Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

CITLIVÝ KAPESNÍK

16. 03. 2012
8
28
2971
Autor
srozumeni

Pokus o pokračování příběhů kapesníku s monogramem.

A už je tu zase starý známý látkový kapesník s monogramem. Přichází jaro a povídá jednomu poslednímu balení papírových kapesníčků: ,,Už se na jaro těším. Sice tu budu zase sám, ale budu si moc hezky zavzpomínat." ...

Když se nedočkal žádné reakce od svého papírového přítele, pokračoval tedy dál. Vzpomněl si, že to jaro s sebou přináší ještě jednu veselou událost, o které musí svému papírovému příteli povyprávět.:

,,To máte tak. Blíží se čas Velikonoc a lidé se většinou pustí do velkého úklidu. Mám pak o zábavu postaráno. Najednou se celým pokojem začnou ozývat různé zvuky.  Krom hlaholu hlasů, slyším vždy i takové zvláštní fičivé hučení......fíííííí, vzzzzz, fííííííí, bum, ťuk, fíííííí, vzzzzzz. A tak furt dokola. Trvalo mi nějakou dobu, než jsem tomu přišel na kloub. Vysavač to je. A bum a ťuk to občas udělá i do skříňky, v které je umístěn můj šuplíček. To se pak celý otřesu, zaklepu svými cípečkami a jsem rád, že jsem ve zdraví přežil."

Papírový přítel jen poslouchá a dumá si sám pro sebe. Přijde mu nějaké zvláštní a nudné, co ten jeho látkový kamarád považuje na tom úklidu za tak zábavné.  Osmělí se a zeptá se : ,,A můžete mi příteli říct, co je na úklidu a na vysavači tak zábavného, že se na to tak těšíte?"

Látkový kapesník chápavě přikyvuje a vysvětluje: ,,To je pravda, na tom asi opravdu nic zábavného není. Ale to co přijde po tom vysávání, to mě naplňuje blaženou spokojeností.  A  z té  pak čerpám energii ještě hodně dlouho. Vždy mě totiž vyndají z šuplíčku, pohladí mě po mých záhybech, něco si u toho mumlají. Zálibně si mě prohlíží, někdy si mě přiblíží ke svým rtům až tak blízko, že se na chvilku i dotknou. Jen se vždycky přeci jen trošku bojím o ten svůj monogram. Přitom asi tak nějak tuším, že právě monogram  je na mně to nejdůležitější. Alespoň pro tu osůbku, která si mými cípečkami utírá vlhko pod očima. Někdy začne i vydávat různé zvuky. Prý se tomu říká pláč.  A v tu chvíli cítím svou důležitost a nenahraditelnost. Je mi té mojí osůbky líto."

Papírovému kamarádovi to nějak nestačí. Nebo možná spíš nedochází. Sice se bojí, že bude vypadat za hlupáka, ale přeci jen se zeptá svého přítele s monogramem, co je na tom všem tak úžasné. Dostane se mu tedy očekávané odpovědi:

,,Mé milé papírové balení. Tvůj život je velmi křehký a pomíjivý. Tebe jen použijí a vyhodí. Já už jsem tady spoustu a spoustu let. Těch slzí, co jsem už utíral, tolik citu a citů jsem už do sebe vsákl... Jsem takový citlivý kapesník, nasátý emocemi, který umí vlastně i pomáhat.  A věř mi, to není málo. To je ta blažená spokojenost. "

,,Aha, tak už tomu rozumím" ., řeklo papírové balení smutným hlasem. Možná trošičku závidělo, že tuhle radost nikdy nepozná.. A jestli pozná, tak ji pro svůj jepičí život nebude mít možnost nikomu předat a podělit se o ni.


28 názorů

srozumeni
19. 03. 2012
Dát tip
Véháčko, jak ráda bych rozuměla nějak přesnějc, co si mi tímhle vlastně chtěl říct. Tomu, že mám jen stíhu, tomu rozumím. Ale dál...Jsem asi natvrdlá, ale potřebuju to nějak polopaticky. Jinými slovy nevím, o kterých mých dílkách mluvíš. Přijde mi, že na jednu stranu říkáš, že jsem se vzdálila od sdílení, čímž zřejmě myslíš autistické příběhy,a na druhou stranu že překračuju nějakou hranicí soukromí..?

VH64
19. 03. 2012
Dát tip
Nooo, asi spíš jen ta stíha. Občas se bráníváš, když netřeba, jen to zatím nepotkalo mě. Ale když už - mrzí mě, jak jsi se vzdálila od takového skromného a poctivého sdílení (skromné, to je ale blbé slovo). My nejsme Bohem obdaření umělci, my jen máme ve vzpomínkách něco, co stojí za sdělení. Za tu čáru bychom měli chodit jen v soukromí. Ale to je jen můj názor.

srozumeni
19. 03. 2012
Dát tip
Jestli Ti nějak vadím, tak mě nemusíš číst, ne? To není povinné. Nebo se mýlím, ale začínám mít takový pocit....Třeba jen stíha.

VH64
19. 03. 2012
Dát tip
Mi-mně - já vím, jen jsem to neuhlídal. Mi by ale napsali jen titěvové.

srozumeni
19. 03. 2012
Dát tip
Hmmm? tak jo ??...zdvořilé

VH64
19. 03. 2012
Dát tip
Teď velice slušným zdvořilým hlasem napíšu nezdvořilost - ono bys to asi nenapsala, kdybys mi rozumněla, víš?

srozumeni
19. 03. 2012
Dát tip
( Mi-mně) VH díky za návštěvu, přiznám se, že této Tvé kritice moc nerozumím. Tedy nerozumím těm kontrolkám a bzučákům. Ale ono to asi stejně nejni důležité. Dík za zastavení.

VH64
18. 03. 2012
Dát tip
Mě u podobných věcí začnou blikat výstražné kontrolky a bzučet bzučáčky, ale jo, tohle můžu. Roztomilé, neškodné. Trochu tréninkové střelby na snadné cíle. Pomohlo odlehčení Junovských komentářů.

srozumeni
16. 03. 2012
Dát tip
Hani i Tobe dekuji.

srozumeni
16. 03. 2012
Dát tip
Juno,gabi,josefino,Alegno,NaNov, remegatko,vsem vam moc dekuji.

8hanka
16. 03. 2012
Dát tip
*:)*

renegátka
16. 03. 2012
Dát tip
těším se na další příběh

Honzyk
16. 03. 2012
Dát tip
..vskutku neni zac.

Josephina
16. 03. 2012
Dát tip
hezké

Alegna
16. 03. 2012
Dát tip
tenhle díl je k zamyšlení*

gabi
16. 03. 2012
Dát tip
pekne*

srozumeni
16. 03. 2012
Dát tip
Honzyku,dik za zajimavy komentar. Romane,dik za navstevu.

Honzyk
16. 03. 2012
Dát tip
...za co..?------------

srozumeni
15. 03. 2012
Dát tip
Jo, jo, to nemáš povinné. Ale jestli budeš číst, tak zkus nejdřív tu předešlou. Dobrou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru