Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TROCHU NUDNÝ PŘÍBĚH

02. 06. 2012
13
19
2370
Autor
srozumeni

....ale i o tom život je.

 

Dlouze jsem přemýšlela, jakým dárkem překvapím svého manžela k jeho padesátinám. Peněz máme málo, takže od samého počátku mého přemýšlení bylo jasné, že ode mne nedostane žádný drahý veledar. Jeho bombastičnost bude muset spočívat v něčem jiném.

Nakonec má snaha byla ověnčena úspěchem a dárek byl na světě. Poskládala jsem 22 textů ze svého písmáku, které se jakýmkoliv způsobem vztahují k našemu synovi a našemu společnému životu. Nechala jsem vše v copy centru svázat do kroužkové vazby, s pevnými deskami. Moje radost z takhle vytvořeného dárku, když byl pak celý pohromadě, neznala mezí. Manžel totiž o mém psaní těchto příběhů neměl ani potuchy. Byla jsem zvědavá, co tomu řekne, až si to přečte.

Nastal den ,,Dé“, při kterém byl můj muž zahrnut různými dary, včetně toho mého. Mé očekávání, že ještě tentýž večer celou ,,brožurku“ přečte jedním dechem a bude při tom říkat ,,jéé to je krásné,“ nebylo naplněno.

Brožura ležela několik dnů na stejném místě a bylo patrné, že je stále netknuta. Raději jsem to přestala sledovat, trochu mě to mrzelo. Asi až po dvou týdnech mi manžel oznámil, že si to už celé přečetl a že se mu to moc líbilo. Jelikož jsem krátce před tím dozvěděla, že jedna mnou popsaná příhoda vyjde v doopravdické knize o příbězích lidí s autismem, manželovo uznání bylo tak veliké, že mě sám začal nabádat, ať se pokusím autorce té knihy předat i texty, které jsem mu věnovala.

Trochu to pohladilo mou ješitnost, to přiznám. Udělalo mi to radost, i když vím, že vše chce svůj čas. Pro mě z toho celého, právě napsaného, vyplývá úplně jiné poučení. Kdo si počká, ten se dočká.

Kdybych se totiž již druhý den začala se smutkem v hlase zajímat o to, proč manžel ještě nezačal číst mé příběhy, nejspíš by k tomu přeci jen získal pak jiný náhled. A pocit z toho, že to má tak trochu povinné, vyvolal by možná i nepatrný odpor. Svým čekáním jsem si sama sobě udělala vlastně radost, protože manžel ode mne dostal dostatečně velký prostor k tomu, aby si se svým dárkem mohl naložit podle svého času a nálady. Prostě někdy se opravdu vyplatí netlačit na pilu.


19 názorů

srozumeni
04. 06. 2012
Dát tip
Blboune,Alegno a gabi moc vam dekuji.

srozumeni
04. 06. 2012
Dát tip
Janino,dekuji za nazor,velmi si povazuji,ze me takhke vidis,pokusim se si s dilem priste vic pohrat. Dekuji.

gabi
04. 06. 2012
Dát tip
nudný príbeh? ani nie, si múdra žena, ktorá sa riadi intuíciou a tvoj príbeh môže mnohým poslúžiť ako príklad *

Alegna
04. 06. 2012
Dát tip
ráda jsem si přečetla, taky si myslím, že máš na psaní povídek, souhlasím s Janinou

...*

Janina6
03. 06. 2012
Dát tip
Díky. Ono některým autorům připadne arogantní už to, když se kritikovi jejich dílo nelíbí :-) Víš, já jsem to asi i tušila, že tohle nebyl pokus o skutečnou povídku - spíš nějak cítím či věřím, že bys na to měla. Na psaní skutečných povídek. Je tu na Písmáku takových autorů několik, kteří, myslím si, mají na víc, a mně to nedá, abych jim to neřekla :-) Záleží ale samozřejmě na tom, co chceš ty sama - psát pro radost bez větších ambicí není určitě nic špatného.

srozumeni
03. 06. 2012
Dát tip
Skarabeo,dekuji

Skarabea
03. 06. 2012
Dát tip
ono to je svojim spôsobom pôsobivé...ako zaujímavý príbeh, ktorý niekomu rozprávaš...a je to aj uveriteľné...možno skôr na nejaký blog než lit. server....lebo tej literárnosti tam až tak veľa nieje...ale aj tak dávam tip

srozumeni
03. 06. 2012
Dát tip
Vendulo děkuji.

srozumeni
03. 06. 2012
Dát tip
Petře, Čudlo,marcelo, plpko, Evženie, Vampi moc děkuji, že jste nakoukli, přečetli a i přes nedostatky se vám to líbilo. Janino (a Zdendo) děkuji vám za kritiku. Sice jsem to po sobě četla, ale ve spěchu to psané opravdu bylo, to je fakt. Někdy jsem trochu zbrklá a lajdák, to přiznávám. Na druhou stranu, je to jen miniatura, ne povídka a mně samotné to zase nepřipadá až tak zajímavé téma, že bych z toho chtěla vytvářet povídku. Ale to je jedno. Snažila jsem se teď aspoň trochu těch ,,šíleností", na které jste mě upozornili, trochu předělat....?? A Janino, nevím, proč bych se měla urážet pod Tvými připomínkami a kritikami. Tvé kritiky jsou opodstatnělé, věcné, jasné, konkrétní a slušně podané, s určitým citem. Nejsou v nich žádné urážky a arogance, což bohužel neplatí o všech kriticích zde. Takže moc děkuji.

Vampirelord
02. 06. 2012
Dát tip
hezký...nicméně slogan , kdo si počká, ten se dočká je možná cool, ale já bych rozhodně tlačil na pilu...a jinak to neumim :)

Udělala jsi dobře.*

plpko
02. 06. 2012
Dát tip
Chyby si netrúfam hodnotiť. Príbeh sa mi páči.

marcela.m.
02. 06. 2012
Dát tip
...T

Janina6
02. 06. 2012
Dát tip
Milé srozumení, doufám, že neurazím připomínkou. Jsi jedna z těch, kteří opravdu „mají o čem psát“, a to mě pak mrzí dvojnásob, když text kazí takové chyby, které (podle mě) pramení spíš ze spěchu a neochoty číst po sobě znovu a „vylepšovat“, než z nešikovnosti v psaní. Tak třeba hned na začátku: „Jelikož se nám nedostává moc peněz, věděla jsem, že hodnota dárku nebude moc být měřitelná množstvím korun.“ Nedostává se moc něčeho - to je zdvojení významu: prostě se říká, že se něčeho nedostává, nebo, že toho nemáme moc. Navíc druhé „moc“ je zároveň překlepem – asi jsi měla na mysli, že nebude moci (moct) být měřitelná. A ke všemu obsahově je to, nezlob se na mě, nesmysl: hodnota dárku z lásky se přece nedá měřit penězi v žádném případě (nejen, když jich máme málo). Jinak jsem opět trochu zklamaná, že jsi celou tu záležitost tak narychlo, povrchně odvyprávěla. Vidím tady námět na povídku, která by při promyšlenější kompozici, oživená dialogy a podobně, vůbec nemusela být nudná, naopak mohla by být svým způsobem docela napínavá (dokonce i s jistou moudrostí v podtextu, protože problém „nedočkavosti“, když se jedná o partnerovo uznání, řeší občas mnohý z nás). Bohužel námět zůstal jen námětem. Škoda.

Čudla
02. 06. 2012
Dát tip
/*

Petr.II
02. 06. 2012
Dát tip
jo, ... i taková je život .. a netlačit na pilu .. :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru