Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Saint-Rémy

23. 09. 2012
6
13
1449
Autor
DavidPetrik

 

vybuchne

duchna

bílá na bidle

 

židle dle mne

vyklopí den

draný tmou

 

ovíněnou

tvou i mou

 

okrovou

klenbou cypříště krvácí

 

po práci

se potácí

 

cesta bez konce

rozdrásaná


13 názorů

swen
01. 10. 2012
Dát tip
ok, a nápodobně.

DavidPetrik
01. 10. 2012
Dát tip
@swen: omlouvam se Ti. Opravdu jsem se Te spletl s jinym uzivatelem. Nebylo v tom nic osobniho. At se Ti dari.

swen
01. 10. 2012
Dát tip
a docela jsi mě naštval/utrhl na cti - sám jsem totiž na "oplácení dost vysazený". fakt to nemám zapotřebí.

swen
01. 10. 2012
Dát tip
petriku, to si mě ale fatkt s někým pleteš. v době, kdy jsem ti psal komentář, jsem tu žádný příspěvek ještě neměl.

DavidPetrik
01. 10. 2012
Dát tip
@swen: dekuji za nazory. Puvodni komentar mi prisel "newtonovsky" ve smyslu akce-reakce. Napsal jsem komentar pod Tvuj prispevek, dostal jsem komentar od Tebe pod svuj. Tento komentar je mnohem cennejsi, protoze definuje Tvuj pristup. Souhlasim, ze komentare by mely byt vecne, pokud maji autorovi neco prinest. Pojem "konstruktivni" komenar vmimam semanticky: takovy komentar ma pomoci neco vybudovat. Tudiz i dekonstruktivni komenar muze paradoxne v tomhle pomoci. Otazkou pro me zustava, kde na pismaku vest takovou diskuzi? Rozhodne ne pod prispevky.

swen
28. 09. 2012
Dát tip
Hohó, "nekonstruktivní"? To jsou trochu silná slova. Co je vlastně ta konstruktvní kritika, po níž tu kdekdo volá? Kritika, ať už jakákoli, aby mohla být nazývána kritikou, musí být především dekonstruktivní. Nikoli destruktivní; a už vůbec ne zlá! (Anebo "hodná", protože "hodné" kamarádské kritiky mají stejnou vypovídací hodnotu o díle jako ty zlé.) Ne. Zkrátka dekonstruktivní. Pokud ti napíšu: "Ornament, manýra - žel nikoli dostatečně nosná/vynikající. Zbytečný text.", pokud ti něco takového napíšu - není to zlé ani destruktivní. Je to holé a věcné konstatování. Zároveň náznak dekonstrukce: manýra v poezii je nějaký prvek, který chce být efektní (poetický), jenže funkčnost... Tady mi jako "poetická manýra přišel celý text. Je strukturou, která nějak je. Ano, vypadá jako báseň, načíná prostory jako báseň.... Je hravá, ale nikoli dravá (nic nikam neprolamuje), není lživá, ale není ani živá (nic moc podstatného se v ní neudává). Proto mi z toho nakonec vychází - "manýra". Od manýře ke zbytečnosti je pak už jen krůček. Pokud manýra není dostatečně krásná a skvěle "udělaná" coby artefakt - na způsob dokonalého manýristického obrazu. Tahle konkrétné je však řemeslně celkem slabá. Při čtení jakékoli nefunkční básně se prostě ptám "Proč?" A často se stane, že odpověď na základní otýzku po smyslu existence konkrétního texu není jiná, než "jen tak", "proč ne" apod. Já se ale ptám "proč ano"? A pokud v textu nenajdu důvod, totiž nějaké skutečně podstatné, dobré, jiskřivé, objevné (alespoň jedno takové) místo, ZA SEBE text prohlásím za zbytečný. Od důkladnější dekonstrukce bychom se mohli odpíchnout a "konstruktivně" se bavit, jak se podobného vyvarovat a psát poezii, nikoli "básně" (kdo tady píše TAKHLE důkladně strukturované kritiky - ty snad? na to tu není čas ani prostor; a hlavně takové počínání má smysl až v kontextu celku vyššího řádku, než je báseň, tedy cyklu či sbírky; jenže to se už nebavíme o poznámkách pod díly, ale o recenzích). Nicméně, rád bych se od tebe nechal poučit a obohatit. Takže se rozhodně podobné diskusi nebráním.

DavidPetrik
28. 09. 2012
Dát tip
@swen & Whitesnake: dekuji vam obema za nazor. Kritika, ackoliv nekonstruktivni, je pro me uzitecna. At se vam dari.

Whitesnake
27. 09. 2012
Dát tip
... myšleno ke psaní, nikoli k manýristickému blití :-)

Whitesnake
27. 09. 2012
Dát tip
Já bych, s dovolením, u této hrůzy patrafráízoval tvůj komentář pod nick Krapet: doporučuji ti využívat slova ke psaní:--)

swen
27. 09. 2012
Dát tip
Ornament, manýra - žel nikoli dostatečně nosná/vynikající. Zbytečný text.

Alegna
23. 09. 2012
Dát tip
T*

Petr.II
23. 09. 2012
Dát tip
jo, proč ne ... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru