Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nádech pláče

21. 06. 2012
16
38
4017
Autor
Makoves

 

Nesnáším podnikové večírky. Rok co rok je to stejné. Nejdříve jsou všichni největší kamarádi, pak si vjedou do vlasů a je po zábavě.

Letos to nebylo jiné. Že se to netýkalo mě, vydržel jsem docela dlouho. Přesto, stejně jako spousta dalších, se zvedám a jdu.

Zastavuji pod lampou veřejného osvětlení. Je půl druhé, zjišťuji. Docela dost hodin. Ale co. Ráno nevstávám a doma mě čekají jen akvarijní rybky.

Jdu rovně k řece. Na mostě přede mnou vidím chlapa, ve kterém rozpoznávám svého švagra. Stojí na kamenném zábradlí a přechází sem a tam. Mám pocit, že musí každou chvíli spadnout.

Přicházím opatrně a tiše k němu. Nechci aby se lekl. Chvíli stojím. Naše oči se setkávají.

„Ahoj, co tady blbneš?“ oslovuji ho. Vane teplý vítr, měsíc šetří světlem jako lékárník, ale já přesto vidím, že hodně přebral.

„Lidi už nevědí, co je to čest,“ spouští bez pozdravu. Pak si, ale sedá. Zády ke mně. Dívá se do vody a povídá. Cítím nepatrný nádech pláče a lítosti v jeho hlase. To není dobré. Je zase na měkko. Řeka je v těchto místech sice mělká, ale zato plná kamenů. Jestli skočí, je s ním amen. 

„Vždycky jsem byl otloukánek, ale teď mají respekt. Bojí se mě,“ přeskakuje na jiné téma. Je pravda, že se občas někde popral, ale jinak působí jako neškodný a normální muž. Tedy až na to pití. S tím vytváří potíže nejen sobě, ale také mojí sestře, která při mateřské musí po brigádách dotahovat to, co on nechá v baru.

Rád hovoří. Jeho slova častokrát předbíhají skutečnost.

„Všichni o ní mluví, ale čest je uvnitř. S tím se rodíš,“ nepřestává blábolit. Mám chuť odejít, ale smysl pro povinnost velí ne.

„Nepůjdeme domů,“ zkouším.

„Teď ať si někdo něco dovolí!“ říká silácky a výhružně máchá dýkou, která se jako kouzlem octla v jeho pravici. Vstává a zase si sedá. Nůž putuje zpět do kapsy. Brečí.

„Nemám nic. Nic jsem nedokázal,“ lituje se, nad hlavou mu prolétne netopýr a on seskakuje ze zábradlí na chodník.

„Jak nic?“ divím se a mám radost, že stojí na pevné zemi. “ Máš všechno. Jestli chceš auto, bazén, dovolenou u moře, tak tím se netrap. To je vedlejší. Vždyť máš hodnou ženu, zdravé děti, vlastní bydlení i práci máš. Sice špatně placenou, ale máš,“ vypočítávám, „ já platím děsivý nájem a doma mě nikdo nečeká. Ty blázne, o co ti jde?“ snažím se ho povzbudit, ale nezabírá to.

„Čest ztratíš jen jednou,“ začíná na novo, „ já ji mám,“ křičí, „ mám!“

Kývám hlavou.

„Člověk ráno vstane, ustrojí se a ještě za tmy musí do práce. Pak na melouch a za tmy domů. Copak se nesnažím? Dělám málo? Vždyť už skoro ani na pivo nejdu. Přece to musí jít jinak. Ruce samý mozol a nemám ani na cigára.“

„Tak pojď domů Radku,“ nabízím mu cigaretu a pokouším se zastavit jeho srdcervoucí monolog. „Ségra tě už určitě čeká a děcka také.“

„Nečeká. Nikdo nečeká,“ pokračuje v sebelítosti.

Zastavuje u nás policejní auto a za ním další, civilní. Vystupují muži v uniformách i v civilu. Svítí mi do očí, pak Radkovi a zase mně. Ptají se na jména.

„Otradovský Lukáš a Radek Dlouhý,“ říkám a nesměle ukazuji prstem na Radka. Ten stojí u zábradlí.

Beze slov, jen s použitím mírného násilí, ho popadají čtyři paže, zbavují dýky a cpou do auta s majáčkem.

Druhý den jsou toho plné noviny. V Soukenické ulici, prý silně podnapilý muž, ubodal ženu a dvě děti ve věku sedm a tři roky.


38 názorů

macecha
04. 09. 2012
Dát tip
stává se to, bohužel ... T***

StvN
16. 07. 2012
Dát tip
Pro me nestravitelne napsane. Takove skoro az castecne negramotne. Neschopnost rozvijet vety, myslenky. Nevim. Nedal sis s tim absolutne zadnou praci.

DavidPetrik
11. 07. 2012
Dát tip
Namet je kazdodenni a proto uveritelny. Text vystaveny linearne a bez oklik pusobi ucinne. Je to spise crta, snimek jednoho momentu, nezli povidka. Ale protoze je napsany gradacne, i kdyz trochu predpovidatelne, ctenare vtahne. V povidce mesice jsou texty, ktere sice vyzadovaly mnohem vice prace a soustredeni, nezli tahle minipovidka. Ale narozdil od mnoha z nich neztratila moji pozornost behem cteni. Navic vzdy ocenuji charakterizaci postav na kratke plose ("doma me cekaji jen akvarijni rybky"). Koncepcne pouze nerozumim uvodu se zminenym vecirkem (jak, koukam, uz psal Lakrov). Mozna, ze slo o uvedeni hlavni postavy. V dusledku to spise odvadi pozornost. Doufam, ze priste budeme cist neco rozvinutejsiho. Pisete jednoduse, ale ucinne. At se Vam dari.

těša
03. 07. 2012
Dát tip
naspany je to skvele, jenom jsem zklamanej ze zaveru, proc a co se deje...a namisto toho jenom povrchni zaver bez jakyhokoli vysvetleni.

Janina6
02. 07. 2012
Dát tip
Díky, zařazuji do soutěže.

Makoves
02. 07. 2012
Dát tip
Souhlasím s nominaci.Je to pro mě čest.

Lakrov
02. 07. 2012
Dát tip
Souhlasí autor s nominací do soutěže "Povídka měsíce červen"?

VH64
02. 07. 2012
Dát tip
Přiřazuji se k nenadchnutým čtenářům. Nevím, jestli jsem udělal dobře, že jsem si nejdřív prošel komentáře a pak teprve četl. Ale dalo to, spolu se sestavou komentujících, na to, abych si tě chtěl víc prozkoumat...

Makoves
26. 06. 2012
Dát tip
Děkuji za tvůj zájem, určitě si to přečtu, už jen pro zajímavost. Jen, víš jak jo, já nechci psát jako nějaký Michel Houellebecq, ten ať si píše, tak jak si píše, já chci psát jako já, takže si ho přečtu, když si z toho něco odnesu a bude mi to ku prospěchu je to tvá zásluha, ale rozhodně nechám pana Houellebecqa originálem.

Fruhling
26. 06. 2012
Dát tip
Anebo budu hodný a ušetřím ti cestu do knihkupectví: http://www.pwf.cz/cz/archiv-clanku/340.html

Fruhling
26. 06. 2012
Dát tip
Hele, zajdi do knihkupectví, vem si Houellebecqovo Rozšíření bitevního pole, přečti první a desátou kapitolu, knihu vrať knihu do regálu - a napiš tenhle námět lépe.

Makoves
24. 06. 2012
Dát tip
Ne, ne. Ta poslední poznámka o těch novinách je jen taková informace. Nechtěl jsem čtenáře nudit vyprávěním o tom jak Lukáš volal sestře a nedovolal se a jak potom šel k ní domu a viděl okolo spoustu policajtů. Dejme tomu, že takhle nějak se to mohlo odehrát. Myslel jsem že nechám taky něco na čtenáři.

To, že ju Radek zabil, predsa nevedel. Dozvedel sa to až ráno z novín. Ja som pochopil, že o tom zabití svojej sestry a jej detí sa dozvedel až z tlače.

Makoves
24. 06. 2012
Dát tip
Patriku von Oberklee jak by mohl informovat svoji sestru,že jí zatkli muže, když sestra se stala obětí té vraždy? Jinak Zvážím to s tím seskokem, shodli jste se s janinou6 a opravdu to je na zralé na poupravení. Díky.

Lakrov
24. 06. 2012
Dát tip
> ...čtenář se měl dovtípit, že ten člověk stál na mostě proto aby spáchal sebevraždu... Předpokládám, že se čtenáři dovtípili a těší mě, že na základě jejich ohlasů uvažuješ o doladění textu. V takové zpětné vazbě shledávám největší hodnotu literárních webových stránek, mezi nimiž je Písmák jedněmi z nejlepších.

Námet poviedky je dobrý a celkovo má dielo spád. ALE: Prvé tri vety o firemnom večierku sú nadbytočné. Po vete: "...nad hlavou mu prolétne netopýr a on seskakuje ze zábradlí" - som mal tiež pocit, že skočil do rieky. Lukáš sa dozvedá o Radkovom čine až z novín. Ako jeho švagor by mal informovať svoju sestru - jeho manželku, že jej práve zatkli muža, nie?

Janina6
23. 06. 2012
Dát tip
No, nevím sice, jak z mého komentáře vysvítá, jestli jsem pochopila nebo nepochopila, že chtěl spáchat sebevraždu... :-) Ale když už jsme u toho, tak po přečtení věty "nad hlavou mu prolétne netopýr a on seskakuje ze zábradlí" jsem v první chvíli myslela, že skočil do řeky a zabil se. Když jsem zjistila, že rozhovor klidně pokračuje, uklidnila jsem se. Asi to tak vyznít nemělo, zvaž, jestli to s tím seskočením nenapsat jinak.

Makoves
23. 06. 2012
Dát tip
Děkuji vám, mám o čem přemýšlet. I když si myslím, že Zdenda to docela nepochopil.A v podstatě ani janina, ale to je asi moje blbost. Budu to muset doladit, protože čtenář se měl dovtípit, že ten člověk stál na mostě proto aby spáchal sebevraždu.A pak si to rozmyslel a odevzdaně se za svůj čin nechal odvézt. A vůbec, co se asi tak může odehrávat v hlavě vraha vlastní rodiny. Takovému člověk musí přeskočit, aby to udělal. Takže jeho chování může být jakékoliv.

Janina6
23. 06. 2012
Dát tip
Nevěřím, že chlap, který právě zabil svou rodinu, si bude povídat jak někde v pohodě u piva, jak "ráno vstane, ustrojí se a ještě za tmy musí do práce..." atd atd. Prostě nedůvěryhodně napsané. Čiší z toho ta vymyšlenost. Jazykově mi vadí vysvětlovací uvozovací věty typu "říká silácky", "lituje se", "snažím se ho povzbudit" - tohle by mělo vyplynout nepřímo z textu a dialogů, jinak je to takové vodění čtenáře za ručičku. Vyjádření "muži v uniformách i bez" působí poněkud komicky.

Přidávám se ke spokojeným čtenářům.

..od dýky v pravici jsem začal nějak tušit,že... po dočtení zůstalo konstatování děje ...proč ne*

Makoves
22. 06. 2012
Dát tip
Děkuji vám všem, takhle kladné hodnocení jsem ani nečekal.

Lakrov
22. 06. 2012
Dát tip
Jednohubka s nečekanou příchutí na konci, napadá mě po dočtení. Že je něco v zásadním nepořádku mi došlo po přečtení věty "...Nikdo nečeká." Úvod, týkající se podnikového večírku, je tak trochu krok stranou -- připadá mi, že by to šlo i bez něj, ale že by byl přímo zavádějící, to není, a něčím to začít musí. Něčím, co dostane druhého z protagonistů v noci ven. Když nad tím tak přemýšlím, chtělo by se mi ho vyhnat ven z nějakého jiného důvodu: Třeba ta zmíněná samota, kterou jeden (ten lepší) z nich (snad) dobrovolně snáší, zatímco druhý se o ni sám (možná nedobrovolně) přičinil... Být to můj nápad, dostal by úvod větší váhu; aby ti tři mrtví v závěru nebyli jen tak pro nic za nic. Ale je to tvůj nápad, a i v této podobě je to na poměr zdejší prózy napsáno nadprůměrně.

Oldjerry
22. 06. 2012
Dát tip
Dobře napsané, otřesné a tipované

Overkill
22. 06. 2012
Dát tip
Dost dobrý text. Civilně napsaný a o to mrazivější *t

srozumeni
21. 06. 2012
Dát tip
***

Alegna
21. 06. 2012
Dát tip
chválím, pěkně napsaané *

gabi
21. 06. 2012
Dát tip
dobre napísané*

pedvo
21. 06. 2012
Dát tip
To je výborná povídka. Vystihuje událost, která se už mnohokrát stala. Má gradaci, pointu. (Nic na tom nemění, že já mám na podnikové večírky opačný názor.)

100Wzarovka
21. 06. 2012
Dát tip
Makovečku, je to dobře napsané, nenatahuješ to zbytečně, prostě akorát. Jenom ten obsah - kdyby nebyl tak pravděpodobný!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru