Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Člověk versus králík

18. 01. 2002
19
0
2261
Autor
horák

Ze série Horák učitelem.

Člověk versus králík

    Vstupuji do třídy, abych si odbyl další ze svých premiérových vyučovacích hodin. Ano, je opět září prvního roku mé praxe. Jsem nadšený učitel. Představuji se žákům a žádám je, aby se i oni představili mně. Docela dobrý. Jen pár puberťaček se pochichtává a Kořínek, který je o hlavu větší než já, mi dává najevo, že už s touhle školou něco zažil.

    Po představování přistupuji k tabuli, rázným tahem křídou ji dělím na dvě půlky a promlouvám k žákům: "Loni jste probírali savce. Letos se budeme zabývat člověkem.  Pokusíme se porovnat člověka s typickým zástupcem savců. Tak copak bylo v učebnici za typického savce?"

Po slonovi, ptakopyskovi a Pivrncovi konečně někdo řekne králík a já tedy na jednu půlku tabule píšu králík a na druhou člověk.

    "Tato metoda se jmenuje brainstorming a spočívá v tom, že všechna, byť nesmyslná řešení problému se napíší na tabuli a nakonec se vyhodnocují. Tak jakýpak je rozdíl mezi člověkem a králíkem?"

    Pár snaživců se snaží zalíbit: "Králík má chlupy. Člověk je větší ..."

    Nadšeně píšu po tabuli. Jednou, když se otočím od tabule, hlásí se i Kořínek. Má pýcha nezná mezí. Tam, kde pohořely generace učitelů, uspěji já, začínající kantor, který ještě ani nemá nárok na osobní ohodnocení. Ignoruji ostatní zvednuté ruce a můj ukazovák jednoznačně zamíří na Kořínka. Ten se přímo zatetelí štěstím: "Člověk má větší penis."

Třídou to zašumí. Třída ztichne a všichni čekají na mě.

"Tak se předveď, Horáku!" říkají si. Záda mi zvlhnou, ale v koutku se objeví hraný úsměv. Bez komentáře drobným písmem píši, že člověk má větší penis.

    Práce chvíli pokračuje podle mých představ, ale najednou opět vystřelí Kořínkovi ruka nad hlavu. Nejprve dělám, že ji nevidím, ale ostatní děti polevují v aktivitě. Dokonce ty, které již měly ruce nad hlavou, je dávají dolů. Nakonec se hlásí jen Kořínek a vypadá to, že to jen tak nevzdá. Nesměle ukazuji někam do jeho rohu. "Králík neonanuje."

Během dalších deseti minut se mi navzdory drobnému a ještě drobnějšímu písmu zaplnila tabule výroky: králík souloží rychleji, častěji, neví, co je láska, samice člověka může mít větší mléčné žlázy atd. Koukám na hodinky, vysvobození se blíží. Na slíbený rozbor nedochází.

    Příští hodina vypadá standardně: výklad, zápis, závěrečné oakování. Do konce školního roku se budu děsit představy, že někdo příjde na hospitaci a otevře si sešit mých žáků na první straně.


Lasy
30. 03. 2004
Dát tip
no, myslím, že je čeho se bát . . . Lasy*

Nicollette
15. 03. 2004
Dát tip
Myslim, že u nás na škole by to prošlo.... v rozmnožování bereme třeba bod G a kreslíme si kosočtverec, takže... taky nadstandart:-) ..... ***

Shellinka
06. 09. 2002
Dát tip
Super, super! *

Deltex
25. 04. 2002
Dát tip
*

Dabi
04. 04. 2002
Dát tip
Taky se mi to líbí :o) Nojo, máš můj t*

uranium
13. 02. 2002
Dát tip
tohle si snad vytisknu a nechám to dalším číst, zase super

Čajke
30. 01. 2002
Dát tip
skvělá historka, vyprávění...ale co ti snaživci? zní to tak nějak pejorativně(nebo jak se to říká).Budu teď řešit dilema: hlásit se či nehlásit ...hmm sakriš já se stejně nehlásim,no tak nic.....***

Vojtek
22. 01. 2002
Dát tip
*****! slon, ptakopysk, Pivrnec :-))))))))))))))) hééé já umřůůůů ***!

blbjenka
21. 01. 2002
Dát tip
:o)) btw: co z toho plyne pro nás budoucí? radši neexperimentovat? bacha na Kořínky? nebo radši vycouvat, dokud je čas? :o))

DISPARITY
20. 01. 2002
Dát tip
Pohoda. :-) *** Taky znám takovýho jednoho Kořínka... Ale ten je teď v ústavu. ad Kuchleis: Taky jsem se pajdáku tak tak vyhnul. Mé podvědomí mě však spasilo tím, že jsem nedal přijímačky. Uf.

lalalaaaaa II*II jseš dobrej...!;-)

Sama
18. 01. 2002
Dát tip
Roztomilé - jako vždy, když Horák učí...**

MCMLIII
18. 01. 2002
Dát tip
Horák jako učitel opět nezklamal. Nezklamal ani jako vyprávěč. A je to opravdu tak s tím penisem ? Já jsem městské dítě, v životě jsem neviděl živého králíka, akorát mraženého v hypermarketu :-((( V to mají děti z vesnice předstih.

horák
18. 01. 2002
Dát tip
MCMLIII: Já se teda po chlapech moc nekoukám, ale pokud mohu posoudit, tak králík byl na tom většinou hůř. Rebecca: Zrovna jsem se chystal s Roháčovou spojit ... jinak máme asi stejně starého syna, takže podobné historky skládám taky, zatím ale kreslí spíše letadla narážející do různých mrakodrapů ... kreslení pro něj bylo vždycky trest, teď na podzim se konečně chytil. Sama: A jak ty to můžeš vědět?

horák
18. 01. 2002
Dát tip
Sakra, nedal jsem avíza a chtěl jsem si povídat.

Sama
18. 01. 2002
Dát tip
Zbytečný strachy, Horáku, avíza občas dává systém(zvlᚡˇt těm oblíbeným). Tak co poradíš MCMLIII - neměl bys nechat jen tak, že ještě neviděl králíka!

Print
18. 01. 2002
Dát tip
***!!!

pino15
18. 01. 2002
Dát tip
senzační :o)

Kami
18. 01. 2002
Dát tip
:o) Jak probíhal výklad rozmnožovacího ústrojí s kořínkem v zádech? :o)*

horák
18. 01. 2002
Dát tip
Jestli si dobře vzpomínám, tak jsem ho vyhodil na chodbu a musel držet zmáčknutou kliku, abych věděl, že tam pořád je.

Kami
18. 01. 2002
Dát tip
:o))) A neměl potom mezery ve vzdělání?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru