Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spisovatelský mariáš

07. 08. 2012
19
37
3848
Autor
Lakrov


Spisovatelský mariáš


Prolog

Flek, re, tutti, boty – beru; kalhoty si nech...



Sňatky bez lásky


Byl jednou jeden Spisovatel; ani moc dobrý, ani moc špatný, ani moc známý, ale zas ani tak neznámý. On totiž ten spisovatel občas opravdu něco napsal. Těch, kteří ho znali – protože chtěli být také spisovateli –, jeho kamarádů, bylo zpočátku plno. Zastávali se ho, chválili ho, pokyvovali hlavou a říkali: „Ty jsi spisovatel. Ty budeš jednou nejčtenější ze všech.“ Mysleli tím ovšem: Opakuj to po nás o nás, a hlavně hodně nahlas, aby to všichni kolem slyšeli. Protože když to uslyší dostatečně často, stane se, že budeme opravdu spisovateli, a jeden z nás pak bude ten nejčtenější z nejčtenějších. A budu to zrovna Já, já, ... překřikovali se, skryti v davu, a představovali si každý sebe sama.


Jenže náš Spisovatel to po nich o nich neopakoval nebo to přestal říkat dost často a nahlas, takže mezi jeho kamarády (co chtěli být také spisovateli) ubývalo těch, kteří by se ho zastávali, chválili ho a říkali mu ty jsi spisovatel. Za nějaký čas si ho všímal málokdo, a tak, když něco napsal, nezbylo, než vždycky začít křičet. Křičet, jako by snesl vejce. Křičet, jako by to vejce bylo zlaté a naparovat se, jako by snad bylo zlaté každé vykřiknuté slovo. Křičet doma z okna, od stolu v hospodě, zpoza stromu v lese. Křičet do větru, do deště, do červánků i hluboko pod zem. Pod mostem, když jede vlak. Ve vodě zkoušel křičet, ale napil se a zakuckal. Nejspíš křičel taky ze spaní, snad i někomu do spaní.

Odzvonilo časům zlatých vajec; křik jim nesvědčil. Spisovatel neměl co oznamovat, křičel už jen ze zvyku; na staré přátele, z nichž mnozí se stali nepřáteli, i na náhodné kolemjdoucí, kteří, neznajíce poměry, stáli o přátelství. Křikem odpovídal na povyk okolí, na ozvěnu vlastního hlasu a snad i na ticho. Bylo mu rovno, co křičet – prázdná slova, nedostávalo-li se nápadů, pravdu i lež. Křičet čistě, křičet falešně, ostatní podvádět, podvádět sám sebe. Hlavní bylo učinit křik nepřeslechnutelným.

Tu a tam se někdo z kolemjdoucích přidal; zakřičel s ním, aby posílil domnělou pravdu. Záhy býval okřiknut – okřiknut samotným Spisovatelem. A to všechny zastánce odehnalo. Nebylo pro koho zlatit snůšku. Leda křičet v přestrojení. Poznali ho však, vystrčili za dveře a ty dveře zamkli. Vrátil se oknem, přislíbiv klid. Těch, co mu uvěřili, zbylo s bídou do mariáše.


Sňatkům bez lásky sluší pravidla. Konec falešné hry! Co na tom, že k dokonalosti pár karet schází. A tak se licitovalo, zvedaly se sázky – flek, re, tutti. A plané přebíjení a trumfování slovy slibů, nahrazujícími chybějící listy. Žádné odkud ani kam. Jen věčné rady kudy, s kým a za kým. Hra prázdných peněženek, hra o suché z nosu, hra o vůni, o níž se v básních nepíše. A nápověda nehrajících, odrazující ty, již chtěli doopravdy hrát.

Najednou věděl, čím pozlatit novou snůšku. Stane se vrchním kibicem. A pakliže ho od stolu nevyhodili, kibicuje podnes.


37 názorů

Lakrov
26. 05. 2014
Dát tip

Pro markel: Děkuji za návštěvu a ocenění.


Markel
23. 05. 2014
Dát tip

Mně líbilo, o různé zákopové válčení na P. se nikterak nezajímám *


Lakrov
04. 09. 2012
Dát tip
Pro Adriana Bártová: Děkuji za návštěvu a za zhodnocení obsahu, neseného touto (pro někoho poněkud ironickou) miniaturou, označenou jako hádanka.

velmi dobře popsané, životní pravda, takových lidí je velká spousta, mariáš, teda poslední odstavec by tam být nemusel, přesto by to bylo ucelené a dobré, zdraví AB

Lakrov
02. 09. 2012
Dát tip
Pro Tangens_Omega36: Děti (ty moje) už jsou na takovéhle čtení dost velké, ale předpokládám, že tohle dávno vědí :-) Zpoza opravím. Díky za návštěvu a pozorné (korektorské) čtení.

Lakrov
29. 08. 2012
Dát tip
Všem dalším čtenářům děkuji za návštěvu a komentáře. Pro William G.: Připíjím na zdraví a děkuji za návštěvu :-) Pro Magorovo Wuhu: U všech snad ta diagnóza tak zlá nebude :-) Pro marrtina a patryCIA: Děkuji za tiché ocenění

Já se k tomu dostal až teď, a se sklenkou brandy jsem si to vychutnal.

Lakrov
12. 08. 2012
Dát tip
Pro Britrik: Díky za návštěvu a ocenění. Pro renegátka: Slovo alegorie, objevivší se ve tvém komentáři, je pro mě oceněním; myslím, že je to poprvé, co pod tímhle textem padlo. Ten text opravdu nemá být štvavý; a jestli se v tom někdo spatřuje, je na něm, zda se naštve, zasměje nebo zamyslí (vše troje najednou asi nelze). Díky z návštěvu a povzbudivá slova. Pro Magorovo Wuhu: Ano, je to součast záměru. Díky za návštěvu. Pro ruprecht: Jestli se aspoň někdo ze čtenářů pobavil nebo mu to něco připomnělo, pak ten text třeba úplně zbytečný není. Zbytečný by byl, kdyby byli všichni jen naštvaní -- a to, jak vidím, nenastalo :-) Děkuji za návštěvu a ocenění. pro filemon: Někdy se daří, jindy nedaří. Umění je udržet si přátele za každých okolností, protože tohle daří/nedaří je ošidně měřít ko. Děkuji za návštěvu a ocenění.

filemon
12. 08. 2012
Dát tip
Ale áno, tak to často býva - keď sa darí, sú aj "priatelia"...

ruprecht
11. 08. 2012
Dát tip
Text je to nesporně dobrý. Jen mám obavy, že zcela zbytečný... :)

renegátka
10. 08. 2012
Dát tip
Považuji to za velmi vtipnou alegorii, něco jako Příběh opravdového spisovatele.Nemyslím, že to je štavé.Dík za avízo.

Skarabea
10. 08. 2012
Dát tip
Lakrov...načo deliť "svet" na dva tábory, nepriateľov a priateľov, robíš zle iba sebe a tým sa prejavuje aj tvoj egoizmus a povýšenectvo ...z mojej strany tu o žiadnu odvahu tu nejde

Britrik
10. 08. 2012
Dát tip
Dobré, díky.

Lakrov
10. 08. 2012
Dát tip
Pro brackenridge: Nevím, jestli procítěné; spíš promyšlené :-)) (Založeno na dávném rčení: Kdo umí, ten dělá, kdo neumí, ten učí. A kdo neumí učit? Ten to řídí :-)) ) Děkuji za návštěvu a ocenění tohoto účelového poklesku. Pro Rášek: Hádat není povinné; ani hádat se :-) Užití 7. pádu (...stát se spisovateli...) je v množném čísle možná neobvyklé; jako zdůraznění (domnělým archaismem) je to snad omluvitelné. Stejně jako formulace "bylo mu rovno" (převzato od K.H. Borovského - Křest Svatého Vladimíra :-) ) Poslední věta je cosi jako "zarámování" -- úvod a konec tohoto textu se mají podobat předchozímu "Zrodu literáta", jehož je tento text volným pokračováním. Zveřejnéní třetí části trilogie zvažuji (spíš zavrhuji). Děkuji za návštěvu a za zamyšlení nad slohovou stránkou tohoto poněkud militantně vyznivšího dílka. Pro Edvin1: Chybovat je lidské :-) Baví mě sledovat názory z obou táborů; svět ploché obrazovky se tím stává poněkud plastičtějším. Počítám raději přátele; zda všichni propluli peřejí, vynořili se, překonali převěj... Nepřátele jen kategorizuji, spadají-li vůbec do měřítka rozlišení onoho slova. Za ocenění děkuji; to srovnání si ovšem ani z tisíciny nezasloužím. A zazpíváme si vzájemně :-) Jdu psát povídku. Pro Skarabea: Máš pravdu. Je to účelový text; žádný spontánní záznam citů. Díky za (po)odhalení (se); odvaha se cení. Pro Háber: Děkuji za tichou spoluúčast :-) Plus několik avíz; dotčení nechť prominou.

Skarabea
09. 08. 2012
Dát tip
....mám pocit, že cieľom tohto počinu je iba, aby ostatní pritakávali....je to napísané strašne zle, cítiť strojenosť, a pochybujem, že sám autor vie o čom písal a ak niekto tvrdí, že je toto dobre napísané a pravdivé, buď nemá najmenšiu šajnu čo je literatúra alebo je to obyčajný riťolez...alebo oboje

Edvin1
09. 08. 2012
Dát tip
Udělal jsem chybu - nejdřív jsem si přečetl komentáře. Jako vždy - mohutně pro, a ještě mohutněji proti. Jedni Tě chválí, jiní z Tebe dělají rovnou podlého psa. Lakrove, víš co, nebudu se k tomu textu (ani k jiným podobným) vyjadřovat, a radši sepíšu nějakou povídku. Tobě bych doporučoval to samé. Nebo máš nepřátel málo? Tip za jazykovou "hladkost" většiny textu. A odvahu nechat se dobrovolně otloukat. Jak ten Havel - bez vyhlídky na úspěch. Takže máš naději, že Ti kdysi někteří Písmáci věnují honosný písmácký pohřeb. Jako jemu. (Já Ti přijdu zazpívat - ale neraduj se, zpívám falešně.)

Procitene! T

Lakrov
09. 08. 2012
Dát tip
Všem čtenářům děkuji za návštěvu a komentář. Pro Lucie-at: Děkuji za zamyšlení. Připojení posledního odstavce představovalo určitou konstrukci, jejíž účinek teď, bez odstupu, nedokážu posoudit. Ačkoli tenhle textík svůj účel už splinil, zvážím za pár dnů návaznost zmíněného odstavce. Pro Zdenda: Ano, je hrozné, co s člověkem dokáže udělat chvilka domnělé důležitosti. Ve virtuálních společenstvech se s tím denně setkáváme. Děkuji za návštěvu. Pro Diana: Taky je mi každého takového Spisovatele líto. Děkuji za návštěvu. Pro blboun nejapný: Ono je to asi obecnější, než abychom se jen ohlíželi po potrefených. Děkuji za návštěvu. Pro Oldjerry: Každý rok se někdo takový objeví; obvykle nevytrvá, neboť ztratí počáteční klamnou motivaci. Nebo se polepší. Děkuji za návštěvu a ohlédnutí. Pro sveřep: ...po prvních dvou odstavcích rovnou na mariáš... Ano, původně to tak bylo, jenže to byl příliš prudký skok, chyběla souvislost. Nejsi(ste) jediná, kdo na to upozorňuje. Zamyslím se, s odstupem. Děkuji za návštěvu. Pro Skarabea: Děkuji za návštěvu a komentář. Rozumím správně, že máš na mysli samolibost "protagonisty" nebo ji přisuzuješ autorovi? Žádat o větší konkrétnost je možná netaktní... Oceňuji názor ze "druhého tábora". Pro sharik: Ono to není jen o Písmáku, ale je to jím (pochopitelně) motivováno. Nedělám z toho válku. Někteří na ni čekají, a tak by mohla snadno vzniknout. Braňme se jí a nejen pod tímhle textem. Děkuji za návštěvu a chvályhodný názor (pacifisty). Pro sepotvkorunachstromu: Pravdivé to doufám je a mariáš, a vlastně i spisovatelské prostředí jsou použity spíš jen jako ilustrace. Podobný odklon od původního předmětu zájmu je pozorovatelný i na jiných typech webových fór, která se mění občas mění v bezduchý "chat", nepřijde-li včasný zásah ze starny správců/adminů. Děkuji za návštěvu.

..to mě pobavilo..jak pravdivé:) ..nehraju sice mariáš..tak těm hláškám nerozumím..zbytek je čitelný dostatečně:) ..poslední dobou tu moc nebývám..tak nevím přesně kdo kibicuje..ale vono je to fuk..mele se to na všech litwebech stále dokolečka:)

sharik
08. 08. 2012
Dát tip
nic proti týhle revoltě, ale radši si na písmáku čtu díla, který nejsou o písmáku. tyhle vnitřní války uživatelů mě moc nehákujou :)

Skarabea
08. 08. 2012
Dát tip
sorry...ale toto je až nechutne samoľúbe...nič iné sa v texte nájsť nedá

sveřep
08. 08. 2012
Dát tip
T* za první 2 odstavce, pak už bych ho poslala rovnou na mariáš :)

Oldjerry
08. 08. 2012
Dát tip
Kdo je tu dostatečně dlouho zažívá to už po několikáté.

...nemusím hádat, někteří se tu ozvou sami.

Diana
08. 08. 2012
Dát tip
Velice přesvědčivě napsáno. Až je mi chudáka Spisovatele líto. Potřeboval by nutně psychologa. Takové typy se vyskytují, ani nemusíme moc hledat ;-)*

unisex
07. 08. 2012
Dát tip
jojo.. píšeš o sobě.. a nutno říct, že ty nikdy spisovatelem nebudeš.. neumíš psát, ač se o to sebevíc snažíš - je to stále vyumělkovaný.. a jsou i další důvody: tvý charakterový vlastnosti: závistivost, zákeřnost, podlost, narcismus.. mimochodem: tenhle text je strašnej.. to ty tvoje říkanky, cos vyprodukoval pro malý děcka, snad ještě k něčemu byly.. tahle onanie na tvoje starý známý téma: "proč mě skoro nikdo nečte, když jsem tak dobrej" je fakt příšerná..

Lucie-at
07. 08. 2012
Dát tip
čtivě napsaný, hluboce pravdivý, akorát ten poslední odstavec mi připadá nalepenej na zbytek textu možná se snahou, ale přesto strašně kostrbatě, ale tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru