Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NE VŠE SE V ŽIVOTĚ PODAŘÍ, aneb člověk míní, osud mění

10. 06. 2012
16
35
2964
Autor
srozumeni

Toto téma jsem už jednou zpracovala v miniatuře ,,naše nové dítě." Teď jsem se k tomu vrátila, zkusila to rozvinout do povídky...?...

 

Asi každý z nás si za svůj život nahromadil pár dní, které se nedají rozhodně považovat za šťastné. V kalendáři by je nejraději začernil, vyškrtal, zmuchlal, roztrhal na kousíčky, rozmočil ve vodě nebo, ještě lépe, v louhu, a pak ještě pro jistotu spálil.

Já jsem již pár takových dnů také posbírala. Ale snažím se k nim chovat s větší úctou, možná i proto, že si přeci jen vážím toho, že jsem je přežila, nějak se z nich vzpamatovala, a snad mě někam posunuly. V tu chvíli jsem si určitě nemyslela, kam že by mě mohl takový životní průšvih posunout, ale to člověk pochopí až s odstupem času.

Často se vracím ve svých vzpomínkách k jednomu takovému svému životnímu příběhu.

Po mnoha různých šetření a zkoumání, dostali jsme dlouho očekávanou nabídku - chlapečka do pěstounské péče. Nejdříve proběhlo několik návštěv v jeho prostředí a pak jsme si ho mohli konečně odvézt domů. Zatím jen na víkend. A v neděli ho zase přivézt zpět do kojeňáku.

 

Posadila jsem ho do sedačky v autě, vedle sebe. Stále jsem si ho prohlížela, chtěla jsem ho hladit po vlnitých světlých vláskách, ale nějak jsem nenašla odvahu. Sama sebe jsem přesvědčila, že bude přeci ještě dost času na hlazení a mazlení.

Vyjížděli jsme z Karlových Varů. Byl krásný slunečný den.

,,Kristiánku, tady před tebou sedí Pavel. Trošku ho už znáš. Když to všechno dobře dopadne, bude to tvůj bratr. Sice trochu divný, ale snad si nebudete moc vadit.“

Mluvila jsem, co mi jazyk přinesl, abych zaplašila nepatrnou trému, která mi ubírala na jistotě. Manžel se musel soustředit na řízení, takže si nás moc nevšímal.

Po příjezdu domů jsme Kristiánovi ukázali celý byt, včetně jeho postýlky a hraček. Nevypadal moc vyděšeně ani vyplašeně. Hned se všude rozběhl a začal vše prozkoumávat. V tu chvíli jsem si uvědomila, že byl vlastně přesně ve věku, kdy jsme se s naším autistickým synem Pavlem přestěhovali do tohoto bytu. U něj to trvalo několik týdnů, než se rozběhl po svém pokoji, další měsíce, než přiběhl za námi do obýváku. Tehdy vykazoval známky velmi úzkostných stavů. Bylo to zajímavé srovnávání.

Náš syn tehdy nemluvil vůbec, i když mu bylo dva a čtvrt roku. Kristián sice také zrovna upovídaný nebyl, ale snažil se komunikovat. Neustále se dožadoval nějakého kontaktu. To bylo pro mě naprosto nové a nepoznané. A moc krásné.

 

První víkend, který s námi Kristián strávil, byl za námi, a vezli jsme ho zpět. Naše dojmy byly rozporuplné. Bylo to náročnější, než jsme si mysleli.

Pavla jsem neustále okřikovala: ,,Nesmíš Kristiánovi ublížit. Když ho chceš pohladit, tak musíš strašně jemně, on je ještě malinký.“ ale nebyla jsem si jista, jestli Pavel chápe, co mu říkám. Měla jsem pocit, že náš syn toho blonďatého všetečného tvorečka trpí ve svém teritoriu jen proto, že tuší, že se jedná o chvilkovou záležitost. Možná to považuje za nějaký rodičovský záchvěv mírného pomatení mysli.

Občas na mě tak koukal a dalo se mu vyčíst z jeho stále nemluvících úst: ,,Vy jste se fakt pomátli. Snad si nemyslíte, že něco takového tu snesu. Dost na tom, že jste mi přestavěli pokojík, to vám ještě prošlo. Ale jestli je to fakt kvůli tomuhle podivnému tvorovi, který se tu teď chová jako doma, tak na to rovnou zapomeňte.“ a to byl pro mě vždy jasný signál k tomu, abych okamžitě veškerou svou pozornost obrátila jeho směrem: ,, Můj milý synu, dokonce jeden z nejmilejších..“ to byl takový můj obvyklý žert, takový odlehčený druh mluvy. A pak už jsem pokračovala ve svém monologu vůči synovi, který na mě kupodivu upřeně hleděl, jako kdyby opravdu čekal, jaká duchaplnost ze mě vyleze: ,,Zkrátka a dobře, ať se ti to líbí, nebo ne, tak já s tátou si přejeme mít ještě jedno dítě, kromě tebe. A třeba se od Kristiána i ty ledasčemu přiučíš. Podívej, jak si tě prohlíží.“ Pavel nevěnoval Kristiánovi ani jeden pohled, ani na mé opakované nenásilné výzvy. Tak jsem tedy pokračovala, ale vlastně spíš už jen sama pro sebe: ,,Podívej se, jak si hezky hraje s hračkami a vidíš, jak by se s tebou chtěl kamarádit, zkus říct slovo Kristián, takhle se chlapeček jmenuje.“ nevzdávala jsem to. Kristián zatím zkoumal Pavlův plastový vodní mlýn. Okamžitě věděl, jak s takovou hračkou manipulovat. Pavel ani ve svých deseti letech nepochopil princip točení kola...

 

Další víkend s Kristiánem proběhl dost podobně. Jen už jsme nebyli s manželem ze všeho tak zaskočeni, protože naše představa, jak se přizpůsobit oběma dětem, měla už reálnější podklad v podobě zkušenosti z minulého víkendu. Snažili jsme se, aby obě děti byly co nejvíc v pohodě. Naše úzkostná snaha o bezproblémové chování Pavla, byla ověnčena úspěchem. Žádný větší incident se nekonal.

 

S nevelkými změnami proběhl i další, třetí víkend. Týden utekl jak voda a vezli jsme si Kristiána počtvrté k nám domů, tentokrát na čtyři dny. Už to byla jen formalita. S paní ředitelkou z kojeneckého ústavu jsme se domluvili, že příště si ho už odvezeme nastálo.

Cesta domů proběhla jako vždy v pohodě. Kristián už byl veselý a bylo na něm vidět, že se k nám opravdu těší. Takže i mé těšení patřičně narůstalo. Ani mě nepřekvapilo, že si Kristián pamatuje, kde má svoje věci, kam půjde spinkat, kde bude papat a mnoho jiných detailů ze společného rodinného života.

Chodili jsme na procházky, hráli si, mazlili se spolu. Byla jsem šťastná, když mi seděl na klíně a mohla jsem s ním dělat takové ty různé srandičky, co se s dětmi dělávají: Kristiánku dej mi ruku.“ nastavil dlaň a už se smál, protože věděl, co bude následovat. ,,Vařila myšička kašičku, na zeleném rendlíčku, tomu dala, tomu taky, tomu málo a tomu nic a tak se sebral a běžel do komůrky a tam se nabaštil.“ to už se Kristián smál, až se mu kudrlinky natřásaly. Musela jsem hodně vzpomínat, co ještě jsme s Pavlem zkoušeli dělat za blbinky. Většinou ho to moc nezaujalo. I teď nás jen tak jakoby z povzdálí pozoroval.

 

Plynul druhý den našeho společného ,,čtyřdenní.“ Seděla jsem s Kristiánem na gauči a dívali jsme se na pohádku v televizi. Pořád jsem mu něco povídala. Moc se mi líbilo na něj mluvit, protože byla vidět nějaká odezva, reagoval na vše, co říkám. To bylo úžasné. Vím, že to asi mámy normálních dětí nechápou, ale prostě Pavlovi jsem mohla říkat, co chci a bylo to většinou opravdu ,,jak do zdi.“ Ani jsem si nevšimla, že Pavel je s námi v obýváku a není úplně v pohodě.

 

Až po chvíli, kdy začal nespokojeně hučet, zkoušela jsem na něj mluvit. Zpětně jsem si uvědomila, že vlastně už celý den nebyl dobře naladěn. Jeho nervozita stoupala. Během krátké chvíle se proměnil v běsnícího zuřivce. Stál uprostřed pokoje. Poskakoval, křičel, mlátil se do hlavy, snažil se ze sebe strhnout oblečení. Drápal se do krku, nehtami se zarýval do kůže, až byly vidět krvavé šrámy.

Všechno se ve mně sevřelo a snažila jsem se chabě o pár slov: ,,Pavlíčku, nech toho, uklidni se, nic se neděje, všechno bude dobré.“ udělala jsem pokus o přiblížení k němu. Uprostřed cesty mi však proběhlo hlavou, jak nám paní doktorka doporučovala, abychom ho vždy nechali projít celým takovým záchvatem až do konce. Většinou to trvalo pár minut a opravdu se sám zklidnil, vyčerpáním.

Jenže teď to nebralo konce. Po dvaceti minutách neskutečného řevu a běsnění, naštěstí na jednom místě, začal lapat po dechu, byl bílý jak stěna a vypadalo to, že zkolabuje. Nechal se ode mě zachytit, odvést do pokoje a položit na postel. Tam jsem ho konejšila, mluvila na něj tak dlouho, až bylo patrné, že je v klidu.

Sedla jsem si zpátky ke Kristiánovi na gauč, ještě jsem se celá třásla z uplynulého zážitku. Podívala jsem se na něj a v tu chvíli mi bylo jasné, že by byl vždy pro mě ,,jen cizí kluk.“ O toho svého jsem měla velký strach a vědomí toho, že Kristián by byl zdrojem situací, z kterých by byl Pavel takhle moc nešťastný, posunulo mě i manžela k jasnému rozhodnutí.

Ještě týž večer jsme zavolali paní ředitelce do kojeneckého ústavu. Druhý den jsme tam Kristiána odvezli. Věděli jsme z kurzu pro pěstouny, že ho ,,vracíme“ ještě včas, než aby mu to nějak ublížilo na dušičce.

Své rozhodnutí jsme měli podložené dost racionálně, asi ani jinak jednat nešlo. I přesto loučení s chlapečkem, který mohl být náš, nebylo úplně bez slz.

Po půl roce se u mě začaly projevovat různé divné stavy psychické nevyrovnanosti. Ze začátku jsem jim nepřikládala žádný velký význam. Navštěvovala jsem psychiatričku. Stále jsem ji i sebe ujišťovala, že to s tou adopcí proběhlo dobře a že jsme udělali správně a že mě to určitě nikterak nepoznamenalo.

 

Jednoho dne jsem seděla v kuchyni na židli, pila kávu, kouřila a přemýšlela. Najednou mě přepadl pocit, jako kdyby se mnou Kristián byl. Cítila jsem, jaké to bylo pěkné, když se mě dotýkal, vlastně úplně poprvé od té doby, jsem si začala vzpomínat na ty krásné okamžiky, které jsem s ním zažila. I když jich bylo tak strašně málo. Do té doby, celých těch půl roku, mi je mé podvědomí zakazovalo. Jako, kdyby nebyly.

Plakala jsem bez přestání, možná půl hodiny, možná hodinu. S pláčem přicházela zároveň velká úleva. Tehdy jsem se teprv doopravdy s Kristiánem rozloučila. S emocemi, bez racionálna, které mě tolik svazovalo.


35 názorů

srozumeni
21. 06. 2012
Dát tip
Lukáši, děkuji za přívětivou kritiku. Přiznám se, že mám co dělat, abych zatím zplichtila přímou řeč dvou lidí (a stejně mě pak gabinka musí upozorňovat na kdejaké nedostatky,které u toho dokážu napáchat, za což jí děkuji). Takže vmísit do toho ještě nějaký další dialog, to je zatím nad mé síly. Ale budu se snažit. Ještě jednou děkuji.

8hanka
16. 06. 2012
Dát tip
uz to tu zopar pismakov napisalo, certa zalezi na liternej kategorii, forme, sposobe,si original, Tvoje vypovede su silne, zo zivota, na nic sa nehras, podavas realitu pisanu srdcom...tomu sa nevyrovna ziadne "umele dielo" s brilantne postavenou osnovou tu sa zastavim vzdy a rada, viem, ze na mna caka kus zivota so vsetkym, co k nemu patri ***********

srozumeni
13. 06. 2012
Dát tip
koloušku děkuji Ti.

koloušek
13. 06. 2012
Dát tip
Pěkné vyprávění, i když smutné.T*

Ale houby vzdělaný, jsem chlap s obyčejným pindíkem. Zásadní hranice tady asi bude mezi popisem pocitů a přikročením k něčemu, co je příběhem. Každopádně v tomhle vůbec nehraje roli, jak je kdo obyčejný, krátký či měkký.

srozumeni
12. 06. 2012
Dát tip
matt stalkere, děkuji Ti za podrobný rozbor. Je vidět, že jsi člověk vzdělaný, zatímco já jen obyč ženská. Jakože začínám mít pocit, že útvar povídka je pro mě nedostižný. Možná to chce čas. Ale pokusím se. Ještě jednou děkuji, vážím si času, který si mi věnoval.

Ahoj, po prvním přečtení z toho příběhu nejvíc cítím touhu "vypsat se". Samozřejmě nikdo z nás neví, jestli je ten text věrnou kopií reality, anebo jestli ses snažila o konstrukci fikčního světa. Ale každopádně tu řešíš otázku, jak napsat dobrou povídku - zkusme s tím tedy něco udělat. V příběhu cítím tři silné momenty - za prvé, matčin vztah k dítěti, které je "normální", za druhé, moment rozhodnutí dítě vrátit, za třetí, katarze, vyrovnání se s vlastními pocity. Obzvlášť to druhé je zkrátka síla - ať už pro čtenáře postpubertální nebo pokročilé. Jenže čtenář by měl dostat prostor, aby zažil podobnou katarzi, jako ty. Navrhuji proškrtat úvod, ubrat na vysvětlujících větách, a na popisu vlastních pocitů. Čtenář by si měl konstruovat pocity z toho, co čte. No a samozřejmě, rozvinout silné body příběhu - ale ne tím, že budeš víc vysvětlovat. Katarze není na tři řádky, a když je, každé slovo tě musí praštit do čumáku. Nepouštěj ten příběh a zkus ho přepsat. Věřím, že ten proces bude zajímavý, a že na jeho konci je to, po čem toužíš - dobrá povídka.

srozumeni
11. 06. 2012
Dát tip
plpko, děkuji za informace, pokusím se s nimi zkontaktovat. Vendulo děkuji. Jiří, Tobě také děkuji. Máš samozřejmě pravdu. Ale stejně mě trochu mrzí, že neumím napsat nic, co by se aspoň podobalo povídce....

nostalgik
11. 06. 2012
Dát tip
Vůbec mi tady nejde o literární stránku díla. Čtu příběh, jaký jsem nikdy nečetl, prožívám s tebou situace, které většinou nelze reálně prožít. Složitost životních příběhů je nekonečná... **

plpko
11. 06. 2012
Dát tip
Určite im pošli mail. Mám to len sprostredkovane, ale okrem iného, prekladajú knihu, ktorú napísala nejaká autistka zo Švédska. Sú tam postrehy priamo takto postihnutej osoby podané jej pohľadom na "náš svet." Dušou projektu Drahuškovo je lekár, primár z jednej bratislavskej nemocnice, ktorý má takto postihnutého syna. Je neskutočné, čo sa im podarilo vybudovať. Obdivujem ich, ja by som to asi nedokázal. Na základe tvojich rozprávaní obdivujem aj teba a som presvedčený, že by ste si mali čo povedať, napísať, pomôcť si navzájom, podporiť sa. Oni dosahujú úžasné výsledky so svojimi zverencami práve úplne iným prístupom ako je to v bežných zariadeniach sociálnych služieb. Nemožné sa stáva možným, ich zverenci nestagnujú, ale robia evidentné pokroky. Držím vám palce.

srozumeni
10. 06. 2012
Dát tip
plpko, děkuji za vyjádření. Já myslela, že jsem Ti psala o tom Drahúškovom. Já bydlím na druhém konci republiky, určitě nebude možné, abych se tam jela podívat. Ale je to škoda, zajímalo by mě spoustu věcí, které ani na jejich stránkách není možno vyhledat. Budu to sledovat, třeba se s nimi opravdu zkusíme zkontaktovat aspoň písemně. Děkuji.

srozumeni
10. 06. 2012
Dát tip
Evženi, děkuji. gabi, také děkuji. Já se tu přímou řeč snad někdy naučím, ale asi to bude fuška, jak vidíš. Petře díky za objasnění latinského výroku. Ptala jsem se dotyčné ve zprávě, co to je a její odpověď byla, jestli nemám doma slovník latiny, což mě navedlo na myšlenku, opravdu tím neztrácet čas. Buď mi někdo chce něco říct, nebo ne... Juno Petře, Tobě také děkuji. Já asi o ničem jinémnež o životě psát neumím. To chce asi fantasii, psát o jiném, a ta mi chybí. Čudlo dík. Patriku von...moc děkuji za kritiku, velmi si vážím toho, žes to hned neodsoudil úplně úplně. Pokusím se s tím něco udělat a dám pak vědět. Alegno, moc děkuji. Romane díky.

plpko
10. 06. 2012
Dát tip
Je to určite nesmierne ťažké. Obsah je taký silný, že si nedovolím hodnotiť formu. Ps: podarilo sa ti skontaktovať sa s Drahúškovom? Som presvedčený, že by ste si mohli vymeniť fúru skúseností.

Alegna
10. 06. 2012
Dát tip
pamtuju si to, teď jsi to rozvinula, víc to chápu, větě na konci rozumím až moc

Aj keď to nie je poviedka, ale rozprávanie, páčilo sa mi to. Už len kvôli popisu situácie, s ktorou väčšina ľudí nemá vôbec skúsenosti. Tento námet by bol dobrou poviedkou, keby si to trocha prepracovala. Napr. úvod, ten by som skrátil. Ak by si toto vyprávanie naozaj prerobila na poviedku. Pošli mi avízo, rád by som si to prečítal.

Čudla
10. 06. 2012
Dát tip
Líbí *

Petr.II
10. 06. 2012
Dát tip
to není lichotka, jen konstatovaní faktu... ( na rozdíl od jisté J.V. - operovat zde u tebe chudostí ducha - jen sama sebe řadí "mimo mísu" .. s takovými se nedá diskutovat)

gabi
10. 06. 2012
Dát tip
je to tak silná, úprimná a hodnotná výpoveď, že sa mi vôbec nechce riešiť kategóriu, ani chybičky v priamej reči, možno niekedy inokedy, teraz iba *

No, Vomáčková ti to sice objasnila, ale mě se tvá vyprávění líbí. Popisuješ situace barvitě a je vidět, že problém znáš dokonale. Možná to trochu upravit povídkově. Mě se to moc líbí.*

Beati pauperes spiritu quoniam ipsorum est regnum caelorum.

srozumeni
10. 06. 2012
Dát tip
Aha....Sice Tě nechápu, ale to asi nevadí. Hezký večer.

Ano, to je.

srozumeni
10. 06. 2012
Dát tip
A v čem je problém? Jsem žena, mám to na kartě, to není tajné. To vypadá, jako kdyby to byl nějaký prohřešek, být ženou a psát....

srozumeni
10. 06. 2012
Dát tip
Petře, děkuji za lichotku.

Četla jsem do půlky, ale pak mi došlo, že autorka bude asi žena.

Petr.II
10. 06. 2012
Dát tip
od tebe není nikdy nic naprázdno ...

srozumeni
10. 06. 2012
Dát tip
Diky vam panove,Petre a Vampi,jsem rada,ze se to i tak nekomu libi a nepsala jsem to uplne naprazdno. Hezky vecer.

Petr.II
10. 06. 2012
Dát tip
*

Vampirelord
10. 06. 2012
Dát tip
Nehodnotím jestli to je povídka či není, každopádně to je krásné vypravování o smutných věcech a možná i o veselých..líbí....tip

srozumeni
10. 06. 2012
Dát tip
Marcelo,dik za kritiku a za nazor. Mas pravdu,vzdycky mi ,,vytknou",ze je to jen odvypravene a ze tam je malo prime reci. Tak jsem se snazila o trochu te prime reci,ale nejak mi to proste nejde...

Marcela.K.
10. 06. 2012
Dát tip
Je to zajímavé vyprávění, ale do povídky tomu něco chybí. Přitom je to dobrý námět, jen by ses neměla tolik držet pravdivosti sledu těch událostí. Jistě máš nespočet námětů k tomu, abys je použila v povídce. Možná by byl dobré vypracovat si "osnovu"...nevím, třeba Ti lépe poradí nějaký zkušený povídkář.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru