Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Perly

22. 05. 2012
17
46
2551
Autor
Edvin1

Díky, Rášku, za inspiraci!

Už se stmívalo, když jsem vezl poslední kolečko hlíny ze zahrady do kontejneru před domem. Při tom jsem si povšiml na černém chodníku světlé skvrny. Nehodila se tam; jako bílý květ na hromadě hnoje. Vytlačil jsem kolečko po fošně do kontejneru, vyklopil a nechal je tam ležet. Pospíchal jsem k té skvrně. Už když jsem se k ní shýbal, cítil jsem celým tělem, že to bude něco neobvyklého; ze zabláceného chodníku jsem zvedl šňůru perel.

Rozhlédl jsem se po ulici. Nikdo nikde. Popošel jsem k pouliční lampě a nález zkoumal. Podle mne byly pravé. Rozbušilo se mi srdce. V kapse jsem si pohrával s kuličkami za dva, možná tři tisíce Eur.

Manželka šperky nenosí, ale co všecko by se za ty peníze dalo podniknout! Dva týdny na Mallorce, a ještě by něco zbylo. Nebo hned letenky k dceři do Kanady? Kruci, proč já se s tou hlínou dřu? Za tyhle korále mi ji vyvezou Poláci, co říkám, barák by mi ještě natřeli, kdo ví, možná i ty ústřeďáky, co léta volají po opravě, by se dočkaly! Nebo si konečně obnovit šatník? Opíral jsem se o kontejner a oddal se snění. Byl velice vlahý večer.

Z mého přemítání mne vyrušily dvě postavy. Starší žena a s ní mladá dívka. Na cestu bylo ještě vidět, ale obě měly v rukou baterky a svítily si pod nohy. Prohledávaly každý centimetr, každou dlaždici.

Ta mladá ubrekávala, ta starší jí něco konejšivě šeptala. Proudy světla z jejich lampiček opsaly půlkruhy i pod mýma nohama. I když mi zklamání sevřelo hrdlo, nadýchl jsem se a řekl - vlastně ne já, ale cosi za mne rozhodlo samo a z mých úst vyšla věta:
"Hledáte něco?"
"Tady vnučka ztratila náhrdelník. Perly. Dostala je ode mne ke konfirmaci."
Stály tam a v jejich očích byla naděje, ale hodně malá. Sice evangeličky, ale v zázraky zřejmě moc nevěřily.

Ruka mi vyjela z kapsy a děvče na ni vykulilo oči. Kuličky proklouzávaly mezi mými prsty do její nastavené dlaně a ona každou z nich vítala zvlášť; co perla, to slzička. A já se s každou z nich loučil.

Ta babička za půl hodiny zazvonila u našich dveří. V rukou třímala dvě lahve vína. Když jsem je odmítal, snažil jsem se to udělat tak, abych ji neranil.

Syn mi dlouho nemohl prominout. Vyzná se ve vínech. Prý to bylo jedno z nejlepších, co na trhu jsou. Chateau Valtice Grandioso Gold - řekl mi plné jméno toho zlatého moku.

To bylo poprvé, co jsem litoval, že nepiju.


46 názorů

Edvin1
26. 05. 2012
Dát tip
Makrelko, Já bych ten konec rád vylepšil, to jo. A nejen závěr - i začátek a střed! Jenže mně už nic lepšího nenapadá. Omlouvám se a děkuji za názor. Ed :-)

Makrelka
26. 05. 2012
Dát tip
Rozhodně upoutalo, psané pěkným stylem, zajímavá přirovnání. Konec ale zklamal, čtenáři je úplně jedno, jestli je příběh pravdivý nebo ne, chce to jiný konec, s nějakým zajímavým zvratem. Na tip to ale určitě je

Edvin1
24. 05. 2012
Dát tip
guy: zajímavé vyjádření rozpolceného svědomí.. :-) Díky za návštěvu! Ed

guy
24. 05. 2012
Dát tip
fajn .. podobně jako malé stýskání jsem si zkoušel vybavovat pár obdobných pocitů z relativně dávna i nedávna .. a v duchu jsem si sám se sebou zapolemizoval o relativnosti hodnot toho či onoho pro toho či onoho .. *

Edvin1
24. 05. 2012
Dát tip
Srozuění: Díky za pochvalu! :-) Janina: Vítej zpět! :-) Toho dvojího snění - snění jsem si už taky všiml. Změním. Jinak díky za názor. Ale tak se to seběhlo a já se nebudu idealizovat. P.S. Můj drahý "román" potřebuje pauzu - nějak se mi ten nápad přestává líbit. Takže máš na něj času dost.

Janina6
24. 05. 2012
Dát tip
Milý příběh. Miniatury teď stíhám číst, ale pár kapitol tvého románu ještě musím dohnat zpětně :-) Snad odpustíš drobnou připomínku k opakování - "oddal se snění... z mého snění". To ještě není hlubší kritika!! Tu láhev bych já tedy přijala - jednu - a na místě otevřela a zapila to s babičkou i vnučkou :-) Ono někdy odmítnutí daru taky dost bolí.

srozumeni
23. 05. 2012
Dát tip
To je krasny pribeh,krasne napsany...***

Edvin1
23. 05. 2012
Dát tip
Eza: Díky, že jsi se ozvala. Ta závěrečná věta je nadsázka, ironie nebo tak něco. Není myšlena vážně. Květoň, Re.: "i přijímat se musí umět." máš recht - ta paní to neuměla, hned mi musela platit! :-))) Alegna: Díky! Zdendo, "podle mne byly pravé". Nebyl jsem si tedy jist. A kde je tam nějaký venkovan? Že šíbuju kolečko? To může i maloměšťák. Diana: Díky za pochvalu! VH64: Tak já bych se radši lidem, jako jsem já, vyhýbal! ("I do not want to be a member of a club that would accept me as a member" - Groucho Marx) Kdo ví? Třeba se setkáme? V Klubu zhrzených literátů? LOL Alešu, na miniatury a mikroformy jsi tady Ty expert!!! Tím spíš Tvá spokojenost těší. avox: Ale né, kdyby to bylo pár kaček, tak je strčím do kapsy a ani nemrknu - taková ztráta nikoho nebolí. Ale tohle by blelo každého. A pak ty uplakaný oči toho děvčátka... To pak jinak nejde; i vrah by se nad ní ustrnul, že. Lidi, omlouvám se, pokud jsem někomu nepoděkoval! je Vás tentokrát nějak moc! Ed :-)

avox
23. 05. 2012
Dát tip
je dobré zůstat dobrý, tak to má být */

jako by se na chvilku zastavil čas...parádička, pane.

VH64
22. 05. 2012
Dát tip
Jsou lidé, jejichž díla, dílka ve mně vyvolávají chuť se s nimi znát osobně. Nejde to samozřejmě technicky, také to nemusí být dostatečně vzájemné, aby nešlo obtěžování atd. Patříš mezi ně.

Diana
22. 05. 2012
Dát tip
Je to pěkně napsáno. ***

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
apropo, prirovnávat víno k heráku, to mi dojde jak zrovnání kola a závodní "dukatky" .. obojí je jednostopé vozidlo a dá sa na tem zabit hm hm

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
nuž, já osobne nejsu zas až taková aktivista, abych robial z pohárku vína problém ... na ten ešte nikdo neumrel a to, že niekto nemá medze je holt škodlivé i vtedy, ak pije i len a len vodu :)))

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
že prej je to české príslovie dokonca ...

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
je, akorát nemám po ruce zdroj, z kerého pocházá .. já si to enom pamatuju chju a nemožu to najít

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Petrusho, jsou lidé, co si myslí, že alkohol je stejně sprostá droga jako třeba hérák. Protože obě tyto chemikálie způsobují závislost a posléze těžké onemocnění, ba i smrt. Hérák asi obhajovat nebudeš. Tak proč se rozčilovat nad alkoholem v kanálu? Výroba obou je namáhavá. Jen alkohol je legální a hezky balený. Žádný antialkoholik nejsem, ale chápu ty, co jsou.

Marcela.K.
22. 05. 2012
Dát tip
"ono víno, není vinno, že se lidé opíjejí ... " Tohle je moc hezký citát.

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Eza: Díky za rozbor. Ta poslední věta není míněna vážně. Ve skutečnosti mne cosi hřálo, ale já to do textu napsat nemohu, lidi by právem řekli, že se jedná o zbytečnou patetičnost, klišé nebo tak nějak.

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
Edvíne ... víš co? ono víno, není vinno, že se lidé opíjejí ... alias ono je to pro ludí, akorát sú ludé hovada a často envjeďá, kedy majú dosť avšak ničit plody jejich práce len pro hovadizmus jiných hm hm hm ... to booooliiiiii :))))

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
to je bježná realita ... babka rači jít rok suchý chleba, než by sa nechala omlúvit, že nedá vnučce zlatý retaz hrúbky minimálne jak od psí búdy ...

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Šepotka: Díky, opravím.

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Zdenda: Má technická chyba: Zprvu jsem si jen dělal iluze či naděje. O skutečné hodnotě jsem se dozvěděl až z rozhovoru s tou paní.

..pozor..konfirmování nejsou katolíci..nýbrž evangelici ve třinácti..katolící mají svaté přijímání..kolem osmého roku života..

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Květoň: viz výše. Díky.

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Marcela: ještě k větě: "přijímat se musí umět". Tak já s přijímáním nemám problém. To odmítnout nedovedu. Ať už mi někdo něco dává, nebo po mně chce. Tohle jsem neudělal já, jak jsem psal v textu i výše. "Cosi"...

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Petrusho, já se mé ženě nedivím. Vždyť můj bratr... radši o tom nebudu psát.

Marcela.K.
22. 05. 2012
Dát tip
Tak to je docela smutný příběh...

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
Marcelí, sú ľudia, ktorí síce nemajú na chleba, ale ak sa jedná o sväté prijímanie a iné podobné náboženské tradície, aj sa zadlžia na celý život, len aby bolo všetko tak ako sa sluší a patrí, aby ich celá dedina naomlúvila

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Marcelo, tam, kde žiju, prarodiče na konfirmační dar pro své vnuky šetří i léta. Tradice či co.

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
tvoja žena leje víno do kanála .... oooooh ... to takový vinar kolemva vinohradu celý rok chodí, laská to, opatruje lepší než vlastní decko a ona to vyleje do kanáááluuuu? ... joooj!!)) tokej práce ... uf

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Stýskání: Já nikomu nic nevrátil! Všimlo sis? To "něco" za mne promluvilo, a pak jsem byl nucen konat. :-) P.S. Poslyš, psát takhle o sobě ve středním rodě, to musí být namáhavé jako blázen! Vždyť první a druhá osoba min. č. stř. r. neexistují. To musí být oběť! :-)

Marcela.K.
22. 05. 2012
Dát tip
A pokud Tvá žena lije víno do kanálu, bylo jistě lepší jej vrátit.

Marcela.K.
22. 05. 2012
Dát tip
Edvine, pokud si ho ráda vzala zpět, není o čem mluvit. Já jen souhlasím s Květoněm, že i přijímat se musí umět...mimochodem, když nebyla bohatá, kde vzala na ty perly?

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Petrusha: Svatá pravda. Jenže manželka by mi tu vzácnost vylila do kanálu - je militantní antialkoholička! LOL Takže si to víno aspoň někdo užil.

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Lakrov: A všecky ty momenty jsou pravda - já fakt v tom momentě takhle uvažoval. :-O

Edvin1
22. 05. 2012
Dát tip
Marcelo, ta stará paní si to víno ráda vzala zpět, bylo to vidět. Znal jsem ji - nebyla bohatá. Rozhodně se neurazila. Což mne uklidnilo.

Alegna
22. 05. 2012
Dát tip
pěkné čtení *

Eza
22. 05. 2012
Dát tip
Velmi hezké, čtivé a posléze i napínavé, jak se asi hrdina rozhodne. Rozhodl se tak, že nám o tom může napsat. :-) Slušně odmítnout víno bylo podle mně naprosto v pořádku. Dá se taky neodmítnout a potom obsah vylít do kanálu. Škoda by však bylo, neudělat dva dobré činy najednou: nejdříve vrátit, co mi nepatří a k tomu ještě ukázat, že šťastný může být člověk i bez alkoholu. Zde se nádherně naskytla možnost být příkladem. Pro babičku už bylo asi pozdě :-),ale vnučka si to nejspíš zapamatuje a jednoho dne podle toho postoupí. Proto mi věta "To bylo poprvé, co jsem litoval, že nepiju.", moc nevyhovuje. A syn to snad přebolí.:-(

Z toho plyne poučení - i přijímat se musí umět. ((-:

Zkouším si vzpomenout, kdy jsem komu co vrátilo...měl by si každý zavzpomínat.. Ten úžasný pocit, kdy jsem zažilo? Nějaké peníze v obchodě prodavačce, když mi špatně dávala nazpět.Když by sebe ošidila. Je to stejné, jako někomu něco nezištně darovat a "trefit se do noty". Zázraky se dějí.

Petrusha
22. 05. 2012
Dát tip
lahvinka se neodmítá, ani keď si abstinent, nikdy nevíš, kedy sa ti hodí jak úplatek :)))

Lakrov
22. 05. 2012
Dát tip
V té miniatuře je několik pěkných momentů: Pokušení, Poláci, katoličky, víno... Tip

Marcela.K.
22. 05. 2012
Dát tip
Když jsem byla na střední, ztratila jsem zlatý řetízek s přívěskem na kterém bylo vyryté mé jméno i s datem narození. Nikdo mi ho nevrátil a přitom by to bylo poměrně snadné...ještě dnes, když si na něj vzpomenu, je mi to líto. Dostala jsem ho od maminky, když jsem se narodila. Myslím, že Ta Tvoje radost z Mallorky, nebo natřeného baráku, by se s tou té vnučky stejně nedala srovnat. To víno sis ale vzít měl. Udělal bys radost babičce i synovi ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru