Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pozor na pančované knihy. Aneb Vzpoury II nakladatelství Galén.

08. 10. 2012
6
8
2328
Autor
Movsar

Při pravidelné obchůzce knihkupectvími jsem narazil na knihu rozhovorů Karla Hvížďaly Vzpoury II. Přebal knihy sliboval rozhovor s Václavem Bělohradským, doplňovat ho měly rozhovory s Karlem Schwarzenbergem a Karolem Sidonem. Zvláštní spojení, nicméně na každé další nové slovo profesora Bělohradského čekám s netrpělivostí junáka na vartě, tedy jsem neváhal a knihu okamžitě koupil. Zde je nutná krátká informace pro věc klíčová: kniha nakladatelství Galén je opatřena igelitovým obalem, takže do ní nelze nahlédnout a zadní strana neposkytuje žádné podstatné informace o obsahu knihu. Tedy bez porušení obalu a nejspíš k nelibosti personálu knihkupectví není možné knihu prolistovat.

 

Kniha Vzpoury II se navenek tváří jako nová a nová na trhu také je. Její obsah však nový není vůbec. Pořídil jsem tedy knihu rozhovorů pouze recyklovaných. První rozhovor Hvížďaly s Bělohradským je z roku 1991 a byl vydán pod názvem Myslet zeleň světa. Další je z roku 2005 (Proč jsem znovu disidentem) a poslední z roku 2011 (Lib-Lab). Rozhovor z roku 2005 je dostupný na internetové stránce týdeníku E15, Myslet zeleň světa v každém lepším antikvariátu (sám mám doma tři kusy pro absenční zápůjčky přátelům).

 

Rozhovory se zbylými dvěma protagonisty knihy jsem nekontroloval, neboť by to byla jen ztráta času, nicméně datace rozhovorů (namátkou roky 1997, 2001, 2008) dává tušit i tady recyklaci dávno zveřejněných textů. Nejspíš z důvodu zmatení čtenáře pak kniha na samém závěru nabízí telegrafický výčet židovských svátků.

 

Po metanolové aféře s pančovaným alkoholem tu máme, zdá se, další aféru, tentokrát s pančovanými knihami. Nakladatelství Galén prostě zkusilo jít cestou nejmenšího odporu: posbírat několik málo dávno vydaných a notoricky známých textů, uzavřít je do knihy tak, aby zájemce neměl možnost cokoli zjistit, přebal i název provést tak, aby u kupujícího naopak kniha budila dojem naprosté novinky, a to vše poskytnout za poměrně vysokou cenu 390,- Kč.  

 

Pro úplnost je třeba dodat, že nakladatelství Galén, spol. s r.o. na svých internetových stránkách obsah knihy uvádí. Kdo by ale bloudil internetem pro to, aby vyloučil možnost pančování knihy? Tomu, kdo se takto nechal napálit, doporučuji knihu vrátit z důvodu omylu na straně kupujícího, což je kauza odstoupení od smlouvy, kterou řeší občanský zákoník v ustanovení § 49a. Mně se to podařilo bez problémů. 


8 názorů

Movsar
09. 01. 2014
Dát tip

zatím nevím, ale protože myslím ještě posiluje práva spotřebitele, určitě je neomezuje, tak to bude minimálně stejné jako bylo.  


Max Hutar
08. 01. 2014
Dát tip

Jestli se můžu zeptat, jak upravuje situaci nový občanský zákoník?


Movsar
08. 10. 2012
Dát tip

hrozí chvilkové potíže s tlakem, pěkně to na...re.

sidon a schwarz zelené smýšlení? měli by tu knížku dávat zadarmo a ještě přidat propisku.

 


Fruhling
08. 10. 2012
Dát tip
Dobře, to asi bude nějaká recyklace v rámci zeleného smýšlení. Ale ta cena tomu dává korunu, ta je na tom vlastně to nejlepší.

Josephina
06. 10. 2012
Dát tip
a to máš ještě štěstí, že nejsi milovník tištěných kuchařek --- se Sidonem byli teď hovory na Vltavě, aktuální (židovská sranda života)

Max Hutar
05. 10. 2012
Dát tip
Pobavilo. Svěží noticka.

StvN
05. 10. 2012
Dát tip
Cool.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru