Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Les Misérables

Výběr: StvN, Janina6
30. 09. 2012
47
53
6404


Les Misérables - Bídníci
Goja Music Hall
Autor původního románu: Victor Hugo
Autor hudby: Claudie-Michel Schönberg
Autor francouzských textů a scénáře: Alain Boublil
Překlad Zdeněk Borovec, režie Petr Novotný, kostýmy Lucie Loosová, scénografie Mihail Tchernaev, hudební nastudování Milan Svoboda.

 

                                                                     ><

V sobotu 22. 9. 2012 jsem vstal nezvykle časně. Nakrmil jsem, poklidil, podojil, intenzivní vůni chléva přehlušil parfémem Pitralon No. 5 a zčerstva přiskotačil k zájezdovému autobusu, který u kapličky na návsi čekal už jenom na mě, abych se s ostatními kolchozníky vypravil do matky měst na všemi velebený muzikál Les Misérables – Bídníci. Do Prahy, do Holešovic, do Goja Music Hallu JUDr. Františka Janečka!

Vždycky jsem měl za to, že z hudebního představení pro prostý lid má divák odcházet duševně povznesen, rozradostněn a návdavkem si v podvědomí odnést nejednu dotěrnou melodii, již si bude celý následující den pobrukovat u soustruhu či za pluhem. Muzikál Les Misérables je čestnou výjimkou z tohoto pravidla.
Vzpomínám, jak ještě dlouho po zhlédnutí Mozartova Dona Giovanniho zněla mi v uších Madamina, il catalogo é questo, cestou z Webberovy rockové opery Jesus Christ Superstar jsem si do omrzení notoval I Don't Know How to Love Him, ale po zhlédnutí Schönbergových Bídníků – pusto, prázdno, šeď. Jen změť hudebních klišé, vycpávek a banalit. Nic, co by připomínalo píseň. Hlavou mi bleskla pouze jedna lidová z Mělnicka Ó Velvary, kde jou mé tolary.

Mohlo by se zdát, že tolary s kvalitou shlédnutého představení souvisejí pouze okrajově, leč nenechte se mýlit. Už jen dlouhý výčet sponzorů, který si před představením z reproduktoru vyslechl každý z osmi set šedesáti platících diváků, hovoří o tom, že provedení zpěvohry muselo být značně nákladné. Co na tom, že to na kuse není vidět? Stavba dálnice nás všechny také stála miliardy a já, prostý venkovan, jsem v sedadle autobusu žádný rozdíl mezi polní cestou a předraženou magistrálou nepostřehl.

Pohlédnu-li na tvorbu scény, vidím statické kulisy, které se v průběhu představení nijak významně neměnily. Jakýsi impresionistický nástin pařížské ulice s domy a balkóny. Pravda, proběhly z času na čas jakési kejkle s točnou, technici se volně procházeli po jevišti, vesele stěhovali nadměrně hlučné kulisy a navzdory zákazu kouření dýmili umělým kouřem, až diváctvo dojetím slzelo. Na samém vrcholu strměl výsuvný most, jenž působil velice efektně, nicméně jeho využití při Javertově sebevraždě se za působivé označit nedá. Vinou toporného aranžmá se scéna stala nechtěně humornou a připomínala pověstný Cimrmanův zázrak divadelní techniky ze hry Dlouhý, Široký a Krátkozraký.

Rovněž orchestrace, pro kterou se tvůrci pražských Bídníků rozhodli, není trefou do černého. Autor hudebního nastudování a dirigent Milan Svoboda se sice snažil z toho mála, co měl k dispozici, vytěžit maximum, ale imitovat plnohodnotný orchestr se jeho neduživému hudebnímu tělesu příliš nedařilo. Pro příště by větší investice do ansámblu rozhodně nebyla na škodu.

Libreto se panu Borovcovi také dvakrát nevyvedlo. Jednotlivé scény držely pohromadě jen velmi neochotně a mám dojem, že k závěru příběhu už se vyloženě rozpadaly. Neměl bych mu to za zlé, konečně děj si divák mohl doma nastudovat z knihy Victora Huga, nebo si ve foyer zakoupit program, nicméně jeho texty se přímo hemžily nešvary, kterými opovrhuje literární teorie. Kýče, floskule, fráze. Kupříkladu zprofanované slovo dlaň se v textu objevilo třiadvacetkrát.

Herecko – zpěvácké obsazení bylo dle mínění produkce hvězdné.
David Uličník, Daniel Hůlka, Vlaďka Skalová, Monika Absolonová, Jan Urban, Michal Skořepa a všechny děti Karla Vágnera (kromě těch, co zrovna byly s Jakubem na rybách), všichni toporně předstírali tu zpěv, tu herectví; každý dle možností.
Celebrita o které bylo a je stále mnoho slyšet - Daniel Hůlka, ač převyšoval všechny postavou, herecky ani pěvecky ostatní interprety nikterak nezastínil. Oproti tomu jakási sboristka, o které jsem v životě neslyšel, svým sytým rockovým chraplákem, dravým hereckým nasazením a minimalisticky pojatým kostýmem dokázala, že nejsou malé role, jen malé honoráře.
Co se postavy Jeana Valjeana týče, dokážu si v ní představit Jeana Gabina nebo Hugha Jackmana, ale pana Davida Uličníka, jakkoli disponoval krystalicky čistým tenorem a skvěle intonoval, ne. Ten, se svým dobro- až prostomyslným výrazem obličeje, hodil by se báječně pro roli Švejka, ovšem kriminálníka bych mu nebyl schopen uvěřit, ani kdyby mi osobně vytáhl z kapsy peněženku (což se mimochodem, obrazně řečeno, také stalo).

V zájmu pravdy dlužno poukázat i na světlé okamžiky. Například vždy, když starší dáma sedící přede mnou chtěla rozbalit bonbon, zadívala se upřeně za sebe. Nikoliv na mne, ale na monitor pro účinkující s projekcí dirigenta. Nejspíš proto, aby šustila celofánem do rytmu a nebudila ostatní.
Nebo korpulentní pán po mé pravici, který usnul už při Valjeanově árii Kdo jsem já? a neprobral jej ani halasný sbor barikádníků akcentovaný střelbou. Pouze při scéně umírání Eponiny jsem měl pocit, že na mé koleno ukápla jeho slza, ale byla to slina.
Ono bohužel nestačí na billboardy chvástavě napsat "nejúspěšnější světový muzikál", musí se také vynaložit nějaká snaha, aby se této pověsti dostálo.

Na konci představení jsem po vzoru ostatních povstal, abych ulevil zdřevěnělým nohám, a plácal jako o život z radosti, že už konečně mohu jít domů, ohřát si zemlbábu od včerejška a shlédnout reprízu posledního dílu Ordinace v růžové zahradě.
K zájezdovému autobusu jsem potemnělým výstavištěm téměř prchal, zaslechnuv za sebou jakési kroky. Bál jsem se, že jsou Františka Janečka.

 


53 názorů

MKbaby - to je hezké, žes nakoukl. Já proti muzikálům v zásadě nic nemám, konečně proti sado-maso salonům taky ne, ale chodit tam nebudu.


MKbaby
24. 03. 2013
Dát tip

Viděl jsem před drahným časem, ještě s Karlem Černochem. Ačkoliv jeho výkony byly perfektní, odcházel jsem s pocitem, že muzikály zřejmě nejsou tím pravým, mne oslovujícím žánrem. A po letech mi v paměti zůstal jen hlas Karla Černocha...

 

Pitralon No. 5 :)


(závorka)
26. 10. 2012
Dát tip

!


jejdavilda
13. 10. 2012
Dát tip

neříkej Hugovi Hugo. *


to sis tedy nedal s těmi falešnými alternicky (lilith, sarka) moc práce...mohls´ jim napsat nějaká díla, aby působily věrovodněji :o)

moorgaan
07. 10. 2012
Dát tip

...neznam...nikdy za mou neprisly...nikdy jsem je neslysel ani z povzdali ani blizko...bud blbe slysim a nebo to jsou kroky postupne..tiche a plizici se...



moorgaan
07. 10. 2012
Dát tip

...no znam...ale nikdy jsem je neslysel:-)))...klapat...klapy klap...cupity dupity...krok sun krok...


moorgaan
07. 10. 2012
Dát tip

..Kveton..porad skvely pisatel...proste umis uhodit hrebicek na hlavicku...a co ty kroky?...byl to Franta?


Děkuji vám dámy z celého srdce.

Učinily jste mi velikou radost. Už jsem se bál, že se nenajde žádný bídákofil a podobnou kritiku si budu muset napsat sám.

 


SarkaD
07. 10. 2012
Dát tip

Vážený pane Květoni či jak se to jmenujete.Nevím a nikdy nepochopím,kde se ve vás může brát taková drzost urážet pana Borovce a Schonberga.Jsou to oba velikáni a pro vaši informaci,Bídníci se hráli po světě možná ještě v době,kdy jste si pouštěl dráčka.Jsou v podstatě nejuspěšnějšm muzikálem všech dob a jestli si myslíte,že disponujete kousavým humorem a že má vaše recenze nějaký smysl tak se hluboce mýlíte.Naopak,my se smějeme vám,jak jste zakomplexovaný a zlý.Vsadím se,že VY jste v životě nic nedokázal a z toho vychází váš komplex a tak jste se rozhodl,že budete plivat na lidi,kteří jsou,byli a budou vždy největšími velikány ve svém oboru.Takže si pustťe Ordinaci v Růžové zahradě a neotravujte vzduch vašim mindrákem:)


lilith27
07. 10. 2012
Dát tip

Vážený pane, člověk, který upřednostňuje Ordinaci v růžové zahradě před takovým skvostem, jako je muzikál Les Misérables, by si své "recenze" raději měl nechat doma...P.S.: A velmi mě mrzí, že Vás někdo poslintal!


dadíková
04. 10. 2012
Dát tip
hehe

Kočkodan
04. 10. 2012
Dát tip
To pro mne dopadla návsteva tvých Les Misérables nesrovnatelne lépe. :-)

filemon
03. 10. 2012
Dát tip
Keby si na tých Bedárov nešiel, Květoni, tak by si nemohol napísať tento pekný text :))

Danny
02. 10. 2012
Dát tip
Když jsem ještě kupoval časopis o počítačových hrách, vždycky jsem měl nejradši recenze na špatné hry, kdy recenzent s jistou dávkou kulišáctví a humoru danou hru rozcupoval na kousky. Tohle je něco trochu podobného, výborně napsané, pobavil jsem se. tip.

hynajs
02. 10. 2012
Dát tip
pěkně napsané..až škoda pro písmáka takovéhoto textu

Yeziiinka
01. 10. 2012
Dát tip
Moje sestra je učitelka a loni u nich ve sborovně přistál pugét lístků na muzikál Quasimodo, že ať si profesoři povyrazí. Tak jsme šly. Zážitek ne nepodobný tomu Tvému, nejvíce mě však vyděsily právě standing ovations - proboha, to se přeci nesluší, stoupat si při potlesku něčemu podprůměrnému! Jak k tomu přijdou všichni ti, kdo si SO zaslouží?! Je to nechutné plýtvání holdem. Tobě * za sdělení.

dajakbol
01. 10. 2012
Dát tip
Svižné a vtipné, bavil som sa mohutne.

vk
01. 10. 2012
Dát tip
výborne napísané

Whitesnake
01. 10. 2012
Dát tip
Přemuzikálováno...už dávno tomu výborně napsané

Zordon
01. 10. 2012
Dát tip
Některé múzy líbají, básníci píšou o nich do bájí. Jiné múzy kálí Tak vznikají muzikály.

renegátka
30. 09. 2012
Dát tip
Bezvadně napsaná recenze. Měla jsem v plánu Bídníky navštívit, teď je mi jasné , že nemusím vidět všechno.Květoni, dík.

8hanka
30. 09. 2012
Dát tip
Květoni, ja ťa milujem, žeriem, uznávam, skláňam sa, chcem ťa čítať od rána do večera a od večera do rána, si neuveriteľný, báječný, výnimočný...mal by si moderovať akcie ako Týtý a podobné, aspoň by sme to s chuťou pozerali a tešili sa na Tvoje bonmoty:) Slzim: "Na konci představení jsem po vzoru ostatních povstal, abych ulevil zdřevěnělým nohám, a plácal jako o život z radosti, že už konečně mohu jít domů" " K zájezdovému autobusu jsem potemnělým výstavištěm téměř prchal, zaslechnuv za sebou jakési kroky. Bál jsem se, že jsou Františka Janečka." Maria Magdalena to nevedela, ja viem, Teba lubit je jednoduche:) P.S.: vôňu Pitralonu milujem, pripomina mi otca, ktory uz nie je:( ************************************************

Tož děcka děkuju šestkrát za vesměs příznivé ohlasy. Neměl jsem v plánu představení hanět, nýbrž poukázat na to, že ani jouda z dědiny se nenechá opít rohlíkem, byť by byl nabízen jako Croissant fourré à la crème d'amandes par Delphine.

Naposledy jsem viděla "Hraběte monte Christa" a "Drákulu". Jsem docela spokojená, že už si takový kulturní zážitek nemohu dovolit. Tenkrát jsem ale zklamána nebyla - naopak. Připomněl jsi jednu známou herečku, která se v televizi otevřeně vyjádřila, že byli nuceni hrát pro "zájezdy družstevníků". Bylo to krátce po "sametové". Žeby se situace vracela? Nemyslím ty dva muzikály. To bylo mnohem později.

Janina6
30. 09. 2012
Dát tip
Tak tady se s výběrem bez rozpaků přidám :-) Kromě toho, že se člověk při čtení královsky baví, je to i skutečná recenze, nad kterou stojí za to popřemýšlet.

StvN
30. 09. 2012
Dát tip
Povedene napsane.

srozumeni
30. 09. 2012
Dát tip
Máš opravdu dar pobavit i něčím negativním. K muzikálům nemám kladný vztah, ale přiznám se, že mě hlavně odrazuje to množství lidí, které se této akce zúčastní naráz. Nemám ráda davové akce. A teď si mě ještě navíc aspoň utvrdil v tom, že vlastně o nic nepřicházím. Děkuji.

sveřep
29. 09. 2012
Dát tip
všechny děti Karla Vágnera, božínku :)))))))

nostalgik
29. 09. 2012
Dát tip
Všimnul sis, Květoni, že muzikály vznikají podle známých divadelních her nebo románových předloh? To proto, aby divák měl možnost přijít do divadla poučen a předváděné scénky mu útržkovitě připoměly známý děj. Ano, představa, kterou divák samostudiem získal je často narušována neadekvátní hudbou na text, který s dějem souvisí zcela okrajově. Vyskytnou se sice i zajímavé pěvecké výkony, které povětšině se však omezují jen na premiérové obsazení. Takže nepoučen zkušenostmi jiných mohl jsi při cestě na autobus jen zahrozit směrem k divadelní budově s pokřikem "Bídníci!" **

Vaud
29. 09. 2012
Dát tip
Je na case, abychom rozvirili stojate kulturni vody :-))

skvela a vtipna recenze kvetoni jses buh ****

Čudla
29. 09. 2012
Dát tip
Dobře napsané. *

kdybys raději zůstal doma, nepropásl bys 2612.díl rozhlsového seriálu Jak se máte Vondrovi (vždycky mě udivovalo, že tuhle disidentskou záležitost dávali i v době ještě kvetoucího socialismu...) o kvalitě hereckého souboru Bídníků (že by nomen omen?) svědčí i to, že jeden z hlavních hrdinů se i přes pokročilý věk podepisuje Hůlkovým písmem.

Diana
29. 09. 2012
Dát tip
Nedávala bych vinu žánru, jako někteří diskutující. Jsou i dobré muzikály, například J.CH. Superstar nebo My fair lady. Tvoje recenze jen potvrzuje moji hypotézu o módě ošklivosti, která nastala. Já sama jsem v Praze shlédla Čapkovu Věc Makropulos, vlastně jen první půlhodinu, protože jsem neunesla silné dojmy a prodravši se nabitým hledištěm, prchla jsem do bezpečí. Čím dražší vstupenky, tím příšernější zážitek. A řeklo by se, že se na takové klasice nedá nic pokazit. Ale dá! Herci předváděli špatně ovládané loutky, každou chvíli hystericky zaječeli, vše doprovázel nervy drásající hluk, předstírající muziku atd... Děs! Mít tvůj nedostižný humor, také bych napsala recenzi, ale vztek je špatná inspirace.

Toscana
29. 09. 2012
Dát tip
Asi nějak podvědomě vím, že muzikály nejsou na světě pro mě, takže na ně nechodím (ani nejezdím). Když už muzikál, tak klasiku, jako třeba Jesus Christ Superstar, ale v originálním provedení z DVD. Nejsem masochista, abych kvůli shlédnutí čehokoli, co se podobá tomu popsanému, vydávala tolik peněz a energie... :o) *t

baaba
29. 09. 2012
Dát tip
Odradit teda umíš ...potlesku pro tě málo, čili tleskám (sedíce krzevá bolavej kotník). Jen houšť ...a další a další alegorické vozy, ať je mi zřejmé čeho se vystříhat :c)

Anita09
28. 09. 2012
Dát tip
Když to tak čtu, tak ti musím dát za pravdu, nebylo to nic moc, ale aspoň jsi se zase podíval mezi lidi a vyvětral sváteční oblečení ne? Jen se divím, že tvůj soused vedle tebe usnul když jsi se navoněl Pitralonem.

Nejsem příznivec našich novodobých muzikálů a po tomto se zřejmě nezměním. Ale jako zprostředkovaný zážitek je to zajímavé. :-)

Marcela.K.
28. 09. 2012
Dát tip
Nějak jsem tomu nepodlehla... Drákula a Jesus Christ Superstar - slabé skore, ale všeho s mírou ...alespoň nemusím opovrhovat.

Já takové podniky navštěvuju schválně, abych jimi pak mohl opovrhovat. ((-:

Marcela.K.
28. 09. 2012
Dát tip
Nemusím vidět všechno...a tohle Ti docela věřím.

Ale to je veliká chyba! Co když kecám?

Marcela.K.
28. 09. 2012
Dát tip
Neviděla jsem...a neuvidím. Dík.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru