Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Částečná anonymizace zveřejněných děl

27. 06. 2012
5
87
3188
Autor
Lakrov

 


Setrvalá zášť nebo částečná anonymizace zveřejněných děl


 

Jste ochotni zříci se určitých předsudků?

Máte výhrady vůči chování konkrétních písmáckých autorů a přitom zjišťujete, že jste schopni číst (nebo se vám dokonce líbí) jejich díla?

Připouštíte, že "nepostiženi" informací o autorovi byste některé takové dílo navštívili, četli, a v případě dočtení snad i ocenili kladným komentářem či tipem?

Nepřipadá vám, že tato (virtuálním prostředím posilovaná) disproporce mezi chováním a schopnostmi některých jednotlivců, je literárnímu webu na škodu?


 


 


 

Co se s tím dá dělat?


 

1. Samotnou stránku "zveřejněného díla" uspořádat tak, že v jejím úvodu bude pouze název, za ním bude následovat text a teprve v závěru (spolu s "oknem" pro komentáře) budou ostatní informace (autor, datum zveřejnění...), uváděné v současné době v "hlavičce"

Dílo tedy nebude anonymní, ale autor bude "podepsán" až pod dílem (nikoli v úvodu, jako nyní), takže čtenář, který jméno autora chtít znát nebude, se jej dozví až po dočtení.


 

2. Neuvádět jméno autora (nick) na stránce zveřejněných děl (na hlavní stránce ani "po jednotlivých kategoriích")

Na stránce zveřejněných děl možná neuvádět ani počet návštěv a tipů, pouze název díla a kategorii


 


 

Co na to autor "designu & aplikace"?


87 názorů

Edvin1
17. 07. 2012
Dát tip
No, vyznělo mi to dost emotivně. I když ne nezbytně u všech, včetně Tebe. Ostatně Tě znám jako kliďase.

Marcela.K.
17. 07. 2012
Dát tip
Edvine, nezdá se mi, že by se tu někdo hádal...ale jinak s Tebou plně souhlasím.

Lakrov
17. 07. 2012
Dát tip
Pro aleš-novák: Ano, i v reálném životě nás užívání vlastního jména vystavuje rizikům; nezřídka větším (s horším dopadem), než ve světě virtuálním. Ve virtuálním světě je však zneužití pravé identity napadaného velmi snadné a především bez rizika pro (anonymního) útočníka (útočníky). Děkuji za názor. Pro Edvin1: Děkuji za věcnou připomínku, sahající až samému kořeni vzniku této diskuse :-))

Edvin1
17. 07. 2012
Dát tip
Hádáme se zde o blbůstku, nemyslíte? A pak nám nezbývá čas na čtení toho, k čemu tento server byl zřízen. To tak trochu o něčem (někom) svědčí, nemyslíte? Rád bych věděl, kolik je zde děl, kterým bychom věnovali osm stran kritiky.

Marcela.K.
15. 07. 2012
Dát tip
No, já jen reaguji na to Tvé "civilní jméno". Rejpeš do druhých a sám máš máslo na hlavě, takže... škoda slov i času. Zkrátka nevidím smysl takovýchto diskuzí.

no, že zrovna ty tenhle alternick zmiňuješ, když ses jím tak pěkně nechala napálit :o)

Marcela.K.
15. 07. 2012
Dát tip
Být tebou, moc se nepodivuju ničemu, odvátý "větře z hor".

MK: pak je ovšem s podivem, proč jsi od anonymní mylenky přešla jen k poloanonymní Marcele K. :o)

Marcela.K.
15. 07. 2012
Dát tip
> Šlo o pokus ospravedlnit své vlastní postoje ke zdejším autorům, jejichž tvorbu kvůli jejich chování přehlížím. Tato diskuse mě utvrdila v dojmu, že můj odmítavý postoj není zavrženíhodný, a vůbec ne neobvyklý. Pokud mám nějakého spisovatele ráda, kupuju si jeho knihy. Mám tak v knihovně celého Fullghuma, Skácela, Petišku, Halíka, Svobodu...atd. Nikdo nemůže obsáhnout všechny autory - ani na literárním webu to není možné. To by musel před obrazovkou prosedět život, a i ten by mu patrně nestačil. Důvodů k tomu, proč někoho nečtu, může být víc a myslím si, že žádný z těch mých není "zavženíhodný či neobvyklý". Proto, ale nebudu zakládat diskuzi s návrhy, které v podstatě nemají žádný smysl. Anonymita jako taková mi je hodně nepříjemná. Nerada si píšu s někým, koho neznám osobně. Už se mi to stalo víckrát, že muž se ve virtuálním světě vydával za ženu, nebo obrácně - žena za muže. Nemám tyhle "hrátky" ráda. Neměla bych problém s uvedením civilního jména.

Lakrov: stejně jako tě používání vlastního jména vystavuje různým rizikům v reálném životě, riskuješ při jeho používání i v internetovém světě. Nevidím v tom problém, naopak.

Lakrov
13. 07. 2012
Dát tip
Pro Edvin1: Děkuji za názor. Anonymita je fenoménem, výzvou i metlou současnoti. Vydat se do webového světa pod vlastním jménem považuji i při své maličkosti dodnes za krok, skýtající nepříjemná překvapení. K významu diskuse: Šlo o pokus ospravedlnit své vlastní postoje ke zdejším autorům, jejichž tvorbu kvůli jejich chování přehlížím. Tato diskuse mě utvrdila v dojmu, že můj odmítavý postoj není zavrženíhodný, a vůbec ne neobvyklý. Tímto děkuji (jež bez avíz) autorům všech komentářů.

Edvin1
13. 07. 2012
Dát tip
Eza: Máš pravdu, že kdyby někdo urazil mě namísto mé ženy, reagoval bych jinak. Víš, jsem z té generace, co bránila slabší. Pudově. Sáhne-li někdo na mou ženu, nebo na mé vnuky, vidím rudě. A přesto jsem schopen uznat, že ten zlý člověk píše dobře. (Dokonce si myslím, že ta osoba, jako jediná na Písmáku, má opravdový dar od Pánaboha. Radovane, jak jsi ji mohl přehlédnout?) Na urážky mé osoby reaguji stoicky. Víš, řekne-li mi někdo, že jsem idiot, nevzruší mne to. V životě jsem dokázal věci, jež dokazují opak. Takže vím své. Na druhou stranu, řekne-li mi někdo, že jsem "mistr" a "génius" třeba v literatuře, ani to mne nevzruší - na tomto poli jsem totiž dosud mnoho nedokázal. K diskusi samotné: Vlastně nevím, o čem je. Vždyť až na pár vyjímek zde všichni píšeme anonymně. Kupříkladu Aleš Novák před časem uznal, že se za svou tvorbu nemusí stydět a prostě si místo nicku nahlásil své pravé jméno. Já si je dal do profilu. Vykecal-li majitel nicku své pravé jméno a teď chce zpět do anonymity, tak ať si zase zvolí alternick a drží ústa. Jakákoliv opatření ze strany admina tedy nejsou nutná.

pedvo
12. 07. 2012
Dát tip
Básníku, jestli čteš líp než Těsnohlídek, nic to neříká o tom, jak recituješ.

Lakrov
12. 07. 2012
Dát tip
Já možná taky, ale na ten bleší font v komentářích potřebuji drobnohlídek... Nebo už kapitálky vyšly z módy?


pedvo
12. 07. 2012
Dát tip
Musím říct, že způsob, jakým recituješ, mě velice zklamal. Doufám, že mi co nejdříve zmizí z uší, aby se mi nepromítal do Tvých básní. Ty se mi naopak většinou velmi zamlouvají. Naštěstí právě Tvé „Tohle město“ už jsem měl přečtené dřív, než jsem Tě slyšel ho recitovat. Vidím, že technika není to jediné, s čím si vy intelektuálové netykáte.

Lakrov
12. 07. 2012
Dát tip
Pro Básník v pruhovaném triku a v brýlích s kostěnou obroučkou: Vzhledem ke skutečnosti, že vložený odkaz je přehráván jako "video", se toho v něm přilš neděje; jestli ono není jeho těžiště spíš ve zvukové složce... My technici si na módní výstřelky typu zvuková karta moc nepotrpíme :-)) Děkuji za tichou návštěvu.

Spíš se podívejte na tohle. Bylo velmi pracné to vytvořit, my intelektuálové si s technikou příliš netykáme.

Lakrov
11. 07. 2012
Dát tip
Pro Diana: Děkuji za názor, vyjadřující i můj postoj. Pro Píspol: Je téměř jisté, že to, co v navrhuji, patří do oblasti neuskutečnitelného idealismu. Smyslem diskuse nebylo onen návrh (čast. anonymizace) prosazovat, nýbrž jen podniknot sondu do zdejšího mínění, což se neminulo cílem. Děkuji za názor. Pro Eza: > ...kdyby ta touha po uznání nebyla pro některé jednotlivce v životě tak dominantní... S tím nelze než souhlasit. Díky za názor.

Diana
11. 07. 2012
Dát tip
S navrhovanou změnou nesouhlasím. Když si ji promítnu do praxe, písmácké řady by značně prořídly. Z časových důvodů. Naděje, že díla autorů-hulvátů budou lépe a radostněji přijímána, je podle mého názoru lichá. Dílo totiž většinou odráží kvality svého tvůrce.

Eza
05. 07. 2012
Dát tip
píspol: Taky si nejednou říkám, že by těch publikujících bylo podstatně méně, kdyby ta touha po uznání nebyla pro některé jednotlivce v životě tak dominantní.

Eza
05. 07. 2012
Dát tip
Edvin: Pravděpodobně bys postoupil jinak, kdyby ona básniřka urazila tebe a ne tvoji ženu.

Lakrov
05. 07. 2012
Dát tip
Pro Marking Machine: Děkuji za návštěvu, zamyšlení a názor.

Marcela.K.
03. 07. 2012
Dát tip
Pokud máš pocit, že se rozčiluji, jsi na omylu. Pro mě je praštěné něco, v čem nenacházím logiku a tu ve Tvém návrhu opravdu najít neumím. Tím, že autora přesuneš na konec povídky, se nic nezmění, akorát ten, kdo si vybírá texty podle nicku, bude muset rozkliknout každé dílo a sjet až dolů, aby našel autora. To je podle mne krok zpět. Pokud tady někdo má podobné ambice jako Ty, měl by se naučit být schopen psát kritiky bez předpojatosti. (Ovšem ani Ty toto nedokážeš a pochybuji, že by Ti to šlo líp s nickem na konci textu ) Nevím, co ve zdejší herně tedy hledáš, když Tvému věku už hry nesvědčí… Nešlo mi o srovnávání tištěných knih a zdejších pokusů. Šlo mi o přihlášení se k tomu, co píšu, pod svým pravým jménem, ať už je to cokoliv, byla to má reakce na narážky v diskuzních příspěvcích… Špatnosti, které si lidé navzájem dělají, neobelstíš tím, že je „částečně zanonymizuješ“. Ona se nabízí otázka, jestli není lepší se špatnostem vyhnout, když se jim nedokážeš postavit čelem.( I za cenu toho, že si nepřečteš třeba dost dobrý text) To, že někoho obelstíš, mi zrovna chvályhodné také nepřipadá a k definici "slušný člověk" mi to nějak nesedí.

Lakrov
03. 07. 2012
Dát tip
Pro Marcela.K.: Za praštěné považuji rozčilovat se kvůli každému křivému či nepochopenému slovu. Číst můžeš koho chceš; v tom ti nikdo nebrání ani bránit nehodlá. Srovnání knížek se zdejší "hernou" je přinejmenším krátkonohé. Nehraju si na jediného spravedlivého. Vidím sice určité špatnosti, ale dávno vím, že přímým odporem jim čelit nelze. Jsou to drobné špatnosti, lidé si je dělají vzájemně a jedna z cest, jak jim čelit, je obelstít je. Zdaleka se to netýká jen virtuálního světa nebo snad jedné z jeho lokalit, Písmáka. Odkud odjinud se však pokusit o změnu, než z některého ze společenstev, tvořených přemýšlejícími lidmi — co kdyby časem někdo z nich vyměnil tuhle síťovou hru za skutečné spisovatelství, stal se čteným a získal tím pádem onu moc "něco změnit"? Bude lepší, aby to byl slušný člověk, nebo dosebezahleděný sklomrd? (Slušní nebo citliví nechť prominou expresivní výraz.) /Nehraju si vůbec na nic, můj věk hrám nesvědčí :-( /

Marcela.K.
01. 07. 2012
Dát tip
Promiň, ale je to praštěný. Proč bych měla číst někoho, koho číst nechci? Knížky taky nevycházejí bez autorů. To, že se někdo schovává za pseudonym, je jeho věc, třeba k tomu má důvod a vlastně i řada klasiků si vytvořila své umělecké jméno. Jenže pod tím jménem se o nich i děti ve školách učí. Jestli nám tu všem chceš ukázat, že Ty jsi ten jediný spravedlivý, kterému jde jen a jen o tvorbu, pak se s tím poper sám. Ale dovol, abych si o tom myslela své. Natolik už tě znám a jsem tu dost dlouho. To, co Ti u jednoho vadí, druhému promíjíš.

Lakrov
01. 07. 2012
Dát tip
Pro Tangens_Omega36 a Fouraix: Ono by možná stačilo "nevnucovat" čtenářovi jméno autora ještě před tím, než text díla otevře nebo než se do něj dokáže začíst -- a asi jen volitelně pro lidi, kteří chtějí číst, možná seriózně hodnotit a nechtějí se nechat ovlivňovat povědomím o případném nepřístojném chování autora.

VH64
30. 06. 2012
Dát tip
Ještě mne napadlo, nerozlouskla tohle už Růženka ve své radě "Jak psát čtivje a k čemu sou dobré alternicky"?

StvN
30. 06. 2012
Dát tip
Hehe. Tebe nezajima nazor druhych. Ty chces druhym vnucovat ten svuj.

Rajmund
29. 06. 2012
Dát tip
ještě jednou, je to blbost.

Lakrov
29. 06. 2012
Dát tip
Pro Fouraix Ano, to je docela dobrý nápad, takové "zpoždění" údaje o autorství; podbně jako jsou nyní zpožďováňy komentáře pod díly.

Fouraix
29. 06. 2012
Dát tip
jo. to by mohlo bejt úplně anonymní klidně aspoň první 3 dny. zatímco "poloanonymní" jakože by byl autor uveden někde dole místo nahoře, to skoro nemá smysl

Lakrov
29. 06. 2012
Dát tip
Pro a2a2a: V obou bodech s tebou souhlasím. K druhému z nich pak dodávám, že zmiňovaná "částečná anonymizace" by mohla být ku prospěchu právě oněm křiklounům, kteří se pro své způsoby netěší širšímu respektu a jejichž díla (ne vždy zavrženíhodná) jsou čtenáři opomíjena. Otázkou je, stojí-li za úsilí tuto menšinu "neslušných autorů" nějakými opatřeními zvýhodňovat. Osobně si myslím, že

a2a2a
29. 06. 2012
Dát tip
Lakrove, próza zde, bohužel, zejména jeli trochu rozsáhlejší, zde nemá na růžích ustláno obecně a dlouhodobě a to i přesto, že skupinka kolem stvna se jí snaží věnovat velmi odpovědně, jenže zřejmě, je to můj názor, monitor s obrovskou nabídkou textů a vlastní specifický charakter literárního serveru prostě není asi tím pohodlným místem pro čtení. Máš sice pravdu, že zde není nouze o křiklouny a zneuznané, ale ti tvoří zanedbatelnou část zdejší obce a navíc se oprávněně netěší jak autorsky, tak právě pro své způsoby širšímu respektu a lze je ignorovat. Kvůli nim není nutné pochybovat o devíti z deseti slušných čtenářích zde a vytvářet nějaká ochranná opatření, která s tvorbou nemají nic společného.

unisex
29. 06. 2012
Dát tip
lakrove, ten tvůj mindrák, že tě skoro nikdo nečte, se s tebou táhne už roky. občas sem šoupneš nějakou podobnou diskusi, ale ta tvoje utrápená fantazie á la "jsem tak dobrej tak proč mě celej písmák dávno nečte" prostě musí vždy zákonitě ztroskotat. publikovat podobná dílka tak před třiceti lety, možná by ses proslavil podobně jako třeba Honzíkova cesta. ale dnes ty tvoje dětský a trochu pedofilně laděný storky jednoduše nejsou in. zkus to dostat trocha do vědomí. zabolí to, ale třeba se ti uleví a budeš vděčen za těch pár čtenářů.

Petrusha
29. 06. 2012
Dát tip
ale prosímťe, ak to čítajúci nezistí vopred, tak si to po rozkliknutí najskôr čekne, že kto to je, a až potom začne čítať, ak ho to neznechutí a nevykašle sa na to úplne prečo si klamať?

Lakrov
29. 06. 2012
Dát tip
Pro Petrusha: Je-li jméno až za dílem, v průběhu čtení čtenáře předsudky zatěžovat nemusí -- ta radost nebo "rána" přijde až po dočtení :-))

Petrusha
29. 06. 2012
Dát tip
hele, tie predsudky si vytvoria vždy, egál, či je meno pred dielom, alebo za dielom ...

Lakrov
29. 06. 2012
Dát tip


Zdravím, diskutéři!

V podstatě máte všichni pravdu, z níž vyplývá kladné zjištění: Lidé navštěvující Písmák mají zájem především o literární tvorbu, čemuž podřizují veškeré zdejší aktivity. Všichni jsou si tedy rovni, v rámci možností se navzájem podporují, vyvolávání sporů se vyhýbají, provokace ignorují. Nepotřebují se tudíž &mdash ani částečně &mdash anonymizovat nebo jinak schovávat, protože věří, že jimi zveřejněná díla si kdokoli z ostatních přečte bez předsudků a okomentuje bez unáhlených či tendenčních odsudků. A jestli ne, pak mají někteří z vás holt tu smůlu, že jimi nadepsaná díla už nikdy číst nebudu :-)

Děkuji všem za návštěvu.


Petrusha
29. 06. 2012
Dát tip
obávam sa, že to by bola len aktivita pre aktivitu, ktorá by ešte viacje oklieštila čítanie tu ... niežeby sa nevyhľadávali vyhľadávaní ale ais by prešla chuť sa v tom brodiť ...

Rajmund
28. 06. 2012
Dát tip
To je ale blbost!

hynajs
28. 06. 2012
Dát tip
policajte? já tu admina nedělám..já ne..

hynajs
28. 06. 2012
Dát tip
aha..tak to byl omyl..já nečetl tvůj příspěvek, ale nějakého dítěte na skleníku!

hynajs: znovu si přečti, co jsem napsala, to je mé znova, policajte.

hynajs
28. 06. 2012
Dát tip
smraďochu: to, že něco nechápeš..nebo že nevidíš jediný důvod..to ještě není známka toho, že je to tak správně(špatně)- a už se vyprdni na to, co si kde četla, a zkus to sama..no tak šups!

unisex
28. 06. 2012
Dát tip
tak, a teď si chvilku odpočiň

Marcela.K.
28. 06. 2012
Dát tip
Nebudu chytrý, Marcelko :-)

unisex
28. 06. 2012
Dát tip
jak chceš marcelko

Marcela.K.
28. 06. 2012
Dát tip
Nebudu, chytrá Marcelko. -nebo- Nebudu chytrá, Marcelko?

unisex
28. 06. 2012
Dát tip
nebudu chytrá marcelko

Marcela.K.
28. 06. 2012
Dát tip
To jistě ne, ale nebudeš se mi snažit vymluvit mé přesvědčení, že unisex je alternick Písmáka, který nechce popichovat pod svým původním nickem?

unisex
28. 06. 2012
Dát tip
jako pozorná sestřička jistě také víš, že registrace na písmáku není relevantní pro vytvoření náležitého přehledu o jednotlivých uživatelích serveru

nechápu to neustálé vymýšlení specifických pravidel pro tvorbu na literárních serverech. anonymita tvorby je hloupost - "venku" i tady. kromě jiného zbavuje autora odpovědnosti a čtenáře "drahých" předsudků, jak psal breisky. připomněl se mi rozhovor s petrem králem na liberatuře, kde mluvil o tom, jakým způsobem vybíral básníky do Nejlepších českých básní - že se nebránil hledisku osobních sympatií nebo antipatií. ne že bych to úplně sdílela, ale myslím, že čtenář má mít i tuhle možnost. je to ale jen jeden z mnoha argumentů, další zmniňovali už někteří přede mnou. anonymita je prostě hloupost, minimálně od dob středověku. částečná anonymizace taky, protože jméno má být jakási značka a nevidím jediný důvod ji zakrývat.

Marcela.K.
28. 06. 2012
Dát tip
Na to, že jsi tu zaregistrovaný "jen" dva měsíce, máš pozoruhodný přehled...

unisex
28. 06. 2012
Dát tip
jasně, já už to mám ve jméně, mylenko.. není nad pozorné zdravotní sestřičky

Marcela.K.
28. 06. 2012
Dát tip
unisex - od Tebe ta oboupohlavnost fakt "sedí".

Marcela.K.
28. 06. 2012
Dát tip
Jani, nedělám,ale měla bych být pozornější při čtení - i komentářů. Dík.

Janina6
28. 06. 2012
Dát tip
Marcela: měla jsem na mysli komentáře lidí, kteří jsou osobně zaujatí a přitom slovně hodnotí díla("mstí se" autorovi). To ty určitě neděláš.

unisex
28. 06. 2012
Dát tip
Přesně. Třeba pod ménem RŮŽEN NOVÁK můžeš zas něco vydat oboupohlavní Lakrove.

StvN
28. 06. 2012
Dát tip
Vzdyt o tom je umeni, o lidech, o autorech a to je na tom to nejkrasnejsi. Celkem vzato bych byl spis pro opacny pristup. Publikovat pod svym jmenem.

unisex
28. 06. 2012
Dát tip
Myslím, by to neprospělo ani tobě lakrove. Pak by tě nečetl už nikdo, hehe. Ale pokud myslíš, že jo, tak to vyzkoušej. Nebo se zkus celej poslat do Tvaru, ať tam obtisknou tvůj mořem ošlehanej obličej ty kluku ušatá.

VH64
28. 06. 2012
Dát tip
Myslím si že ne. Až na výjimky sem všichni své věci dávají s jakousi představou, že odtud půjdou do velkého literárního světa a tam to přeci nefunguje jinak. Proč si tady vytvářet nějakou Utopii, nepřirozený skleník.

Fruhling
27. 06. 2012
Dát tip
Ale vzpomínám si, že tu kdysi někdo navrhoval něco jako "anonymní pátek", kdy by na jeden den byla všechna díla anonymní. Taková hra na slepou bábu. Mohla by to být sranda.

papouch
27. 06. 2012
Dát tip
ne

Marcela.K.
27. 06. 2012
Dát tip
Mám výhrady vůči chování konkrétních autorů a číst je nechci ani anonymě. Nezajímá mě, jak píše člověk, který se chová jako hulvát, lže, uráží ostatní autory, provokuje atd... Často si vybírám, co budu číst právě podle nicku a od mých oblíbených autorů mi chodí aviza. Nemám tolik času, abych ho zbytečně dávala lidem, kterým ho věnovat nechci. Ano, nejsem schopna se povznést nad své antipatie a přesto si nemyslím, že by moje názory na psaní lidí mi sympatických, neměly žádnou váhu. I přesto budu nadále ignorovat autory, kterých si vážit nemohu z osobních důvodů. Proto se mi zdá zbytečné cokoliv, ohledně autorství děl, měnit.

a2a2a
27. 06. 2012
Dát tip
Osobně bych byl proti a to z toho důvodu, že nemám čas ani chuť číst autory, o kterých už ze zkušenosti vím, že mi nemají co nabídnout a naopak hledám ty, o kterých vím, že nabídnout mohou. To neznamená, že si někdy neudělám čas a přečtu si i deset mi neznámých autorů za sebou a tam, kde to má smysl, často i tam, kde to smysl moc nemá, napíšu svůj názor. Potřebuji se zde rychle orientovat a jsem si jistý, že naprostá většina, ne-li všichni redaktoři a stejně tak i většina čtenářů nemá předsudky někoho ignorovat z nějakých osobních příčin.

jako že volitelně? moje díla stejně každej pozná podle názvu :o) u soutěží souhlas...ale superkoule je anonymní už teď a sledovanost je slabá...tak nevím.

pedvo
27. 06. 2012
Dát tip
Pro mne je to zcela bezcenný nápad. Než začnu číst text, zapomenu nejen nick autora, ale i název díla. Uvedený návrh tedy praktikuji ještě důsledněji, než je uváděn.

Janina6
27. 06. 2012
Dát tip
Nějak si neumím představit, čemu by ta anonymita vlastně prospěla. Myslíš, že nepovedený text "zachrání" to, že čtenář nebude vědět, kdo ho napsal - že ho z takového důvodu třeba dočte? Já tedy myslím, že ne. A myslím, že zdejší čtenáře není třeba zbytečně podceňovat. Pokud někdo opravdu není schopen povznést se při hodnocení díla nad svoje sympatie a antipatie, tak názory takového člověka nemají valnou váhu, a vymýšlet zrovna pro něho nějaké úpravy mi přijde jako ztráta času.

hynajs
27. 06. 2012
Dát tip
to neprojde..tato diskuse tady nemá valný význam..samej sebezahleděnec a zaprděnec

Edvin1
27. 06. 2012
Dát tip
těša nechtěně potvrdil pravdivost Tvého tvrzení. Já jsem se zase přistihl při tom, že jsem zabruslil do revíru básnířky, jež urazila mou ženu, a já bych ji tedy měl nenávidět. No, nemiluju ji, ale uznávám, že má od Pánaboha talent - a tak se tam k ní mrknu. Takže tohle není můj problém. Jsem proti anonymnímu uveřejňování (každý by se měl ke svému výplodu hezky hlásit a za případné škody zodpovídat :) ) - ale stačí, když se text podepíše na konci.

Fruhling
27. 06. 2012
Dát tip
Jak říká klasik: "Když už něco napíšu - a to se může snadno stát - tak se pod to alespoň podepíšu."

mně se to nelíbí. větší smysl by mělo, kdyby na profilu přibyla kolonka telefon, skype, icq, sexuální orientace, oblíbené jídlo a pak nástěnka na osobní fotky, dal bych si tam snímky ze svých četných literárních vystoupení.

těša
27. 06. 2012
Dát tip
osobne je mi sympatictejsi posuzovat texty v kontextu autora, daleko spis mi jde o situaci, kdy se mi neco libi vic, protoze chapu, z ceho motivy textu vychazi. a co se tyce pripadnych nesympatii, vychazi spis z del samotnych: jo, z textu jistych...dvou nicku na me sala jakasi namyslenost nebo co, kterou fakt nezkousnu, a dotycne autory tudiz nectu. ale v kazdym pripade mi povedomi o autorstvi pomaha spis chapat text hned od zacatku (a pripadne ignorovat veci, ktery by me jinak mohly odradit) a v nekolika pripadech ho ani neotvirat.

Velmi dobrý nápad! Dokonce jsem přesvědčen, že kdyby byly Písmácké soutěže povinně anonymní, výsledky by byly zcela jiné! O Zlatém výběru nemluvě!!! Jenomže 90% autorů i kritiků zcela podléhá vlivu sociálního sebeurčení v dané skupině přátel a pochlebníčků, bez ohledu na skutečnou literární hodnotu kritizovaného výplodu, tudíž jsou zveřejněné výsledky hlasování (tipování) povětšinou směšné.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru