Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bludy

16. 05. 2012
3
5
1092
Autor
Adélie

Topím se v lítosti a sebekritice

Neznám váš svět

jste tak sami

kde je ta hodnota

snad není boha nad vámi.

 

Pomoc, topí se

Pomozte

Nevidíte, neslyšíte

Neb vaše oči slepé jsou

a vaše uši už nezaslechnou

jen ozvěna v dálce duní

Uslyší ji jen vyvolení

Ti, co odprostí se statků

a začnou myslet na svou matku

matku zemi, nás všech

Nadechni se zhluboka

prve uslyšíš ten vzdech

až pak ti sama matka přizná

co teď už víš

Bez lásky a bez pomoci

nic nevymyslíš

žij a miluj

to jest tvůj cíl

stačí však to, neřeknu ti

osud tvůj ti v rukou leží

čeká na své příležitosti


5 názorů

Ostrich
17. 10. 2015
Dát tip

Jestli to stačí? Jak se to vezme. Zdá se mi, že - právě vzhledem k té Zemi, nebo spíš k životu na ní, nebo ještě spíš k existenci člověka a rostoucího světa poznání - by se každý měl snažit využít svých schopností. Rozvíjet to, čím je "nadán", protože každá mysl je úplně jiná - a rozvíjet to ale samozřejmě se zřetelem k onomu "miluj", tj. se zřetelem k "přežití života" ..  Člověka současného může smáznout jedna jediná virová pandemie - tak ostatně nejspíš vymírala většina druhů. Život jako takový zase může poslat do kolen nějaké to soptění podobné dekkánským trapům či k tomu nějaká ta planetka zbloudilá... Na nic zatím nemáme protizbraň.

Hm, ale s tím "miluj"...hlavně to nesmí být fanatické, jednorozměrné, protože poznání souvislostí je zatím mizivé, takže leckteré přílišná láska může spíš dusit. 

No a taky k tomu, že všechno dobré může být k něčemu i zlé, tak všechno zlé může být i k něčemu dobré...jakkoliv to neplatí absolutně :o)


Adélie
08. 03. 2013
Dát tip

Já děkuji...


Jonash
30. 01. 2013
Dát tip

* :)


Jakubisko
22. 06. 2012
Dát tip
Já nevím Adél...ta první, ač (či neboť) byla minimalistická, se mi líbila z těch tvých dosavadních tří daleko nejvíc...tohle už je trošku moc "ukecané" na můj vkus...u takto vznešených témat mám daleko raději, když není vysloveno všechno...tohle pak trošku působí jako encyklopedie zabalená do poetického hávu. :) Ale hlavně doufám že už se netopíš, to že se nějakýmu blbečkovi tvoje básnička nelíbí by ti mělo bejt ukradený :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru