Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čas

06. 09. 2012
3
13
1234
Autor
Elvien

Toto není milostná báseň.

Udělej mě šťastnou alespoň na pár chvil,

když už jsi rány moje nezašil

a jen ses na ně díval.

Bývaly doby, kdy jsi mi zpíval

a já se hojila.

Ta melodie prohnila

a ty jsi zplesnivěl.

Tvůj dech jaksi oněměl,

když namísto písní na tvých rtech

vyrostl tmavý, jedovatý mech.


13 názorů

Čas není lichotník a nelichotí ani sám sobě. Líbí se mi to. Pokud jde o vázanost rsp. nevázanost (rozpustilost?) verše: Řeč vázaná je řeč podléhající metru, metrum je ono vazivo básně a rýmy jsou už jenom ozdobné pentle. Stejně jako pentle nedělá vodníka, natožpak lepou děvu, nedělá rým vázanou báseň. (Stačí si vzpomenout na antiku, rýmů nepoužívali ale řeč vázali.) Na druhou stranu, tato báseň je překvapivě pravidelná (což je podtrhováno i oním sdruženým veršem), chtěl-li bych napsat její rytmus vypadal by takto: -u-u-u-u--u- -u--u-u-u- u-u-u-u -u--u-u--u u-u-u- --u-u-u- u-u-u- ---u-u- u-u--u-u- -u--u-u-u- (Možná jsem místy pochybil, vyznat se v tom českém přizvukování není jen tak a i kdyby ne, pořád lze některé slabiky interpretovat různě, rovněž lze neakceptovat vedlejší přízvuk atp.) Tak či onak, rytmickou stopu má každé sdělení, a jelikož se verš od verše liší jak v počtu slabik, počtu přízvuků, místě přízvuků jedná se, dle mého nejlepšího svědomí a vědomí, o volný verš. Skutečnost, že Písmák slevuje u vázené poesie od nutnosti pravidelného metra a coby s kriteriem k zařazení si vystačí s rýmy na této skutečnosti nic nemění. Nemýlím-li se a interpretuji-li tvůrcův úmysl správně, mělo toto slevení všem nerozhodným a nezkušeným pouze usnadnit začlenění vlastní tvorby do přijatelné kategorie, nikoli redefinovat ustálené normy. Pakliže se mýlím, i to se mi občas může stát, račte mne laskavě omluvit a vyvésti z bludu.

Elvien
06. 09. 2012
Dát tip
Acrobatik: Dobře, takže co je podle kritérium vázanosti? Rým? Já to teda vždyvky chápala tak, že kritériem je právě rytmus.

Acrobatic
06. 09. 2012
Dát tip
Rytmicky to nesedí ani u veršú, ktoré sú označené ako viazané. Si začiatočník, však? To nič, človek sa stále učí, aj ja.

Elvien
06. 09. 2012
Dát tip
Acrobatic: Nejsem si jistá, zda to rytmicky sedí všude tak, aby se to dalo označit za vázané verše.

Vlastně ani nevím, asi to pro mě má nějaký skrytý osobní kontext, ale prostě mě to pobavilo :)

Acrobatic
06. 09. 2012
Dát tip
Toto je ale kategória viazaného verša.

Čudla
06. 09. 2012
Dát tip
Prolog má pravdu, toto skutečně není milostná báseň. *

Elvien
06. 09. 2012
Dát tip
Není třeba se omlouvat, je by mě zajímalo, čemu konkrétně jsi se smál?

Promiň, ale u tohohle jsem se i zasmál.. Nejvíc se mi zamlouvá poslední verš. /*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru