Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ženy, kterých si vážím - DVEŘE

02. 04. 2012
10
4
803

Rodiče leží naporcováni mačetami v chatrčích z rohoží, v příkopech u prašných cest, kudy doufali, že s dětmi uniknou. Stovky sirotků běží svůj závod o život, terakotové nohy od červené země.

Za hranicí v buši otevřené dveře, v nich stojí drobná mladá žena a gestem přijetí zve všechny dál. Dům už je plný k prasknutí, ale kout na spaní a miska se jistě ještě najdou. Manžel je úředník v pojišťovně, na zdejší poměry jsou bohatí. A má pro svou malou učitelku s velkým srdcem pochopení.

S pomocí několika žen z okolí každý den krmí, obléká,  vyučuje. Objímá plačící a ustrašené. Po nocích hladí čela, aby odešly děsivé sny.

Časem už opravdu není ani místečko. Podaří se jí v nedalekém hlavním městě založit sirotčinec a školu. Kupuje dětem boty, zajišťuje jim alespoň jedno jídlo denně. Rýže, fazole, omáčka z palmového oleje a trochy zeleniny. Začne spolupracovat s projektem adopce na dálku a stává se koordinátorkou práce na těch nejubožejších místech. Vyhledává další chudé a bezbranné a poskytuje jim všestrannou pomoc.

A všude okolo se šílenci dál rvou o kontrolu nad těžbou zlata a diamantů. Posedlí mocí nevidí, že jen dělají špinavou práci pro skutečné vládce za oceánem, kteří si nad tím vším myjí své bílé ruce.


4 názory

...čest takovým lidem*

srozumeni
03. 04. 2012
Dát tip
***

Honzyk
02. 04. 2012
Dát tip
..prga, co me napadlo: "vseobecne platny"....bohuzel-( napsany kultivos, kratce, vystizne...ale nepotesi...co uz taky, zeo?.. *

Alegna
02. 04. 2012
Dát tip
ukázka, cěho je člověk schopný z té dobré i té nejhorší stránky *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru