Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PŘERUŠENÝ SEN

28. 04. 2012
15
17
1974
Autor
srozumeni

Znáte to také? Proberete ze sna, který byl docela příjemný. Pak si ho v hlavě myšlenkově rozvinete a dostanete se někam, kde se z toho vlastně vyklube docela špatná nálada. A pak už to spraví jen pořádné kafe...Hezký den všem čtenářům písmáckým. A neupečte se.

Byli jsme na táboře. Pro Jendu si tam rodiče přijeli novým autem. Teréňákem. ,,Tak tady ho máte. To bude koukat na takové fáro, hm. Tedy, jestli si vůbec všimne."  Byla jsem zvědavá, jak se s nimi Jenda po týdnu přivítá. Málokdy jsem je viděla všechny tři pohromadě. 

,,A to jste koupili na příspěvek na invaliditu?"  zeptala jsem se dost naivně. Přeci je jasné, že jo. Kde jinde by na to vzali těch půl mega.

Manžel právě vstával a neopatrně do mě šťouchl. To mě probralo ze sna. Při pomyšlení na Jendu v novém terénním autě, kterého i na nové boty musíme nějakou dobu ,,zvykat", než se s nimi ztotožní, přelétl mi po tváři nablblý úsměv.

A příspěvek na zakoupení motorového vozidla pro invalidy půl mega-to mě pobavilo. Zvláště v situaci, kdy po různých změnách v sociální sféře, nedostaneme žádný, jelikož Jenda, náš syn a jemu podobní, mají ruce, nohy, hlavu...To, že si hlavně ta hlava dělá, co chce, nikoho nezajímá.

Přála bych některým jedincům,kteří mají toto na svědomí, zažít některé naše cesty autobusem s takovými človíčky. Občas trnu, jestli nás řidič autobusu vyhodí, třeba pro nadměrný hluk, či jestli to pro něj a pro ostatní cestující bude ještě akceptovatelné. Nemluvě o tom, že i když máme s sebou třeba jen tři klienty, přesto míst k sedění, zabereme víc. Prázdná místa zavalíme bundami a batohy a doufáme, že ten, kdo si tam bude chtít sednout, bude vstřícný našemu přání:  ,,Prosím vás, raději si sem nesedejte, ono ,,ho" nejde udržet, aby nesahal po lidech okolo, kam jeho dlouhé ruce dosáhnou."

Znova jsem se zavrtala do peřin a doufala, že se dozvím, jak návrat z tábora pokračoval. Ale bohužel, přeci jen to nebyl přetržený film, ale opravdický sen. A navíc nálada z posledních myšlenek o sociálním systému, mě úplně probrala.

Tak jsem také vstala a udělala si kafe. Pořádné, silné.


17 názorů

...no,nemáš zač,no :)

srozumeni
01. 05. 2012
Dát tip
Tak diky,no.

...nojo no*

Alegna
30. 04. 2012
Dát tip
sny si dělají, co chtějí a politici bohužel taky

srozumeni
29. 04. 2012
Dát tip
No Juno, to je takové zlomené, asi jako když Ti někdo přeruší sen...Ne, ba ne, možná máš pravdu. Ale i tak díky.

srozumeni
29. 04. 2012
Dát tip
Jiří a Hani děkuji za příběhy a tipy.

8hanka
29. 04. 2012
Dát tip
u nas je to podobne, i ked...znamosti na spravnych miestach dokazu divy... byvala kolegyna mala choreho chlapca, mal nieco s nozickami,neviem presne co, no videla som ho chodit, hrat futbal, nahanat sa s detmi, na prvy pohlad zdrave chlapca... do skoly mal kusok - len prejst z domu na druhu stranu cesty...dostali prispevok na auto, otvorene mi povedala, ze pomohli znamosti, manzel robil na mestskom urade... kamaratka ma dceru po detskej mozgovej obrne na vozicku, sama neprejde nikam, do skoly ju vozi mama, v snehu to casto jednoducho nejde... zostava len prosit rodinu, znamych, aby ich odviezli autom...ona prispevok na auto nedostala, vraj ma skolu v mieste bydliska... paragrafy su pokrivene, kto to vie, dokaze ich vyuzit, lepsie povedane zneuzit, niekto nedostane ani to, na co ma narok... uz na prvy pohlad je jasne, kde bola pomoc potrebna viac, no na uradoch su asi slepi, hluchi a bez srdca....

nostalgik
29. 04. 2012
Dát tip
Ne, nepřeji nikomu nic zlého, ale přesto bych přál alespoň jednomu z těch, kteří takto rozhodují, aby měl dítě nebo vnuka v podobné situaci. Snad by změnil názor i když ti, kteří rozhodují, na sociální dávky odkázaní nejsou.

srozumeni
29. 04. 2012
Dát tip
Jo, Evi děkuji.

renegátka
29. 04. 2012
Dát tip
Kníže Potěmkin by se z našeho sociálního systému zaradoval.

srozumeni
28. 04. 2012
Dát tip
gabi a Petře děkuji

Petr.II
28. 04. 2012
Dát tip
*

gabi
28. 04. 2012
Dát tip
zaujímavé skĺbenie sna s realitou dobre napísané *

srozumeni
28. 04. 2012
Dát tip
Děkuji za obsáhlé komentáře a tipy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru