Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Leden 2012 - K vyhlášeným dílům

25. 02. 2012
12
19
3685
Autor
bestye

Lednové kolo soutěže Povídka měsíce mělo 8 soutěžních děl, která byla hodnocena 18ti uživateli - .duke., baaba, bestye, Big_George, DavidPetrik, fly_through, Fruhling, Janina6, Kamil Sikora, Kiv Čitrem, K3, Lakrov, Pipo, Pomerančová, Rášek, StvN, Tragicus, VůněSlov. Skvělá účast!!

 

1/ Vítězné dílo Tichá noc od autora Tragicus je povídka, která popisuje 24 hodin ze života neznámého muže. Důraz je kladen na pocity a atmosféru, pomocí nichž děj graduje k pointě. Povídka je čtenáři vyhodnocena jako příběh o samotě. Výrazným počinem se jeví střídání časů, které je pro jedny rušivé, někomu naopak v díle dává smysl. Je chválen popis, který dle čtenářů dává povídce atmosféru, z počátku na některé ovšem působí trochu těžkopádně. Padlo i přirovnání ke scénáři.

 

Na mě povídka působila velmi smutně a odevzdaně nicméně s určitým skrytým uspokojením. Stejně jako většině čtenářů se mi líbil popis, který podle mého opravdu dokáže vykreslit dusnou, tíživou a bezvýchodnou atmosféru. Na můj vkus byl začátek trochu dlouhý, autor by uměl atmosféru vykresit i na daleko menším prostoru. Od části dialogové to už má to správné tempo včetně závěru.

 

2/ Druhé místo obsadila povídka .fragment 2. od autora .duke. . Povídka je skutečným fragmentem ze sbírky, kterou bych já nazvala soukromý cestopis. Čtenáři jsou předkládány jednotlivé fragmenty  a minipříběhy z cesty po Indii prolnuté pocitově zabarvenými zkušenostmi, názory a pohledy autora. Čtenáři kladně hodnotili umění autora zvyšovat v průběhu díla napětí, dále pak umění pozorovat a také autorův osobitý styl. Kontroverzním se zdál být začátek – popis Němce, který jedny uchvátil a druhým nedával smysl prostor, který byl tomuto odstavci dán. Závěr byl velmi působivý, ale někoho  rušilo příliš mnoho nových podnětů, témat.

 

Mně se tenhle fragment líbil asi úplně nejvíc zatím ze všech, které jsem od duka četla. Jak jsem již zmínila v kritice, velmi se mi líbí prolínání popisu a myšlenky – obojí je spolu spojeno neviditelnou nití, která vede střípek od počátku do konce. Stejně jako povolení autora nahlédnout trochu pod pokličku je velmi dobře načasováno.

 

3/ Na třetím místě skončila povídka Vřeštěv od autora Květoň Zahájský . Povídka je založena především na dialogu (interview) reportéra regionálního kulturního měsíčníku a autora literárních děl ze třetího poschodí. Je to humorná povídka, takže čtenáři hodnotí velkou míru schopnosti je rozesmát a pobavit. Vtipnost a trefnost situace je chválena nejvíce, stejně jako charakteristika obou aktérů. Velký rozruch vzbudily úvodní verše, které rozhodně stojí za přečtení ;-)

 

Mám tyhle humorné povídky ráda, moc se mi líbily některé trefné postřehy zaobalené do vtipných replik. Pointu prozrazovat nebudu, navíc ji autor sám dokáže velmi dobře skrývat docela dlouho.

 

Na dalších místech skončily:

 

Strom od autora kuti . Povídka je příběhem muže a stromu resp. dvou stromů. Chválena je poetika a neotřelý námět stejně jako umění vylíčit vztah muže jak ke starému tak k novému stromu na tak malém prostoru. Maličko je vytýkána délka textu, která leckde může trochu nudit.

 

OTEVŘENÝ POKLOPEC VE SVĚTE LITERATURY od autora Měrka_out . Kladně je hodnoceno vyjádření hořké pravdy byť vyhnané do extrému a umění nastavit společnosti to pověstné zrcadlo. Tradičně některé čtenáře v textu ruší použité vulgarismy.

 

Půlnoční od autora Kamil Sikora . Povídka se zajímavým námětem, ve které je velmi pěkně vystižena konfrontace dvou světů. Humor, který je povídce vlastní, je pro jedny až příjemně sarkastický, pro druhé poněkud násilný s příchutí kýče.

 

Beruška od autora Madlen7 . Dílo, jehož hlavní devizou je podle čtenářů příběh a použití krátkých vět. Zmíněna je dobrá charakteristika hrdinky, která jí přidává na věrohodnosti. Naopak záporem se jeví jistá „omletost“ tématu.

 

Víš to? od autora zenda . Momentka jednoho odpoledne jednoho páru. Vytýkány jsou zbytečné popisy úvah hlavní hrdinky. Dobře jsou napsané dialogy a zajímavá pointa.


19 názorů

Janina6
06. 03. 2012
Dát tip
Však jo, za to jsme mu všichni vděčni. Též ho hodlám napodobovat, až na mě přijde řada :-)

bestye
06. 03. 2012
Dát tip
Jani - děkuji, ale je to způlky dukovo zásluha. Tenhle koncept je jeho. Já ho jen trochu pozměnila.

Janina6
05. 03. 2012
Dát tip
Jejda, já pořád čekám, kdy se tohle dílko objeví, a ono už tu nějakou dobu je... a já ho přehlédla! Hanba mi! Pěkný to máš.

bestye
28. 02. 2012
Dát tip
květinko - děkuji Ti ;c) Big George - pomlčíme spolu? A děkuju! Electro - díky, ale byl to dukův nápad, já se jen přidala se svoji troškou do mlýna :c)

moc hezky napsané:-)

bestye
26. 02. 2012
Dát tip
Dero, Lakrov - děkuji velice :c)

Lakrov
26. 02. 2012
Dát tip
Solidně napsaná recenze. Kéž by se takových objevovalo víc; písmácke pole prózy by si je zasloužilo.

Dero
26. 02. 2012
Dát tip
Supr, tyhle přehledy se mi moc líbí. Minulý i tento. Díky, bestye!

bestye
25. 02. 2012
Dát tip
StvN, heartrate - oběma děkuji :c)

heartrate
25. 02. 2012
Dát tip
bezvadný, taky chválím

StvN
25. 02. 2012
Dát tip
Fajne.

bestye
25. 02. 2012
Dát tip
Rášek - děkuju :c)

bestye
25. 02. 2012
Dát tip
díky, ono bez Tvého návodu nevím nevím, jestli bych si s tím vůbec poradila.

.duke.
25. 02. 2012
Dát tip
Prima jsi to napsala!

bestye
25. 02. 2012
Dát tip
VT Marvin - pro hodnocení díla čtenáři v prvních odstavcích byly použity některé čtenářské repliky, ale já nevidím smysl vypisovat, kdo z čtenářů si co myslel - to si může každý najít pod dílem a proto jsou tam taky ty klikací odkazy. Já jsem si to zhodnocení představala jako shrnutí, ve kterém budou vypíchnuta právě nominovaná díla - ta jsou podle mne to gró sumářů nikoliv názory jednotlivých čtenářů. Duke mi dal velmi dobrý návod, ale tohle je prostě moje pojetí. Ale ok, beru, že Tobě to tam chybí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru