Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podobni pochodněmi

Výběr: Lyryk
18. 04. 2012
18
23
2047
Autor
Morasten

 

Nejkrutější nihilismus je

jít a vědět že ta přepychová ulice je slepá

 

rozhlížíš se do mě

a vidíš konec cesty

protože se dívám

právě já do tebe.

 

A když oči zhasnou s pochodněmi

alespoň jednomu z nás

slepá ulice otevře tajná vrata někam dál

stane se nic


23 názorů

Markéta
18. 04. 2012
Dát tip
proč debata? to je přece můj čistě egoistickej komentář... tříbím si svůj vlastní pohled na poezii, hehe... díky za matroš (prostože tenhle typ textu mne zrovna k takový pitvě svádí a těch nejni zas tak moc) hezký večer přeju ;)

Morasten
18. 04. 2012
Dát tip
:) díky za skvělý komentář. Je to ale typ komentářů který mě lehce irituje i pod díly ostatních autorů. V případě zájmu se o tom můžeme pobavit ve zprávách. Nechce se mi pod dílem rozjíždět dlouhou debatu a přijde mi to trochu zbytečné, pokud o to někdo nemá zájem a stejně si pravděpodobně budeme stát za svým.

Markéta
18. 04. 2012
Dát tip
každopádně zaujala, byť s několika ale. jsou to tato: "nejkrutější nihilismus"? jednak mi to adjektivum formálně nesedí ("krutý" je dost siný kafe, ještě předpona "nej"... příliš tlačíš na pilu) ale hlavně zaclání. text nejen že by se běz něj obešel, ale nabral by na síle i výrazu. v poezii jak ji vidím já jde o to nebát se vidět svět zcela novýma očima, nacházet nové významy, vyvléci je na zřetel... bez zbytečných skrupulí a tanečků okolo. být přímý (nikoliv doslovný) - "nihilismus je jít a vědět že ta přepychová ulice je slepá" - btw. ona tvoje krutost, či "nejkrutost" :) či jak kdo chce onen pocit nazývat v tom potenciálně je. podprahově působí mocněji druhý sloka skvělá, ale třetí ten vzmach sráží k zemi (příliš zbytečných slov, vršení významů...nakonec zbyde vágní pocit a to je škoda) tip určitě*

DavidPetrik
18. 04. 2012
Dát tip
@Morasten: nektere texty jsou jako kofola, ale tenhle neni.

Morasten
18. 04. 2012
Dát tip
nepitvej se v tom, buď se ti to líbí nebo ne :D

DavidPetrik
18. 04. 2012
Dát tip
Pusobi sofistikovane, ale nakonec nerozumim nabidnute noetice: nebo bych mel nazirat jenom skrze bryle poetiky? Anebo jenom blabolim? ;)

Alegna
18. 04. 2012
Dát tip
tleskám *

Morasten
18. 04. 2012
Dát tip
To jsi napsal hezky(bez ironie). Mě o tu dokonalost taky nejde :D ale vždycky mě strašně moc mrzí když ji tam ostatní nevidí ;D

egil
18. 04. 2012
Dát tip
Možná 'zručnost' podložená talentem. A ta jen jako prostředek, ne cíl. Pokud autor není kopyto je-li to, platí to.

egil
18. 04. 2012
Dát tip
Nejde o dokonalost (ta je nedosažitelná a ve svém chladu vzdálená - zrovna před pár dny jsem opět měl v ruce Rilka: 'každý anděl je hrozný'). Jde o to chvění, kdy v hutné masité nedokonalosti prokmitne nějaký moudrý démon (moudřejší než autor, jak to u těch dobrých textů bývá).. Jde o ten hlas, který mě svádí k chvilkovému zabydlení. U prózy mi ty nejbližší knihy znějí stejným hlasem. O dokonalost tu nejde ani vzdáleně.

Morasten
18. 04. 2012
Dát tip
Já vím, jak to myslíš. Mám lehce sarkastickou náladu. Tobě se ten verš zdá zbytečný, pro mě zbytečný není. Každý kdo píše básně, je píše z nějakého důvodu a čtenář nemůže tušit jak moc je to není zbytečné. Možná je lepší říct "nelíbí se mi, jak je to vyjádřeno", nebo "prostě uplně blbě napsaný" ale rozhodně néé zbytečný! Koneckonců, já to píšu pro sebe a ne pro vás. (A je to jen můj narcismus, že o mé básně dělím s cizími lidmi.) A protože to vychází ze mě a mých bolestí(jako u většiny autorů), nedá se říct, že by nějaký verš byl zbytečný.

Morasten
18. 04. 2012
Dát tip
EQ Zero: tím masem o zem jsi to vystihl, o to právě taky jde, tys to akorát zemitěji vyjádřil. Co se názvu týká, jsme si prostě podobni pochodněmi :)

Morasten
18. 04. 2012
Dát tip
Díky všem za komentáře :) egil: sakra! zase to není dokonalé!! ;) Lyryk: Na mně výběry nešetříš. Máš to ale divný vkus ;)

...zdařilé*

egil
18. 04. 2012
Dát tip
To vykrácení dvojího záporu v závěru je strašně provařené.. a svůdné, jistě, ale tím spíš bych si na to na tvém místě dal pozor.. Nejsilnější je druhá strofa, kde je pozorující, protože pozorován, protože... Vztahová momentka, načínající/otevírající určitý prostor. Ale jen tak na dva prsty..

Čudla
18. 04. 2012
Dát tip
/*

srozumeni
18. 04. 2012
Dát tip
***

Lyryk
18. 04. 2012
Dát tip
krásný název .)

Petr.II
18. 04. 2012
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru