Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Květen 2012 - Hlasování

12. 06. 2012
1
40
2988
Autor
StvN

Hlasujte do 20.6.2012 Hlasování označte jako vážnou kritiku. Pravidla pro hlasování v klubu Povídka měsíce: http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=69132

 

Kategorie: Nominace - 012_05 
Dorty MezzoMix 2012-05-13 Nominace - 012_05  
Gotham Bohouš Krejza 2012-05-18 Nominace - 012_05  
Half Dome DavidPetrik 2012-05-09 Nominace - 012_05  
Paradox CassiusRomarius 2012-05-23 Nominace - 012_05  
Sýkorka nad horami Whitesnake 2012-05-21 Nominace - 012_05  
Veliká Magdaléna Zdenda 2012-05-11 Nominace - 012_05  



40 názorů

StvN
21. 06. 2012
Dát tip
Díky všem, kteří hlasovali. Zejména si vážím hlasování samotných autorů. Rád vidím, že se zapojují na všech úrovních. Tomu říkám nadšení pro literaturu. Děkuju.

DavidPetrik
21. 06. 2012
Dát tip
@Lakrov: je skoda jestlize na Tebe muj komentar pusobi politicky resp. angazovane. Vyjadril jsem pouze svuj nazor. Nebyl jsem veden jakoukoliv afiliaci nebo servilnosti instituci nebo skupine. Potazmo nejsem v klubu Povidka mesice clenem, ackoliv mi clenstvi bylo nabidnuto. Chci zduraznit, ze clenove PM delaji zodpovednou praci a vyhodnoceni na konci souteze vyzaduje vetsi usili, nezli pouhe cteni a komentovani. O povaze motivace, ktera vede autory publikovat na Pismaku bychom mohli dlouze diskutovat. Jak jsi sam poznamenal, poesie je na Pismaku (a dalsich lit. serverech) vice. Nejspise proto, ze - az na vyjimky - je casova investice do basne mensi nezli do povidky a tj. je casove unosnejsi vytvorit basen nezli povidku (alespon z me zkusenosti). Nenaznacoval jsem ovsem, ze proza je na ustupu, nybrz ze PM patri mezi pokusy, jak ji na serveru zvyraznit. Nikoliv na ukor poesie - nebot nelze o soutez mezi nepomeritelnymi literarnimi kategoriemi - nybrz paralelne s ni v duchu kooperativniho a nikoliv kompetitivniho pristupu. Omlouvam se vsem ctenarum PM za kveten, jestlize odvadim pozornost od uvedenych prispevku. Neobhajuji sve postoje, vysvetluji je. Mnoho zdaru pri dalsim psani: prozy nebo poesie nebo obojiho...

Lakrov
21. 06. 2012
Dát tip
Pro DavidPetrik: K výrazům báječný nebo komunita cítím odpor a význam slova instituce tuším jiný, než je užito ve tvém příspěvku. S povzdechem nad převahou básníků nad prozaiky nelze než souhlasit. Zvýraznit prozaickou tvorbu na Písmáku -- to působí jako by spolu próza a poezie soupeřily o výraznější nápis na billboardech. To, že je prozaiků méně než básníků, tudíž jsou ve zdejším množství deně příbyvších příspěvků snadno k přehlédnutí, neznamená, že je zdejší próza na ústupu; má jen jiný okruh autorů a čtenářů. Domnívám se, že část lidí navštěvujících Písmák, se zajímá pouze (nebo především) o prózu. Řadím mezi ně i tebe a doufám, že přispěješ k tomu, aby se Povídka měsíce udržela na úrovni regulérní, neútočné výměny názorů mezi autory a čtenáři z řad autorů. To, co píšeš dál, mi připomíná oslavný projev nově přijatého člena strany :-) Děkuji za avízo.

1/ Half Dome (David Petřík) - zvládnutý dlouhý text, konzistentí, drží pohormadě, přečetla jsem na jeden zátah. Autor umí vyprávět, děj i postavy mi přijdou uvěřitelné. Také se mi líbí téma nastolující otázky jedinečnosti osobnosti, hledání a (ne)nalézání sebe sama, sebeobelhávání a závislostí na cizích systémech hodnot. A torchu hořká pointa je pro mě jediná uvěřitelná. 2/ Dorty (Mezzomix) - působivě vykreslený obrázek apatie. Postavy nejsou ve svém světě šťastné, možná jsou nešťastné, možná už nemají žádné pocity, ale ani se nepokoušejí nic změnit, berou svůj svět jako definitivní a jediný možný, místo aby se pokoušeli o změnu, dávali svému světu formu a řád, nechávají se formovat jim.. pěkná alegorie a slušně napsaná. 3/ Gotham (Bohouš Krejza). Drsný pohled na svět očima hlavního hrdinu, který uznává jedinou hodnotu - sebe a uspokojování svých potřeb. Vlastně ještě jednu - sílu. Text je napsán dobře, hrdbna tak dobře vykreslen, že při prvním čtení to na mě byla trochu silná káva - autor prostě odvedl dobrou práci. Spolu s prvními dvěma patří tenhle text v červnu k těm, které ve mně zanechaly stopy a nebyly zapomenuty ani po dočtení.

DavidPetrik
20. 06. 2012
Dát tip
Dobry den. Povidka mesice je bajecna instituce. Nikoliv pouze pro soutezici autory, nybrz pro komunitu Pismaka jako takovou. Pismak je prevazne basnicke prostredi. PM mesice pomaha zvyraznit prozaickou tvorbu na Pismaku. Souhlasim se StvN, ze smyslem PM neni pouze masaz ega, ale predevsim poskytnuti zpetne vazby autorum. O to se v redakci prozy snazime u vetsiny povidek zarazenych do areny. Ty co vstoupi do PM maji moznost sirsi odezvy nez jen od nekolika lidi z redakce. Jestlize nekdo souhlasi s vlozenim sveho prispevku do PM resp. jej vlozi sam, musi pocitat s tim, ze jeho text bude podroben intenzivnejsi analyze. Pokud nekdo vklada dilo do PM pouze se zamerem pozitivni odezvy, nepochopil zamer PM, resp. hleda pouze zvysenou masaz ega, ktera v dusledku nepomuze jeho/jeji autorskemu rustu. Ano, pochopit resp. prijmout konstruktivni kritiku vyzaduje jistou osobnostni vyzralost. K samotnemu hlasovani za tento mesic. Vlozil jsem "Half Dome" do PM prave proto, abych rozsiril moznost ziskani zpetne vazby. Protoze je mezi dily muj prispevek, rozpakuji se hlasovat, protoze si nejsem zcela jisty, zda mohu byt objektivni. A kazdopadne nechci hlasovat sam pro sebe. To by bylo nevkusne. Presto jsem se nakonec hlasovat rozhodl: 1. Paradox (Cassius Romarius) 2. Gotham (Bohous Krejza) Komentare u jednotlivych del pod prislusnymi dily. Jedine "Sykorku nad horami" jsem nekomentoval pod textem. Text je napsany zrucne, ale neoslovil me svou rozostrenosti. Nez jsem svoje profesionalni zamereni odklonil na biofyziku, zajimal jsem se o fyziku casticovou. Nadhozene koncepty v povidce nepusobi nepresvedcive, ale zaroven take jako snaha presvedcit ctenare o opravdovosti textu uvedenim nekolika terminu z casticove resp. kvantove fyziky. Ani nejlepsi profesionalni autori "hard-core SF" sice nedokazi extrapopolovat vyvoj technologie resp. teorie, ale vetsinou vychazi z poznatku dane doby. Koncepty uvedene v teto povidce se sice dotknout soucasneho stavu poznani "standardniho modelu", ale nezakladaji na soucasnych technologiich a proto jsou tezko uveritelne. Poznamka na okraj: mam nekolik pratel z Fermi Labu. Spolecne verime, ze Higgs se podari identifikovat v LHC resp. Fermi Labu do nekolika let a nikoliv desetileti. Devizu textu shledavam v rychle a ucinne charakterizaci postav. V relativnim porovnani s ostatnimi prispevky v PM za kveten ale tenhle text neobstoji.

Skarabea
20. 06. 2012
Dát tip
1.Veliká Magdaléna 2.Half Dome aj napriek určitým výhradám, u Velikej Magdalény je to napríklad občas nezaujímavá opisnosť, sa mi prózy čítali dobre....a myslím, na rozdiel od ostatných, že vo mne aj ničo zanechali

StvN
19. 06. 2012
Dát tip
1. Zdenda 2. DavidPetrik

K3
19. 06. 2012
Dát tip
1) Half Dome Líbí se mi námět. Proměna člověka. Kariéra dokáže z lidí udělat karikatury až stvůry, které zapomněly na to, že skutečný život je někde jinde. To je potom opravdová ztráta identity. S tím "Half Dome" to je trefa.

Lakrov
19. 06. 2012
Dát tip
1. Gotham autora Bohouš Krejza Jedná se o drsný, místy až absurdní obrázek ze současného(?) života a ačkoli se může zdát, že děj onoho krátkého příběhu je lidskému chování nepodobný, každodenní události známé z médií nás přesvědčují o varujícím opaku. Přes všechnu vulgárnost a brutalitu nepovažuji tuhle povídku za "ujetou" či zavrženíhodnou; zmíněné prostředky (vulg. a brut.) zde nejsou užity bezdůvodně, "na efekt" -- spíše naopak.

1. Gotham - Bohouš Krejza - okrem štýlu, akým bola táto poviedka napísaná ma zaujalo vykreslenie ponurého sveta a života hlavného hrdinu. Pripomína mi to trochu vykreslenie prostredia v mestách pohraničia východného Slovenska alebo západných Čiech, ktoré sú zaťažené vysokou nezamestnanosťou, kriminalitou a ostatnými sociálnymi problémami. A V tomto kontexte trpí generácia mladých určitou dezilúziou až beznádejou. Možno som našiel v texte niečo, čo tam nie je, ale je to skrátka môj pocit. Paradox - CassiusRomarius - poviedka ma zaujala hneď od začiatku. Dobrý námet Z ostatných poviedok ma žiadna neoslovila natoľko, aby som za ňu hlasoval. Dorty - MezzoMix - dobrý námet aj spád, ale text je presýtený priamymi charakteristikami postáv. Half Dome - DavidPetrik - čítalo sa mi to dobre, ale samotný text ma nijako nezaujal. Zato júnová poviedka Adagio ma oslovila veľmi. Sýkorka nad horami - Whitesnake - pre mňa až priveľmi pretechnizované, avšak je to len úryvok z (plánovaného) románu, možno keby som mal možnosť čítať rozsiahlejšiu časť, môj názor by som zmenil. Paradox - CassiusRomarius - poviedka sa mi dobre čítala, ale prezrádza všetko príliš skoro. Veliká Magdaléna - Zdenda - opisy zvládnuté veľmi dobre, dokonca až tak, že ma nenudili, ale text ako celok ma neoslovil.

StvN
18. 06. 2012
Dát tip
Smyslem je podporovat prozaickou tvorbu, zvysit navstevnost a ctenost povidek a predevsim pomoci autorum v rozvoji a to vzajemnym komentovanim del. Hlasovani jako takove je podruzne, na druhou stranu tvuj pristup znaci neuctu k tvorbe druhych. Cile jsou zkratka vyssi. Neptej se, co muze povidka dat tobe, ptej se, co muzes ty nabidnout autorovi. Sam prece budes ocekavat to same, ne?

StvN
18. 06. 2012
Dát tip
Jak chapes smysl PM?

StvN
18. 06. 2012
Dát tip
Proc?

StvN
18. 06. 2012
Dát tip
Ascolto - budes hlasovat?

Janina6
18. 06. 2012
Dát tip
Ono to trochu mate, že se soutěží jakoby "zpětně", ale opravdu rozhoduje datum zveřejnění povídky. Teď počkáme, co se ještě urodí v červnu, abys měl důstojnou konkurenci :-)

Janina6
18. 06. 2012
Dát tip
Ascolto, teď probíhá kolo květnových povídek. Tvoje soutěží až v příštím.

Janina6
16. 06. 2012
Dát tip
1. Bohouš Krejza: Gotham Tahle povídka úžasně drží pohromadě - od symbolického názvu, přes komiksově křiklavé akční situace, až po styl, odrážející drsné vidění světa v podání (rovněž jakoby komiksově „placatého“, zjednodušeného) hlavního protagonisty. Smutný český Gotham, kde kluk nemá šanci potkat nějakého Batmana, který by ho naučil být kladným hrdinou... 2. Zdenda: Veliká Magdaléna Příběh je poměrně jednoduchý (i když možná jen zdánlivě, protože má v sobě náznak tajemství - snad náznak hrdinova znovuprožívání něčeho už známého, nebo uvědomění si vlastní „role“ v příběhu), ale zaujal mě hlavně styl, díky kterému jsem si čtení opravdu užívala. Je vidět, jak i celkem banálnímu popisu dokáže šikovný autor dodat jiskru. Ze zbývajících povídek už mi žádná nepřipadá výrazně lepší než ostatní.

Fruhling
14. 06. 2012
Dát tip
Hm, možná ostrovtip, to by mohlo být vhodné slovo.

Fruhling
14. 06. 2012
Dát tip
A kde je jako to logo, he? 1) Mezzomix 2) Zdenda 3) Bohouš Krejza Ad.1) Většina lidí si zarýpala do přívlastků a určitých formálních přešlapů, ale ač jsou to námitky oprávněné, pořád text považuju za dostatečně sebevědomý a vtipný. Angličani pro ten můj pocit mají označení "witty", český ekvivalent neznám. Někdo pod dílem mluvil o tom, že mu text připomíná bajku - a já se k tomu dojmu připojuji. Ad.2) Nevím, jestli to autor tak zamýšlel (hádám, že ne), ale našel jsem si v tom komorním příběhu příběhy dva. Dvě naprosto stejné situace z různých dob. A ta stejnou obou situací má v sobě cosi kouzelného, sošného (právě pro tu "výtvarnost" situace mi absolutně nevadí celková popisnost, právě naopak). Každopádně druhé místo jde na vrub spíš mé vlastní čtenářské imaginaci a egoismu. Ad.3) Bohouš má pěkně odsypaný text, ale nějak jsem se nezmohl zbavit dojmu přílišné tlačenosti: nejde ani tak o jazyk nebo míru násilí, ale spíš o to, že jak (ná)silné scény jdou bezprostředně za sebou, vzniká dojem spíš brakové literatury a i když by se mohlo zdát, že k tomu Bohouš přímo odkazuje, je to spíš mimoděčný efekt, který celkově rozmělňuje příběhovou gradaci.

StvN
14. 06. 2012
Dát tip
Hlasovat můžeš. Pohoda. Díky.

Danny
13. 06. 2012
Dát tip
1. DavidPetrik - Half Dome Líbil se mi nápad, pěknej ironickej šťouch do "kravaťáků" a zamyšlení co se týče hledání identity. Ostatní povídky nezaujaly, tak nakonec budu hlasovat pouze takto.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru