Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

polehávající noc

Výběr: Eli.Benett, Fouckault, Jinovata
09. 05. 2012
35
16
3246
Autor
Lyryk

 

 

 

 

 

noc unavená až     na samotnou

zírá jen stínem nicovaté tmy

hladové okno za studenou plotnou

s osleplým bubnem na rytmy

 

unavil jsem tu pyšnou noc

tavením fresek plyno bytí

venku se veselilo pošmourno

motýli  pláli z nočních slitin

 

smrtihlav přítel hladil křídly

kontury promarněných slov

v koši se s vajgly mísil v prach

 

sedal si na zviklanou šikmou židli

co metafor dnes beznadějí prostě   neprošlo

co prošlo      střeží svou báseň       v letmých mimikrách

 

 


16 názorů

dajakbol
20. 05. 2012
Dát tip
Úprimne priznám, že šiestemu veršu som neporozumel. A s prvým mám tiež problém, okrem sémantického aj rytmický. K „synkopickej podstate“, totiž k jambu tam chýba jedna slabika (napr: noc unavená je až na samotnou) alebo je jedna navyše (noc unavená na samotnou). Alebo treba verš čítať ako dva, s prestávkou, no nie tam (po predklonke „až“) kde ju graficky naznačuješ. Takto je to jambická strofa: noc unavená až na samotnou zírá jen stínem nicovaté tmy hladové okno za studenou plotnou s osleplým bubnem na rytmy Podobne tak posledný verš, ako jeden jambický nie je, ako dva už áno: co prošlo střeží svou báseň v letmých mimikrách Ostatné verše sú dobré jamby realizované cez úvodný daktylský takt alebo cez predrážku. Už len namiesto prízvučného „dnes“ na ľahkej dobe by to chcelo neprízvučné monosylabum, ale to je naozaj nepatrný prehrešok, skôr proti kánonu, než proti dobrému vkusu:) Ešte jedna vec. Tie dupľované medzery medzi slovami, to je niečo, čomu som v básňach na chuť neprišiel. Ale možno je to len môj problém. Hej ešte „mísil v prach“, teda do prachu alebo do podoby prachu? Ani jedno mi v kontexte nevyznieva veľmi logicky.

Švédsko 1
12. 05. 2012
Dát tip
...*

Armand
10. 05. 2012
Dát tip
a některým tady bych dal přes hubu... jen aby věděli na co jim byla dána spolu se slovem. A když nevědí, měli by zůstat žrát u koryt.

Armand
10. 05. 2012
Dát tip
tak tohle ... pamatuju toho od tebe hodně, za všechna ta léta, a je skvělé, je výborné a je to radost, že můžu napsat, že právě v současnosti vidím a čtu Lyryka v jeho vrcholné, nejlepší formě. A to život neprozrazuje, zda toto je ten vrchol vrcholů. Takže to je příslib. Báseň je famózní. F a m ó z n í V******

Petr.II
09. 05. 2012
Dát tip
*

Zuzulinka
09. 05. 2012
Dát tip
na tebe až nezvyklé, blízké*

DavidPetrik
09. 05. 2012
Dát tip
@Lyryk: Jsem pisatel-amater. Nezivim se literaturou, neni mym dennim chlebem, kazdodenni zalezitosti. Zivim se exaktnimi vedami, biofyzikou, neurovedami. Moje nazory na literaturu je treba vnimat s timto vedomim. Jestlize napisi komentar, je veci vicemene intuitivni. Mohu se sice oprit na nejake zakladni znalosti literatury, ale nebudu mlzit, ze tomu rozumim jako profesional, literaturou se zivici clovek. Pokud tomu dobre rozumim, Vy jste zavedeny autor. Je vice nez zrejme, ze umite psat. Proto na Vas kladu vyssi naroky: neformujete uroven tohoto serveru pouze jako kritik, nybrz i jako vypsany autor. Vase basen je zajimava, ale nektere Vase predchozi prispevky byly o tolik lepsi, ze tahle jim neobstoji. Hodnoceni je relativni: jestlize je kontrolni skupinou obecny pismacky prispevek, tahle basen je bajecna. Jestlize je meridlem Vase vlastni tvorba, tahle basen nevycniva. At se Vam dari.

Alegna
09. 05. 2012
Dát tip
vidím ten obraz a cítím tu atmosféru a to je to, co od veršů čekám, takže T*

Muamarek
09. 05. 2012
Dát tip
Parádní atmosféra, Tvá typická hra se slovy a přitom je tam něco víc...

Lyryk
09. 05. 2012
Dát tip
Markétko, vysvětli mi to s tím kýčem, třeba i jen do pošty, já to tam tak nevidím .)

Lyryk
09. 05. 2012
Dát tip
DavidPetrik: jen si řízněte .)) nicméně bych zde trochu polemizoval, rytmus zde má synkopickou podstatu a i graficky naznačuji nejváznamnější pauzy, které by jistě čtením vyšly najevo, rytmus je zde ve skutečnosti perfektní; a také marně hledám nějaký novotvar .)

DavidPetrik
09. 05. 2012
Dát tip
Volne verse Vam slusi vice. Protoze jsou na Vas automaticky kladeny vyssi naroky (lide ocekavaji hned neco prevratneho, ohromneho), nebude lehke vzdy oslovit. Tady dycha velka snaha o novost, ktera se ale ne vzdy trefi do prisnejsi formy rymu. Navzdory novotvarum a neobvyklym obratum text misty pusobi nucene. Pani, to jsem si dovolil zkritizovat misni slechtu ;-) At se Vam dari.

Markéta
09. 05. 2012
Dát tip
"smrtihlav hladil křídly kontury promarněných slov" tohle mi trochu sklouzává ke kýči, ale poslední verš oné strofy to jakž tak drží... jinak fajn*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru