Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Německý zázrak

01. 07. 2012
12
16
2321
Autor
VH64

Německý zázrak

 

(1)

Je finanční krize. Všude se šetří. Kdo šetřit neumí, učí se. Nejlépe od těch, kdo už umí. Kdo jsou v šetření přímo mistry. Co mistry, velmistry. Mám na mysli naše západní sousedy, Němce.

Když v 70. letech v tehdejší evropské protounii zkoumali, kde by se dala ušetřit energie, zjistila příslušná komise, že například ve Francii jí lze teoreticky ušetřit spoustu – přetopené byty, kanceláře osvícené mimo pracovní dobu, nefunkční schodišťové vypínače a podobně. V Německu se ušetřit nedalo nic. Ne, že by Němci byli takoví lemplové, právě naopak. Oni už dávno tohle všechno šetřili. Odjakživa. I v době hospodářského zázraku a levné energie předchozího desetiletí.

Je zajímavé, že jim tahle jejich spořivost nepronikla do národní pověsti. Jako u Skotů. Asi proto, že se vyznačují i jinými vlastnostmi, za určitých okolností okolím vnímanými mnohem intenzivněji. Možná škoda. Evropa mohla už zhruba sto let být poklidné místo příjemné pro život, kdybychom o Němcích žertovali jen jako o těch škudlilech a škrtech.

Ale třeba by neškudlili a neškrtili. Kdo ví, kdy a kde ke své spořivosti přišli. Možná právě za Velké války, kdy blokáda britské Home Fleet úspěšně vyhladověla císařské Německo. Každopádně ponaučení z jejich první protisvětové války přivedlo Němce už během příprav na tu další ke spoření, cílevědomému využívání náhradních surovin a zdrojů a k hledání jiných řešení.

Po téhle jejich snaze nám například zbyla největší česká rafinérie, jen už nemění uhlí na benzín pro tanky Wehrmachtu.

Svoje úsilí Němci dovedli na úroveň umění, protože co jiného než umění je stvořit z bakelitu vozítko s drnčivým nezničitelným dvouválcem, do kterého se dá naskládat celá rodina i s veškerými zásobami, s tím vším dojet na dovolenou a zase se v pořádku vrátit domů.

 

(2)

Poslední příklad německé spořivosti, se kterým jsem se setkal, šel ale ještě dál. To nebylo umění, to bylo kouzlo.

Letěl jsem s Lufthansou z Prahy do Frankfurtu. Hned po poledni, v čase oběda. Dva dny předtím jsem letěl s Belavií z Minska do Prahy, podobný přeskok. Přinesli nám pár pěkně velkých sendvičů, se sýrem a plátkem uzeného. Nejdřív jsem opatrně a nedůvěřivě přivoněl, potom s chutí snědl. Lufthansa nám rozdala něco jako velký tmavě hnědý rohlík nebo malou tmavě hnědou bagetu. Tak, v igelitu. Myslel jsem, že je to nějaký závdavek, že ještě roznesou hrstičky něčeho k tomu, vegetariánské, nevegetariánské, jak to tak někdy bývá. Neroznesli.

Okolosedící se postupně odhodlávali, uždibovali, odlamovali, ukusovali, konzumovali. Prozkoumal jsem bagetku. Byla naprosto celistvá, neporušená, panna. Ani známka toho, že by někde mohl být ukrytý kousek sýra nebo dokonce snad šunky.

Ale hlad byl. Opatrně jsem odlomil špičku, odkrylo se kolečko čehosi bílého vevnitř. Jako obvykle, opatrně jsem si čichl. Máslo. Ještě jednou jsem si bagetu prohlédl. Opravdu, neporušená, když nepočítám mnou způsobené rozlomení. Ochutnal jsem. Bylo to máslo. Solené.

Úžasný, naprosto dokonalý produkt německého špičkového know-how jiných řešení. Upekli bagetu okolo tyčinky másla. Ne, to přeci nejde, to ani oni nemůžou přirozenou cestou dokázat. Kouzlo! A nebo, že by, když je teď Svatý Otec Němec a Lufthansa v nebi tak nějak furtum furt – zázrak?!

 


16 názorů

VH64
09. 07. 2012
Dát tip
No doufejme... Bordel umí udělat kdekdo, už i ti Němci dneska. Ostatně, až dojde na moje německé čtyřverší, taky tam něco podobného konstatuji.

Edvin1
09. 07. 2012
Dát tip
Neblbni, ti dnešní Němci už nemají s těmi, co vraždili Židy, nic společného. Včera jsem jel na kole do Kolína, abych tam mým příbuzným ze světa ukázal proslulou katedrálu. A co nevidím? Německy čisté ulice a Ordnung? Zrovna tam probíhala jakási generální zkouška na nadcházející Love Parade. I když jsem člověk liberální, ten bordel na ulicích (v přeneseném slova smyslu i doslova) mne šokoval. Zfetovaní, opilí, uřvaní a do nemožnosti vystrojení (nebo odstrojení) příslušníci hned několika sexuálních orientací opravdu ani vzdáleně nepřipomínali ta klišé, jež se o Němcích ujala ve světě. Měl jsem opravdu co dělat, abych ve stylu slalomářů projel mezi střepy. Nejhorší se dělo přímo před staroslavným svatostánkem, jen několik kroků od vrat, za kterými byla zrovna sloužena mše. I když byly všude mraky černě oděných policistů. Jen pro ilustraci: Za dveřmi katedrály postávali dvoumetroví kněží-důchodci, kteří pouze svými břichy těm pestrobarevným lidičkám bránili ve vstupu. Vystoupal jsem s mými příbuznými 330 schodů na jednu z věží a ukázal jim panoráma města a okolí. Tam už byl božský klid a mír a všem se to líbilo. (Jen mně ne - mám strach z výšek. Ale hrdinně jsem se přemáhal, to jo. LOL) Na toto téma by se dalo psát a psát...

VH64
09. 07. 2012
Dát tip
Je to pravda, ale jsou tam i ty ostatní vlastnosti. V tebou uváděných případech jde zřejmě o důslednou poslušnost a dodržování předpisů. 6 miliónů Židů bylo přeci vyhlazeno taky jen pouhým posloucháním rozkazů.

Edvin1
09. 07. 2012
Dát tip
Tak já nevím - z institutu, kde jsem v Kolíně nad Rýnem zaměstnán, minulý týden odvezli do šrotu kontejner zánovních jízdních kol, protože byl naplánován nákup kol nových (pro frekventanty ze zahraničí). Denně se v kantýně vyhazují kilogamy masa a uzenin, protože byly vyloženy v bufetu a dle předpisu o hygieně se již nesmí vrátit do oběhu. Do kabinetu mi vnutili nové křeslo, nepohodlné a podle mne předražené jak ta, co je v Česku nakupoval mediálně známý doktor, i když jsem byl s tím starým nadmíru spokojen... To, co píšeš, jsou buď mýty, nebo... pravda, protože jiní jsou ještě více rozhazovační.

VH64
04. 07. 2012
Dát tip
Já vím, mám tam v tomhle ne úplně jasnou formulaci - ale myslel jsem to tak, že by oni sami si nevykoledovali nic horšího, než být za škrty a držgrešle. Bohužel vykoledovali. Nebrat je vážně asi dost dobře nešlo. Děkuji za návštěvu!

Movsar
03. 07. 2012
Dát tip
zajímavý nápad s tím zlidověním německé šetřivosti. je otázka, jak by to dopadlo, kdyby je (nacisty) vlastně evropa nebrala vážně. třeba by to (strach?) francouzům tolik nesvázalo ruce. možná němci nebyli podceněni, ale přeceněni. a možná ne. každopádně to za úvahu stojí. ale jinak se mi právě jejich asketismus líbí.

..vida:)

VH64
02. 07. 2012
Dát tip
Děkuji uctivě! Ovšem - poté, co jsem nahlédl do soukromí několika dam s německou výchovou, jsem za to naše "zanedbávání" nesmírně rád...

Alegna
01. 07. 2012
Dát tip
Němce moc neznám, ale mám příbuzné v Rakousku, jsou to vlastně Češi, ale šetrní jsou hodně pěkněs to napsal, ale s tou bagetou se nemím srovnat :)

VH64
01. 07. 2012
Dát tip
Děkuji uctivě, všem, všem, všem...

srozumeni
01. 07. 2012
Dát tip
***

Marcela.K.
01. 07. 2012
Dát tip
Souhlasit nemusím, protože do letadla mě asi nikdo nedostane, ani kvůli tomu zázraku ;-) ale napsal jsi to hezky.

dadadik
01. 07. 2012
Dát tip
:)

Diana
01. 07. 2012
Dát tip
Musím souhlasit.***

Kapsa
01. 07. 2012
Dát tip
Já mám radši párek v rohlíku ; )

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru