Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Angažovaná neverending story? Ne!

28. 06. 2012
12
16
3346
Autor
Lyryk

 

 

 

V posledním čísle Psího vína, časopise pro současnou poezii č. 59/60, Karel Piorecký ve výživném článku (str. 23-29) nahledává souřadnice angažované poezie z hlediska teoretického a historického, aby z nich nakonec učinil průnik dialektického typu. Časopis Psí víno musím pochválit za příjemnou změnu formátu časopisu a vcelku svěží obsah. Karla Pioreckého za jeho vyváženě umírněné názory lze tentokrát pochválit taktéž.

Na druhé straně je stále popotahovaná polemika o angažovanosti obecně mírně bezzubá a bez nálezu. Pokud se na jedné straně zahledíme prostřednictvím nedávného televizního dokumentu (Pološero) na osudy několika výrazných soudobých básníků, musíme si klást otázku, zdali již pouhá existence vážně míněné a živě provozované poezie není sama o sobě již tou největší politickou a sociální angažovaností. Většina našich básníků žije v bídě a pokud ne, tak nežijí v poezii. Na straně druhé výjimky jistě potvrzují pravidlo, nelze vyloučit ani šťastné osudy některých básníků, jimž balancování na pokraji verše a nějaké doplňkové práce neubírá ani z jedné strany na kvalitě. Básnictví, verš podepřený vlastním osudem, zvolna zaniká, přibobtnává však laciné lifestylové veršotepectví. Systematicky vyřazujeme z pozornosti obtížnější poetické prostředky, totiž minimalizujeme, zejména metonymií, metafor a alegorií nám netřeba, vůbec žádných ozdob paradoxiálně hračičkářských nepotřebujeme, tím srozumitelňujeme, zacilujeme se hladce oholeným bezpečně šaškovským gestem – ó jak jsme vlastně angažovaní.

Hloubka, či spíše jáma, angažování se blíží bezmocnému gestu. Básní proti tanku, básní proti bankovnímu poplatku, básní proti vodním dělům, básní proti hydře byrokracie, básní proti úplatkům (chacha). Jámu obklopující naše gesta zasypávají barevnou hlínou kolektivně vymanipulované, psychologicky hypnotizující, hrnečku vař! překypující realitou idealizované – éterem povolené medium vizuální imaginace.

Přemýšlím o zakopaných básnících. Občas nazdařbůh začnu kdesi kopat, kde se mi zdá, že někdo zpod země volá o pomoc. Všichni voláme o pomoc. Všimni si sakra nějakého mého slova! Vyndej si sluchátka, vypni televizi, zahoď mobil… jsem už dostatečně angažovaný? Poplival jsem včas cokoli odporujícího jasnému hlasu lidu?

Z výše uvedeného je zřejmé, že já osobně angažovanost zatracuju. Nevěřím, že by angažovaností pro nebo proti bylo možné nepoškodit účinný celek poetiky. Angažovanost je totiž instrumentální naivita neřkuli prosté blbství. Vedle angažovanosti totiž existuje též pojem aktuálnosti, jenž je jakýmsi racionálně poetickým či sebekritickým regulátorem prvoplánového nadšenectví. Dobová kulisa – aktuálnost je přípustným stupněm angažovanosti vážně míněné poezie. Angažovanost je pak prostý emocionální extremismus. Sic extremismus, jenž netřeba pro jeho povadlou neškodnost zakazovat, ale jenž je potřebné neustále zatracovat. Podobně jako volali mnozí v jisté době: „Dosti Wolkera!“, volám dnes: „Dosti, dosti, an gadžovanosti!“.

Naštěstí! Nové Psí víno nijak nepřekypuje angažovaností, spíše aktuálností a dokonce bych řekl pestrostí. Vedle řádky různorodých autorů poezie či prózy najdete v čísle také zmínku o programu „dekomunikace“, rozhovor s Pavlem Janáčkem, ředitelem ÚČL, představení estetiky „digitální poezie“ a slušnou výheň recenzí. Rozhodně doporučuji ke čtení.

 

 

 

 

 


16 názorů

Armand
03. 07. 2012
Dát tip
Souzním, skvěle napsané, nic nepřebývá.* "Poplival jsem včas cokoli odporujícího jasnému hlasu lidu?" Ano, angažovanost je blbství. Líbí se mi tvůj pohled, který se jako kontura objevuje při pohledu skrz. Tedy: že už samotný fakt, že je člověk básníkem, je podivuhodný a že právě jen to samotné (a NIC víc) představuje angažovanost. Ehm, tedy spíš aktuálnost, jak píšeš. Já říkám autentičnost.

Fruhling
02. 07. 2012
Dát tip
Angažovanost je setrvání v trajektorii pravdy. Angažovanost je věrnost lásce a revoluci. Angažovanost je bytnost člověka v bytí světa. Angažovanost je pes, ves a stavení. Slova a slova. Recenze kritiky a glosy. Paradoxně taky Buddeuse vnímám kladně, jakkoliv jsem doposavad psí víno považoval za kýbl... angažovanosti?

Zbora
29. 06. 2012
Dát tip
Přibobtnává však laciné lifestylové veršotepectví - hm, jenže tohle bylo vždycky. A osobně si naopak myslim, že právě tahle doba, která poezii moc nepřeje, jí tím naopak paradoxně prospívá, protože eliminuje lidi, kteří by ji psali z nějakého komerčního prospěchu. Jinak jsem rád četl a děkuju za upozornění. Apropo věřím tomu, že Ondřej Buddeus má potenciál Psí víno hodně pozvednout a z Tvé glosy se zdá, že už se tak děje.

těša
29. 06. 2012
Dát tip
"Většina našich básníků žije v bídě a pokud ne, tak nežijí v poezii. Na straně druhé výjimky jistě potvrzují pravidlo, nelze vyloučit ani šťastné osudy některých básníků, jimž balancování na pokraji verše a nějaké doplňkové práce neubírá ani z jedné strany na kvalitě." - jak souvisi poezie s penezma? co je to zit v poesii? rikas, ze by basnik nemel pracovat? pokud jo, jak to spolu souvisi?

Rajmund
29. 06. 2012
Dát tip
sveřep-ve slovníku se mluví o účasti na něčem, zájmu něco prosadit a pod. Jedná se tedy o vědomí připojení se k nějaké skupině lidí, které spojuje nějaký názor na něco a prosazování toho názoru. není mi jasno, jak je to v případě manifestu, tam asi ten, kdo se připojil, tolik očividně nepodporuje. Takto to téma cítím. jestli dobře, to nevím-)

Janina6
29. 06. 2012
Dát tip
Jo, dosti, dosti. Chválabohu se tam dá občas přečíst i něco literatury :-)

sveřep
28. 06. 2012
Dát tip
...Básnictví, verš podepřený vlastním osudem, zvolna zaniká, přibobtnává však laciné lifestylové veršotepectví ... - to se mi zvlášť zalíbilo :) Rajmund: ...Brblání samo o sobě nemusí být angažovaností, když nikoho nepodporuje v programu... Tohle měřítko mi připadá velmi zajímavé. Právě mne trápí, že HLUBOCE nechápu termín "angažovaná poezie" v této souvislosti. Musí se tedy jednat o aspiraci na "hlas vydefinovatelné skupiny"?

Rajmund
28. 06. 2012
Dát tip
Angažovanost chápu spíš jako pomoc nějakému sociálnímu proudu, zařazení sebe sama do nějakého spolku občanského náporu na státní pokladnu. Nebo tak nějak. Brblání samo o sobě nemusí být angažovaností, když nikoho nepodporuje v programu.:-)

..přijdu..nějak se nemůžu zorientovat..

unisex
28. 06. 2012
Dát tip
já vnímám angažovanost jako způsob aktivního bytí ve vztahu ke společnosti a k tomu, co se v ní děje, angažovat se literárně pak jako způsob písemného uměleckého projevu vycházející z percepce vesměs sociálně-industriální současnosti. jiný způsob je být pasivní, vytvářet si třeba dokola neologismy a plácat je svéhlavě do svých veršů, hehe

lze považovat čerstvé "protestsongy" Tomáše Kluse,Xindla X nebo Davida Kollera za angažované? Nebo se jen vezou na aktuální vlně nespokojenosti?

ta AN GADŽOVANOST v předposledním odstavci je záměrná? Půvabný novotvar!!!

Josephina
28. 06. 2012
Dát tip
:-)aktuálně a pestře (jako u stravy) --- neřešit větrné mlýny, řešit trojčlenku poezie, klid duše a hodnost k sobě a druhým (viz kmet J. Voskovec)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru