Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Brno - město měst

12. 04. 2012
15
18
2144
Autor
Richard Hrob

Jednou takhle v metropoli...

Brno jsi jako lůno rozevřené

a jako pyj do nebe Petrov ční

malebné uličky tvé zakroucené

tvá nároží všední i sváteční

 

Brno ty město plné kreatur

zas cítím pocit beznaděje

proč divím se, což jsem vůl

když zřím se vedle líbat gaye

 

/2012/


18 názorů

baronka
15. 07. 2012
Dát tip
Báseňka dobrá Brno mám ráda je komornější než Praha T

..jo Brno*

Zordon
18. 06. 2012
Dát tip
Musím říct, že poslední dobou, když čas od času projdu středem města Brna, nestačím koukat na to panoptikum bizarních figurek a figur.

Já teleskám-cítím tam šibalství.I já jsem občas poťouchlice-------pěkné.

Kuchot: Ono toto dílo ani já osobně nemám ambice přinášet čtenáři něco nového o takovém městě jao je Brno. Ano celá pointa této básně je postavená na líbačce gayů. V tu chvíli mi to přišlo jako podstatná informace, abych o tom napsal.

Kuchot
04. 06. 2012
Dát tip
chce se mi tady oddělit formálnost textu a jeho obraznost abych začal pozitivně, zvukomalba (ačkoliv založená na snad nejklasičtějším verši a-b-a-b) tady má příjemně krchovsky jednoduchou skoro až oslavnou náladu, troufám si tvrdit, že by to mohl být nadějný text do brněnské Sedmikrásky, ani ne tak proto, že by se tvá sláva pak dotýkala hvězd, ale deset táců jako hlavní cena se každé básnické kreatuře nadmíru hodí nicméně co se týče obsahu, nemohu si pomoct od určité univerzálnosti, snad je to tím, že v brně jsem denně, ale přijde mi, že celá věc je prostě postavená na líbačce gejů, protože ostatní obraty jsme v různých podobách mohli číst už dlouho před vznikem tohoto tvého textu, vždycky jsem si říkal, že se už o brně nic nového v poezii nedočtu, pak mě překvapily brněnské texty petra krále a taky věci z jedné sbírky (http://www.kosmas.cz/knihy/149086/kdybych-vstoupil-do-kauflandu-byl-bych-v-brne/) abych to zakončil, jako průlet centrem je tvá věc fajn trailer, ale asi by to chtělo trochu víc stráveného času na to, aby se z básně o jakémkoliv městě stalo něco opravdu unikátního

PÁTER
12. 05. 2012
Dát tip
Rodný Zlín je město "zeleně a parků" ale toť vše. Jediná zachovaná zeď z historického domu tvoří dnes jakýsi pomyslný štít moderního nákupního centra Zlaté jablko( tak krásný název město Zlín kdysi mělo!)a to je opravdu hrozně málo,aby byl Zlín básníky kvůli ní opěvován... Stará historická zástavba byla zbourána a moderní sídliště nemají co nabídnout kromě zdí pro spreyjery.Zlín nemá a už nikdy nebude mít toho ducha, kterým naopak Brno dýchá na každém nároží. Brno se stává mým novým domovem a pořád v něm mám co objevovat, obdivovat. Tvé vyznání městu je neotřelé a pod mírně šokující maskou undergroundu je cítit, jak se ti skutečně líbí, co tě k němu váže. Brno je nádherné a tím je řečeno všechno. A vůl? Byl by to asi ten, komu by se Brno nelíbilo.Ale vlastně- vždyť volovi to může být jedno! A ještě mě napadá, které město postavilo geyům sochu? Brno sakryš! I když to není vlastně socha šulina ale hodiny,no... t* T*

Do Brna jsem kdysi jel z Ostravy z kolejí na rande. Ach to byly časy. *

In darkness
16. 04. 2012
Dát tip
Ach ano, Brno domov náš milostný ...

Taubla
13. 04. 2012
Dát tip
líbí, fajné verše :)

až tak? No, né nadarmo se tam tomu říká Sakra kopeček.

Děkuji za kritiky, Foibé jistěže oboje..:-D

srozumeni
12. 04. 2012
Dát tip
Moc pekne,libi. A navic mam Brno rada a uz jsem tam strasne dlouho nebyla...***

Čudla
12. 04. 2012
Dát tip
Brno je zlatá loď../Ivan Mládek/ *

Tony.cs
12. 04. 2012
Dát tip
*

jo!! Jen bych přidal: proč divím se, což jsem SNAD vůl - kvůli lepší rytmice, ale to je maličkost. Tip - za tu první strofu především.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru