Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ty starej vole!

26. 07. 2012
21
21
2058
Autor
Edvin1

Bez prologu.

Asi jsem vstal levou nohou. Štvala mě manželčina připomínka hned po ránu, že to daňové přiznání je už opravdu třeba dodělat. A taky že střecha nepřestala zatékat, že děcka poté, co viděly moji dílnu, zase neuklízí. A když jsem se podíval do zrcadla v koupelně, byl jsem definitivně na dně. Ty rty jsem si v kuchyni kávou už pálit nemusel - nebylo co dorážet. Nakonec jsem nechal Aničku stát v předsíni bez polibku a odešel do práce. Bylo mi jí líto, ale jenom trochu - má bolest byla přece větší.

Projížděl jsem na kole ulicemi, vyhýbal se střepům po včerejších oslavách vítězství v hokeji, a když jsem se proplétal mezi automobily, zaparkovanými křížem krážem před pekárnou, klel jsem už nahlas.
A pak dál! Ale ještě bylo třeba projet kolem zastávky. Rád bych se jí vyhnul, ale nešlo to. Už z dálky se na mě dívali. Deset na první pohled stejných, baculatých tvářiček s kulatými nosánky, malými oušky a se šikmýma očima jako trnky. Mládež, čekající na svůj autobus do chráněných dílen. Jako na povel se usmáli a pak jeden za druhým zvedali pravou ruku na pozdrav. Tohle se opakuje každý den. Už tolik let!

Zůstal jsem mezi nimi stát. Obklopili mě. “Jak se máš, Edvine? Dobré ráno! Jedeš do práce?” povídali jeden přes druhého. A ta nejmenší z nich, holčička se spletenými copánky, se odvážila nejblíž a pohladila mě po tváři. Měkkou, teplou dlaní. I o těch rukou jsem četl v mé encyklopedii, když jsem se s nimi setkal poprvé a chtěl jsem se informovat. A ještě tam stálo něco o krátkém životě. “Nebuď smutný,” řekla. Usmál jsem se na ni. To byl můj první úsměv toho dne. Chtěl jsem cosi říct, ale hrdlo jsem měl stažené. A tak jsem skočil na kolo a šlapal jako blázen. “Ty starý vole!” - vykřikoval jsem. “Ty starý, hloupý vole!” říkal jsem si ještě, když už jsem pospíchal do budovy.

“Co povídáte?” vytřeštila na mě oči uklizečka ve vestibulu a rychle stáhla mop k sobě, abych sebou nepraštil. Zůstal jsem stát a chvíli se na ni díval. A pak jsem k ní přistoupil a naklonil se k ní. "Paní Dvořáčková, víte co, já jsem starej, blbej vůl!" Hleděla na mě s otevřenou pusou. "Když to říkáte vy..." řekla a potřásla hlavou.

V kanceláři jsem přibouchl dveře, skočil ke stolu a vytočil číslo našeho bytu.
“Ahoj Aničko!” řekl jsem.


21 názorů

Edvin1
26. 02. 2013
Dát tip

Díky, srozumění.

Ed


srozumeni
26. 02. 2013
Dát tip
Tak dokonce jsem to už četla i tipovala, ale i podruhé je to moc krásné a jsem ráda, žes mi to připoměl. Moc hezké a hezky napsané, s citem...*****

macecha
22. 02. 2013
Dát tip

fajn počtení .... T***


Alissa
05. 08. 2012
Dát tip
Milá připomínka, díky za ni. Tip.

guy
02. 08. 2012
Dát tip
Jo, dostkrát jsem k takovému něčemu došel podobně .. v bleděmodrém je to dobře podané *

Zordon
30. 07. 2012
Dát tip
* Jdu zavola domů

VH64
29. 07. 2012
Dát tip
Mně se to pak ještě válelo v hlavě a dospěl jsem k názoru, že děcka jsou takový bezpohlavní univerzální výraz, který stojí mimo jakoukoli logiku gramatické shody podmětu s přísudkem - takže odvolávám.

VH64
28. 07. 2012
Dát tip
Když na mě vyskočilo avízo "Ty starej vole!", úplně jsem se leknul, že už i tady mě prokoukli! Přečtení mě uklidnilo, není to osobní. Pěkné dílečko! Aleš už řekl to podstatné. P.S. Děcka viděla...

..hezký příběh..

fereny
27. 07. 2012
Dát tip
Tohle se mi taky čas od času stává a musím si vynadat :) Cítím pak vděčnost ke všemu, co mám a co jindy považuji za samozřejmé. *

Lakrov
27. 07. 2012
Dát tip
V návalu všech možných příležitostí, povinností a následných nečekaných souvislostí mezi nimi si občas nestačíme uvědomovat ty úplně základní hodnoty, a taky jak málo může člověku stačit ke štěstí nebo naopak.

Alegna
27. 07. 2012
Dát tip
moc pěkně napsané*

Milý příběh. Nutí k zamyšlení.

Dik sem to ofhadla

Marcela.K.
26. 07. 2012
Dát tip
Tyhle příběhy znám... brackenridge...odpověděla sis sama - dílny pro postižené, kde pracují dle svých možností, určitě bys to i vygooglila.

Diana
26. 07. 2012
Dát tip
Je to úplně jasné. Kouzelně napsáno! Každý by měl mít tu míru sebereflexe. :-)))*****

Co to jsou chranene dilmy? A to voni meli nejakej down syndrom nebo co? T napsano dobre, ale potrebuju vedet, co s tema deckama bylo?

pedvo
26. 07. 2012
Dát tip
Jejej, já to skoro až do konce čtu jako nějakou skeč, a ono to má hloubku jako hrom.

srozumeni
26. 07. 2012
Dát tip
Nádhera, tleskám...***

Ano...skutečná velikost problému se ukáže až když ho poměříme jinými...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru