Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsem namydlenej aneb Dokáže tohle váš kritik?

15. 03. 2012
13
167
7215
Autor
Whitesnake

Klik.

Přede mnou abecední seznam současných písmáckých kritiků. Tucet špinavců, jak se tu leckdo snaží tuto autoelitní squadru azzuru označit? Ale vůbec ne. Prostě autoři, někteří renomovaní, jiní až tak moc ne, někteří poctiví, jiní až tak moc ne - prostě určití arbitři, jejichž funkci na veskrze amatérském literárním serveru osobně vítám.

Otázka zní:

Od koho si vlastně Výběr považujete a hřeje vás u srdce, od koho jej z určitých příčin nedostanete, ani kdybyste se rozkrájeli a čí Výběr by vás naopak polil studem?

 

Snažil jsem se z pozice autora, který tu publikuje zhruba 7 let a který má vedle špatných vlastností i jednu nechtěně fenoménální (udělat si virtuální nepřátele i z největšího flegmatika), nezaujatě, byť veskrze subjektivně, popsat svůj vztah k níže uvedeným virtuálním jménům a k existující (či neexistující) interakci mezi mými publikacemi a jimi.

 

Zde tedy jsou

(a jestli sklonili již hlavy

setne je

katan

přelétavý) :


Danielane: průměrná autorka volného verše, své tipy víceméně recipročně vyměňuje s Markétou a Zuzulinkou - popřípadě patolízalsky poctí Výběrem někoho ze zavedených autorů, kterým se mnohdy rozdávají tipy a Výběry naprosto bezmyšlenkovitě. Vždy mě ignorovala. Poté, co jsem si přečet její dílo a dal svůj komentář, tak bude patrně činit i nadále. Spokojenost na obou stranách. Apropos,reciproční Výběry: stačí se podívat na "tenisové výměny" u posledních, řekněme 10 děl dámského tria Danielane - Markéta - Zuzulinka.

Výběr od ní: děkuji, nechci

 

egil: významný a nadprůměrný písmácký autor - a byť jsem u jeho děl kritikou nešetřil, otiskl mi pár veršů v Hostu, což bylo pro mne překvapením. Ze své pozice a zkušenosti se dokáže bez problémů povznést nad některé půtky a jde mu o dílo samotné. Inteligentní, vypsaný autor, chytrý diskutér, poctivý propagátor poezie, dokáže bez problémů poznat, co je v literatuře obecně dobré.

Výběr od něj: potěšil by, budu se snažit psát tak kvalitně, aby mu nebylo zatěžko mě navštívit...

 

Janina6: naprosto mi zmizela ze zorného pole, vůbec o ní až na výjimky nevím. Druhdy poctivá kritička a autorka zajímavých veršů.

Výběr od ní: dle svých slov se specializuje na prózu a navíc hrubě nestíhá. Ale rád jsem ji zde zaregistroval. Náš virtuální vztah byl druhdy "mile neutrální", v současnosti - poté co zjistila, jaký jsem namyšlený blbec - z její strany téměř (nemile) nepřátelský...

 

Jinovata: již z poznámek na profilové stránce si zachovává patřičný odstup, kvalitní autor a diskutér, který je ovšem o své pravdě přesvědčen neochvějně. Ignoruje mě. Jeho tvorba mi nic neříká a moje jemu taktéž.

Výběr od něj:  překvapil by - i v kontextu faktu, že jako kritik si nenajde čas alespoň jednou za čas proběhnout nové výtvory, přinejmenším v Aréně. Pracuje na základě určitých avíz na nová dílka a spíš se soustřeďuje na reakce ke komentářům svých vlastní publikací. V sobotu 17.3. předvedl vrchol ignorance - nové, subjektivně naprosto příšerné "básni" Miroslawka, šoupnul Výběr bez jakéhokoli zdůvodnění, naprosto automaticky! O co se tu vlastně snažím? Psi štěkají a povýšený vůdce karavany se usmívá...

 

Lyryk: byť jsem jej mnohokrát nakrknul, v poslední době mi dal 2 Výběry - ale bez jakéhokoli komentáře. Asi to nemá zapotřebí a nervy má jen jedny? Každopádně uctivost, kolego! Pracovitý glosátor a komentátor, nechá se vést momentálním instinktem, dokáže poradit. Písmácká aktivita, díky níž může nenápadně profilovat svůj literární rozhled, jej  baví a inspiruje, leč mnohdy nestíhá.

Výběr od něj: vždy těší - chybí jen třeba dvou- tříslovné zdůvodnění

 

Markéta: platí totéž co o Danielane - dovětek za nickem jí namísto zkvalitnění komentářů zvedl nosánek vzhůru, ale možná se mýlím, nevím, neznám, je mi to jedno. Nelze ovšem přehlédnout reciproční distribuci Výběrů a servilnost k zdejším "stars".

Výběr od ní: no way

 

Pipo: na autorské stránce žádné jméno, v kolonce děl velká nula - po mém včerejším dotazu, kdo že vlastně je, jen nějaká přihlouplá reakce. Specializuje se na prózu, komentáře průměrné. Buď má pod svým občanským jménem za sebou skvělou kariéru, anebo poprosil o místo kritika sám? Snad z nedostatku prozaických arbitrů? V tom případě bych zde stokrát raději viděl Kamila Sikoru nebo Květoně Záhajského, samozřejmě i strýčka Měrku. Jejich dílka mohu nahmatat, dotknout se jich, líbat je, nebo na ně zvracet, ale něco... něco... něco... se mnou provádějí. Prázdný nick to nezvládne.

Výběr od něj: kdo to je?

 

Pomerančová: skvostný nick, ale až na pár výjimek mne totálně ignoruje. Nevím o ní vlastně nic.

Výběr od ní: rovněž se údajně specializuje na prózu, snad jí klávesnice voní tak jako ústa :-)

 

StvN: poněkud cholerik, ovšem rovněž zdatný diskutér s logickou argumentací, někdy z něj ale máte pocit, že jej otravujete (když tedy nadhodíte něco smysluplného, samozřejmě). Kdysi jsem jej nasral, nyní až na výjimky vzájemná ignorace.

Výběr od něj: nečekám, silně mne podceňuje, což jsem ovšem způsobil některými výroky sám. Chtěl bych, aby se to změnilo, alespoň v rámci diskusí...

 

VK: Slovák. Bratia zde mají zvláštní komunitu, pomáhají si, drží se, mám rád jejich nacionalismus. Až na to, že dobrého slovenského autora zde abys pohledal. Inteligentní, vtipný. Naše vzájemné poetické polohy se - nejen kvůli mateřskému jazyku - silně míjejí.

Výběr od něj: byl by mi šumafuk

 

Zbora: tak nevím, Marvin a Marking Machine o něm říkají, že práci kritika fláká, já ho vnímám jako citlivého muže s mírně nadprůměrnou vlastní tvorbou, jehož některé komentáře jsou - ať už z hlediska kapacity či formy - na renomovaného kritika nedostatečné. Kdysi, pradávno, mě, myslím, ovýběroval. Také krátce a suše.

Výběr od něj: druhdy velmi potěšil, v budoucnu nečekám

 

Zuzulinka: originální autorka, podprůměrná, zoufalá kritička. Triumvirát Danielane - Markéta - Zuzulinka je ostudou tohoto komentovaného seznamu.

Výběr od ní: zpochybňuji její kompetenci kritičky, navíc ji mám - jako jediného z kritiků -, z velmi osobních důvodů zablokovanou. Ban jsem samozřejmě v rámci tohoto příspěvku na čas zrušil.

 

PS. Prohlašuji na holý pupek, že žádného vlastníka a nositele výše jmenovaných nicků osobně neznám (a až na pár výjimek ani nechci znát) a dělám si o nich obrázek pouze z pocitů, které ve mě vyvolávají jejich publikovaná díla, komentáře, diskuse a kýho-čerta-jaké-ještě útvary.

Což ostatně bezezbytku platí i vice versa.




167 názorů

bitter
23. 04. 2012
Dát tip
aj negativna reklama je reklama..teraz som nutena precitat si aspon nieco od kazdeho spomenuteho autora ...ak v tom bol umysel, blahozelam :D

sidonia
22. 04. 2012
Dát tip
dite_na_skleniku mi mluvi z duse.. dilo ve mne vyvolalo vzpominky:) jako by doba, kdy kazdy vyber rozechvel klavesnici a vse kolem ni, byla pryc.. kdyz muzes napsat, ze by ti vyber od nejake kritika byl sumak, nebo ze o nej dokonce nestojis...:) (pro dns posilam pozdrav:)

DavidPetrik
21. 04. 2012
Dát tip
Tak jsem zase dostal avizo a netusim proc. Diskuze se tu honi za vlastnim ocasem. Coz by nevadilo: vetsina ma rada kolotoce a pout. Podstatne ale je, co zustane po porcinkuli, az maringotky odjedou? Zmeni se neco na radnici? Bude nekdo sbirat psi hovinka, podavat polivku chudym, psat kritiky podle nejlepsiho svedomi a nikoliv z osobnich vazeb apod? A i kdyby se neco na radnici zmenilo, dostanou se zmeny k obcanovi pismakovi? Pokud ne, kolotoce jsou jen pro legraci. A o tu by nam melo jit predevsim, ze? ;-P

jejdavilda
21. 04. 2012
Dát tip
Co nevidím, lyrik je legenda? Leda tak podle doby co tu je, to snad, jinak píše větší blbosti než já a to už je co říct

jejdavilda
21. 04. 2012
Dát tip
i když jsem sebestředný je mi úplně jedno kam Dero mé příspěvky přesune. To ti na tom marvine tak záleží?

Whitesnake
20. 04. 2012
Dát tip
´nuff said amen

Nejlepší je takový kritik, který dává hodně výběrů, soustředí se převážně na poezii a nepíše zbytečně dlouhé kritiky, protože ty například já vůbec nečtu.

Whitesnake
18. 04. 2012
Dát tip
Za hajzla se omlouvám, měl jsem opravdu rudo před očima. Tvé vysvětlení ale neberu, byť jsem agresivní a sebestředný, tak je mi postoj "když ne já, tak nikdo" / "když jste zlí na mne, tak prosím i na jiné" naprosto cizí.

Whitesnake
18. 04. 2012
Dát tip
Jak si můžeš dovolit takhle slizce nabádat ke smazání příspěvku??? Ty jsi opravdu hajzl.

Whitesnake
18. 04. 2012
Dát tip
Hele, co má tahle poznámka znamenat, Marvine ???

Anriena
08. 04. 2012
Dát tip
Nějak mi přijde, že někdo se chce stát legendou, konečně se prosadit... ale nejde to. A myslím, že tímhle počinem to asi taky nebude, protože z neznamých důvodou se mi z toho psaní dělá trošku špatně....

Whitesnake
04. 04. 2012
Dát tip
Díky za názor. Někdo je nafoukanej, druhej zas vyfouknutej, co naděláš :-)

orinoko.a
04. 04. 2012
Dát tip
ty jsi nejaky nafoukany, whitesnake

Mabi
29. 03. 2012
Dát tip
To je velmi pěkný příspěvek.-). Myslím, že je tím zhodnoceno, to co tu vládne odjakživa. Prostě jsou tu různí lidé a různé povahy kritik. Autore přijdeš mi z řádků jako inteligentní člověk, i já jsem tu jako Betty, Lilbeth vedla řadu virtuálních polemik. Byla jsem nařčena, z kde čeho, ale jak vidíš, přežila jsem. Myslím, že právě ty drobné rozepře vedou k diskusi a posouvají běh věcí někam dál. Takové to chlácholivé plácání po ramenou není z hlediska vývoje k ničemu. Lyryk je bezesporu Písmácká legenda (já jsem na Písmáku publikovala od roku 1999, myslím). Stejně jako já si vzal Písmačku (já Písmáka) a stejně tak se i rozvedl... No a podprůměrná báseň od Miroslawka mě opravdu šokuje, musím si projít jeho tvorbu z poslední doby, kdysi dávno (právě v těch letech 1999-2000) psal opravdu hezké básničky. Ono je vůbec směšné říkat, kdo se tu má rád a nemá rád. Já myslím, že obecně můžeme soudit lidi až ve chvíli, kdy je opravdu zevrubně poznáme a na to zde nikdy nebyl prostor.

jejdavilda
26. 03. 2012
Dát tip
jelikož jsem zablokován a nemůžu tudíž vyjadřovat svůj obdiv k tvorbě lyrika, daniel ano i ne a dalších, činím to touto cestou a navrhuji to vylepšit tím, aby se mi nezobrazovaly ani jejich příspěvky. Děkuji

Whitesnake
22. 03. 2012
Dát tip
Moc prosím - bez vulgarit, EQ Zero. PS. jak to bylo s tou horkokrevností? Dobře se o ní teoretizuje, ale já si sám na sobě zjistil, že některé fabulace a prudění některých návštěvníků zde, má jen základní cíl: naštvat svým rádobyrozumováním tak, až vidíš purpurově. Udělat z tebe totálního, nesvéprávného blbce. Nikdo nečte argumenty druhých, čte jen sám sebe a výsledek je, že zde není schopnost shodnout se ani na jediné věci.

Markéta
22. 03. 2012
Dát tip
Vstup do Sekce, Márve! Začni dělat něco konstruktivního, smyslupného...inteligentní jsi dost. Nesnaž se zviditelnit, buď vidět - tam, kde je třeba a takovým způsobem, abys pouze nelezl druhým krkem, ale abys byl pro druhé užitečným. Pak budeš vítán. Pak budeš (jak podvědomě toužíš) přijat okolím. Ale ty do Sekce nevstoupíš, protože neumíš vytvářet, pouze bořit. Příliš sis osvojil onen způsob strhávání pozornosti na sebe, který je založený na parazitování na druhých, zejména na členech Sekce, kteří jsou všem nejvíce na očích. Toho se nevzdáš, protože nemůžeš, nechceš, protože tvoje mysl je nemocná a duch slabý. Nebo je to jinak?

Narvah
21. 03. 2012
Dát tip
to je otázka

Narvah
21. 03. 2012
Dát tip
Tohle se mi líbí: „Obdivuji se, jak může člověk lhát tím, že získá rozum na svou stranu“. J.P.S.

Narvah
21. 03. 2012
Dát tip
:)

Narvah
21. 03. 2012
Dát tip
Ono totiž stát na té druhé straně, vyčkávat na chybu, jakoukoli, kohokoli, jak ty tu už roky děláš, a jak tu teď předvádí Whitesnake, je to nejjednodušší. I s tím uspokojujícím pocitem, že bojujete za spravedlnost, že morálka je na vaší straně atp. Ale začít něco dělat, začít pracovat jako kritik a vzít si na sebe tu odpovědnost, to nedokážete. Protože na to jste příliš velcí sralbotkové. Otázka je, jestli byste na to vůbec měli. Navíc byste museli čelit podobně zneurotizovaným jedincům, jako jste vy sami. A na to jste moc slabí a zbabělí.

Narvah
21. 03. 2012
Dát tip
Marvine, tvým hlavním mínusem je, že dovedeš pouze kritizovat, destruovat. Nic lepšího nevytváříš. Pouze kritizuješ snahu ostatních. Vedeš diskuse pro diskuse. Tvojí primární motivací není něco změnit. Vše je jen o tvém egocentrismu. Pořád omíláš dokola: sám sebe. Je to nuda. Nevím o ničem, co by se tu díky tvé - v jádru ryze negativisticky směrované - aktivitě změnilo k lepšímu. Atmosféru tu dokážeš zhoršovat poměrně dobře. Jistě: i destrukce dokáže uspokojovat, ale proč k tomu využívat zrovna tento server a ostatní uživatele.

Markéta
21. 03. 2012
Dát tip
Jsi to právě ty, Márve, kdo není příliš schopen rozlišit mezi fakty a subjektivními názory. Tedy chápu, že označuješ za blbost moje kvitování rozdílu mezi alespoň trochu citlivějším, sebereflektujím přístupem k diskuzím tohoto typu a priori zaujatatým a nemocným přístupem člověka, který je natolik přesvědčen o sobě samém a o tom, co říká, že si plete demagogii a fanatismus s osvětou. Obdivuji tvoji neutuchající vytrvalost, ale ta monotématičnost tvých komentů mne velice nudí, takže mne z další "disputace" omluv

Whitesnake
20. 03. 2012
Dát tip
ad EQ Zero, ty jsi Marvi? Tvoje přidružené nicky neznám, ale to je jedno. Díky za názor. - někdy by opravdu na těchto stránkách bylo záhodno, aby "autoři u svých úvah uváděli, že jde o jejich úvahy". Ne všichni vypečení čtenáře to totiž chápou. Apropos, nemáš i ty sám s tímto problémem nějakou zkušenost? - ano, jsem vekrze horkokrevný člověk a ... ano... StvN a .duke. mě příšerně vytočili, velký bod pro ně, jestli to bylo jejich cílem.

Markéta
20. 03. 2012
Dát tip
Zero: pokud ses pobavil, tak za to vděčíš leda tak své natvrdlosti. Přečti si můj koment ještě jednou a přemejšlej u toho ;)

halivera
20. 03. 2012
Dát tip
jak je možné, že tu ještě nebyl udělen výběr a má to jen 11 tipů?!

Tragicus
19. 03. 2012
Dát tip
Heh, whitesnakeu... To je mi teda diskuse, někoho kritizuješ, ale sám ostatní blokuješ za kritiku tvého díla/osoby (to je ale vůbec problém všech vás "kritiků společenských poměrů na písmáku"). Jinak si asi pleteš anketu s diskusí, diskuse není o tom, že všichni jen přihlouple odpovídají na původní otázku, ale diskutují. A samozřejmě, jelikož jsi v podstatě jediný, kdo odpověděl, není divu, že se diskutuje o tom... Pokud to nedokáž ustát, tak nechápu, proč nepíšeš do šuplíku. A btw., když ti i takový brepta jako marvin napíše, že jsi špatný diskutér, měl by ses nad sebou zamyslet... :)

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
ad secundum: tiskovka pro prudiče, kteří si pletou diskuzi s nároby vtipným napadáním autora textu a přihlouplou kumulací otravných otázek - skončila. Ani přes slušné upozornění, že se nevyjadřuješ k tématu a stále si léčíš si komplexy způsobem a vtipem, nad kterým se sám sobě zplnahrdla směješ, nemám zájem o tvou účast. ad Dero: trpělivost má své meze, komplex slušných upozornění najdeš shora. Děkuji.

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
Oba se dají shrnout do jedné otázky, .duke. : KDE TO JSME, ABYCH ŹÁDAL O SVOLENÍ, JESTLI SI MOHU NAPSAT SVOU VLASTNI REFLEXI NA VZAJEMNOU INTERAKCI MEZI MNOU A KRITIKY, O NICKY StvN, .duke. a další? Ano, jedna z možný odpověí zní: na Písmáku. PS. Ještě něco? MNoc, prosím, k tému uveřejěného textu. Děkuji.

.duke.
19. 03. 2012
Dát tip
Jaký je tedy tvůj primární a sekundární cíl?

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
Ajajaj, tak už jde na paškál i můj nedostatečný intelekt. Co příště? StvN, mým primárním ani sekundárním cílem nebyl nikoho vyštvat, rozeštvat ani jinak štvát. Pokud jsi to nepochopil, prosím, už nepruď - za koho a s jakým plamenným mečem tu pořád máváš? Orazítkoval jsem tě "poněkud cholerik", tak, prosím, nenaplňuj moji zpozdilou domněnku až tak ostentativně. Jelikož ani po několika prosbách a upozorněních nemluvíš k tématu a stále mě napadáš, fabuluješ a prudíš - odstřihávám tě od tohoto textu. Je či není to demokratické, nechávám na tobě, ale ty mi stále podsunuješ, jak špatně deokracii chápu. Teď máš tedy důvod.

StvN
19. 03. 2012
Dát tip
Pipo, jako jo, kopat není dobré. Jenže tady hnije něco jiného. Lidi se naučili, že říct nějaký svůj pocit/názor je součástí demokracie a že se to jako normálně dělá, i když většinou ani neví proč. Zároveň však na ten svůj pocit/názor očekávají nějaký feedback, nejlépe aby někdo rezignoval. Whatever. Dále je tu ten fakt, že někdy takové ač ojedinělé sebestředné rýpnutí může z celkového pohledu, kde takových ojedinělých sebestředných rýpnutí je více, hrát větší roli a pak se můžeme ptát - co je to vlastně za snahu? Poslední věc. Na serveru, který se věnuje literatuře, což je vlastně bohulibá intelektuální činnost, by člověk očekával jistou úroveň intelektu a k tomu patří i způsob, jakým se reflektuje nějaké zklamání a podobně. Minimálně ochotu spolupracovat tu nevidím.

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
Peklo jsou ti druzí. Amen.

StvN
19. 03. 2012
Dát tip
marie! - posralo se to, ze tu je nejak moc lidi toho typu jako je whitesnake nebo ty. Cim vic takovych, tim horsi tu bude nalada a nikdo uz nebude mit chut neco delat.

marie!
19. 03. 2012
Dát tip
teď po tobě půjdou jak po lovný zvěři. dřív nebyl problém zkritizovat práci kritiků/redaktorů, občas se dokonce i něco změnilo, někdo se chytil za rypák ale to bylo ještě před tou jejich izolací. teď už by tě klidně i žalovali. něco se pos*alo s písmákem.

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
ok

Zuzulinka
19. 03. 2012
Dát tip
pořeš si to jak chceš, co by bylo korektní víš sám, jsi vcelku inteligentní

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
ad Z: pokud již nic k tématu nemáš, rád bych vrátil naši nekomunikaci do stavu před 15.3. Děkuji - ať již za odpověď nebo souhlasné mlčení.

Zuzulinka
19. 03. 2012
Dát tip
když už jsem dostala avízo- chci podotknout Markéto - že důvodem mého odchodu ze sekce není a nebyl tento příspěvek - který je podle mne pouze pamfletem a snahou na sebe upozornit, ničím více ani méně. Také byl tento příspěvek již několikrát poupraven od prvoverze, asi že autor není ještě pořád se svými soudy až tak ztotožněn. ... ale bezesporu jakýkoli obdobný "křikloun" má zde prostor vyjádřit svůj názor, dokonce ho i několikrát změnit a v podstatě se nic neděje:)

Markéta
18. 03. 2012
Dát tip
skoncovat s ostudou kritické sekce - 70% úspěšnost(Danielane, Zuzulinka). Tlesk, tlesk. Markétu jsi, hochu, přecenil, ta se za "nosánek zvednutý nahoru" ne a nechytne, je to totiž naprostý ignorant nicméně tuto diskuzi osobně považuji (na rozdíl od jiných zde na podobné téma)za tu ze slušnějších: jednak v úvodu vymezuješ vcelku jasně rámec - jde o subjektivní (tedy přirozeně zkreslený)pohled na věc, navíc uvádíš, že jde o tvůj vlastní vztah k jednotlivým kritikům. Každý ve svých hlavách nosíme různé názory, zda jsou relevantní, to už je věc jiná. Zaplaťpánbůh, že alespoň tvůj pohled na členy kritické sekce není černobílý, jak tu občas bývá módou btw: k tvé poznámce o "tenisové výměně": Zuzulinka mi za posledních pět děl dala výběr jeden, já jí nevím...myslím že také jeden, oproti tomu např. od Lyryka a egila jsem za to samé období dostala výběry dva a jejich díla ovýběrovala také nespočetněkrát. Pouprav si statistické údaje či lépe úhel pohledu ;)

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Aha, asi v tobě mé otázky evokovaly pocit, že jsem žurnalista a ty nějaká osobnost a jsme na tiskové konferenci. "Tiskovka skončila" může znamenat, že už nemáš čas, nebo se ti nechce odpovídat.

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Tiskovka?

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Tiskovka skončila.

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Bojuješ za lepší a spravedlivější kritiky?

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Spolčení? Ale no tak :-) Prostě logická a proto očekávaná reakce. PS. Díky za zodpovězení otázky.

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Takže pocit nějakého spolčení proti tobě, které jsi očekával? K tvé diskusní otázce: vnímám to téma opačně. Ta funkce "výběru" není pro mé psaní důležitá. Je to záležitost serveru, který si ji vytvořil pro zviditelňování určitých děl. Pokud dá nějaký kritik výběr mému dílu, tak si toho někdy ani nevšimnu. A když ano, řeknu si: "hm". A to je tak všechno.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
No jasně, duke, někteří kritici, kteří se cítí osočeni, jejich sympatizanti a spravedlivá vlna hněvu na mou hlavu, což jsem samozřejmě neočekával :-) To se ale cítím nepříjemně, z toho se nemám šanci dostat, to je konec... :-)

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Jak ti teď je? Máš teď mnoho pozornosti, ale je spíše negativní. Není to nepříjemné?

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
"mile" samozřejmě škrtám, poctivá kritička a namyšlený blbec skutečně nemohou mít virtuální vztah založený na čemkoli milém. Jak by to potom vypadalo? Už mi, ale prosím, nic víc neškrtej. Trochu nadhledu, prosím. Jen tak potom vynikne tva čirost nad mou blbou namyšleností. Odvahu!

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Díky za jasný názor.

Janina6
18. 03. 2012
Dát tip
V minulosti jsem tvou poezii příležitostně četla. Všimla jsem si, že dokážeš psát formálně poměrně zdařilé vázané verše, což se na Písmáku často nevidí. Bohužel na mě často působily buď dojmem samoúčelné hravosti, která mi v literatuře nestačí, nebo pozérství, které mě odrazuje. Ten neutrální vztah si škrtni, chováš se jako namyšlený blbec.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
ad Pomerančová: Když má někdo číst něco, co sám nenapsal, pak je tu neřešitelný problém, že? citát: "...zbytek je poetická licence, která možná opravdu sklouzává k nactiutrhání." Pomerančová.... svěží vůně... která skapává na klavesnici při psaní...a někdo s takovým nickem nemůže mít ústa smradlavá... tož, taková hloupá, trapná asociace. Got it?

Tak to mělo být nactiutrhání? Aha, nepoznala jsem to. Pouze jsem se ptala na význám, tak dík za vysvětlení.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
V tom odstavci pises o publikovanych dilech, coz neni pravda. Neznas ani moje komentare, protoze se sam o prozu nezajmas a ja komentuji zejmena prozu. V diskusich se rovnez objevujes pouze zridka. Takze ja fakt nevim, na zaklade ceho sis mohl udelat nazor a pokud je to nazor na me jako na bezneho uzivatele, tak proc to vsechno spojujes pod hlavicku kritiku. Kdybys projevil aspon minimalni ochotu poslouchat nekoho jineho nez jsi ty sam, to by bylo fajn.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Líbí se mi tvůj nick - zbytek je poetická licence, která možná opravdu sklouzává k nactiutrhání. Budeš mě žalovat? A pokud ne - ještě něco?

Kdyby tě opravdu zajímali kritici a všímal sis co dělají, místo abys soudil podle toho, že se nezabývají tebou, všiml by sis, že píšu kritiky k próze, občas navrhuji nominace do PM a výběry dávám próze. Ale chápu, slovo údajně v tvém komentáři znamená, že spoléháš na zprostředkované informace, protože z nějakéh důvodu si je nemůžeš nebo nedokážeš obstarat sám. Tak já tě na oplátku taky o jednu informaci požádám. Můžeš mi vysvětlit tohle: "snad jí klávesnice voní tak jako ústa " přiznávám, že vůbec nevím, cos tím chtěl říct. Za vysvětlení předem děkuji :-)

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
"... a dělám si o nich obrázek pouze z pocitů, které ve mě vyvolávají jejich publikovaná díla, komentáře, diskuse a kýho-čerta-jaké-ještě útvary. Což ostatně bezezbytku platí i vice versa." Konec citátu (a doufám, že i konec této plané přestřelky. Díky předem!!!!

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Přečti si poslední odstavec publikovaného textu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vzdávám :-) I tvé budiž poslední slovo.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Myslel jsem, ze tvuj text ma za cil divat se na kritiky z pohledu jejich kriticke prace, ne z pohledu, ze jsme spolu nekde parkrat diskutovali.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
StvN: tvá díla nečtu - proto o nich v textu ani slovo. Několika doskusí s tebou jsem se zúčastnil, popřípadě některé, v nichž jsi byl zainteresován, četl. Snad už je to vše, už mě to opravdu nebaví :-(

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Chapes?

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Rozdil je v tom, ze ja jsem si udelal nazor na zaklade toho, co ty skutecne pises a delas, zatimco ty sis udelal nazor na zaklade niceho. Vycucal sis ho z prstu. Mohl bych napriklad rict, ze si vyber nezaslouzis, protoze neumis psat, ale kdyz oba vime, ze te nectu, tak by to byla presne takova nepravda.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Udělal sis na mne negativní názor z mých příspěvků, reakcí, textů - v pořádku. Je to lidské a přirozené - stejně jako to já činím z příspěvků a reakcí druhých. O čem se tady bavíme, v čem je v našem přístupu rozdíl????????? Stěžuj si u Dera, ať to stáhne, nebo napiš vlastní reakci nebo se jdi vydýchat do lesů, je mi to jedno.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Nepotkavame se, takze nechapu, proc bychom meli usilovat o nejake vyrizovani. Ja bych byl jen rad, pokud bys ty nepravdy o mne odstranil, i kdyz chapu, ze se ti t hodi do kramu.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Děkuji za názor. Vše tedy mezi sebou máme, slovy klasika, vyřízeno k dennímu pořádku.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Neni mi jasne proc lzes. Ale budiz. Nakonec muzes plakat, ze si s nekym nerozumis nebo ze si te nekdo nevsima, protoze kdyz sam neudelas nic proto, abys vysel druhemu vstric, kdyz jenom ocekavas, ze neco dostanes a sam nic nedavas, tak nemuzes cekat zazraky a muzes si takhle narikat do nekonecna. Ta tucne napsana otazka. Ja na to nekoukam tak, jako ty, takze ti muzu rict jen to, ze tvuj pohled na svet je zmrzaceny, a proto nemuzes ocekavat, ze budes s nejakym obecnym stavem spokojeny. Smysl by mela tak mozna prvni tretina otazky. A jedina odpoved, ktera dava smysl je ta odpoved, ze kazdy vyber potesi od kohokoliv. Pokud ne, tak mas vnitrni problem. To je fakt. Ale ja se tomu nedivim. Predsudky a nesnasenlivost je tu velika. Otazkou je, proc clovek plny zaste a nenavisti vlastne neco ocekava. Z principu nemuze byt nikdy spokojeny. A jeste jedna vec. Ja te nectu. Paklize ti to uslo, tak se venuji proze. Poesii ctu jen vyjimecne a to jen par oblibenych autoru. Na poesii je strasne dulezita povaha autora, ktera se odrazi i ve versich. Autor musi byt dobry clovek, aby me jeho poesie bavila. To u tebe bohuzel nehrozi a jak to vypada, ani se to nechce zmenit. Ale az napises nejakou prozu, tak ji s velkou pravdepodobnosti cist budu a pak davam vyber v pripade, ze mi to dilo prijde vyjimecne zdarile.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Naprosto transparentní příklad toho, jak někdo čte jen to, co chce. :-)

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Každý text do diskuse by měl mít styčnou otázku - můj příspěvek není výjimkou. :-) Už se vše jasné? Snad ano. Děkuji.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Jakou otazku mas na mysli?

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
ad StvN: k tobě poslední noticka - ano, můj příspěvek mi připadá normální. Tobě ne, názor ti neberu. Nyní, prosím, pokud chceš odpovědět na jasně položenou otázku v mém textu, chutě do toho. Pokud ne, neunavuj. Děkuji.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Tam nahore pises, ze te podcenuji a ze by sis pral, aby se to zmenilo. Ja te nepodcenuji, ty jen proste na vic nemas a jestli ano, tak to dokaz. Ukaz trochu ochoty. Po kriticich pozadujes, aby ochotne kazdemu neco vysvetlovali a sam tu ukazujes, ze jsi jeste horsi. Proste jenom ja ja ja.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Takze nakydat spinu to by ti slo a najednou k tomu nemas co rict? Ptam se znovu. Prijde ti to normalni?

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Třeba ti chybí právě pozornost kritiků, kterých si vážíš. Kdyby si tě třeba egil s Lyrikem více všímali a dali ti občas nějaký výběr, byl bys pak třeba sám se sebou více spokojený.

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Nepřipadá, jen jsem chtěl pochopit, co tě k jeho napsání motivovalo.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
ad duke: připadá ti můj příspěvek hloupý nepatřičný trapný příliš srovnávající příliš posuzující atd atd atd ok co já s tím ???? Tvůj názor. Co po mě chceš? Přestaň mi dávat doplňující otázky. Díky. Totéž platí i pro nick StvN Víc k tomu nemám absolutně nic. Tečka.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Staci rict, jestli ti to prijde normalni. Prijde ti to normalni?

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Máš pocit, že jako autorovi se ti na tomto serveru dostává náležité pozornosti a ocenění - vzhledem ke kvalitě tvých děl a příspěvků? Přijde mi, že to možná trochu porovnáváš.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
ad duke: To je možné. Takhle mě vidíš, může být. Z čeho tak usuzuješ? Samozřejmě z mým publikací, z mých názorů a příspěvků. Velmi dobře. Věřím, že již chápeš.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Tohle k ničemu nevede, StvN

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Díky. Myslím, přijde mi, že jsi v tom názoru vystihl i sám sebe.

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Jeste treba to, jestl ti prijde normalni soudit nekoho, o kom skoro nic nevis, jestli ti prijde normalni soudit praci, kterou jsi ani nesledoval a necetl.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
ad: StvN: Ano, zřejmě to je pro mne víc než názor. S tím bezezbytku souhlasím. Takže vyšší stupeň pro "víc než názor" je soud. Ok, beru. Posuzoval jsem, tedy soudil - pokud mezi to kladeš rovnítko, je to absolutně tvůj problém. Ještě něco?

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Ad duke: těžkopádné výrazivo, kumulace neologismů, násilná sousloví, z textů čiší křečovitý a do sebe zahleděný snobismus, vektor textu a vyznění na sto způsobů v jakési alibistické snaze, hodit vše na čtenáře, snad si z toho pro sebe něco vybere, to vše se navíc téměř nedá číst: kde je myšlenková a formální, tímě pádem obecná hodnota textu ???

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Druhý pokus: proč je Miroslawkova báseň "naprosto příšerná"?

A_tzo
18. 03. 2012
Dát tip
tak minimálně nás tato diskuse zbavila moru jménem danielanda, už jen za to velké díky!

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Zrejme to je pro tebe vic nez jen nazor. Svym pristupem k nazorum ostatnich povysuje svuj nazor na pravdu. Patrne si ani nepripoustis, ze sis cast veci proste vymyslel. Tomu se neda rikat ani nazor. To me mrzi asi nejvic. Prijde nekdo, kdo me nezna a soudi me. Uz to svedci o mnohem. Proste nazor? Vtipne.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
A co jiného, StvN ???

StvN
18. 03. 2012
Dát tip
Proste nazor. Vtipne.

Whitesnake
18. 03. 2012
Dát tip
Výše uvedený příspěvek je prostě názor, duke. Mám názor na kritiky, na Miroslawkovu báseň i na častou absenci zdůvodnění u Výběrů.

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
V jiné formě možná. Takto mám pocit, že problém máš spíše sám se sebou. Bude dobré, když požaduješ po kriticích zdůvodnění výběru, abys třeba začal s tím, že tu vysvětlíš, proč nahlížíš na Miroslawkovu báseň jako na "naprosto příšernou". Nejsi přece jen ten "štěkající pes", viď..

Jinovata
17. 03. 2012
Dát tip
Není pravda, že tě ignoruju, chvíli jsem tě měl ve svých sledovaných a četl jsem od tebe tak 15 věcí. Nakonec jsem tě ze sledovaných vyřadil, protože jsem přestal mít dojem, že bys mohl napsat něco opravdu zajímavého. Na tvé poslední dílo jsme dostal avízo a vážně jsem uvažoval o výběru, ale nedal jsem ho, protože to tam podle mě zase nebylo. Tedy jsem ti pozornosti věnoval více než dost, akorát prostě na tebe nějak nezabírám, to je vše. Oceňuji ovšem tvou snahu. Tvé snahy v téhle diskusi ale nijak neoceňuji, kritici tu nejsou od vysvětlování výběrů ale od výběrování samotného. Samozřejmě jsme k dispozici pokud se jedná o diskusi pod takovým výběrem, ovšem slušnou a dobrovolnou diskusi. kritika jako taková musí být provozována nad větším celkem tvorby v samostatném delším útvaru. Na to mají jen někteří a úřad písmáckého kritika toto nevyžaduje.

StvN
17. 03. 2012
Dát tip
Poznam, kdyz nekdo rika neco, co neni pravda. Hlavne se tu vsichni kritici hazou do jednoho pytle. Kazdy ma ale jiny pristup. Ted myslim tu diskusi. To nahore je jina vec. Je to porad o tom, ze tu lidi hodnoti nekoho, aniz by kolikrat znali jeho cinnost. A kdyz se dostanou do sporu s jednim, tak reknou, ze jsou takovi vsichni.

Whitesnake
17. 03. 2012
Dát tip
Kdo mmá zájem, zde jedna z ukázek, jak pracuje kritik-Výběrář: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=405679

Whitesnake
17. 03. 2012
Dát tip
jin a jang, StvN... nepoznáš-li domnělou hloupost teorií, nikdy nezažiješ brutální sladkost praxe.

StvN
17. 03. 2012
Dát tip
To jsou teorie panecku. Fascinujici.

Ferry
16. 03. 2012
Dát tip
"and" místo "ane" je správně

Ferry
16. 03. 2012
Dát tip
Já sem pílím aspoň s poklonou autorovi, že si zaanalyzoval ve věci kritiků resp. srovnal srovnatelné a podělil se s námi o své názory. Jinak totiž, bez občasného "rozhýbání balvanů", by Písmák ane his people scípli na úbytě. ĎĎĎ.

Whitesnake
16. 03. 2012
Dát tip
Díky za odezvu, alkáči

alkáč
16. 03. 2012
Dát tip
Z výše zmíněných jsem se potkal jen s Lyrykem. Ten se u jednoho mého pamfletu rozčílil tak, že si (tehdy jako Krytyk) utrhl svůj kritický ocásek, ale zase si jej nasdil, a to je dobře. Zbytek neznám, nepotkal jsem jich :-)

Whitesnake
16. 03. 2012
Dát tip
Lydie, díky za přemýšlivé příspěvky, ale já si opravdu nestěžuji, podíl zveřejněná díla/ocennění, kritiky, Výběr mám poměrně slušný,... šlo mi jen o to, jak se někteří kritici nechají vést virtuálními/osobními antipatiemi a samotné dílko jde až v poslední řadě. Jak některé autory a nemusí být jen noví, ostentativně ignorují atd. A navíc. Vázanému verši za současného stavu zde nikdy pšenka významně nepokvete a tomuto stavu, soudě dle některých vázaných děl, osobně rozumím. Ale já se nevzdám, až si mě všichni jmenovaní alespoň jednou všimnou a zjistí, že poezie není jen asociační vrstvění metamor...

Já mam šecki krytyki svinsky ráda!

Tragicus
16. 03. 2012
Dát tip
Tak to se opravdu nechám podat, co to "mění na věci", že sis mne ještě nevšiml. :) Tak respektovaná zpěvačka ti také nemusí dát dobrou kritiku. Váhu má jen kritická práce. Popř. jen ta samotná kritika, to jsi snad schopen poznat, kdo ví, o čem mluví.

Whitesnake
16. 03. 2012
Dát tip
Od uveřejnění příspěvku trvalo zhruba celých 7 hodin, než někdo (Tragicus) přišel se závěrem, že je to všechno o autorovi. Jistě, jakous takous relevanci by vše mělo, kdyby to sepsal někdo nezúčastněný, někdo, kdo tu nepublikuje a jen pozoruje. Mým cílem byl subjektivní postoj po víceleté účasti zde - apropos, tebe jsem si rovněž téměř nevšiml (jak jistě vyplývá z navštěv tvých děl, máš-li nějaká), co to však mění na věci? Dvojsečná je i tvá výtka, že apriori předpokládám, že dobrý kritik by měl být i dobrý autor - upřesňuji, že by měl mít něco respektovaného za sebou, jak dát potam jinak váhu jeho úsudku, komentáři, kritice?

Janina6
16. 03. 2012
Dát tip
Díky za upřímnost, Whitesnake. Máš v zorném poli i prózu? Tam bys mě, myslím, zahlédl celkem často. Poezii si netroufám hodnotit, takže výběr za ni nedám nikomu, ale v próze jsem jich za ty 2 měsíce, co jsem v sekci, pár rozdala. Přečíst prózu alespoň z Arény a přemýšlet o ní zabere docela hodně času, zjišťuju, že poezii už nestíhám číst ani od svých oblíbených autorů. Co se týká mého vlastního psaní, to mi teď zkrátka nejde, no :-)

jejdavilda
16. 03. 2012
Dát tip
Jednoduchá odpověď. Mě nečte nikdo z uvedených a já se jim ani nedivím. Psát jim pod dílka taky nemohu neboť mě zablokovali, Jsme si sympatičtí navzájem a vyhovuje nám to.

Tragicus
15. 03. 2012
Dát tip
Ač se text tváří, že je o kriticích, je vidět, že je to hlavně self-promotion, ostatně je to ale dobře, za těch 7 let jsem si tě ještě nevšiml. Jakoukoliv byť jen potenciální autoritu k hodnocení kritiků jsi navíc ztratil tím přihlouplým předpokladem, že kritik musí být i dobrý autor. Škoda, že tohle nenapsal někdo s nějakými schopnostmi, mohlo to být i zajímavé.

Zuzulinka
15. 03. 2012
Dát tip
jo tedy s půlkou popisu své práce - to slovo "zoufalá" mi nějak ke kritice nesedlo vůbec:)

Zuzulinka
15. 03. 2012
Dát tip
k textu nahoře nic nemám, snad jen, že je porovnáván a dosti ovlivněn egem autora, který zde jasně naznačuje - sympatizuji a podrobněji si všímám jen ty, kteří mě kdy výběrovali /tedy s výjimkou mé maličkosti - ale to zde nebudu rozebírat/ s popisem své kritické práce souhlasím - s dovětkem jakéhosi ženského paktu nikoli, jen mě dost pobavil ostatně, jak jste si mnozí všimli, opustila jsem dnes někdy odpoledne z vlastní vůle kritickou sekci - důvody si ponechám pro sebe milý večer

Whitesnake
15. 03. 2012
Dát tip
No, aspoň ten smajlík vypovídá, že jsi z masa a kostí. Mnohokrát děkuji za inspirativní příspěvek.

protože jsem měla - ze své tehdejší perspektivy neopeřeného pisálka - bezmezný respekt k jejich tvorbě, sečtělosti (mnoho dobrých knih nebo autorů jsem poznala celkem brzy i kvůli nim) a vůbec k tomu širokému literárnímu, a nejen literárnímu přehledu a schnopnosti ho formulovat. že na ně jako na čtenáře byl docela spoleh, že neocení kdeco. a taky respekt k nim jako lidem. a platí to takňák dodnes, jen už jsem míň neopeřená. ale takových tu bylo víc, ale nechci ti z toho dělat retro rubriku.

Whitesnake
15. 03. 2012
Dát tip
Jsi úžasný, Pipo.

Whitesnake
15. 03. 2012
Dát tip
To jsou konkrétní a zacílené otázky... odpovíš?

Whitesnake
15. 03. 2012
Dát tip
Jsi nesmírně tajemný a konspirativní, Pipo. Kteří jsou to jiní... proč ti chybí u tohoto typu osobní reflexe oheň na střeše... a co máš proti klidné diskusi ??? :-)

Whitesnake
15. 03. 2012
Dát tip
a to je ono, dns, proč právě oni ? Proč jsi k ním vzhlíželo/a ? Muselo to mít přece důvod - proč? Z čeho vyplývá jejich renomé? Takhle ta diskuse/poznámka přece stojí.

ve mně ta tvoje diskuse vyvolala tak silnou vzpomínku, že - s prominutím - to chytnu za jiný konec. totiž: ještě teď mě šimrá v břiše, když si vzpomenu, jak mě šimralo v břiše, když se mi v seznamu kritik objevila jména drfaust nebo egil... už jen z toho, že to vůbec četli a že jim stálo za to něco k tomu napsat (bez ohledu na konečný hodnocení), to bylo totiž fakt něco!

Whitesnake
15. 03. 2012
Dát tip
ad Metta: všímavé oči vidět musí ad ovo v easter-vajíčku. Umělé potrefené husy možná že táhnou k teplíčku

Whitesnake
15. 03. 2012
Dát tip
Díky, A, aspoň jeden rozvedený (byŤ ne tak nezvedený) příspěvek jsem očekával :-))

Metta
15. 03. 2012
Dát tip
hm, jeden nick ze zmíněné trojice se mezitím smazal ze sekce a druhý úplně

Se všemi výše uvedenými kritiky jsem spokojen a neumím si na jejich místě představit nikoho jiného. Snad jen Václav Klaus by se jim mohl v moudrosti rovnat. Až to příští rok zapíchne s tím prezidentováním a bude mít konečně dost volného času, tak by to snad mohl vzít. Víte přece o tom, že napsal asi tak milion knih, takže jakousi autorskou praxi má.

DavidPetrik
15. 03. 2012
Dát tip
Ac vedu na pismaku ucet od roku 2004, aktivni jsem zacal byt az pred tremi mesici. Tento text je pro me jako pro novacka uzitecny. Je to sice velmi subjektivni pohled na mistni kulturu (ale copak jsou jine, nez subjektivni pohledy?), ale je alespon uprimny. Ma melka zkusenost s pismakem mi napovida, ze je to (relativne) velmi politicke prostredi. Osobni sympatie ci antipatie, obhajoba vlastni osoby skrze komentare a sva dila, casto zastini samotna komentovana dila. Politizace komunit je nevyhnutelna. Nestyskam si nad ni. Snazim se pochopit, co je na ni dobreho a spatneho. Az najdu cas, napisu o tom esej. Predpokladam, ze Whitesnakeuv prispevek u nekterych zminenych vyvola dotcene reakce. Jestli se ale povznesou nad sva ega, pochopi, ze Whitesnake nekali pouze vodu, ale nadhazuje obecne prospesne tema - propatravani funkce komunity a tech, kteri v ni maji moc. Dekuji Whitesnake. David

Armand
15. 03. 2012
Dát tip
Ale jo, mírně se přidám :) egil: takový autor je v kritických řadách třeba, je to ten akademický typ, má takový ten profesorský přístup. To že se míjíme, je nasnadě, protože nejsem profesorský typ. Jeho výběr je pro autory něco jako vysokoškolský diplom. Je to k ničemu, ale lze se s tím "někam dostat". Janina6: má oblíbená autorka, sice jí moc nevidím, ale možná je to tím, že se dostatečně nedívám, nebo že ona moc nepíše. Takoví autoři ať jsou kritici, protože mají vlastní kvalitu. Lyryk: je Písmácký pojem, i básnický. A souhlasím s tebou, že zdá se být přepracovaný. .-) Ale co si pamatuju, Lyryk nikdy moc komentáře ke svým výběrům nedával. A to je zase tak trochu ten profesorský přístup. Možná kdyby nechal na druhých aby jej glorifikovali, našel by více času glorifikovat a podpořit druhé. StvN: my se míjíme celá léta, ale mám o něm skvělé reference jako o povídkáři (od Nicollette a jelikož je pro mě Nicol jedna z vůbec nejlepších povídkářek Písmáka, tak není třeba pochybovat ani zkoumat). Do kritické sekce určitě patří, má zkušenost a čte. Zuzulinka: se časem vypsala na skvělou autorku. Zuzulinku si umím představit jako protipól profesorských přístupů v kritické sekci. Ale jen ji. To stačí. Kritik musí mít cit, ale nemá být city zahlcen a ovládán. Čímž je zodpovězena i otázka Danielane a Markéty. Markéta: je ale u mě subjektivně jinde, než kam jsi ji postavil ty. To je velmi vnímavá žena, svým básnickým vývojem připomínající mi rebeccu13 (i když nemá její ráznost) :) Markéta má potenciál představovat onu kritickou "střední třídu", tu která je citlivá a zároveň trochu profesorská. Ve svých básních donedávna až moc profesorská .-) Markétě já osobně držím palce. Chápu, že je třeba být korektní a vybrat ke kritickému dílu i nějakého brata zo Slovenska. A to je vše. Osobně si umím představit mezi kritiky také lidi jako sapro, vindal drámo, Yeziiinka, Anetté, zblblýptáček, Danny, Vaud nebo Květoň Zahájský. Netvrdím, že by všichni chtěli .-)

Armand
15. 03. 2012
Dát tip
nezvyklý a odvážný to počin autora :) Ovšem třeba podotknout že autora poeticky vytříbeného a dostatečně šíleného (míněno v dobrém). A jelikož je funkce kritika tak trochu politickou funkcí, je v pořádku, že je podrobena "veřejné" reflexi. O obsahu díla by asi byla možná dlouhá diskuse. :) Vidím tam mezery. Umím si představit, vzhledem ke své desetileté účasti na místním (i zákulisním) dění, že bych některé kometáře řádně rozšířil či přiostřil. Ale nevyžádaná kritika je markantní hloupost. :) A od koho mě hřeje výběr? Od každého obecně vzato, nakonec i kritik či dříve redaktor, je čtenář a dal si čas (a ze svého času výběr) Ale to bývávalo, Písmák není nepolitický, mění se i umění a tak dál a tak dál... Poctou pro mě byl svého času výběr od Břízy, od Lyryka. Ale musím říct, že stejně tak bylo úžasné dostat výběr od Printa, přestože výběroval jako když se chumelí. Proč? Protože z jeho komentáře bylo znát, že četl a že vnímá a ví.

StvN
15. 03. 2012
Dát tip
Cholerik:)

avox
15. 03. 2012
Dát tip
Téma samo mne nezaujalo, nebudu diskutovat. Zaujalo mne použití slůvka "triumvirát" v dané souvislosti, neb mi zbytky znalosti latiny napovídají, že jde sice o tříčlenný sbor, ovšem mužů. Snad abys oživil mrtvý jazyk novotvarem "triumfeminát"? :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru