Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Války na okraji

15. 01. 2002
18
0
5287
Autor
Bacil

*6. 1. 2002 Tak nějak jsem se díval na pořad o Afghánistánu...

Je mnoho válek na okraji světa

které nás ale vůbec neděsí

Jen sem tam někdo v mapě najde si

kde konfliktu se skrývá silueta

 

A přece děti berou si tam kvér

a jiným dětem ustřelují ruce

ve jménu místní pseudorevoluce

zabít - či zemřít mají na výběr

 

A my si o tom poslechneme zprávy

a zlatíme si svoji vlastní klec

protože tamto, to je jejich věc

my naštěstí jsme živi zde, a zdrávi...


Helča
24. 01. 2002
Dát tip
hm ... smutno

Majkika
22. 01. 2002
Dát tip
Už na šuplíku se mi ta práce moc líbila,ale když si ji teď čtu v klidu a několikrát,má na mě výraznější dopad.***

Majkika
22. 01. 2002
Dát tip
Už na šuplíku se mi ta práce moc líbila,ale když si ji teď čtu v klidu a několikrát,má na mě výraznější dopad.***

Bacil
21. 01. 2002
Dát tip
Lyryku, chápu, ale... víš, já si nemyslím, že bych to přeháněl. Už jenom to, že takováhle básnička je u mě jedna z... možná dvaceti, třiceti. Kdybych trpěl přílišným sebemrskačstvím, psal bych samé takové, ne? Ale čas od času by si myslím člověk měl vzpomenout na ty, kteří žijí jinde.. a Afghánistán mě jen inspiroval, básnička vůbec není jen o něm. Měj se hezky.

Lyryk
20. 01. 2002
Dát tip
Baci, já to sebemrskačství zlatý klece neberu, většina z nás žádnou nemá a dědičné viny za všechno křesťanské už mám taky po krk. Je nespravedlivé myslet pouze na Afghánce, trpících národů i jednotlivců je tolik, a o některých se nikdy nedovíme. Nic proti pootřebě pomoci Afgháncům, ale všechno proti falešným pocitům viny v burcovacích prostředcích této básně.

Marthin
20. 01. 2002
Dát tip
Co říct...asi,že se taky stydím...*

Bacil
18. 01. 2002
Dát tip
Jogísku, ono to tak úplně není s těmi novinami... noviny jsou plné zpráv o válkách, ale zase jen o některých válkách, přičemž o výběru rozhoduje (zřejmě) předpokládaná přitažlivost tématu ze strany čtenářů (diváků, posluchačů). Vůbec - je děsivé, jak se (přinejmenším v tzv. civilizovaných zemích) ztrácí reálný svět a je nahrazen světem virtuálním, přežvýkaným přes média - a ten je totožný se světem reálným asi tak, jako je jitrnice totožná se zeleninou (no ano, jitrnice JE zelenina, jenom je přepasírovaná přes prase... :-) ). Yeziii: tak přínosem? to je nějaká škaredá nemoc? něco co souvisí s přínostními (čili paranasálními) dutinami? ;-)))))

Zizu
17. 01. 2002
Dát tip
Moc krásné. Hezky melodické, ale bohužel pravdivé

Bacil
17. 01. 2002
Dát tip
Milý Žbóďo, musím Ti přiznat velký kus pravdy, nicméně já jsem nikde nenapsal, že přírodní národy žijí v nějaké idylce. Na druhé straně, tu studii, která dokazuje, že výskyt vražd v primitivních kmenech je "prokazatelně vyšší než... v ghetech v USA" bych rád viděl. Podle mě taková studie existovat ani nemůže, protože přírodních kultur je mnoho, každá je jiná a generalizovat je ošidné. V každém případě: nemyslím, že bylo správné vnášet na cizí kontinenty násilím "dobro" v podobě křesťanství, železnic a podobně - důraz přitom kladu na slovo "násilím". Asi by bylo potřeba trpělivě porovnávat život jednotlivých předkřesťanských kultur Afriky či Ameriky (laždou zvlášť!), naší kultury... V každém případě jsem přesvědčen o tom, že kultury by si měly navzájem vyměňovat to dobré ze sebe, ale neměla by jedna expandovat na úkor druhé. A to se žádné kultuře nepodařilo tak jako evropské... i když uznávám, že je to zčásti i tím, že ty ostatní na to prostě neměly prostředky. A mohu se mýlit, ale řekl bych, že dnešní rozměr hladomorů, šíření nemocí, válek... že to dřív v té Africe nebylo, a že je to dáno právě chaotickým a neorganickým promísením kultury původní a cizorodou kulturou evropskou. Avízo posílám jen Yeziiince, Zbóďovi doporučuji registraci, abych ho mohl taky avíznout - jako anonyma nemůžu.

Bacil
17. 01. 2002
Dát tip
To nevadí, Vesmír odebírám, takže si to najdu, díky a zdravím srdečně. Bacil

Knihovník
17. 01. 2002
Dát tip
Bacil - ještě že si sem nedal fotku ... je to (většinou -bohužel) tak, jak píšeš. a ani tato báseň nemá ( podle mě ) větší význam ... ale je to pěkně napsaný, to jo ...

Jogina
17. 01. 2002
Dát tip
.........je ještě spousta věcí o kterých nevíme. V poslední době jsou však těmito zprávičkami naplněny zprávy, noviny atd. Jako by se svět převracel naruby. ...však nikdo neví co nás čeká dnes - co zítra :o(

Yeziiinka
17. 01. 2002
Dát tip
Knihovník: Jak jsi to myslel s tou fotkou ?? Bacil, Zbóďa: jste mi přínosem, díky :)...

Modona
16. 01. 2002
Dát tip
Wopi, já četla kirkova poprvé, tak asi proto:-(( Už to nikdá neudělám slibuju:-))))

Pepo
16. 01. 2002
Dát tip
Máme srdce na to, aby sme pomohli. Ale povieme si: Ako pomôcť?" Tam sa úvaha často končí, nezriedka nepríde ani potiaľ.

Bacil
16. 01. 2002
Dát tip
Děkuju těm, kteří mě pochopili. Kirkova je mi líto, protože mi připadá, že jeho srdce je posedlé nenávistí, nikoli láskou, a proto pravděpodobně kydá hnůj na všechny v okolí. Blbjenko, je to opravdu paradoxní, protože zrovna Afghánistán 2002 není "zapomenutou" válkou. Já jsem si jen při tom dokumentu uvědomil, kolik let se tam válčilo už předtím, a my jsme nevěděli. Samozřejmě se snažím sledovat i konflikty a násilnosti jinde - Sierra Leone, Timor, Nigérie, Zimbabwe... bohužel je i spousta dalších, které se do novin a do zpráv vůbec nedostanou... připadá mi, že česká média drží (možná spolu s rakouskými) skoro primát v tom, jak moc pořád rozebírají marginální pseudoproblémy domácí politiky a jak málo informují o dění ve světě. A to se týká i finanční pomoci - připadá mi, že třeba pomoc tělesně postiženým (omloouvám se za ten termín, vím, že není správný, ale je obecně použíávaný) nebo pomoc děštem z domovů je dnes už naštěstí poměrně slušně medializovaná, zato pomoc obětem zahraničních konfliktů pořád poměrně málo. Já si myslím, že každá diskuse o těchto věcech může pomoci zvýšit tento zájem, a možná i zvýšit zájem pomoci třeba aspoň tou formou finančního příspěvku na určité konto.

Merlita
16. 01. 2002
Dát tip
Souhlasím s Pepem. Bohužel. Nikdy sew nemůžem vžít do pocitů lidí ve válce... ale řečmi o ergonomických opěrkách to nevyřešíme! Básnička správně provokativní!

Astalavista
16. 01. 2002
Dát tip
Bacil: Z Kirkova si nic nedělej, taky jsem měl to štěstí, že mě poctil svou "trefnou" kritikou...Taky je mi ho líto.

blbjenka
16. 01. 2002
Dát tip
zásah, Bacile. přesně o to mi šlo. ad rebecca: budu o tvé nabídce uvažovat :o)))

Bacil
16. 01. 2002
Dát tip
Omlolouvám se, že je celá druhá půlka kurzívou, nějak se mi nepovedl kurzívorušící tag - to jen technická poznámka.

Wopi
16. 01. 2002
Dát tip
rebecca: jo, nabídka je lákavá :))

Bacil
16. 01. 2002
Dát tip
Adresu jsem si pro každý případ vložil do adresáře... mimochodem, může se případně používat i jinak, než jen k zasílání přihlášek na psychoterapii? :-)))

Modona
16. 01. 2002
Dát tip
rebecca13: Ano, Wopi je můj třídní a ty si přečti ještě jednou, co jsem napsala a případně si vezmi taky nějaké doučování. Jo vlastně, vždyť ty už ho máš, od Krchova.

lupo
16. 01. 2002
Dát tip
ale no tak orlove..takove nadherne bytosti se prece nezacnou nesnaset :-)

Bacil
16. 01. 2002
Dát tip
Já taky doufám, že nezačnou, byla by to velká škoda. Tím spíš, že mi to celé připadá tak trochu jako nedorozumění.

Bacil
16. 01. 2002
Dát tip
Milý Zbóďo, nešlo mi primárně o to, vyvolat v někom pocit viny. Snad jen uvědomit si, že není samozřejmostí, že máme to, co máme, a na co často zbytečně nadáváme. Že naše touhy po materiálním blahobytu (které samozřejmě máme v různé míře - nikomu je nechci podsouvat) působí divně a tragikomicky ve srovnání s utrpením lidí, kteří nemají ani to základní. Je pravda, že se staráme - maličko - o ty, kteří žijí jinde, a je taky pravda, že kdyby se naši předkové (myslím naši = evropští) vyvarovali velice nevhodných zásahů do asijských, afrických, amerických a austronézských kultur, mnohé problémy, které dnes v příslušných zemích jsou, by pravděpodobně vůbec nevznikly. Nebo by alespoň nenabyly takových rozměrů. Nemohu tedy souhlasit s tezí, že si ony národy za své problémy mohou samy.

Yeziiinka
16. 01. 2002
Dát tip
Zbóďa: hezky...! Postrádám patřičné znalosti, abych si mohla dovolit takto formulovat své pocity z toho všeho, ale s Tebou prakticky jen a jen souhlasím, takže díky. Baci: Také jsi mě v lecčem poučil. Rozhodně nemůžu nesouhlasit s tím, že minimálně ženy a děti v takto postižených oblastech mají jasno v tom, že takhle je to všechno špatně... Hezká diskuse, už do ní nebudu strkat nos, slibuju! :)

Wopi
15. 01. 2002
Dát tip
*

Narkissos
15. 01. 2002
Dát tip
kdo my?

Kami
15. 01. 2002
Dát tip
(*)

mistr
15. 01. 2002
Dát tip
Pěkně na svém písečku Co je nám do blbečků Co maj problémy To jsme celí my TIP

Beata
15. 01. 2002
Dát tip
hořkej názor o hořké ale logické pravdě

Bacil
15. 01. 2002
Dát tip
Yeziii... máš kus pravdy... na druhé straně, kdyby někdo viděl naše předky v době raného středověku, jak se navzájem vyvražďovali, asi by nad nimi taky měl chuť lámat hůl... Navíc nejsem přesvědčen, že je to paušální mentalita všech třeba Afghánců. Jistě, pokud je někdo vychováván v izolani, třeba i bez kontaktu s opačným pohlavím, může být agresivní, ale je to vážně mentalita? Ostatně v tom filmu, který mě k napsání této věci inspiroval, jsem viděl spoustu obyčejných lidí, dětí i starších, a ti říkali - my nic nechceme, jen pokoj, normálně žít, chodit do školy...

kafka
15. 01. 2002
Dát tip

kirkov
15. 01. 2002
Dát tip
KONEČNĚ! Konečně někdo, komu není lhostejno! Konečně někdo, kdo nelenil uvelebil si svou prdel do křesílka na kolečkách s ergonomicky tvarovanou opěrkou proti oseděninám, Zapraskal stuhlými klouby, plivnul si do dlaní a hezky z gruntu se obul do Mírových kanad múzického umění aby nám vyjevil, nám zaslepencům, a hlavně válečným štváčům z Wallstreetu, co to je Válka. A já jen dodávám, už aby tu byla holka jedna naše. Jak sám autor říká " my naštěstí jsme živi zde a zdrávi." sláva neboť jinak by těžko mohl zahrozit jeho vztyčený ukazovák, spojit se s prostředníkem a zahřímat: Přísahám pomstu.

blbjenka
15. 01. 2002
Dát tip
a že zrovna Afgánistán tě inspiroval. sou i jiný, wo kerejch nemáme ani šajn, že sou. krom toho někerejm věcem nemůžem rozumět, ani kdybysme se na hlavu postavili, ani představit si je nemůžem. ale jo. psát o nich můžem. na věci to nic nemění, ale aspoň něco... ***

Vojtek
15. 01. 2002
Dát tip
kirkov, rebecca13: Zdá se mi, že zde nejde o to, že by si autor hrál na řešitele problému. Pouze na něj ukazuje. Přijde mu to neskutečné a třeba ho to vnitřně týrá. Aby nebyl pokrytec má jít do Afghanistánu a nechat si tam ustřelit hlavu??? Nebo má mlčet aby nebyl nazván zápecní krysou? To už tady jednou bylo.

kirkov
15. 01. 2002
Dát tip
Pokud nemá rodinné důvody....

P_P
15. 01. 2002
Dát tip
Obsahově velmi pěkné, forma ujde. Myslím, že autoři mají právo na problémy upozorňovat, neni to žádný zbabělství, jsou i jiný způsoby boje než se samopalem v ruce. Hrrr na ně...

Vojtek
15. 01. 2002
Dát tip
rebecc: Dyk já nepovidam, že si na ně hrajete :-))

kirkov
15. 01. 2002
Dát tip
Obsahově pěkné? Dokonce velmi, no vy se mi snad zdáte pane!! na takovýdle blbiny sme tu měli jinčí sráče jako třeba pana Sýse veršotepce se zarudlou prdelí a vy asi pocházíte ze stejné kajuty Aurory.

P_P
15. 01. 2002
Dát tip
Kirkov: No hurá, takhle se mi líbíš, už jsem myslel, že jsi změknul, jen do mě, přitlač. Omlouvám se, že nemám takovou zásobu nadávek jako ty, asi se budu muset ještě učit.

Krel
15. 01. 2002
Dát tip
jo, něco na tom je, dobré...ale ty kritiky..:-((

lupo
15. 01. 2002
Dát tip
jako agitka slusny, jako basen bych to redeji nehodnotil a kdyz si nechces zlatit klec, vymen prachy a jed, jed co ti sily staci pomahat do Afhanistanu nebo kamkoli jinam

Modona
15. 01. 2002
Dát tip
kirkov: z čeho jsi usoudil, že ostatním je lhostejno????? Bacile Tobě pohlazení za Tvoje úvahy:-)))*

Modona
15. 01. 2002
Dát tip
kirkov: z čeho jsi usoudil, že ostatním je lhostejno????? Bacile Tobě pohlazení za Tvoje úvahy:-)))*

Šauer
15. 01. 2002
Dát tip
Jo, tak nějak to je.

Astalavista
15. 01. 2002
Dát tip
Zaujalo, vzhledem k proběhnuvší diskusi se už zapojovat nebudu, ale dám tip.*

Wopi
15. 01. 2002
Dát tip
Proč někdo ještě bere vážně poznámky "kritiků" jako kirkov? Když už tolikrát předvedli, že umí mít jen silácký frajerský řeči nepodložený NIČIM ???

kachnička
14. 01. 2002
Dát tip
.....jo......

Yeziiinka
14. 01. 2002
Dát tip
"silueta konfliktu"...! ... jinak... ne každému je lhostejno, ale národům, jejichž mentalita po generace stojí právě jen na víře v zabíjení a životě pro konflikt je velmi těžké pomoci - byť bychom měli každý tisíc zlatých klecí a chtěli je rozdávat... :(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru