Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlakem z Prahy do Chebu

04. 04. 2012
14
20
3307
Autor
Movsar

Komáři a práva člověka

Za Horovicemi rozkročený bagr, pevně přisátý ocelovými chapadýlky k zemi a bodá do ní jako komár do zad spáče. Má vytrvalost benzínového motoru, ale limity zákoníku práce. Tlustý bagrista už myslí na poslední pich a studené pivo v hospodě na návsi. Ještě pořád máme nad technikou o pivo navrch.

 

Žena a koleje a krajina  

Železniční stanice Kařízek se ohlašuje pečlivě upravenou průvodčí v brýlích a postoji antické sochy. Usmívá se. Jak by ne, pár metrů za domky jsou už lány kypré hlíny a taky kudrlinatá říčka. Jako by té krajině někdo sundal brýle a ze sošného postoje ji položil na záda.

 

Ticho útočí  

Protihlukové stěny před Rokycany ruší výhled do okolí. Který partyzán klidu je sem nastavěl? Jaký sabotér rozhledu? Místní možná při večeři lépe slyší cinkání lžící o dno talířů, ale vyměnit si mezi sousty nudlí pohled s cestujícími za okny rychlíku už se jim nepoštěstí.

 

Akademie

Projíždíme kolem Golfové akademie před Chrástí. Studenti parkují své limuzíny těsně u pažitu a netrpělivě vyhlížejí akademiky. Ti přicházejí odění do stylových amerických talárů s pruhovanými límečky. Za zvuku Gaudeamus igitur tu dnes budou ti pilní přísahat na hůl mistra greenu. Zítra už pak budou zcela jiní. Ještě daleko více jiní.

 

Prach a pivo

Jsme v Plzni na nádraží. Zemi dříve nasáklou životadárným pivem tu pokrývá už jen prach z lokomotiv. Dusivá smrt proti rozkurážnělému životu. Průmysl bere vrch i tu, přestože chlapíci camrající hořkou dvanáctku u papundeklových stolků si to nemyslí. "Ještě jedno," poručí s velkomyslností majitele chmelnic, a než se natočí, budou bagančaty stírat prach perónu.

 

Láska v plechu

Za Plzní je šrot. A v tom šrotu mnoho šrotu. A v té mnohosti šrotu bod, punctum. Žlutá karosérie stařičkého Volkswagenu jako krovky brouka, který už není, ztratil se a slunce pak ohladilo jeho skořápku na kamenité cestě. Nějaký plzeňský pábitel, místní Knoflíkář si je možná vyhlédl, aby je odnesl domů a miloval se v jejich útrobách s manželkou. Jestli přitom pouští dálková, nebo jen potkávací světla, to už diskrétně přejdeme mlčením.

 

Mimo prostor a čas

Stanice Svojšín je opuštěná. Nebýt venku světlo, báli byste se, že je opuštěná dnem i nocí. Jen kousek od kolejí hned vedle železnicčního domku polorozpadlé bistro U draka. Jakoby se vietnamská válka před čtyřiceti lety přehnala i tudy. Místo mimo prostor a čas. Svojšín.

 

U Pavlovic

Ta mýtina nad klikatící se řekou u Pavlovic, to je láska sama.

 

Cheb

Zaplevelený dvorek za kostelem sv. Mikuláše a sv. Alžběty byl slyšet tichem. Cheb už dobrou hodinu halila černá obloha a já tušil v tom nepořádku kočičí svět. Čekal jsem s gotickou věží a měsícem za zády jen chvíli. Dvě žárovičky blikly ze tmy. A pak zase, černý stín se krčil mezi trsy trávy a odloženého nábytku. Co tam hledala? Večeři, nebo něco, co nemůžeme tušit? Ani s jistotou gotické věže za zády.   

  


20 názorů

Gora
07. 10. 2015
Dát tip

Zaplevelený dvorek  za kostelem sv.Mikuláše býval i mým dvorkem a jednou se mi tam někde ztratil pes... Trefné postřehy...


Movsar
27. 04. 2012
Dát tip
p: tahle zpráva potěšila moc! díky za čtení

pampelin
27. 04. 2012
Dát tip
nikdy mě nenapadlo jet do Chebu Až teď +

VH64
23. 04. 2012
Dát tip
Taky to tam jezdívám. Ale jsou tratě, které mám radši. Možná je chyba v tom, že v Plzni točím jinam? Nebo jsou všechny tratě za Plzní půvabnější?

Honzyk
06. 04. 2012
Dát tip
rebecco, a vis, jak vznik Spalicek? Esi vis, sry, ale ja v Chebu bydlel dost dlouho,jo, maturoval tam "pred skolou" v Praze, jo, no a tam, co je Spalicek, meli svy pronajaty mista ruzny obchodnici...po case jim mesto navrhlo, ze jim mistecka proda, ze kazdej na tom svym pudorysu muze si do vejsky vyhnat svuj baracek: a tak vznik celej ten slepenec. * No ale co je na Chebu uzasny: rozsahly, ohromny, ruzne se vinouci podhradi kolem Ohre, ktery jsme jako kluci prolejzali...jsme se tam dycky malem ztratili: utzasny mesto!.))ahoj, reb.!.)) (sry, Movsar)...frantisek

Nicollette
05. 04. 2012
Dát tip
Podél té Mže u Pavlovic často chodívám. Vždycky, když jedu vlakem, koukám na tu cestu a těším se, až bude zase teplo a vyrazím tam :) To je hezký, že kdosi tudy jezdí taky *

DavidPetrik
04. 04. 2012
Dát tip
Skvele postrehy a zajimave obrazy. Jedine mi nesedi zdrobelina: "prisaty ocelovymi chapadylky". Tip.

Josephina
04. 04. 2012
Dát tip
abys nedopad´jako Valdštejn

Movsar
04. 04. 2012
Dát tip
díky, honzyku, i ty mně. to město má obrovské kouzlo, ten večer mě na pokoj vyhnal až chlad.

Fruhling
04. 04. 2012
Dát tip
Pěkné to je. cesta kolem Stříbra je opravdu krásná.

Čudla
04. 04. 2012
Dát tip
/*

Honzyk
04. 04. 2012
Dát tip
p.s. ten tvuj Cheb tady ,(Oheb, Eger, zeo) az magickej - krasny vyusteni celyho toho kodrcani...)

Honzyk
04. 04. 2012
Dát tip
..udelals mi docela velkou radost, pac ja z Prahy do Chebu a zpet jezdil "na vyšukou":D...a byt nesnasel ja ten vlak, ta data, kdy "se jelo" na zkousky treba a tak...cos prece jen milyhos mi pripomnel... _______ v Chebu my tenkrat bydleli(ten odstavecek mne zvlast mily): zalozim si, diky:) **

Movsar
04. 04. 2012
Dát tip
díky všem za čtení a za vlastní postřehy. tartaro: tam to je skutečně nejzajímavější, je nesparvedlivé, že účinek kofeinu už tam oslabuje a únava i tak narůstá. :-) k_z_ díky za upozornění. škoda že vypravují vlaky jen fotbalovým fanouškům, nejčastěji na tarse praha - ostrava, ostrava - praha. mohli by někdy už vypravit speciál pro nás písmáky.

baronka
04. 04. 2012
Dát tip
Vlakem jsem jezdila z Chebu do Světa na vandry uzda voněla ještě kouřem za oknem líbeznost krajiny Vždy se dalo natrhat na báseň

Rozinky z vánočky. Příjemné čtení. Jenom jedna věta mi přijde taková neohrabaná: Tlustý bagrista už myslí poslední na pich...

srozumeni
04. 04. 2012
Dát tip
Hezké postřehy cestovatelsko-železniční...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru