Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Miniaturní aktuality

02. 10. 2012
8
14
2536
Autor
Movsar

Metro

V metru směřujícím na Můstek stojí holky, co jsou cítit malinami, borůvkami a ostružinami. No prostě taková letní směs. Svěží letní mls.

 

Rychlá káva

Myšlenky se ti míhají hlavou jak úsečky skicářem inženýra. Jen je pospojovat a vkreslit na finální výkres. Tak to nepůjde. Život je věčná dílna, žádná definitivní instance nevydá kulaté razítko našim soudům. Zbudou jen stohy papíru, zpřeházené, a nakonec zežloutnou časem.

 

Radost

Chtěl bych mít zase patnáct a mít svou oblíbenou spolužačku. A vést se s ní za ruku pátečním odpolednem a sluncem, a hledat opuštěné zákoutí, kde nic není nemožné. A pak ji naslinit horké břicho a mít radost z vůně toho nasliněného břicha. A nevdět, že to je radost, ohromná radost. To nevědění patří k tomu. Vím to teď.  

 

Vztek

Kdo by nechtěl být u kormidla jaderné ponorky? Držet prst na spoušti, co spouští spoušť. V kom se občas nebouřila jak hladiny ta neronovsko-hitlerovská hnutí? Ten ať to povídá velrybě. Právě hledí svým rybím okem do útrob podmořského stroje.

 

Alkohol

Poláci v pokleslé Visle našli poklad uloupený v sedmnáctém století Švédy. Co vše lze nalézt v řece. To český policejní mluvčí ve zprávách radí vylít všechen podezřelý alkohol, všechny ty velmi jemné vodky Lunar a albánské borovičky, do záchodu. I české řeky tak mají zaděláno na staletý poklad.  


14 názorů

Movsar
04. 10. 2012
Dát tip
vidíte, člověk prý nikdy neví, co řekl, dokud na to neuslyší odpověď. takže díky za diskusi. a všem za zastavení a tipy.

StvN
03. 10. 2012
Dát tip
No vidis to, tohle je podobne. Ono to tak bude vsude, protoze je jaksi podstata tvorby.

Fruhling
03. 10. 2012
Dát tip
.

Fruhling
03. 10. 2012
Dát tip
Já jsem taky svého druhu inženýr .) ve stavebnictví je to dobře rozděleno: dokumentace pro provedení stavby a dokumentace skutečného provedení. Idea a fenomén. Za sebe můžu říct, že jsem ještě neviděl inženýra, který by šteloval cihličky 6 let po postavení baráku. Narozdíl od třeba architektů, kteří i ve starých plánech posouvají okna a přepisují místnosti dlouho pro provedení stavby. Alespoň ti dobří. ta řekněme Idea je prostě příliš silná, aby je nechala v klidu.

StvN
03. 10. 2012
Dát tip
Myslis? Ja pracuju ve vyrobe, tam bys ocekaval, ze bude mit vykres finalni podobu, ale neni to tak. Naopak se vykres upravuje podle toho, jak to nakonec bylo vyrobeno, aby to vubec aspon nejak sedelo. Ale to je jen poznamka na okraj, protoze vidim, ze o praci inzenyru panuji zkreslene predstavy.

Fruhling
03. 10. 2012
Dát tip
Na druhou stranu, inženýři nejsou žádný Repin, aby chodili domalovávat obrazy na své výstavy.

vk
02. 10. 2012
Dát tip
A nevdět, že to je radost, ohromná radost. To nevědění patří k tomu. Vím to teď.

StvN
02. 10. 2012
Dát tip
Fajn. Akorat s temi inzenyry se trochu pletes. Tim, ze udelas vykres jeste neni zdaleko nic hotovo, ostatne zadny vykres neni bez chyb a neni definitivni. Je definitivni jen v urcitem okamziku.

fajn! T

Max Hutar
01. 10. 2012
Dát tip
Tady mě mnoho i pobavilo, otázka je, jak moc to funguje literárně. Moc ne. Což není dáno tím, že to jsou miniatury, ale že mezi nimi neexistuje žádná spojitost, která by poukazovala ke konkrétnímu autorovi, nevytváří to vesmír.

Movsar
30. 09. 2012
Dát tip
díky, kapso, i za upozornění. nedošlo mi to, ale je fakt, že savčí oko by s etam nějaqk nehodilo. :-)

Kapsa
30. 09. 2012
Dát tip
Velryba není ryba, ale savec. Za tak krásný text ti to odpustí ; )

Čudla
28. 09. 2012
Dát tip
/*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru