Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŽIVOT K ZBLÁZNĚNÍ

11. 10. 2012
20
22
2418
Autor
srozumeni

Psychózy, neurózy, obsedantně kompulsivní poruchy....Asi jen málokdo si dokážeme představit utrpení, s kterým se nemocný člověk musí potýkat.

Zasněná, uprostřed náměstí, jak kašna, v níž voda koluje už mnoho let, zastavila se. Přesně na sedm vteřin. Počítala ,,jednadvacet,“ jak ji učila maminka, když byla malá. ,,Když řekneš pomalu jednadvacet, uplyne jedna vteřina.“ Teď to musela říct sedmkrát. Nepatrně si přitom pomáhala prsty, aby se nespletla. Pomalu se blížila k sedmé dlažební kostce od rohu kostela. Věděla, že od pouliční lampy, stojící jako maják, co každý večer rozzáří všechny dlažební kostky v dosahu svého svitu, musí udělat sedm delších kroků směrem ke kostelu. Ještě se sedmkrát zhoupnout v kolenou, nenápadně, aby si nikdo nevšiml. Nesmí zapomenout na hru s barvami. Tu přidala do svého repertoáru prazvláštních rituálů teprve nedávno. Co nejrychleji zachytit očima sedm bodů určité barvy. Modrá barva většinou vyhraje. Teď má štěstí. Jde to samo. Kabát paní přecházející na přechodu, igelitka vykukující z odpadkového koše, kočárek, deštník, čepice na přidrzlém klukovi už od pohledu, modrá metalíza na zaparkovaném autě. Snad se také počítá. A honem, ještě jedna věc chybí. Co nebe? Platí? Když není nic jiného. Naštěstí, pravidla si určuje sama. Tedy vlastně její porucha. Nebe projde, vždyť je modré. Alespoň tamhleten kousek nad modrým neónovým nápisem herny baru. Herna bar, sedm písmen. Radši se na to snaží rychle zapomenout. Dělá, jako kdyby si této náhody nevšimla. Lékárna, zase sedm písmen. Ne, nebude přeci hledat dalších pět sedmipísmenných názvů nebo nápisů. Nechce ! Na plakátu napsané slovo reklama, ve výloze potravin figurka s cenovkou ,,Mikuláš - 125 g – 69 korun“, ….ne, už fakt nechce..... Uzeniny..................

22 názorů

koloušek
16. 10. 2012
Dát tip

Myslím, že mám také neurózu. Někdy přemýšlím hodně podobně.T*


NaNov2
12. 10. 2012
Dát tip

Zajímavé nahlédnutí do "jiného světa". Většina lidí netuší o čem to je...


Juliana
12. 10. 2012
Dát tip

Mnoho z nás trpí v  zajetí nesmyslných rituálů, které přejímáme od okolí, nebo k nim docházíme vlastním přičiněním.   *


Podařilo se ti to *


gabi
11. 10. 2012
Dát tip

nie, žeby mi prolog vyslovene vadil, len sa mi zdá, že by to bolo také záhadnejšie, pútavejšie, tajomnejšie čítanie, kým by čitateľ dospel k vete o poruche


srozumeni
11. 10. 2012
Dát tip
Vampi, kdo není? Už ani neznám moc normálnch lidí. Oni stejnak bývaj docela nudní. Díky. Romane díky.

Vampirelord
11. 10. 2012
Dát tip
Taky jsem trochu blázen...vítej v klubu....***T

Stavák
11. 10. 2012
Dát tip

Jirčo, napsala jsi to dobře, jak prolog tak samotné dílo. Tak, jakože lidé bez poruchy nepochopí ten tvůj  ŽIVOT K ZBLÁZNĚNÍ.

Tip*


srozumeni
11. 10. 2012
Dát tip
jů, díky

Petr.II
11. 10. 2012
Dát tip

jo, ... *


srozumeni
11. 10. 2012
Dát tip
Vážení lidičkové, děkuji vám za příspěvky, názory, většině i za típky a některým dokonce i za pochvalu. Moc vám všem děkuji a přeji hezký večer.

skvele napsano T


Lakrov
11. 10. 2012
Dát tip

Dobrej blázinec. Pobaví i zamrazí...


Alegna
11. 10. 2012
Dát tip

taková sonda do duše nemocného člověka, Zdenda asi nečte pozorně, jinak by se dočetl, že už není malá holčička, pro mě podařená 

prolog jsem uvítala


pedvo
11. 10. 2012
Dát tip

To je asi nějaká posedlost (herna bar má osm písmen), o tom už bylo dost napsáno a nafilmováno. Takovýhle pohled zevnitř je zase něco jiného. Zajímavě napsáno.


Mezon
11. 10. 2012
Dát tip

dobrý ... fakt dobrý ...


gabi
11. 10. 2012
Dát tip

beriem to ako zámer a vydarený *

prolog by som zmazala, stačí veta v texte - Tedy vlastně její porucha.

aby čitateľ pochopil


Čudla
11. 10. 2012
Dát tip

Mě se to líbí. Taky hraju podobné hry. *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru