Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlaštovka druhá

25. 10. 2012
2
3
579
Autor
Sarlota.Alli

Napsala jsem ten e-mail. Neodeslala. Snažila jsem se o ten lehký tón kterým, spolu komunikujeme (o sbírkách motýlů?), jenže mám na to teď nějak strašně těžký ruce. Stejně jako vždycky, když něco zoufale chci i přes fakt, že vím, že to nesmím dostat.

Naučil jsi mne odcházet od věcí, ve kterých ještě cosi zbývá. Naučil jsi mne přiklápět bílé myšky delíria z lásky pod vzduchotěsné skleněné poklopy a čekat až zdechnou. Ta naše má tuhý kořínek. Té druhé, méně zdatné, čas od času ten poklop na okamžik přizvednu, aby nechcípla docela. Abych se k ní snad mohla vrátit, abych od ní nemohla odejít. Pozoruju ji a zdálky slyším vzpomínkami nabobtnalého krysáka šoupat poklopem po pokoji a šťouchat mě jím do zad tak vehementně, že místy ztrácím dech. 

Poslední šťouchanec byl zákeřný. Paříž. Chci se tě zeptat na zastrčené hřbitovy, o kterých nikdo neví. Chci se tě vyptat na Obrázky na tu společnou lásku, vášeň, na můj osud... Snad bych tě požádala o vyložení karet, aby ses v nich viděl, o projížďku lodí po Seině. Slíbil jsi ji. Jenže já zůstala v Londýně. Na tom hrozně krutém místě, které miluju spíš masochisticky, než romanticky. Na místě, které budu muset o své lásce přesvedčit, aby mě přijalo, odměnilo, objalo... Jako jsem musela přesvedčit tebe. A nikdy se mi to nepodařilo zcela. Vždycky jsi kladl odpor a otázky. 

 
"Řekni, že jsem jenom tvoje..."
"Ne, ty nikomu nepatříš, jen sobě, a proto tě miluju." 
Tehdy jsem pochopila, že nemá cenu tě prosit, ať mi propíchneš srdce špendlíkem, zalepíš do skleněné krabičky a vystavíš mě na tu zeď proti oknu. 
"Do Paříže budeš muset jet sám, já to tam nenávidím." To bylo moje poslední slovo. Skončil jsi pod tím poklopem a ne a ne zdechnout.
 
Vpomněla jsem si až v momentě, kdy jsem v ruce držela ten druhý poklop. Tehdy jsem si poprvé dovolila se na tebe podívat a zjistit, že je z bílé myšky krysa, že dýchá, že mě může sežrat. Přiklopila jsem toho druhého ubožáka. Bylo po něm téměř okamžitě, což mě vyděsilo a tak jsem mu za tmy podstrčila misku s vodou a sušenku. 
 
Z čeho je ta láska k tobě proboha živá, Jamesi? A jakto, že je ještě děsivější, než dřív? Proč jedu do Paříže odhodlána udělat všecko, co jsme před lety neudělali? Proč se vymlouvám, na obrázky? Ve skutečnosti, jsi pod žádným poklopem nikdy nebyl. Zavřela jsem tě do temné komory a na všechno se koukám krs tebe. Obcházím hřbitovy a doufám, že tě na jednom z nich definitivně pohřbím...
 
Snad v Paříži.

3 názory

Oldrich
26. 02. 2013
Dát tip

Já tomu myslím rozumím dobře. Chápu ti. Pár technický drobností a Vpomněla - překlep. Jinak se mi to četlo docela dobře.

Ale spíš ještě než ten text, který má rezervy, bych vyzdvihl příběh, postavy a ten nápad s poklopy. To jest opravdu skvělé!


To nejsi sam....(ja taky ne)


StvN
27. 10. 2012
Dát tip

Já ten vztah stejně nechápu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru