Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nezvratné rozhodnutí

25. 08. 2012
16
22
2576
Autor
pedvo

     

                                                                     NEZVRATNÉ ROZHODNUTÍ

     
Sisyfos zadržoval balvan svými zády. Ruce měl opřeny o kolena a odpočíval, pokud se vůbec dá o nějakém odpočinku mluvit. Je to sice menší dřina, než valit nahoru, ale sil se tím moc nenačerpá. Moci si tak pořádně narovnat tělo, oddechnout, šlo by to jinak. Zejména pod vrcholkem, tam už se vždycky sotva drží na nohou. Žádný div, že mu právě tam kámen pokaždé vyklouzne z rukou a on může začít znovu.
     
Pohled k úpatí kopce je také bezútěšný. Ten kus cesty, který urazil s kamenem před sebou, je holý, sice tam nic nepřekáží, ale také není o co se zachytit, čím si usnadnit namáhavou práci. Až kus cesty stranou se objevuje tráva, keře, opodál i stromky a pak lesík. A vida! Několik stromů tam leží, asi je porazil ten vítr v noci. Mít tu tak nějaký, podložil by jím kámen, aby se nemohl skutálet a on by se mohl protáhnout, nabrat sil kolik je potřeba.
     
A proč ne, což je takový problém pro nějaké polínko si tam dojít? Sisyfos je rychle rozhodnut. Jestli se mu opět nepodaří vytlačit kámen až na vrchol, zajde si k lesíku a  něco šikovného si vezme, přinejmenším za vyzkoušení to rozhodně stojí.
     
Tento pokus o vytlačení kamene Sisyfos vysloveně odlajdal. Jasně viděl, že je vyčerpaný jako byl kdykoliv předtím a snaha o zdolání vrcholu byla spíš jen symbolická. Kámen se s rachotem skutálel dolů, jako už tolikrát.
     
Sisyfos se ale nevydal dolů přímo za ním, šel oklikou kolem lesíka. Vybral si tam dvě krátké klády, spíš opravdu polínka. Ostrým kamenem je zbavil zbytků větví, trochu zahladil, odstranil třísky na koncích a měl z nich dva docela pěkné trámky. Zkusí vždycky jeden podložit a druhý odnést kousek cesty dopředu, přivalit tam kámen, podložit druhý trámek a vrátit se pro první. Nakonec se ukázalo, že lepší způsob je jít jen s jedním trámkem. Postrčit kámen, nohou pod něj přišoupnout trámek, opět zatlačit do kamene a šlo to jako po másle. Odpočinout si lze kdykoliv.
     
A tady! Tady je to místo, odkud viděl padlé stromy v lesíku. Sisyfos se narovnal a rozhlížel se. Jak to všechno vypadá jinak, když není sehnutý pod tíhou balvanu. Pohodlně vidí i jinam, než jen na úbočí kopce. Co teprv, až bude nahoře. Potom… co potom? Poprvé ho napadlo, že neví, co bude pak. Dosud bylo všechno jasné – vytlačí kámen až na vrchol. Ovšem co bude potom, to jasné není. Pak bude všechno jinak. Sisyfos se váhavě opřel do balvanu a o kousek ho posunul. Přihrábl trámek a zase se zamyslil. Začínal si uvědomovat závažnost takového činu. Vždyť se tím všechno změní! A až to udělá, pak už se nebude moci rozhodnout jinak. Ano, až pod vrcholkem všechno řádně uváží.
     Po celý zbytek cesty vzhůru nebyl Sisyfos schopen sehnat myšlenky dohromady. Dlouho o ničem neuvažoval a neumí se soustředit. Nahoře, těsně pod vrcholem zastavil, podložil balvan trámkem a sedl si vedle něj. Za chvilku si odpočal, stačí jednou se pořádně opřít a je hotovo. Ale právě nezvratnost takového kroku Sisyfa zaráží; kdyby alespoň musel volit mezi tímto a dalším nekonečným valením kamene. Mezi takovými dvěma krajnostmi by jistě neváhal a zabral by. On si ale může možnost volby ponechat! Klidně může vytlačit kámen na vrchol až příště, valit ho pomocí trámku není ani zdaleka taková dřina. A kdo by učinil tak nezvratné rozhodnutí, může-li si zvolit cestu, která skýtá více možností? Přesněji řečeno dvě možnosti: vyvalit – nevyvalit. A jedna z nich je nezvratná. Sisyfos je zmaten. Stále ještě nerozhodnut vstal, opřel se do kamene a tím ho trochu odlehčil z trámku. Pak natáhl nohu a patou začal trámek odkopávat stranou, aby nepřekážel.


22 názorů

pedvo
29. 09. 2012
Dát tip
Gabi, dík.

gabi
29. 09. 2012
Dát tip
dobrá práca rad som si prečítala*

pedvo
27. 08. 2012
Dát tip
NaNov – S tím nevyhráním jsem jen reagoval na poznámku v komentáři od Lakrov. Neznamená, že by nemohla vyhrát, ale že nevadí, když nevyhraje. A Tvá další slova o mé povídce mě těší. Evženie Brambůrková – Chápu a rozumím; hlavně, že jen občas a ne nadlouho. Dík za komentář. Alegna – Tak to se mi ulevilo. Hlavně, že se shodnem. DavidPetrik – Na rozdíl od většiny svých povídek jsem tady opravdu chtěl něco sdělit: Jak se lze zaleknout možnosti znovunabyté svobody jen proto, že nevím, co přinese, a raději se rozhodnout pro své jisté, přestože znamená jen strádání. Proto text končí tou pointou, vždyť bych ani nevěděl, jak a čím pokračovat. Není to první povídka, u které čtu, že by měla vést dál. Vzpomínám si, že já jsem míval ten pocit, když jsem četl něco, co mě opravdu zaujalo. Namlouvám si tedy, že i moje díla jsou taková a dobře se mi spí. Vždy znovu mě překvapí (samozřejmě příjemně), kolik lidí se nad nějakou mou povídkou zamyslí a dá mi vědět, co o ní míní. Dík za obsažný komentář, vyznívá pro mne velmi příznivě.

Alegna
27. 08. 2012
Dát tip
nevěří, vím, že nezblbnul, pochopils, byl to vtípek (nej apný) :)

Taky to občas tak udělám, ale na dlouho to nejde. Napsané super*

DavidPetrik
26. 08. 2012
Dát tip
Protoze starorecka mytologie je tady dva a pul tisice let a protoze ovlivnuje spolecenske (jungovske) podvedomi zapadni civilizace, modifikovani mytu patri k historii literatury. Prikladu je nespocet. Analyzou vnitrnich motivaci a pohnutek hrdinu mytu se zabyvali hlavne surrealiste a psychoanalytici. Nejvice mi v pameti v tomhle ohledu utkvel "Oedipus na ceste" od Henryho Bauchaua. Nezvratne rozhodnuti je jenom crtou, ale zajimavou. Obraci sisyfuv mytus hlavou vzhuru: motivace trpet neprichazi z vnejsku (jak jsme o tom zvykli uvazovat), ale je vnitrni, je rozhodnutim hrdiny. Potazmo: jeho cinnost neni trestem, ale volbou. Skoda, ze text konci na miste, kde je nejvice zajimavy a spokoji se s vnejsi pointou, tj. s odsouzenim Sisyfa k jeho tradicnimu udelu. Rad bych text videl jako prolog k odvaznejsimu textu, misto dila, nad jehoz vyvojem autor zanevrel. Text je ponekud suchy a vicemene predvidatelny, ale tema zajimave. Proto tip.

NaNov2
26. 08. 2012
Dát tip
Mně se to líbilo moc! (Akorát nevím, proč by nemohla vyhrát? Je to o něčem, je to chytře, je to čtivě, a dovoluje to čtenáři vlastní zamyšlení a názor... pro mě je to hodně)

pedvo
26. 08. 2012
Dát tip
NaNov – Tobě se to líbilo, a to je pro mne dobrá zpráva. Lakrov – teď trochu váhám. Ono to přece dopadlo jako vždy předtím, rozdíl je jen v tom, že teď se pro to rozhodl sám. Dík za pěkný komentář. Pokud jde o nominaci, když někdo bude chtít, tak klidně. „Co na tom, když nevyhraje,“ moje řeč. Alissa – Až tak? Taková pochvala potěší. Stavák – Dík, jsem rád. ruprecht – jsem rád, že tu náhodu považuješ za šťastnou.

ruprecht
26. 08. 2012
Dát tip
šťastná náhoda mě přivedla právě sem...*

Stavák
26. 08. 2012
Dát tip
zajímavé.. dobře se to čte

Alissa
26. 08. 2012
Dát tip
Nemám slov, jen děkuji za výborný příběh.

Lakrov
26. 08. 2012
Dát tip
Uz od prvniho odstavce me napada, ze tentokrat to s tim Sisyfovym bremenem dopadne jinak, nez v onom klasickem odkazu, a predpokladam, ze to napadlo i dalsi ctenare (kolikrat uz si kdekdo z nas pral, aby na se konci filmu Titanic nepotopil, Husa neupalili apod., a tys nam tuhle tajnou tuzbu splnil :-) ) Zaverecna uvaha nad tim jedinym krokem, ktery "zmeni dejiny" je tak trochu "Werichovska" (tez na Voskovce nezapominejme) a otevreny konec ponechava prostor pro vlastni myslenky a dalsi prirovnani. Domivam se, ze tato povidka by mela byt nominovana do souteze Povidka mesice sprpen (co na tom, ze nevyhraje) a doufam, ze se o nominaci nekdo postara, a ze pro ni pozdeji bude i hlasovat. Dik za naladu.

NaNov2
26. 08. 2012
Dát tip
Mně se to líbilo!!!...t*

pedvo
25. 08. 2012
Dát tip
baaba a VH64 - Jasně, já jsem vysloveně nedůvtipný. Mám na to téma povídku a nechápu komentář! Holt už nejsem bystrý chlapec. Alegna - Ano, počkej si. Mohl bych se zeptat, s jakým rozhodnutím a na co budeš čekat, ale zase bych něco zblbnul, tak jen dík za komentář s vtípkem.

Alegna
25. 08. 2012
Dát tip
si počkám s rozhodnutím*

VH64
25. 08. 2012
Dát tip
Troufnu si tipnout, že maňana znamená odložení nezvratného rozhodnutí na zítra. A protože zítra bude zase dnes... Já vidím hodně tvých věcí jako "parádu". I proto jsem vyzvídal, jestli ti to ještě píše a jak vnímáš kritiku. Sem tam něco mi připadá jako dobrý základ na víc díleček, sem tam něco by chtělo do naprosté dokonalosti trochu přibrousit... Ale co, prostě dobrý.

pedvo
25. 08. 2012
Dát tip
Čudla – Jo Marcela.K. – Dík, cítím se pochválen. baaba – Z okolností a smajlíku soudím, že se Ti mé dílko zamlouvá a to mě těší. Nicméně, nemýlím-li se, mañana je španělsky zítra, souvislost mi tedy trochu uniká. srozumeni – Líbí se Ti to a já z toho mám radost. VH64 – Jistěže je možné, že něco podobného někdy někoho napadlo. Já jsem ovšem rád, že to vidíš jako parádu.

VH64
25. 08. 2012
Dát tip
Někde jsem viděl něco se stejnou pointou. Ale už dávno, ještě jako kluk, takže si asi nevzpomenu. Každopádně - paráda pane!

srozumeni
25. 08. 2012
Dát tip
super...***

baaba
25. 08. 2012
Dát tip
...maňana :)

Marcela.K.
25. 08. 2012
Dát tip
Tohle se Ti opravdu povedlo.

Čudla
25. 08. 2012
Dát tip
/*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru