Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malé druhé já

09. 06. 2012
6
10
1266
Autor
VH64

Malé druhé já

 

(1)

Bydlí ve mně trpaslík. Nevím přesně kde, většinou se moc neprojevuje a je někde zalezlý, ale nebude hluboko. Má dokonalý přehled o tom, co se děje, a umí se vynořit neuvěřitelně rychle. Možná je to mé druhé já, ale určitě je to trpaslík, protože druhý stejný já by se do mě nevešel.

Ten trpaslík je většinu času někde zašitý a asi tam pilně studuje, protože ví, co já ani netuším, a dokáže věci, na které bych si nikdy netroufnul. Vůbec nechápu, kde k tomu přišel.

Zasahuje mi do života, často naprosto nepředvídatelným způsobem. Většinou sice v můj prospěch, ale už mi i rozbil pár vztahů. Což nakonec možná taky bylo v můj prospěch, ale radost mi tím neudělal.

Ty zásahy jsou různé, v práci třeba takové, že sedím u zákazníka ve velínu, vůbec netuším, co se děje, co to ti pánové u obrazovek dělají, jen si na jedné brouzdám a nesourodě si činím poznámky, najednou on vystartuje z hloubi mého těla, postaví ho na nohy, mým hlasem se začne vyptávat, postupně spraží šedivého poradce naproti, předáka směny, vedoucího provozu a vynutí si nastavení parametrů, o kterém já vůbec nevím, k čemu je dobré. A zase zaleze, já se vrátím na své místečko, zaraženě sedím, zkoumám tváře všech přítomných a přemýšlím, jak to vyžehlím. Jak moc budu muset lhát v denní zprávě, aby mi ten jeho výstup prošel.

Ale nastavené parametry k všeobecné spokojenosti vyhovují pro několik příštích dnů, operátoři se na mne potutelně usmívají, viditelně potěšení příkořím spáchaným na jejich nadřízených, a vůbec netuší, že já s tím nemám nic společného.

 

(2)

Je to s ním občas těžké. Někdy bych potřeboval, aby vylezl a zasáhl, a on nic. Mizera. Jindy zase vyráží do akce nevhod a bez varování.

Já, než na něco „vlítnu“, buď se zdlouhavě rozmýšlím a chystám, nebo se ve mně pořádný čas střádá vztek. Takový ten tlak mezi pupíkem a bradou. To jsem pak protivný, patetický, třesou se mi ruce i hlas a můj výkon za moc nestojí.

Když on převezme velení, dělá to sice bez dovolení, ale všechno je podezřele správně. Není naštvaný, pořád se potvora kontroluje, reaguje přesně a rychle na vývoj situace, uhraje i zdánlivě jasné průšvihy. Nechápu, jak to dělá. Mám z něj normálně komplexy.

A nejvíc mě štve, když převezme velení jen nad částí těla. Jako tuhle. Seděl jsem ve vlaku, sám v kupé, u okýnka, na pultíku pivo v kelímku, myslel jsem si na svoje a čekal, až vyjedeme. Do kupé vtrhnul připosražený podsaditý chlapík, takový mexický typ, s manželkou, a že prý tam nemám co dělat, ať vypadnu, že tam teď bude on se ženou a dítětem. Trpaslík, šelma, hned převzal velení, ale jen tak halabala, jenom u pusy, a ta chlapíka vyzvala, ať mi políbí prdel. Hrnul se na mne ode dveří, že další diskuze už bude ruční, trochu mu překážela manželka, tak jsem měl čas si uvědomit, jak mi trpaslík zase zavařil. Ale než jsem stačil vymyslet, co s tím, byl chlapík u mě, trpaslík rozšířil rozsah svého velení, vztyčil mi tělo, jednou mojí rukou ho chytil pod krkem a druhou začal bít do obličeje. Chlap vypadal, že ho to zaskočilo, ale nemohlo víc než mě.

Nejhorší bylo, že mi trpaslík nechal na starosti kolena, já je v tom zmatku nezvládnul, a ona celou dobu strašně vibrovala.

(3)

Takhle si spolu žijeme. Někdy za mě trpaslík situace vyřeší, někdy mě do nich jen dostane. Uvažoval jsem už i o tom, že bych se ho nějak zbavil, ale uvědomil jsem si, že bych pak nemohl dělat svojí práci. Bez něj by to nešlo. Jen on ví, co jak kde nastavit, koho pochválit, komu vynadat, kdy mluvit pravdu a kdy lhát. Jen on umí žertovat s manažery zákazníka tak, že nepoznají, že neznám odpověď na jejich otázku.

Já za něj pouze píšu závěrečné zprávy. To on nedělá. A plat mi taky nechává celý. Dokud na ten nesáhne, nechám ho být. I když mi někdy pěkně pije krev.


10 názorů

VH64
10. 06. 2012
Dát tip
Děkuji uctivě!

srozumeni
10. 06. 2012
Dát tip
***

Markel
09. 06. 2012
Dát tip
pobavilo, moc dobře napsáno a může to tak být, že trpaslíci mají nás, brrr, trochu zvláštní pocit, husí kůže :-)) - T

VH64
08. 06. 2012
Dát tip
Květoň Jestli ono to ale není tak, že trpaslíci mají nás?

VH64
08. 06. 2012
Dát tip
Edvin Musím si tvůj komentář přečíst ještě někdy v klidu, teď sem vždycky jen tak vpadnu na vteřínku mezi prací a úplně se nesoustředím. Ale obecně - já neumím psát na zadané téma, tak mi asi nepůjde nic doplnit i když potom pořádně pochopím. Mně si textík vždycky sám přijde a sám si řekne o napsání. Trpaslíka jsem zapsal pod stolem při jednání, například. Volná asociace - mívám občas při odletu za prací neurčitý nepříjemný pocit. Jen zřídka, ale pokaždé potom přišly nějaké osobní konflikty se zákazníkem. Bez pocitu nepřišly. Funguje to. Nevím jak a proč, ale funguje. Taky asi nějaký trpaslík, vědma.

Každý máme svého trpaslíka. Já mu říkám pud (nikoli úd, to je jiná kapitola). Když rozum říká, že do něčeho nepůjdu, pud zavelí: Pudem! A jde se.

Edvin1
08. 06. 2012
Dát tip
VH, i když se při čtení tohoto textu zdá, že se jedná o čirou fantazii, nemající se skutečností nic společného, ti, co poznali život, Ti možná (podle toho, zda učinili takovouto zkušenost, nebo ne) přikývnou. Já tedy rozhodně ano. Viz moje povídka Alter ego. Jen tak na okraj: O skutečnosti, že v sobě můžeme mít jakéhosi "trpaslíka", jenž mluví či jedná nezávisle na naší vůli, věděli lidé již dávno - a vymysleli si pro to onen výše zmíněný latinský termín. Bible ji dokonce personifikuje, říká jí Duch svatý. Já si myslím, že se jedná o podvědomé jednání, vyplývající z našich celoživotních zkušeností a znalostí. Tyto jsou uloženy někde ve sklepeních našeho mozku, které jsou mimo náš běžný dosah. To naše druhé já po nich však ve stavu nouze dokáže sáhnout. To mi přivádí na mysl pravý opak - příležitostnou neschopnost po těch vědomostech či znalostech sáhnout. Určitě jste už zažili situace, kdy jste "pozdě bycha honili"; kdy vám nejlepší odpovědi a argumenty přišly na mysl teprve, když už bylo po všem. Němci jim říkají "Treppenwitze" (česky asi: "vtipy na schodech"), čili vtipné repliky, jež nás napadnou ve chvíli, kdy jsme z místnosti vypadli a scházíme již po schodech dolů... V češtině pro to máme ještě jednu okřídlenou větu: "Přijít s křížkem po funuse". Co kdybys o tomto fenoménu taky něco napsal? Jaksi "do páru" k tomuto textu? Ed :-)

Alegna
08. 06. 2012
Dát tip
no vidíš, s tou váhou mě to nenapadlo, ale teď už vím, kdo za to může :-)

VH64
08. 06. 2012
Dát tip
Aha, tak ono jich je víc! A asi se množí, protože vážím každý rok o něco víc.

Alegna
08. 06. 2012
Dát tip
moc Ti děkuju, pobavils mě, ale taky uklidnil,mám taky svého, vlastně, podezřívám se, že je jich víc a losujou, který je teď na řadě :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru