Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Únor 2012 - K vyhlášeným dílům

07. 04. 2012
5
155
4786
Autor
Tragicus

Únorového kola 2012 soutěže Povídka měsíce se zúčastnilo 11 děl, z nichž stejněhlavá porota (jmenovitě .duke., baaba, Fruhling, Janina6, Kiv Čitrem, Květoň Zahájský, Pipo, Rášek, StvN, Tragicus, VůněSlov) zvolila devíti body Povídkou měsíce dva texty: Domy a zahrady autora Fruhling a O špeku a udičce autora vzduchoplavec. Na dalších místech se pak umístila díla:

Děkuji - Kandelabr (8 bodů)

O nebezpečné vášnivosti z nožů - Juno (8 bodů)

Slavnostní oběd - whale77 (7 bodů)

Naše smutná Helča - lago (5 bodů)

Šató de Nirvana - zaki (4 body)

Sportu zdar - Danny (3 body)

Asi umřel Havel - Kiv Čitrem (2 body)

Žízeň mládí - DavidPetrik (2 body)

Pokušitel - pedvo (0 bodů)

            Na Fruhlingově textu, v němž pozorujeme příchod Stroje a budování vetřelce na zahradě, páteře, z níž expulzují mnohá další drobná pozorování, většina porotců, kteří se k dílu vyjádřili, pochválili styl, ať už StvN: „Je fajn, ze mam dobry pocit ze stylu. Pises lehce, prirozene, je to vyvazene, opravdu radost cist.“, či VůněSlov: „Jinak dobře napsané zamyšlení pro dny u kamen“, .duke.: „vypsaná ruka“ popř. Tragicus: „Výborný styl.“, ale někteří z nich měli problém se smyslem textu, jako Janina6 či opět StvN, k čemuž sám autor dodal, že mu v podstatě šlo jen o poskládání malých pozorování z různých domů na zahradě. Janina6 pak navíc, podobně jako někteří další, ocenila právě ty postřehy, z nichž byl text upleten. Snad jen Pipo byl spíše negativní, vyjádřil obavu z opakovaného čtení, ale označil povídku za pěknou, používající líbivý, vyspělý jazyk. Porotci Kiv Čitrem trochu vadily „intelektuálské poznámky“, jinak text označil za civilní o nejdůležitějších věcech. U ne-porotců byl charakter názorové krajiny dosti podobný jako u porotců: většinou kopce, jen výjimečně mírný pokles do údolí; text byl oceněn devíti tipy a jedním výběrem.

            Z diskuse pod dílem vzduchoplavce O špeku a udičce, fragmentované povídce o tlustém pánovi a jeho zálibách, snech a poslání, by se dalo vyvodit, že námětem textu byla filosofická otázka: „Lze křížit oči nebo jen pohledy?“, tak vášnivá byla téměř šesti stránková pře porotce Pipa, autora a některých dalších ne-porotců. Z ostatních Janina6 pochválila použitý jazyk, metafory a celkově plasticitu postavy, podotkla však, že změna nálady textu byla možná moc prudká, v podobném duchu se vyslovil i Fruhling: „…jako by mi chyběla jedna kapitolka mezi předposlední a poslední.“, poslední větu však označil za super, text za fajn, co chtěl napsat o plynulosti jazyka, si však již nechal pro sebe. StvN přiznal, že text četl, Tragicus ocenil výrazy, ale povzdechl nad archetypy. Kiv Čitrem ocenil hravý styl a vypointovanost. U ne-porotců byly opět chváleny metafory, naopak tempo občas nesedělo, někteří byli přímo znuděni. Povídka byla oceněna 16 tipy a třemi výběry.

            Více porotců se shodlo, že Kandelábrova povídka, či spíše velmi atmosferický obraz: převrácená tramvaj, tušená jéčící siréna a lidé, tísnící se v krytu, má výborný začátek, jehož kvality pak již zbytek textu úplně nedosahuje (reka, Tragicus, VůněSlov), naopak Fruhling ocenil stupňování zvláště v pozdější části textu. Janina6 zvlášť pochválila závěr: „půvab nevyřčeného“ a styl vyprávění, Pipa použitá dlouhá souvětí spíše rušila. .duke. dodal: „fajn obraz, ale jak je kandelabra zvykem, tak je to hodně popisný..“ U ne-porotců byly názory podobné: „sugestivní“, „jako bych se ocitla v Drážďanech v pětačtyřicátém“ apod. Text byl oceněn 15 tipy a jedním výběrem.

            Text O nebezpečné vášnivosti z nožů (jehož název vlastně shrnuje děj miniatury) autora Juno byl ceněn pro svůj (černý, absurdní) humor (Janina6, Tragicus, StvN, Fruhling). Fruhlingovi se pak také líbila rozbíhavost textu, „osvěženíčko“ dodala VůněSlov. Povídka byla i ne-porotci zhusta chválena, poněkud snad jen chyběla interpunkce, a získala 14 tipů.

            Hravost povídky Slavnostní oběd autorky whale77 byla jednu stranu ceněna (Kiv Čitrem, baaba, Pipo, Janina6), jindy už méně: „Nekdy mi prijde, ze snaha za kazdou cenu vymyslet nejaky specialni vyraz pro neco, akorat text zkomplikuje a celkove znesnadni citelnost.“ (StvN), „celé ty hrátky se slovy jsou hrozně křečovité“ (Tragicus), nebo pak i již zmíněný Pipo přiznal, že je občas příliš tlačeno na pilu. Podobně na tom byli ne-porotci. Text získal 9 tipů.

            Naše smutná Helča, dílo o dívce z názvu a nalezení vyvoleného, zaujala porotce stylem: „Líbí se mi ten styl, kdy je vlastně jen tak mimochodem zmíněn nějaký příběh“ (Rášek), „Autorka má svérázný vypravěčský styl, podle kterého ji lze snadno identifikovat.“ (Květoň Zahájský), „Dobře napsané“ (Tragicus). StvNovi se povídka nezdála špatná, na druhou stranu ani vtipná. Obecně byla povídka hodnocena spíše kladně, získala deset tipů.

            Janině6 přišel Šató de Nirvana od zaki velmi dobře napsaný, podobně zřejmě i VůneSlov, protože se „ráda začetla a vydržela“, přestože se jí slovenské povídky špatně čtou. Fruhling ocenil ležérní styl humoru. „Výbornej obrázek partičky z ‘múriku v Centrume‘", shrnula baaba. Autorka obdržela 10 tipů a jeden výběr.

            Moc dobrá minipovídka, napsala baaba k Dannyho povídce Sportu zdar, v níž sport není ani tak soubojem těl, jakožto spíše soubojem ducha (a „ducha ve stroji“), zatímco Pipovi text spíše připadal jako fejeton a dodal: „I když je to s nádechem sci-fi, reflektuje to současné poměry a směr vývoje.“ Janina6 a Rášek pochválily nápad, StvN se usmál. Tragicus text přirovnal k horší anekdotě. Povídka, napsaná „originálním, téměř binárním stylem“ (Květoň Zahájský), byla oceněna 16 tipy.

            Tipově nejúspěšnější (26 tipů + jeden výběr) povídka Asi umřel Havel, jež nabízí zajímavou paralelu smrti dvou osob, jedné známé – Havla a jedné známé již méně – příbuzné hlavní postavy, autora Kiv Čitrem zaujala porotce svými postřehy, o čemž svědčí množství citací textu pod povídkou (Pipo, Janina6, Tragicus), prací s detailem (Pipo, Janina6, Fruhling). StvN pochválil styl, nicméně druhá část povídky jej zklamala, Fruhling se v tomto směru vyjádřil podobně, byť smířlivěji. Janinu6 pak rušilo střídání první a třetí osoby.

            Nad textem Žízeň mládí autora DavidPetrik se Pipo rozplynul. Ostatní již méně. Janina6 vytkla řadu věcí, mj. opakování výrazů, nudnost obsahu, velké množství vaty. Rášek s ní souhlasila. StvNovi přišlo, že povídka má spád, ale chybí jí střeva a zajímavější příběh. Získala 6 tipů a jeden výběr.

            Poslední, Pedvova povídka Pokušitel, s věčným námětem Ďábel pokouší smrtelníka (or is it?!), přišla některým porotcům poněkud „ukecaná“ (Květoň Zahájský, baaba, Janina6, Pipo, StvN), ale jinak, alespoň první dva, s ní byli vcelku spokojeni. Janině6 vadily zdrobněliny, překombinovaná stavba vět, porotci baaba pak míchání hovorové a spisovné češtiny, Pipovi celková průměrnost. Tragicovi přišel styl trochu neučesaný a pointa značně předvídatelná. Povídka získala 11 tipů a jeden výběr.

            Nezapomeňte, právě můžete nominovat do dalšího, březnového kola Povídky měsíce.

            Více informací v


155 názorů

StvN
13. 04. 2012
Dát tip
Ano, my jsme hodni a ty nas samoucelne napadas. Tak to je. Jestli to nevidis, tak ti to rikam. Predstav si opacnou situaci treba na tom casopise co delas s MM. Treba to pak uvidis v jasnejsich barvach.

LaMouette
13. 04. 2012
Dát tip
EQ... znas muj nazor.. a i moje vyhrady vuci tvym komentarum.. takze je jasny, ze byt na tvem miste.. napisu nektery skutecnosti jinak.. jinym tonem. Az se od nej oprostis.. urcite reakce na tvoje kritiky nebudou takove jake jsou. A kdyz se mi neco nelibi..tak to reknu.. a reci o fasismu se mi nelibi..at se tykaj kohokoliv. Zkuste priste obe strany o trochu ubrat z plynu, kdyz na neco rikate svuj nazor . Myslim..ze by se tim predeslo spouste zbytecnych stretu.

.duke.
13. 04. 2012
Dát tip
Takže pokračovat: ok.

.duke.
13. 04. 2012
Dát tip
To není výhružka, ale varování. Budeš pokračovat nebo konečně vysmahneš?

Narvah
13. 04. 2012
Dát tip
EQ: mám spoustu rozumnějších věcí na práci, něž diskutovat s amorálním agresorem.. pokud budeš pokračovat ve svém hovadském napadání ostatních, budu usilovat o to, abys dostal ban forever.. ber to jako poslední varování..

StvN
13. 04. 2012
Dát tip
Marvine, klid. Kritizujes nas pravidelne? Kritizujes. Proc zrovna tohle beres jako duvod k dalsimu napadani, to fakt nechapu.

LaMouette
12. 04. 2012
Dát tip
Tragicus.. tyjo.. sis s tim dal este praci a udelal to klikaci.. to je prima.. dekuju!

Tragicus
12. 04. 2012
Dát tip
Upraveno, LaMouette. ;)

.duke.
12. 04. 2012
Dát tip
LM: jak chceš.. sem schopen tu klidně rysy písmáckýho fašismu popsat.. zatím jsem to jen nazval.. ale klidně si dám tu práci a popíšu to, veřejně.. a že je to tu dlouhodobě trpěno, že tuto destruktivní agresi, která je namířena proti práci, tvořivosti a zapálení několika jedinců to tady posunout někam dál, mě velmi udivuje..

.duke.
12. 04. 2012
Dát tip
kandelábr: já zas nechápu, kde si přišel na to, že ze sebe dělám mučedníka.. ale pobavit ještě dokážeš - to "seber se" je pecka.. prima, že jsi smysl PM pochopil a nyní ho jsi schopen i veřejně prezentovat

Kandelabr
11. 04. 2012
Dát tip
LaMouette: naprostý souhlas duke: Absolutně nechápu, proč máš potřebu dělat ze sebe nějakého mučedníka, co "trpí" pod hrůzovládou kohosi dalšího. Seber se. Myslím, že snad jde všem o společný cíl a to zkvalitnit PM (a to po stránce autorské i prezentační). A jestli nemáš co říct, tak nic neříkej (viz poslední příspěvky).

LaMouette
11. 04. 2012
Dát tip
duku.. no ano, nekdy se tu trpi to.. nekdy zase ono. A nekdy tu dokonce byva i klid. Ten preferuju ja.. A nechci tu diskutovat o necem jinym jak o dile, takze ti dyztak priste odpovim ve zprave jo?

.duke.
11. 04. 2012
Dát tip
LM: jo, mně taky přijde docela smutný.. že se to tu dlouhodobě trpí..

LaMouette
11. 04. 2012
Dát tip
duku.. ja nepochybuju o tom, ze vis, co pises.. jen mi to prijde zbytecny a ne moc pekny. A taky docela smutny. Tragicus.. to neni zac, je mi jasny, ze to dalo praci a mi se libi tohle "neco navic", co duke vymyslel a ostatni realizuji. Proze to urcite prospeje.. cili tekuji pjekne.. ;-)

Tragicus
11. 04. 2012
Dát tip
To není špatný nápad, díky, LaMouette.

.duke.
11. 04. 2012
Dát tip
LM: vím, co píšu.. písmáckej fašismus.. nic jinýho to není..

LaMouette
11. 04. 2012
Dát tip
duku.. neni tohle uz trosku prehnany a zbytecny? fasismus je slovo, s kerym by se podle myho melo zachazet sakra wopatrne.. Videt ho tady na Pismaku v souvislosti s kymkoliv se mi vubec nelibi mno.. Jednak to neni pravda.. a jednak jako ho tim chces vytocit do bela? do ruda? do oranzova? Ma to nakej smysl? Podle me ma smysl naucit se spolu komunikovat a ne do sebe kopat.. Berte se jaci ste.. obe strany.. a ja myslim, ze ono by ta normalni diskuse byla pak klidne mozna. Nikdo z vas tu neni vic bo min nez ti ostatni a horkejch hlav je vas tu vic nez dost. A tohle ma bejt prostor pod Tragicovo dilem, kde se ma mluvit o dile.. proc si to nevyjasnite ve zpravach? Co ste chteli ste uz podle me si tu rekli.. Nebo je to snad tak, ze k obhajobe svych nazoru potrebujete obecenstvo? Co uz toho nechat a vratit se zase zpatky k tomu, s cim si dal Tragicus urcite docela praci.. A ja klidne zacnu.. neberu to dilo jako skutecnou recenzi, le jako souhrn dalsiho kola PM - ta myslenka se mi moc libi a je pro me docele prinos, kdyz je to takhle zpracovany, ze uz si jdu jen po tech povidkach, u kerych me neco v tehlech souhrnech zaujme. Velmi ocenuju to, ze se do toho Tragicus snazil dat neco vlastniho, co ho odlisuje od druhych dvou souhrnu.. me tenhle docela pobavil.. a pro moji potrebu.. tedy vedet, na kerem miste tyto informace sou.. to naprosto staci. Jediny.. co bysem na tom upravila ja.. by bylo.. zvyraznit v jednotlivych odstavcich, keryho dila se to tyka.. pomuze to pak se v tom lepe orientovat. *

Janina6
11. 04. 2012
Dát tip
Pipo, chtěla bych jen podotknout, že jsme tady vesměs mluvili o svých pocitech (negativních), a snažit se na pocity napasovat kategorie pravdy a lži mi připadne poněkud scestné. Zrovna tak bych mohla já tvrdit, že lžete, když tvrdíte, že se bráním kritice. Vadí mi zesměšňování, ne kritika. Ale zřejmě tak na vás působím, a to se nedá nic dělat. Osočovat vás kvůli tomu ze lži nebudu :-) Tyhle slovní přestřelky mě dost mrzí. Nejsi tím, s kým bych měla potřebu se hádat, respektuju tě.

.duke.
11. 04. 2012
Dát tip
EQ Zero alias Marvin na tomhle serveru dlouhobě prezentuje cosi, co se dá nazvat písmáckým fašismem. A po svých agresivních vstupech pro něj není problém, stavět se do role oběti. Děsivé.

StvN
11. 04. 2012
Dát tip
Ale vratil jsem se nakonec k puvodnimu zameru meho vstupu. Pro me je dulezite mluvit o celkovem smyslu, pokud mozno, a neresit podruznosti. Jestli se ma neco zlepsit, tak takhle. Stejne jsem se nakonec nic nedozvedel. Kdyby vy jste se tak umeli stejne kriticky podivat i na svoje vlastni komentare. Jaky maji smysl, co prinasi, a tak dale.

StvN
11. 04. 2012
Dát tip
Mas pravdu. Nejlepsi by bylo, kdybych na zacatku vubec nereagoval. Pro upresneni. Ja jsem nereagoval na tvuj spor s dukem. Reagoval jsem na to, ze se chvalime. Tvuj spor s dukem je vas dvou. Myslim, ze jsem do nej nikde nezasahnul ani jsem nic z nej nevztahoval do svych komentaru. Ale dobre. Uznavam, ze jsem se do toho nemel motat. Nevim, co by kdyby. Ani to neresim.

Tragicus
11. 04. 2012
Dát tip
Běž se léčit, Márve. ;)

Tragicus
11. 04. 2012
Dát tip
Moc přemýšlíš a očividně nemáš čím, Sněhurko, můj komentář s tím, jestli "přehrává schválně" nebo ne, nemá nic společného. Sotva rozumíš holým větám, tak nezkoušej číst mezi řádky. ;)

.duke.
11. 04. 2012
Dát tip
..

StvN
11. 04. 2012
Dát tip
Kritika se ma soustredit na hodnoceni dila, nikoli autora. To bys mel jako clen sekce vedet. Takze kdybys napsal povidku a ja bych misto kritiky povidky kritizoval tvou snahu psat nebo bych o tobe rikal, ze jsi svine a lhar, nebo bych tvym stalym ctenarum vycital, ze te chvali, kdyz tam mas chyby, tak bys jiste mohl leccos namitat. A to se deje tady. To uz neni kritika dila, i kdyz tu par kritickych ohlasu bylo, nic proti nim, tady se otevrene kritizuji (v tvem pripade uz nejde ani o kritiku, ale o sprostou pomluvu) lide a v podstate se to vztahuje na cely klub a k tomu je myslim na miste se vyjadrit.

.duke.
11. 04. 2012
Dát tip
Pipo: jasně, pobavil ses, řekl si svoje, tak to má bejt.. hlavně to nenechávej v sobě.. fajn, že s marvinem taky někdo kámoší.. bylo by smutný, kdyby se v té představě nespravedlivýho světa, kterej je nutno napravit, topil jen sám

StvN
11. 04. 2012
Dát tip
Pipo. Podivej. Je tu parta lidi, kteri neco nejak delaji. Treba si zalozili klub a za cil si dali podporu prozy. Snazi se toho cile dosahnout jak nejlepe umi, celkem se to dari, maji radost z toho, ze to ma vysledky, tak vymysli dal jak to zpestrit, jak ozivit a tak dale, aby mohli rozsirit svoje pusobeni, aby autorum i ctenarum nabidli vice a kvalitneji a tak podobne. To je fajn ne?

StvN
11. 04. 2012
Dát tip
Pipo, pravdivost argumentu nikdo nezpochybnuje. Tady jde o celkovy smyl vubec toho proc se tady argumentuje. Ja porad nechapu, ceho chce marvin nebo napriklad ty dosahnout. Muzes mi to objasnit, at to nevypada ze jde jen o prazdne reci? Rekni mi konkretni akci, ktera ma byt vysledkem. Prosim. Jednu konkretni akci. Diky.

Tragicus
11. 04. 2012
Dát tip
Lentilko, já vím, že máš Marvina rád, ale poplácávat po zádech se můžete někde jinde. ;)

StvN
11. 04. 2012
Dát tip
Marvine. Jen se nechci hadat o picovinach. Jestli ty jo, tak to delej nekde mimo PM. Diky.

.duke.
11. 04. 2012
Dát tip
EQ: napsal jsi to jako hovado, protože jsi hovado

.duke.
10. 04. 2012
Dát tip
f: aha.. chvíli mi přišlo, že ti jde o něco jiného.. tak ok

feferonka
10. 04. 2012
Dát tip
Šlo mi o tu diagnózu, myslela jsem, že jsi víc chápavý. Ale nezatěžuj se.

.duke.
10. 04. 2012
Dát tip
f: o co ti jde?

.duke.
10. 04. 2012
Dát tip
kandelabr: na co bys chtěl, abych reagoval? Na tohle: "jediná přijatelná kritika je chvála" už máš odpověď v tom vyžluceným textu. Jestli tě vnímám jako "reakcionáře, který podrývá naši činnost"? Ne. Ten můj vyžlucený text byl vysvětlením smyslu "K vyhlášeným dílům" s apelem na formu kritiky.

StvN
10. 04. 2012
Dát tip
Kandelabr, přiznám se, že nerozumím tomu, co je cílem tvých posledních komentářů. Takže to neumím ani patřičně komentovat.

feferonka
10. 04. 2012
Dát tip
nemám.. to byla jen slovní hříčka.. Ta diagnóza? :P

Kandelabr
10. 04. 2012
Dát tip
duke: aha, takže ten tvůj vyžlucený text byl jenom výkřik do prázdna k anonymním masám, ale když na něj konkrétně reaguju, smeteš to ze stolu? pohodlné.

.duke.
10. 04. 2012
Dát tip
ty máš srdce? :P

.duke.
10. 04. 2012
Dát tip
Kandelabr: hele, co sis z toho vztáhl na sebe a vydedukoval je tvoje věc.. prima, že jsi pochopil cíl.. asi to tam příště napíšeme ;)

feferonka
10. 04. 2012
Dát tip
Fruhlingovi i vzduchoplavcovi to ze srdce přeju. Dostanu taky nějakou diagnózu zdarma? :P

Kandelabr
10. 04. 2012
Dát tip
duke: nevím jestli tvá vážná kritika byla směřována na mě, je vržena jen jaksi do pléna a žádné avízo jsem nedostal. Dovolím si reagovat. Píšeš: "Pokud si někdo dá práci s vytvořením podobné reflexe, což zabere i několik hodin a přijde někdo, kdo nikdy pro podobnou ideu nehnul ani prstem a snahu několika slovy shodí, přijde mi to z jeho strany ubohé." Takže podle tebe jediná přijatelná kritika je chvála? Autor se snažil (to snad valná většina autorů) a když mu vytknu, že podle mého vše není tak sluníčkové jak se zdá, tak jsem reakcionář a podrývám vaši činnost? Povídku měsíce sleduju od počátku a účastním se občas jako autor, čili přispívám tím, co umím. Vaše činnost je sympatická, ale to jakým způsobem reagujete na kritiku je mírně řečeno paranoidní. Vždycky je co zlepšovat. StvN: Asi nejvíc mi vadí to vystupování, arogance s níž někteří (ne všichni) vystupujete na obranu svého dítka a osobní výžblechty, připadá mi, že mnozí už dávno zapomněli, proč se na tomhle serveru ocitli a k čemu má sloužit. Ale to je kritika spíše diskuse pod textem než textu samotného. Už chápu, že tehle text je reklama. Doufal jsem, že bude to, co slibuje kategorie a tím není. Jestli přitáhne nové autory a čtenáře k próze, tak má své opodstatnění. Janina6, Tregicus: Díky za vysvětlení.

bestye
09. 04. 2012
Dát tip
ano, i já jsem to vnímala jako vytvoření souhrnu informací o proběhlém kole Povídky měsíce s tím, přiblížit dalším čtenářům jednotlivé povídky. Velmi dobrý návod poskytnul duke a já jsem se jen snažila do toho dát něco svého. A moc mě těší, že to samé udělal Tragicus, že každé ze shrnutí je něčím jiné, i když splňuje ten samý účel. A je jisté, že se každému bude více líbit to či ono pojetí a je to tak podle mého v pořádku. Když mi někdo napíše, že to moje pojetí se nelíbí nebo jinou jakoukoliv negativní kritiku, beru to, je to jeho názor a je mi jedno jestli je to Petr nebo Pavel.Může mě jedině mrzet, jestli to neumí podat normálně bez posměchu nebo ironie, ale to je tak všechno a víc mě nebaví se tím zabývat. Stejně vždycky doufám, že se najde aspoň jeden čtenář, kterému se to líbit bude. A pokud ani jednomu - tak si to prostě půjdu hodit a nevystrčím do veřejného prostoru čenich na dalších x let ;c) Je prostě dobře, že to každý dělá po svém.

Tragicus
09. 04. 2012
Dát tip
Když tento útvar znáš, měl by ti být jasný i smysl textu (ten je pořád stejný bez ohledu na to, jestli se ti zdá nebo nezdá tento útvar vhodně zvolený). Prostě shrnout to, co bylo řečeno na jednom místě a tím dále propagovat PM a přilákat další kritiky (protože být zmíněn v nějakém díle je myslím tak trochu také odměna, resp. může být). A zároveň je motivovat k psaní lepších kritik.

Janina6
09. 04. 2012
Dát tip
Kandelabr: ahoj, ráda tě tu vidím. Jestli můžu vysvětlit ze svého pohledu (který si rozhodně nečiní nároky mluvit za celý klub) – pro mě je hlavní hodnotou tohohle textu stručnost a zároveň pestrost. Skutečná recenze na 11 povídek by nutně musela vypadat jinak, už svým rozsahem, ale tady jde spíš o shrnutí, jak probíhalo právě ukončené kolo soutěže a co přineslo. Snaží se přiblížit „kolemjdoucímu“ čtenáři, že tady dlouhodobě existuje nějaká soutěž, podporující prózu, že se tu dají najít něčím zajímavé povídky, že tu jsou i nadšenci, kteří ty povídky komentují. Už jen srovnání některých názorů je podnětné, člověk se jím může třeba pobavit (a nevidím na tom nic špatného), ale taky ho to může přivést ke čtení a k přemýšlení o těch povídkách. Tak trochu reklama na zdejší prózu. Je pravda, že nějaký návod, jak přesně má takový text vypadat, nám nikdo nedal, prvotní nápad je dukův, ale jinak nám StvN dává volnost, a mně takový přístup vyhovuje. Kdokoli je vítán, aby zkusil napsat vlastní hodnocení některého kola – z nečlenů klubu se zatím zapojila pouze bestye – a pokud posune laťku výš, bude to jen dobře.

.duke.
09. 04. 2012
Dát tip
"K vyhlášeným dílům" bylo zamýšleno jako shrnutí obsahu povídek a názoru čtenářů na ně. Smyslem zvýšené pozornosti věnované próze na Písmáku má směrovat k zvýšení kvality samotných děl tak i kritiky uživatelů na ně. Pokud si někdo dá práci s vytvořením podobné reflexe, což zabere i několik hodin a přijde někdo, kdo nikdy pro podobnou ideu nehnul ani prstem a snahu několika slovy shodí, přijde mi to z jeho strany ubohé. Co třeba si to vzít na sebe a ukázat, že to dokážete líp? Pak bych to bral. Koncept se může vyvíjet, může se zkvalitňovat, ale to je možné jen v atmosféře, kde nebude entuziasmus primárně napadán, ale kritizován konstruktivně, nejlépe invencí samotných čtenářů prózy.

StvN
09. 04. 2012
Dát tip
Mne ten text nema prinaset nic. Stejne jako mi primarne nic neprinasi cela povidka mesice. Krome dobreho pocitu z toho, ze delam neco prospesneho. Text je napsany tak, jak ho tragicus napsal. Ja bych to udelal jinak, ty urcite taky. Vzhledem k ucelu textu nepovazuju za nutne autora poucovat tak, jak bych to delal u povidky nebo podobne. A ty se rozhodni, jestli chces kritizovat styl, sloh, formu, ucel, prinos (komu, cemu) nebo co vlastne chces kritizovat. Taky bys ze sebe mohl dostat trochu vic.

Kandelabr
09. 04. 2012
Dát tip
StvN: ale no tak. dobře, tak jinak. co přináší tenhle text tobě? a ruku na srdce, fakt ti příjde dobře napsaný? Tragicus: ano, tenhle útvar existuje. nicméně jeho použití vzhledem k rozsahu a kvalutě kritik mi připadá nevhodně zvolené.

Tragicus
09. 04. 2012
Dát tip
http://en.wikipedia.org/wiki/Review_article

StvN
09. 04. 2012
Dát tip
Ano, pro tebe text nema smysl. Dobry postreh. Z toho ale nic neplyne, ze jo? Tampony taky nepouzivas, tak se nebudou vyrabet?

Kandelabr
09. 04. 2012
Dát tip
do těch vašich osobních sporů se míchat nehodlám (a nehodlám je ani pořádně číst) nicméně mi tento text taky nepříjde nějak zvlášť dobře napsaný. záměr je ušlechtilý, ale realizace dle mého pokulhává. Respektive, jaksi jsem nepochopil celou ideu toho textu, jednoznačně se nejedná o recenzi, ale jakýsi sumář výroků o jednotlivých textech. autor patrně schválně chce zůstávat nestranný, nicméně pak pro mě nemá text valný smysl. kde je nějaký vlastní názor na věc?

Tragicus
09. 04. 2012
Dát tip
Ok. Můj vliv na vyznění textu by měla mít jen (předem) zvolená metodika (přemýšlel jsem, že bych jí na začátku věnoval odstavec, ale nakonec mi to přišlo už trochu over the top), jinak by to mělo být vcelku objektivní - není to ani pokus o recenzi.

Tragicus
09. 04. 2012
Dát tip
Kein problem. A proč se ti zdá, že tvá "povídka nevyjde k ostatním zrovna dobře"?

StvN
09. 04. 2012
Dát tip
No, Marvine, snad jsi necekal, ze te za ten prvni vystup pochvalime. Takze tak. A kdyz ti iks lidi napise, ze tvoje formulace budi urcity dojem, tak na tom asi neco bude. A i kdyby jenom jeden clovek. Zalezi na tom, jestli to chces nebo nechces prijmout. Ja to myslim v dobrem, to je jasne. Proto ti to rikam. Podle me se to musi jenom trochu poladit. Myslim ale spis z tvoji strany. Po pravde u tebe clovek nepozna co myslis vazne, co ironicky, co je skodoliba jizlivost a co jen pratelske popichnuti. Nejde to poznat. Treba je to tim, ze se tak dobre nezname. Ja to proste nepoznam. No a ze se to vzdycky stoci na diskusi o tobe. Proc myslis, ze tomu tak je? Tys to tak zaridil svym prvnim komentarem a naslednymi reakcemi. Jsi soucasti systemu, nemuzes se vyclenit a rict, ze nemuzes za to, jak to dopadlo. Muzeme za to vsichni, kdo do toho systemu prispivame. To je fyzika. A jak jsem uz napsal. Ja to resim jen proto, ze je mi to lito a budu doufat, ze to priste bude o neco lepsi.

Tragicus
09. 04. 2012
Dát tip
Díky, bestye.

.duke.
09. 04. 2012
Dát tip
Počkej si Marvine, až dá někdo z kritiků zase někomu výběr a napadni ho za to. Rozjeď si tam to svoje blábolení á la "co konkrétně jsem řekl" atd. Meleš to pořád dokola, je to tvoje duševní onanie. Seš největší duševní písmáckej ipsaátor, co tu kdy byl, hehe.

Janina6
09. 04. 2012
Dát tip
EQ Zero, myslím, že Pipo nemá zájem se se mnou o tobě bavit, ostatně tuším, že jsme si už řekli, co jsme potřebovali, a já zas nemám zájem vysvětlovat ti stále dokola to, co stejně odmítáš uznat. Snažím se tím nenechat otrávit, ale je to pro mě stále těžší.

bestye
09. 04. 2012
Dát tip
pěkná práce, líbí se mi, žes to udělal zase trochu jinačí. *

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Marvine, text ma vzdycky vice rovin. Nikdy nemuzes odkazovat jen na to, co jsi fakticky napal. Vzdycky je za tim schovano i to, jak jsi to myslel. A jestli jsi to myslel jinak, nez jak to vyzniva, tak je chyba v textu.

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Pipo - nektery psy podrazdi cokoliv. Vetsinou maji ale nejaky duvod. Vetsinou to byva hlad nebo spatny vycvik.

Janina6
08. 04. 2012
Dát tip
Ne, věcný názor není, když někomu ukazuješ jeho chyby způsobem, kterým se mu vysmíváš. Reagovat na výsměch podrážděně je potom celkem přirozená reakce. Neříkám, že správná, ale nejsme tu všichni školení psychologové :-) Asi pořád ještě nerozumím, co máš na mysli, když mluvíš o tom, že tady Marvina někdo provokuje, osočuje, chová se k němu nefér. Je pravda, že ho neznám tak dobře, abych tušila, co všechno se ho může dotknout. Ale když jeho popichování vnímáš jako věcnost, možná bys podobně mírné měřítko měl použít i pro druhou stranu, když se brání. Poslední větou myslím, že tady Marvinovi zjevně "nadržuješ". Ale nemyslím si to proto, že mi došly argumenty. Prostě máš asi dobrý důvod. Je to tvoje věc, jen mi to nejde dohromady s tvým voláním po férovosti.

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
Zamýšlel sem se nad tím docela dlouho. A došel jsem k závěru, že si nic lepšího nezaslouží. Pokud změna, tak v jeho komunikaci.

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
Z čeho Pipo plyne tvoje potřeba hodnotit naše způsoby diskuse s Marvinem? A opravdu se na to cítíš?

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
Pipo: prima, že máš kámoše.

Janina6
08. 04. 2012
Dát tip
Mně zas, Pipo, přijde nefér od Marvina, že nám pravidelně chodí k vyhlášování nebo hodnocení Povídky měsíce říkat, jak jsme to zase zpackali. Kdybych chtěla zjednodušovat, skoro bych řekla, že to na mě dělá dojem, jako by se nám snažil zkazit radost z toho, že tady nějakou soutěž děláme. Nebo opravdu u jeho prvního příspěvku nevnímáš ten zesměšňující osten? "Trochu mi to připadá, když někdo dráždí psa a pak si stěžuje, že ho pokousal," abych tě citovala. Přijít a do někoho se navážet a pak se ještě tvářit ublíženě, to je fakt ohromně fér. Koukám, že v tobě už má advokáta, takže ty budeš jeho výpadů samozřejmě ušetřen. Gratuluju, víš, jak na to.

Tragicus
08. 04. 2012
Dát tip
:) Díky. Jo, recenze to není docela určitě, ale moji předskokani to tak zařadili (a trefnější kategorie na hlavní straně stejně asi není), tak jsem se dle toho řídil. ;)

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
pa

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
fajn

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
tak jdi

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
nechceš

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
dobře jsi udělal

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
proto

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
haha.. tahle tvoje kontrastní poloha, kdy prosíš, je asi nejzábavnější..

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Jiste. Nic takoveho jsi nenaznacil. Jen ti rikam, jak to na me pusobi. I kdyz si to treba ty nemyslis, to neznamena ze to tak na me nemuze pusobit. Je to jen otazka jazyka a vyjadrovani a posleze interpretace. Necekej, ze ctenar vzdycky automaticky chape autora. Nechape. Pro me to neni otazka toho, kdo ma pravdu. Vlastne ani nemuzes rict, ze jsem si neco vyfantaziroval. Ja to z tvych slov tak citim. S tim nic neudelam. Z meho pohledu by bylo lepsi, kdybys na to sel uz od zacatku mirneji.

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
ty tu dohlížíš i na disciplínu, marvine?

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
aspoň fajn, že víš, že nejseš debil, marvine.. to je důležitý

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
všude

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
A nechápu, proč by ti měl Marvine kdokoliv na tomhle serveru obhajovat, co dělá a jak to dělá. Na to seš moc velkej mamlas.

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Jako neporotce tragicus oznacil ostatni komentujici pod konkretnimi dily, kteri ale nehlasovali. Je to takovy tragicovsky zpusob vyjadrovani. Ja to beru.

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
Jasně Marvine.. Můžeš klidně stručněji.. Obsahově tvoje výlevy už znám.. A ani je nečtu..

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Ja urcite konflikt nechci. Jen me tvuj pristup mrzi. Podavas to tak, jako kdybych dal vsem clenum rozkazem, ze se musi chvalit. Proste mame radost. Ja mam radost. Muzeme se pochvalit i pres nejake ty kosmeticke nedokonalosti. Nevidim duvod, proc by ne. V te druhe casti fajn. Tvuj pohled na to, jak by to melo podle tebe vypadat. Ja jsem v tomhle ohledu zadne smernice neudal, takze si to kazdy muze napsat po svem. Jestli vtipne, jestli jinak, kazdeho vec. Navic tohle je vec, ktera presahuje klub, takze si muzes vzit nejaky dalsi mesic.

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
A je úplně jedno, že se to ex-post snažíš napravit.. Seš zakomplexovanej až na půdu.. Zajdi si s tím někam na individuál.. Řekni, že by sis chtěl poléčit svoji potřebu vozit se bezdůvodně po lidech.. Pak se sem poléčenej vrať.. A zkus to jinak.. Tohle je literární server.. Ne platforma pro neustálé asociální projevy tvé osobnostní patologie..

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
Ty EQ do každý diskuse vstupuješ s tendencí napdadat, popichovat, zesměšňovat.. A popravdě mě tím už docela sereš.. Děláš to pořád dokola.. Seš tím trapnej.. Únavnej.. Degraduješ ostatní.. Honíš si triko.. Sám seš cesta do pekla..

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Nevim. Na co narazis. Myslim, ze kdybys to chtel napsat jakoby po nasem, tak bys napsal bud fajn, dobra prace takhle na rychlo nebo neco v tom smyslu. Pripadne neco jako - nesedi mi par formulaci, je to moc dlouhe nebo tak.

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Jak se do lesa vola....

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Ano, vypada to tak, jako bys tu chtel nekomu neco natrit. Jestli to nevidis, tak ti to rikam. Tvuj styl je tak ofensivni a zesmesnujici, ze ani nejde brat vazne to, co rikas. To je potom kritika k nicemu, po pravde receno. Nikdy nezalezi jen na tom, co kdo rika, vzdycky zalezi i na tom, jak se to rika.

Tragicus
08. 04. 2012
Dát tip
Fruhling: :) Jen mne štve, že jsem tomu nevymyslel nějaký závěr (od pátku do publikace jsem jej marně vymýšlel). Už jsem měl jen tak z legrace spočítané a napsané korelace k tipům a výběrům, ale zase by někteří špatně pochopili, že to má být jen legrace a chtěli o tom se mnou diskutovat, tak jsem to raději zase smazal... :)

Fruhling
08. 04. 2012
Dát tip
Pečlivě napsaný text, jde vidět, že nestuduješ humanitní vědy .)

StvN
08. 04. 2012
Dát tip
Dobry to je. Marvine. Pochvala je stejne prinosna jako kritika, pokud se s ni umi zachazet.

Tragicus
08. 04. 2012
Dát tip
Vždyť jo, to bylo i na něj. ;)

Janina6
08. 04. 2012
Dát tip
EQ, mně se líbila třeba věta "Nad textem Žízeň mládí autora DavidPetrik se Pipo rozplynul" nebo "StvN přiznal, že text četl", nebo "...by se dalo vyvodit, že námětem textu byla filosofická otázka: „Lze křížit oči nebo jen pohledy?“. Když se některé hlášky postaví vedle sebe s věcným komentářem, přijde mi to docela osvěžující. Nemám problém se zasmát i vlastním výrokům, jsme jen lidi.

.duke.
08. 04. 2012
Dát tip
T: hlavně EQ Zerovi poděkuj.. my tě plácáme po rameni, ale on má opět náhled a dokáže postřehnout všechny chyby svým ostřížím zrakem, které kdokoliv na tomto serveru udělá.. pan dokonalý, který všechno co kdy napsal raději smazal, hehe

Tragicus
08. 04. 2012
Dát tip
Díky za čtení.

Janina6
07. 04. 2012
Dát tip
A kromě toho je to i zábavné :-)

.duke.
07. 04. 2012
Dát tip
Výborné. Muselo dát spoustu práce. Kvalitní recenze!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru