Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Online objednávka s dovozem

19. 04. 2012
4
37
1985
Autor
FAE BOMB

 

 

Online objednávka s dovozem

 

Čtyři židi z Auschwitzu,

dostali chuť na pizzu.

Měli jenom nekošer,

tak ten návrh neprošel...

 

 

 


37 názorů

FAE BOMB
25. 04. 2012
Dát tip
Diana: "jakpak je to dávno, co byly pogromy na Židy v Praze?" To nebyla nesnášenlivost, co ty pogromy způsobovalo. Bylo to způsobený hlavně tim, že Židi půjčovali peníze na nekřesťanskej úrok. Když těch nezplatitelně zadluženejch lidiček bylo hodně, tak se sebrali a šli těm svejm věřitelům vysvětlit, že jim nic nevrátěj, protože mrtvoly se svého zákonného práva většinou nedomáhaj'. "Ale oni, jen oni mají právo si dělat legraci i z tohoto období, podle mého názoru." Asi máš pravdu. Každopádně platí, že nejvíc vtipů vo postiženejch lidech, hlavně teda těch dobrejch, ač superdrsnejch, vymysleli sami postižený. Př.: Když umře zdravej člověk, tak si s sebou do hrobu nic nevezme. Když zemře nedoslýchavej, nechá se pohřbít s naslouchátkem. No a neslyšící si vezme do hrobu překladatele... "Oba jmenované máme všichni rádi. Proto je čteme, proto s nimi diskutujeme." Moje potěšení je nevýslovné, totiž jakože jsem byl hozen do stejného pytle s Květošem, tímto literárním velikánem. Snad je Květoň hubenej, nebo pytel velkej, páč jsem postavy statné... MK: Ač tě možná naštvu, i já se hodlám svézt po právě zesnulém Václavovi Havlovi. Nebude to ovšem žádná vlastní tvorba, ale jeho vlastní text, jehož autorství až do svý smrti nezpochybnil. Bude to vejcuc z literárního veledíla "Dopisy Olze". Neustále tam po svojí ženě somruje peníze a cigára, když si teda zrovna nestěžuje na svůj hemeroidovej zadek... "Ono stačí stoupnout si do Pinkasovy synagogy v Praze a chvilku číst jména na zdech." Byl jsem tam také, ač tam vpodstatě není nic k vidění a stojí to nekřesťanské peníze. Snažil jsem si pod každym jménem představit konkrétního člověka a to včetně jeho radostí i starostí, dobrejch skutků i hříchů... Hlubokej a nepříliš příjemnej zážitek. KZ: "PS - Upřímně a z celého srdce se omlouvám všem Písmákům, jejichž indiánští předkové zahynuli rukou evropských kolonizátorů." Přijímá se. Indiánem jsem sice jen v letní sezóně, když se mi spálí gesicht, ale i tak se mě tvoje vtipkování hluboce dotklo... :-( Kulomet míru je dobrej nápad. Nechť se z něj kouří! Vši: Všem děkuji za přečtení, jakož i účast v diskusi. Tipy jsem zde nepředpokládal vpodstatě žádné. Naopak jsem čekal "ostrou reakci". Že tu tragickou kapitolu dějin takhle rozeberem, to jsem skutečně netušil.

Znám jeden, co začíná podobně. Akorát na dobíhajícího ostatní volají: To už nechytíš! A on křičí: Musím! Já jsem řidič!

Diana
25. 04. 2012
Dát tip
Ten indiánskej fór byl super! Začínal hrozně, ale o to líp vyzněla ta pointa! A tenhle znáš? Tramvaj se hotoví k odjezdu. Dobíhá chlápek, sotva dechu popadá a volá: "Počkejte prosím! Zmeškal bych práci!" Cestující se přimlouvají, tak řidič ještě otevře dveře, chlapík nastoupí, tramvaj se rozjede a on praví:"Dobrý den, kontrola jízdenek" :-)))

Kalumet míru? Takže moje prognóza byla správná. Skončili jsme u Indiánů. ((-:

Toscana
24. 04. 2012
Dát tip
K dýmce míru se připojuji - vidím to jako Diana. U některých z nás to bylo přes hranu a napsali to. U jiných ne a napsali to. Každý z nás JEN řekl svůj názor. Nic víc, nic míň. A myslím, že to vůbec neovlivní fakt, že se navzájem dál rádi budeme číst. ;-)

Diana
24. 04. 2012
Dát tip
Jasně! :-)

VH64
24. 04. 2012
Dát tip
Well... Dýmka míru?

Diana
24. 04. 2012
Dát tip
VH64 - můj tón měl být omluvný a vysvětlující. Není tam hněv, tak mi ho prosím nepodsouvej. Poslední věta byla míněna jako malá nadsázka. Děkuji ti za vysvětlení, už tomu rozumím. Ale stejně si myslím, že by měl každý mít možnost slušně vyjádřit nesouhlas s čímkoliv a bez obav na případné reakce kohokoliv.

VH64
24. 04. 2012
Dát tip
Vůbec ne. Jen že je snadné odsoudit a že za odsouzením snadno přicházejí zákazy, tresty, štvanice. Tím nechci říct, že někdo z vás něco takového páchá, jen jsem upozorňoval na to, že se na vaše komentáře podobnými kroky snadno navazuje. A v historii už mnohokrát navázalo. Dianko, proč ten hněv v hlase?

Diana
24. 04. 2012
Dát tip
VH64 - nezlob se, ale není fér to, co jsi napsal. Nikdo tady ani nenaznačil, že odsuzuje osoby - Květoně nebo bombičku. Jiný názor je JEN jiný názor. Oba jmenované máme všichni rádi. Proto je čteme, proto s nimi diskutujeme. Všechny příspěvky vyznívají proti nepřátelství, proti ubližování - tak co nám vlastně chceš říct? Ať držíme pusu a krok?

Čudla
24. 04. 2012
Dát tip
Neměl jsem vůbec v úmyslu se v tom takhle pitvat. Jen jsem řekl svůj názor a vůbec nikomu neubírám ten jeho. Prostě na to nahlížíme každý po svém. Děkuji všem za příspěvky a tímto bych své účinkování v této diskusi ukončil. přeji všem krásný den.

Nenapadá mne, jak na obdržená avíza vtipně zareagovat, tak bych si dovolil načít nové vlákno: V jednom kraji na Západě žil bohatý rančer, který tak nenáviděl indiány, že jednoho dne vyhlásil odměnu sto dolarů za každou jejich hlavu, kterou mu kdo přinese. I sebrali se Paddy a Murphy, vzali pušky a povoz a vyjeli na lov. Brzy narazili u řeky na prvního indiána. Paddy zamířil a prásk. Pak už stačilo jen dojít mrtvole useknout hlavu. O pár minut později se objevil druhý a stal se stejně snadnou obětí. Následně se objevili dva a Paddy jednoho z nich netrefil. Ten obratem zmizel v prérii. Pak se dlouho žádný neobjevoval. Když k večeru zaslechli oba kovbojové koňská kopyta, zpozorněli. Tak akorát na hranici dostřelu zastavil indián na koni. Vyrazili tedy jeho směrem. On si udržoval bezpečnou vzdálenost. Paddy prásknul do koní a začali ho dohánět. Indián tedy zahnul do kaňonu. Oni samozřejmě hned za ním. Paddy se soustředil na ovládání povozu, který se řítil neuvěřitelnou rychlostí. Murphy najednou zašeptá: ?Hele, Paddy, rozhlédni se...? ?Neruš,? zlobí se Paddy. ?Už ho skoro máme!? Murphy naléhá: ?Paddy, fakt by ses měl rozhlédnout!? Tak tedy Paddy trochu zpomalil a rozhlíží se. Kam až oko dohlédne, nahoře podél kaňonu stojí stovky indiánů s luky a sekerkami. Načež Paddy říká: ?Hele, to vypadá, že budeme milionáři!? PS - Upřímně a z celého srdce se omlouvám všem Písmákům, jejichž indiánští předkové zahynuli rukou evropských kolonizátorů.

VH64
24. 04. 2012
Dát tip
Otázka je, co s tím. Zavřeme FAE BOMB za nevhodné vtípkování? Zavřeme Květoně za znevažování památky V. Havla? Těžko najít tu správnou hranici a nepáchat jinou škodu nebo neotevřít vrátka k páchání škody.

Čudla
24. 04. 2012
Dát tip
Diano děkuji za Tvůj příspěvek.

Čudla
24. 04. 2012
Dát tip
Nic ve zlém, ale asi máme každý tu hranici vkusu nastavenou jinak. Netvrdím, že má hranice je ta správná. Ale prostě to tak mám. P.S. Václava Havla jsem si nesmírně vážil a vážím. Osobnost jeho formátu se dlouho na naší politické i lidské scéně neobjeví. Svoji úctu jsem mu vzdal básní "Pocta Václavu Havlovi". Ale i tak děkuji za avi.

MKbaby
24. 04. 2012
Dát tip
Diana: Efraim Kishon kdysi řekl: "Jediným Čechům nemusíme my, Židi, nic vysvětlovat..." Holocaust čili šoa byl naprosto neuvěřitelnou pohromou, ostudou nejen Německa, ale celé západní civilisace. Tzv. kulturní země, které dnes na celém světě dbají na dodržování lidských práv (zejména v zemích, kde je ropa či jiné suroviny), odmítaly tehdy Židy přijmout, a to i přesto, že Němci zpočátku dávali sami přednost vystěhování Židů před jejich likvidací. Jediné Československo, než samo zmizelo z mapy, tehdy uprchlíky přijímalo. Ono stačí stoupnout si do Pinkasovy synagogy v Praze a chvilku číst jména na zdech. I já jsem byl v Israeli, i já jsem byl v památníku, i na mne dolehly strašné pocity z té hrůzy. Rozlišujme ovšem - ostatně - viz výše.

MKbaby
24. 04. 2012
Dát tip
Toscana, Čudla, Kočkodan: Je obrovský rozdíl mezi smíchem a humorem na straně jedné a výsměchem a znevážením na straně druhé. Vězte, že ani moje rodina nebyla za války ušetřena, snad stačí uvést příjmení oné větve - Weiss... Kdysi jsem měl na podobné téma rozhovor se svým kolegou - na právě spuštěné TV stanici NOVA totiž běžel seriál MASH. Dotyčný kolega prohlásil, že tento seriál je neuvěřitelným znevážením obětí korejské války. Já ovšem tvrdím, že je tomu právě naopak. Neexistuje snad více protiválečně zaměřené dílko tohoto druhu, které by přitom nepřekračovalo hranice vkusu. I tam jde o humor na pozadí příšerných zvěrstev, i tam humor zachraňuje jinak nezvládnutelné situace, ze kterých by jedinec s předpisově vážným a důstojným xichtem nevyvázl psychicky zdráv. Je to něco přes čtvrt roku, kdy se tu (a nejen tu) někteří mnohem nevkusnějším způsobem vozili po právě zesnulém Václavovi Havlovi. A přišlo jim to zábavné. Jistěže Václav Havel nebyl světec, ale to, co se tu dělo a jakým způsobem a v jakém kontextu se to dělo, bylo za hranicemi vkusu mnohem dál, než veršovánka o objednávce nekošer pizzy...

Diana
24. 04. 2012
Dát tip
Vloni jsem byla v Izraeli a tam jsem se mnoho dozvěděla a mnoho věcí si uvědomila. Dnes se můj názor na Židy kryje s názorem MKbaby, viz výše. Navštívila jsem i památník holocoustu. Asi za hodinu jsem odsud utekla v hrůze a v pláči. Dodnes si na to nevzpomenu bez mrazení. Neukazují tam nic drastického, stačí poslouchat ta jména zavrazděných, jména do nekonečna, fotky a fotky krásných lidí - do nekonečna... Židé mají úžasný smysl pro humor, také mám jejich anekdoty ráda. Ale oni, jen oni mají právo si dělat legraci i z tohoto období, podle mého názoru. My, kteří si to systematické vyvražďování neumíme ani představit, bychom měli mlčet a stydět se - jakpak je to dávno, co byly pogromy na Židy v Praze? Kdo mě tu zná, ví, že mám ráda legraci. "Každý úsměv dobrý" je moje heslo. Ale všechno má své meze....

FAE BOMB
24. 04. 2012
Dát tip
MK: Dík za další várku. Začal jsem i googlit a jsem až překvapenej, kolik protektorátních vtipů se dochovalo. Jen ty koncentrovaný nejsou. Google vyplivne jen nějakej moderní rasistickej humus... Sršáň: Tak to máš teda slavnou babičku! :-))

Kočkodan
23. 04. 2012
Dát tip
Nejdrív jsem si myslel to co Toscana s Cudlou, po prectení vsech komentáru ale jiz trochu váhám.

Sršáň
22. 04. 2012
Dát tip
žádný vtip z té doby neznám, ale moje babička vylila Himmlerovi víno do klína.Sloužila totiž v domě primátora Berlína. Vždycky se smála když to vyprávěla. Byla patrně jedinou Češkou které se to povedlo a přežila válku. V každém případě by bylo zajímavé zalistovat knihou "Dějiny vtipu"

Čudla
22. 04. 2012
Dát tip
Toscano děkuji za pochopení.

Toscana
21. 04. 2012
Dát tip
Je to sice možné, že v koncentrácích vznikaly ty nejdrsnější vtipy, je to lidský způsob jak zpracovat věci logickým rozumem nezpracovatelné (vím, že se to nedá srovnávat, ale za socíku jsme k poměrům přistupovali podobným způsobem). Nicméně fakt je, že mám prostě averzi (a možná to je jen můj osobní problém) k vtipům, které mohou někomu ublížit nebo se někoho dotknout třeba takovým způsobem, jako tu psal Čudla. A téma holocaustu je právě přesně tímhle způsobem citlivé. Sorry, ale u tohohle být nad věcí schopná nejsem, ačkoli Židy v rodině žádné nemáme a tímhle způsobem se nás válka nedotkla. Jen můj děda rok schovával člověka, kterého hledalo gestapo, a riskoval tím život celé své rodiny (4 děti). I když jsem tuhle dobu nezažila, i tak se mi sevře žaludek, když si ty důsledky domyslím.

MKbaby
21. 04. 2012
Dát tip
Zde malá ukázka: Hitler onemocněl a zavolal si doktora. Ten mu strčil teploměr pod paži, za chvilku ho vytáhl a kouká, že teploměr ukazuje jen 35 °C. "Es ist unglaublich, mein Führer, aber es fehlen ihnen zwei Grad." "Das weiss ich auch, du Schwein: Leningrad und Stalingrad." "V Praze budou jezdit jen tři tramvaje!" "Proč? A které?" "Jedna na Olšany, jedna na Pankrác a jedna do Bohnic." "A proč zrovna tam?" "Na Olšany bude jezdit s těmi, kdo žijí na lístky, na Pankrác s těmi, kdo žijí bez lístků, a do Bohnic s těmi, co věří, že to Němci vyhrají." V protektorátních anekdotách byl bohužel zesměšňován i státní president Emil Hácha, který na sebe vzal velmi těžký úkol - zachránit alespoň něco málo, co se zachránit dá. Státní president byl vnímán tu jako kolaborant, tu jako směšná figurka, nešetřil jej ve svých rozhlasových projevech z Londýna ani Jan Masaryk. Holt jsme Češi; dodnes Háchovy zásluhy nikdo řádně neocenil... "Tak už zase připravujou Hrad pro Beneše." "Jak to?" "No, fakt! Už tam byl čalouník!" "Víš, proč má Hácha na stole telefon?" "?" "No proto, aby mohl alespoň do něčeho mluvit." Hácha byl v Berlíně na nějaké recepci, ale jen seděl, koukal do prázdna a s nikým se nebavil. Hitler si zavolal Goebbelse a povídá mu: "Podívej se na Háchu, asi neumí přečíst německý jídelní lístek. Napište mu český a dejte mu ho." Přinesli tedy Háchovi český jídelníček. Hácha se na papír ani nepodíval, sáhnul do kapsy, vytáhl pero a beze slova podepsal... Jak jsem výše naznačil, s leckterými vtipy se neztotožňuji. Do sbírky ovšem patří, vypovídají o době, kdy vznikaly...

FAE BOMB
20. 04. 2012
Dát tip
Čudla: Mě zas v koncentráku zemřeli dva oblíbení světci- sv. Maxmilián Maria Kolbe a sv. Edita Steinová... :-( I tobě hezký den! VH: Online jsem to nikde nenašel a stahovat to v žádnym případě nebudu. Jednak je to hnusnej zločin krádeže a za druhý to taky nikde neni... MK: Ty jsou taky super. Bohužel jsem jich moc neslyšel, páč pamětníci už nic nepamatujou, nebo už umřeli. Tak hoď aspoň nějakou protektorátní, ať nás nikdo neobviňuje z protižidovskejch nálad...

MKbaby
20. 04. 2012
Dát tip
Sbírám i protektorátní anekdoty. A tak platí to samé. Leckteré z nich dnes moc pro zasmání nejsou, ale jsou zajímavým dokumentem doby, ve které vznikly...

VH64
20. 04. 2012
Dát tip
http://www.fdb.cz/film/29495-Vlak-zivota.html

Čudla
20. 04. 2012
Dát tip
Mě to přijde nevhodné z prostého důvodu. V koncentačním táboře zahynul můj děda, strýc a teta. Toť vše. Přeji hezký den.

FAE BOMB
20. 04. 2012
Dát tip

FAE BOMB
20. 04. 2012
Dát tip
Tos: Jest svatou pravdou, že hodně vtipů vo koncentrácích vzniklo právě v koncentráku. Je velkou škodou, že se jich velká část pravděpodobně nedochovala. Čudla: Dík za přečtení. Mrkni se i do kritik... Květoň: Poláček byl sám Žid, pokud se nepletu. Případné jeho vtipy pošli, udělalo by mu to radost. MK: Tak tohle fakt neznám a dobře jsem se pobavil!!! :-))) Máš tu svojí sbírku někde na netu? Nebo aspoň ještě něco na koncentrákové téma pošli. Ostatně, každej by si měl uvědomit, že humor byl poslední zbraní, která tam těm vězňům zbyla a kterou jim nikdo nedokázal sebrat, i když za ty vtípky byl trest smrti. Proto by se měly šířit, i když je už dávno po válce. Přidáváme se tak na stranu jejich autorů. Alegna: Pěkné odpoledne přeji a děkuji za přečtení. VH: Neviděl, ale mrknu se. Dík.

VH64
20. 04. 2012
Dát tip
No dobrá... Viděl jsi film "Vlak života"? Viděli jste někdo ten film? Tam si dělali Židi ne legraci ale pořádnou srandu sami ze sebe.

Alegna
20. 04. 2012
Dát tip
to je supr :-)*

Jak pravil jeden Žid druhému: "Že jsou tupenej, chudej, nemocnej?Že se celej svět postavil proti nim? Já bych to neviděl tak tragicky. Mohlo to bejt horší." "Jak horší?" "No, mohlo se to stát mně."

MKbaby
20. 04. 2012
Dát tip
Obdivuji židovský národ a jeho kulturu a skládám poklonu tomuto statečnému národu, který přestál všechny rány osudu a nejenže přes to všechno nepřestal existovat (kde by byli dnes Češi, kdyby je coby národ před dvěma tisíci let kdosi rozprášil po světě?), ale zachoval si svůj jazyk, kulturu, zvyky i úžasný smysl pro humor. Sbíráním židovských anekdot se zabývám již řadu let a musím podotknout, že nejdrsnější židovské anekdoty si o sobě vyprávěli sami Židé. Dva příklady za všechny: Potkají se Roubíček s Kohnem v koncentračním táboře, nadšeně se uvítají, načež Roubíček povídá: "Poslechnou, Kohn, to nás teď budou krmit tou hnusnou vodovou tuřínovou polévkou?" "No, asi jo." "A spát budeme na těchto nehoblovaných dřevěných pryčnách, jen tak?" "No, prej jo." "A bydlet budeme v těchto aušusových nevytopených barácích?" "No, vypadá to tak." "Řeknou mi, Kohn, proč to ti Němci tedy stavěj, když na to nemaj?" Potká Kohn Abelesa a Abeles říká: "Budu stavět pomník Hitlerovi." "Proboha, Abeles, to nemyslej vážně, takovýmu neřádovi?" "Zrovna jemu, Kohn. Vyhrál jsem totiž ve sportce." "No jo, Abeles, ale jak to souvisí s tím pomníkem?" Abeles vyhrne rukáv, ukáže Kohnovi předloktí a říká: "A jaký čísla si myslej, Kohn, že jsem vsadil?" Z výše uvedených důvodů mi nepřijde ještě výše uvedená veršovánka nijak nevhodná, naopak, potěšila mne. Díky a tip!

Znám několik židovských anekdot od Karla Poláčka, které jsou mnohem drsnější. A, kupodivu, neumlátili ho za ně Židé, nýbrž Němci.

Čudla
20. 04. 2012
Dát tip
Nevhodné...

Toscana
20. 04. 2012
Dát tip
Já ti nevím, Kadle, ale vtípky na tohle téma jdou hodně mimo mě, nemůžu si pomoct. Takže tentokrát u mě bez tipu i bez potěšení, sorry.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru