Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vasudev, svatby a já

14. 04. 2012
8
23
2110
Autor
VH64

Související (vloženo) "Vasudev" (06.03.2012) "Vasudev, svatby a já" (14.04.2012)

Vasudev, svatby a já

 

(1)

Ve druhém hotelu, ve kterém jsme v Egyptě bydleli, pořádali každý víkend svatby. I někdy v týdnu, ale o víkendu vždycky. Obytná část hotelu dělala jakési C s nožičkou obklopující bazén, v nožičce bylo technické zázemí s kuchyní a jídelnou a k nim ze strany od ulice přiléhala hala pro svatební veselice. Normálně nás svatby nijak nerušily, jen jsme se potkávali se svatebčany rojícími se před hotelem.

Ke svatbám se vážou dvě příhody, jedna úsměvná, třebaže až dodatečně, protože Vasudevova, druhá neúsměvná, protože moje.

Ta Vasudevova se udála asi takhle. Vyšli jsme před hotel a čekali na řidiče, až se někde vypovídá a přijde k autu. Před vchodem do svatbové haly stáli dva chlapi, na první pohled bylo poznat, že jsou silní jako býk a skoro také tak chytří, a všem bylo hned jasné, co jsou zač. Jen Vasudevovi ne. Nedívá se na správné filmy. Založil si ruce za zadek, takže je chlapi neviděli, rozšafně se k nim klátil a skřehotal svojí příšernou indglish žoviální otázku, co že to tu máme za svatbu. Chlapi ztuhli a svěsili brady a ruce do pohotovostní polohy.

Bylo to v období, kdy už jsem byl občas zralý na vasuvraždu, tak jsem jen ukročil za auto, pomyslel si, že třeba to konečně někdo udělá za mě, a sledoval jsem, co bude. Na poslední chvíli se odněkud vynořil náš řidič. Situace mu musela být úplně jasná, protože už z dálky se širokým úsměvem chrlil směrem k chlapům něco arabsky. Ti přitáhli brady k obličeji a beze slova sledovali, jak odvádí zmateného Vasudeva k autu.

 

(2)

Moje příhoda nebyla takhle svižná a nikdo se nevynořil, zůstal jsem v ní celou dobu sám.

Chodili jsme s Vasudevem na stálé noční směny, před nebo popůlnoční, ale jednou za tři týdny jsme drželi víkendové denní dvanáctky. Pro mě to jsou nejhorší směny, špatně se mi na ně mění spaní, ve dne se pak většinou ani nedá si někde ukrást záchovné půlhodinové zdřímnutí, nemám je rád. A před jednou takovou směnou spustila v noci na bazénové straně hlasitá muzika. Měl jsem pokoj v přízemí, dvě obrovské reprobedny mi hrály hned za oknem, spát se nedalo. Oblékl jsem se a šel se podívat, co to.

K bednám patřilo pět usměvavých fousáčů v černém, na živo hráli a zpívali do mikrofonů, okolo bazénu dvanáct patnáct stolů, u každého osm deset vážných fousáčů v černém, před každým sklenice a láhev s vodou. Svatba. I fousáči se žení. Nebylo sice moc jasné s kým, že by..., to u nich nepřichází v úvahu, ale holky se nejspíš tvářily vážně v prostorách, které obvykle stačily všem dohromady.

Vydal jsem se protestovat do recepce. Náhodou tam byl ten nejvstřícnější, nejslušnější a nejspolehlivější recepční. Omluvil se a slíbil intervenci. Za pár minut hudba skutečně ztichla a fousáči začali odtahovat bedny. Zalezl jsem do postele a zkoušel usnout, než se mi to povedlo, hráli zase. Ne že by se mi ta hudba nelíbila, byla zajímavá, šlapalo jim to jako Zappovi a živě, za jiných okolností bych si jí určitě rád poslechnul. Ale potřeboval jsem spát a štvalo mě to i z principu. Ti lidé ignorovali všechny hosty v hotelu.

 

(3)

Znovu do recepce. Recepční se omlouval, určitě to brzy skončí doopravdy a ty bedny přeci popotáhli. Že není velký rozdíl mít po prsa vysoké reproduktory 2 nebo 5 metrů od okna ale uznal. Zeptal jsem se, co může znamenat brzy. „Je to svatba.“ – řekl s velmi omluvným výrazem.

V mém pokoji se nedalo nejen spát, ale delší dobu ani existovat. Jsem selského rodu, mám v genech, že většina problémů se dá vyřešit vidlemi. „Nanejvejš mě podřežou.“ – a vyrazil jsem.

Přisedl jsem si k nejobsazenějšímu stolu. Fousáči dělali, že mě nevidí, jen se tvářili ještě vážněji. A jeden po druhém se začali vytrácet. Když se stůl vyprázdnil, přestěhoval jsem se k sousednímu a vše se opakovalo. Bohužel nemizeli úplně, pouze se rozptylovali k okolním stolům a hlavně, muzika hrála dál. Před kapelou byly tři řady židlí, přesedl jsem si doprostřed té první. Při každém náznaku konce skladby jsem vstával, tleskal a pískal. Muzikanti se rozpačitě usmívali a brzy se odněkud vynořil funebrácky vypadající pán. Přihrbený, s výrazem jako by se chystal mi sdělit, že nebožka nám nechce hořet, řekl – „Víte pane, my tady máme oslavu.“ „No to je skvělé, já tady bydlím, tak lets party!“

Pán odcupital, za chvíli jsem ho viděl, jak u protějšího rohu bazénu přikyvuje dvěma fousáčům, pořád ten chmurně všesouhlasný výraz, a za půl hodiny už jsem v klidu spal.

 

(4)

Byl to dost možná můj malý soukromý příspěvek světovému džihádu, tak až někdy někde poblíž vás exploduje sebevražedný fousáč, vzpomeňte si, pokud přežijete, třeba to bude i mojí vinou.


23 názorů

VH64
26. 04. 2012
Dát tip
Tangens_Omega36 Zemědělsky řečeno "pro obohacení chovu". Občas mi někdo přijde zajímavý a něčím potenciálně spřízněný. Děkuju za návštěvu a za názor!

VH64
19. 04. 2012
Dát tip
Lakrov Děkuji uctivě!

Edvin1
19. 04. 2012
Dát tip
Jen kradni! Jaká čest, že to někomu stojí za to! LOL

Lakrov
19. 04. 2012
Dát tip
Zajímavou diskusi jste tady, pánové, rozpoutali. Lze říci, že je plnohodnotným doplňkem "cestopisného" vyprávění, na jehož základě byla položena. Odstavec: "S věřícím člověkem nemá smysl hovořit racionálně o jeho přesvědčení. Víra není věcí rozumu. Ta je umístěna někde jinde. Kde, nevím. Na to se názory velice různí." mám chuť ukrást a uložit si. Díky za něj.

Edvin1
19. 04. 2012
Dát tip
Díky za pokec! :-) Ed

VH64
18. 04. 2012
Dát tip
Vím vím. Ale těch dvou pánů jsem se přímo zeptal, jestli se tím stanu muslimem a otevřeně jsem řekl, že jím být nechci. Oni odpověděli, že ne, že to je věcí srdce, vnitřního pocitu každého jednotlivce. Byli to starší a vstřícní pánové od řídicího panelu. Tohoto konkrétního svého kroku se nebojím. A navíc, těžko říct, jestli by striktní odmítnutí nenapáchalo větší škodu. Vzdělaní věřící - je to tak. Jen si tu souhlasně pokyvuju hlavou...

Edvin1
18. 04. 2012
Dát tip
"Odříkal přestupnou formulku"? Tak to bych nedělal. Stal ses tak formálně muslimem. A návrat dle jejich pravidel není možný. Jestlipak víš, že právě v Pákistánu a Afghánistánu ne tak dávno odsoudili dva muže k trestu smrti za konvertování ke křesťanství? Toho Pákistánce před stětím zachránilo jen to, že u soudu tvrdil, že jednal v pomatení mysli. Jak dopadl ten Afghánec, už nevím. Na webu se to ovšem dá vyhledat. Ke vzdělaným věřícím: Setkal jsem se s německým dvouhvězdičkovým generálem, člověkem neobvyklé inteligence, jinak hluboce věřícím katolíkem. Věřil stejně, jako nějaký středověký analfabet. Tito lidé dovedou oddělit svou víru od svého racionálního myšlení. Kupříkladu při své práci zapnou jednu část mozku, v kostele druhou. S tímto fenoménem jsem se setkal i u jiných věřících intelektuálů. Uvedu ještě jeden příklad: Praktikující židé věří, že pět knih Mojžíšových sepsal Mojžíš. Když jsem se jich zeptal, jak Mojžíš dokázal sepsat i tu část, jež hovoří o jeho smrti, jen se tajemně usmívali. (Mohli mi přece říct, že tuto část doplnili pozdější redaktoři, ale neudělali to.) S věřícím člověkem nemá smysl hovořit racionálně o jeho přesvědčení. Víra není věcí rozumu. Ta je umístěna někde jinde. Kde, nevím. Na to se názory velice různí.

VH64
18. 04. 2012
Dát tip
Já jsem žádnou jinou Knihu nečetl, tak si netroufnu soudit. Tedy, soudit, obecně je neslučitelnost naprosto jasná, ale z praxe mám dojem, že přinejmenším protestantismus si nějakou formu koexistence víry a moderního poznání vytvořil. Víra je zvláštní věc. Moji jinak velmi soudní a věcní křesťanští kamarádi se uchylují k podivným myšlenkovým konstrukcím, když zavedu řeč na dinosaury, pákistánští chemičtí inženýři se jen divně usmívají a uhybají očima, když se jich zeptám, co si při svém vzdělání myslí, že je jiného na masu vepře nebo psa... Ale dokud se nevytahují nože nebo neodpalují nálože, je to dobré. Loni jsem pánům v pákistánské rafinérii odříkal, poté, co jsem se ujistil, že mne to k ničemu nezavazuje, onu pověstnou přestupnou formulku. Byl to od nich výraz uznání mého předchozího působení u nich, tak jsem jim slušně vrátil zdvořilost...

Edvin1
17. 04. 2012
Dát tip
VH64: Podobně je zajímavý i Starý Zákon - "židovská" část Bible. Mohamed jej znal, a původně se považoval za jeho pokračovatele. Teprve když se s ním židé odmítli sloučit, tedy uznat jej za svého proroka, se od nich odřízl a vytvořil vlastní náboženství. Zajímavý je Tvůj názor, že islám je neslučitelný s moderním vzděláním. A židovsko-křesťanské učení snad je? Vezmi si jen některé z pilířů těchto nauk: Stvoření světa v šesti dnech. Narození Ježíše z panny. Jeho "smrt" a vzkříšení. Atd. Ke zhroucení křesťanství již dochází: V Evropě a zčásti i v USA a Kanadě křesťanů ubývá. Kostely zejí prázdnotou. Důvod: Ničí je čas. Ten pracuje proti nim. Nejzákladnější naukou křesťanství totiž je "brzký návrat Mesiáše na Zemi". Již 2000 let. Kolik procent Čechů je vůbec praktikujícími křesťany? atd.

VH64
16. 04. 2012
Dát tip
Musulmani jsou asi úplně speciální. Nesetkal jsem se z žádným křesťanským extrémistou, nemůžu soudit úplně kvalifikovaně, ale mám takový pocit ze všech mých cest a pobytů. Přečetl jsem si kvůli tomu Korán a jsem přesvědčený, že jsou nereformovatelní a dokud budou na téhle planetě s námi, budou problémoví. Ale na druhou stranu si myslím, že islám je neslučitelný s moderním vzděláním a že by se mohl zhroutit sám do sebe. Ovšem musím uznat, že Korán je zajímavá a působivá kniha.

Edvin1
16. 04. 2012
Dát tip
VH64: Máš recht, fanatičtí příslušníci nejrůznějších náboženství vnímají jinověrce jako "cizince". Viz moje povídka Soused, kde tuzemský hrdina nazývá jinověrce pohrdavě "pohani" (můj vlastní otec!). Alegna: I Ty máš pravdu - záleží na jedinci. V mém tvrzení jsem ovšem vycházel z bohaté osobní zkušenosti (přemnohá léta v cizině a přesně tyto zkušenosti).

VH64
15. 04. 2012
Dát tip
Můra73 Děkuji uctivě!

VH64
15. 04. 2012
Dát tip
Edvin1 Děkuji! Obecně souhlasím s tím, že cizinec je předem v nevýhodě, tady si myslím, že "cizinci" pro ně byli všichni, kdo nejsou stejně pevní ve víře. Asi by neuspěl ani místní.

VH64
15. 04. 2012
Dát tip
Alegna Děkuji! S fousáčem bych se taky nerad ženil!

Alegna
10. 04. 2012
Dát tip
Edvine, myslím, že tady by záleželo na tom, na koho by narazil, kdyby na mě, tak bych se zastyděla a krabičku zvedla, ale u horkokrevného národa z povídky je to přímo životu nebezpečné

Edvin1
10. 04. 2012
Dát tip
Alegna: Dle mé zkušenosti ze života v řadě zemí si dovoluji tvrdit, že problém nebyl v tom, že ty hlučné svatebčany někdo napomínal. Kdyby to udělal domorodec, tak by mu to snadno prošlo. Napomene-li domorodce COZINEC, je automaticky v neprávu. Ten se buď přizpůsobí, nebo ať táhne, odkud přišel. Jen si představte, jak byste Vy reagovali, kdybyste třeba na ulici odhodili krabičku od cigaret a nějaký Vietnamec by se odvážil Vás napomenout! Tato nuance v lidském chápání nám snadno uniká. Jinak je to velice zajímavý, dobře napsaný text.

Alegna
07. 04. 2012
Dát tip
uf, není veselka jako veselka, tuhle bych si nepřála

VH64
07. 04. 2012
Dát tip
To byli "otlučený top". Fousy a díra v čele.

To nebyli ZZ Top?

VH64
07. 04. 2012
Dát tip
Vím vím, já se někdy bojím až dodatečně...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru