o to, že to je poměrně nové a v tu dobu už bylo po uzávěrce. Bude v dalším kafi.

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
Ok, one man show. Na tomto místě bych chtěl velice poděkovat Winterovi, který mi s obshem Kafe velmi pomáhá. Pohádky: Pokud to je v recenzích tak jsem to opravdu musel řpehlédnut. Vždy před vydáním otevřu kompletně všechny příspěvky v inkriminovaných kategoriích a procházím je. Tohle jsem musel přehlédnout, jinak by to tam bylo. Dá se to ovšemnapravit tweetnutím.

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
Kolekce je příliš krátká na kritiku, proto čistá publikace. Exkluzivní poezii nikdo nenabídnul. Proto jsem to vyvážil kritikou sbírky autora z netu pocházejícího. Ale uznávám to jako nedostatek. Příště bude lépe. Na pozitiva se tě teda už ptát nebudu, je to nepříjemné téma. Co ještě bys vytknul? Já třeba bych vytknul dlouhodobější absenci rubriky anketa. Chce to víc zapracovat. Taky mělo být už dávno kafe ve formátu pro čtečky. Copak neumíme zlomit pár odstavců textu? Ale co se budu rozčilovat, dalo by se pokračovat do nekonečna.

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
Písmáky dětem jsem přehlédl, protože je to ve špatné kategorii. DIskusi je kafe otevřené i spolupráci, ale nikdo se o to nehlásí. A kdo se hlásí tak už dávno diskutuje, ovlivňuje a spolupracuje(pokud ovšem má co nabídnout).

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
4) Nekritizováním exkluzivní povídky je této prokazována exkluzivita, právo nerušeně být publikována. Z diskuse samozřejmě není vyjmuta, naopak je tak na povídku a na nás kladena větší odpovědnost. Těšíme se na zaslané kritiky této povídky.

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
No je to tvůj názor, já mám názor jiný, proto tam překladatelé jsou a ilegalit není. Klidně to mohlo být naopak. Nebo tam nemuselo být ani jedno, to záleží na editorském rozhodnutí. Nejedná se jen o to jestli dát obě věci nebo jen jednu, jedná se o výběr z mnoha a mnoha věcí - které jsem neuvedl. Mé zdůvodnění je níže. Proč překladatelé ano? Protože kritika, která se ke zveřejnění jejich aktivity váže není likvidační. V případě ilegality by byla. Takhle zpracovaný časopis je podle mne kontraproduktivní, respektive by bylo kontraproduktivní ho uvádět jako zajímavý počin. Je to prostě můj editorský názor. Když už se tu spolu takhle sami bavíme, co takhle trochu pozitivního větru? Co vše se ti na kafi líbí, co obdivuješ, co tě naplňuje uspokojujícími pocity, kterým se ani ty nedovedeš ubránit? Zaujalo tě téma některého příspěvku?

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
K tomu Ilegalitu ještě. Toho jsem si všimnul i jsem ho komentoval na písmáku. Problém je v tom, že není zajímavý, proto v novinkách není. Mohl by být čistě jako zajímavost že se někdo o něco pokouší a to je jistě fajn, ale muselo by to být i s kritickým komentářem a to myslím není zapotřebí. Soubor špatných povídek a poezie bez komentáře. Rozhovor s Těsnohídkem je ojedinělý počin, to ještě nedělá časopis.

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
3) To byl vtip.

Jinovata
02. 03. 2012
Dát tip
1) Překladatelský klub není mrtvý, kdykoli může zase začít být aktivní a navíc stojí za čtení i to, co vytvořil za svého života. Je jen přirozené že některé projekty mívají období stagnace. 2) Na kloaku jsme zveřejnili upoutávku už dvakrát, možná třikrát. Taky jsme odkázali na stránky tvaru, na pořad liberatura, na magazín lógr, na blogu nově na aluzi a socialistický kruh (hehe). Taky odkazujeme na pismak a totem - jsme nezavisli. Odkazali jsme i na humanart. Ze zacatku jsme publikovali prejate clanky z neziskoveho casopisu Esprit. Nemame s konkurenci problem, problem je leda s tim zminit vše podstatné. Proto máme zůžený záběr především na to co se stane na pismaku a totemu plus nejake pridavky, ktere by mohly zajimat. Monitorovat celé literární dění nejde. Nidméně jistě by některé informace stály za zveřejnění, ale prostě jsem si jich nevšiml. Konkrétně ten prozaický časopis - nevím, o čem mluvíš. Dej mi kontakt a rád o něm tweetnu na blog.

Winter
26. 02. 2012
Dát tip
No, ona je taky podmínka, aby ti autoři byli víceméně aktivní .)

devian
22. 02. 2012
Dát tip
málo rozhovorů s písmáky, rád bych si přečetl názory takových person jako Sršáň, berany berany duc nebo Zaprděnec. bohužel, jak se zdá z vytyčené linie obsahové kafe stránky, asi se tak brzy nedočkám :´-(

Fouraix
22. 02. 2012
Dát tip
rád bych se zúčastnil této již páté diskutaci o nápoji z pražených zrn kávovníku, ale bohužel mi nedělá dobře na pajšl a piji tak pouze čaj :¨(

.duke.
22. 02. 2012
Dát tip
Myslíš, že se ti Dero vysmíval, protože jsem blb? To Marvine nemá moc logiku. Možná se ti fakt vysmíval proto, že si to myslí - to je na zvážení. Podle mě blb nejsi.

Jinovata
22. 02. 2012
Dát tip
Tisk by neměl být problém. 1) Otevřít PDF v programu Adobe Reader (nebo jiném) 2) Soubor/Tisk (File/Print) 3) V nastavení tisku zvolit na šířku (Landscape) a roztáhnout přes celou stránku (Fit) Pokud takto tisk nevychází dobře, prosím popište mi problém.

Jinovata
22. 02. 2012
Dát tip
Minulý banner byl k číslu 3.

.duke.
22. 02. 2012
Dát tip
Nemohl ten Derův výsměch znamenat i něco jiného?

Jinovata
22. 02. 2012
Dát tip
Jeden článek byl upraven, viz prolog.

Janina6
21. 02. 2012
Dát tip
Čtu napřeskáčku, dukova povídka je zajímavá a kritiky k ní patřící taky! Těším se, až budu moci číst dál.

dajakbol
20. 02. 2012
Dát tip
Prečítal som si recenziu na Vlastivědu Jonáša Hájka; na jej základe by som si predmetnú zbierku asi aj kúpil. Vlastne ma jeho básničky zaujali už v ktoromsi staršom čísle RAK-a (Revue aktuálnej kultúry). Hej a na rozdiel od autora recenzie nepovažujem báseň Bianco za slabšiu (i keď ju teda nemám veľmi s čím porovnať); zdá sa mi akurátne znepokojivá, ako si ju tak prehrávam v autorskom podaní z Youtubu

Markéta
20. 02. 2012
Dát tip
:)

Jinovata
20. 02. 2012
Dát tip
To se nám ta diskuse rozjíždí. Ještě mám hlášenou jednu chybu ve jméně, brzy uploadnu opravu. Snad mě troch omlouvá, že ve druhém článku mám už řeháka jakuba. Díky za upozornění.

Markéta
20. 02. 2012
Dát tip
začerstva

Markéta
20. 02. 2012
Dát tip
zatím jsem u úvodu. "Jan" Řehák mne teda docela rozrazil, ale splíst se může každej. Tímto začersta avizuji

Youssef
20. 02. 2012
Dát tip
Já měl dneska jenom tři třeba. Když to zítra dotáhnu na pátý, můžu se s váma o něm bavit?

Jinovata
20. 02. 2012
Dát tip
Nový banner jsem derovi poslal před hodinou. Snad ho brzy nahodí.

Jinovata
20. 02. 2012
Dát tip
Díky, od tebe to zahřeje.

Winter
20. 02. 2012
Dát tip
Jakože fakt boží časopis!!! Oprav si oplemiku ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru