Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co soudíte o proslovu Daniela Landy?

27. 11. 2012
1
118
4160
Autor
Lakrov

Co soudíte o proslovu Daniela Landy na vyhlášení ankety Zlatý slavík?

 

Zaslechnu-li slovní spojení „zlatý slavík“, automaticky se mi vybaví zpěvák, jehož netřeba jmenovat, a jenž se na prvním místě této „soutěže“ objevil tolikrát, že by se – spíš než soutěžícím – měl stát jejím „duchovním otcem“, pořadatelem. Pořadatelem, jemuž by bylo doživotně uděleno čestné první místo s možností rozšíření této pocty na „im memoriam“.

 

 

Tolik mé mínění o anketě Zlatý slavík, kterou nesleduji. Jediné, co dodatečné vzbudilo můj zájem o její letošní „reprízu“, byla zmínka o kontroverzním proslovu jednoho z oceněných, Daniela Landy, jehož uznávám jako hudebníka a interpreta, leč neoceňuji jako šiřitele ideologie.

Plné znění projevu nemám k dispozici (třeba někdo doplní), a tak pro ty, kteří mají o Zlatém slavíku stejné mínění nebo povědomí, jako já, přikládám jen náhodně nalezný „ilustrační“ úryvek:

 

 

“Proč končím s hudbou? Protože jsem se tak akorát naplnil. Jsou tady větší borci, který na to mají energii, Tomáš Klus, Karel Gott. Já už jsem napsal čtyři sta, tři sta písniček, už toho mám po krk všeho. Víte co, kdy jsem se rozhodl? Takhle koukám na ty lidi po opeře, jak tleskají a říkám, já jsem si myslel, že tou operou změním svět, každej umělec si musí myslet, že písní změní svět, takže jsem psal operu Klíč králů, pak jsem koukal na to publikum a došlo mi, že se vůbec nic nestane. Nic nezměním. Takže jsem seděl v Itálii a říkal jsem si, má to smysl, do prdele? Dvacet let dělám hudbu a stejně se tu volej komunisti,“ dodal.

 

 

Pro méně pozorné na závěr zopakuji otázku, položenou v úvodu: Co soudíte o projevu Daniela Landy na vyhlášení ankety Zlatý slavík?

 

 

Pro adminy: Pokud se vám zdá, že tato diskuse přímo nesouvisí s literaturou, pak zastáváme shodný názor.


118 názorů

dobře houmles :D

houmles
12. 01. 2013
Dát tip
...prej letos bude zase menit prezdivku.. z Zito44 (coz jak vsichni vime je VEK) se prej po tech jizdach na zralocich atd prejmenuje na NedoZito45..

houmles
12. 01. 2013
Dát tip
Ze vam ten pomatenec stoji za tu spoustu plku..

Vošková, ty mě udivuješ, jak seš sečtělá.

Kafka?


To byl Franz, matinko.

Neskaj su Danečkovi Landovému dala hlas u voleb prezidentskích!


Antonín8
02. 01. 2013
Dát tip

Chtěl říct co měl na srdci a to taky udělal. Vybral si k tomu pořad, o kterým věděl, že ho bude sledovat spousta lidí a že ta spousta lidí to uslyší. A podívejte jakej to mělo efekt. Pořád se o tom mluví. 


Lakrov
02. 01. 2013
Dát tip

Děkuji za široké spektrum názorů, rozprostírající se od (ač možná neupřímného) "kdo je to ten Landa" až po "Měl by zaujmout post v politice". Je příjemné zjistit, že se společnost při vnímání osobností nechová jako stádo.


Ptáš se na Landu, tak proč nám sděluješ, že ti leží v žaludku Gott? A proč si nezjistíš, co bylo z Landova proslovu vystřiženo? Prostá lenost. Zajímá tě, co si myslíme o projevu Landy jako takovém nebo o obsahu, o komunistech? Pokud to druhé, proč se ptáš prostřednictvím Landy a ne sebe?

Fruhling: přesně! a kromě Respektu se vlajkovou lodí tohoto směru stal v poslední době i Reflex...


Fruhling
20. 12. 2012
Dát tip
No, je pravda, že mediální teoretikové ještě nepojmenovali jeden z nejzásadnějších rysů novodobé žurnalistiky: bulvár pro intelektuály. Nevíte o nějaké pěkné nálepce?

StvN
19. 12. 2012
Dát tip

Zdendo, používáš klasické argumenty typu - proč se ve článku zmiňuje tohle a ne tamto. Inu, co na to říct. Vždycky bude něco chybět, tomu se říká kdo chce psa bít... Jistě se může stát, že je nějaký článek tendenční, ale to myslím Respekt netrápí. Pak samozřejmě se může stát, že se někdy seknou. Myslím, že se obyčejně za omyl omluví. Já osobně naše současné novináře považuji za polointeligentní, polosamostatné poloautomaty na psaní huráčlánků a v zásadě je moc rád nemám, protože každý z nich, ať chce nebo nechce, tendenční je, nicméně v tom srovnání, které já mám, mi přijde Respekt z jeden z nejlepších z pohledu výběru i kvality informací a jejich zpracování. Ač nejsem nadšený, označovat je za bulvár nebo za sračku bych je nedokázal. Ostatně pojem bulvár je poměrně jasný, takže moc dobře víš, že to zveličuješ a pokud si myslíš, že ne, pak zřejmě nevíš, co to je bulvár:))))


jen aby se tu nezačal tvořit zas nějaký Land´s-mančaft... to by jsme je asi zas museli odsunout, nebo co :o)

jo a k Respektu: to přeci každý ví, že je to vedoucí orgán antiklausovského boje...Hájek to ve své knize Smrt v sametu říká jasně: (volná citace)

 pravdě+lásce se ani po dvaceti letech nepřetržité mediální kanonády nepodařilo Klause sestřelit, což svědčí o jeho nepopiratelných kvalitách :o) (ale to asi nepatří do diskuse o Landovi...) 


StvN
19. 12. 2012
Dát tip

Zdendo, jedna pani povídala. Argumenty by nebyly? Dost často se u čtenářů Respektu sektávám s nepochopením a dezinterpretací článků. Kdyby to šlo bavit se věcně, bylo by to lepší.


StvN
18. 12. 2012
Dát tip

Potrebujes. Ja si v posledni dobe vazim nejvice prace Respektu a Ceske pozice, pokud znas. Kritika Respektu je vetsinou emotivni. Ostatne jako tva nyni. Na prvni pohled je videt, ze k tomu nemas zadny rozumny duvod, protoze jak te znam, pokud k necemu mas rozumny duvod, tak se chovas rozumne. 


Fruhling
18. 12. 2012
Dát tip
No, Respekt možná ještě není bulvár není, každopádně je to ale sračka. Potřebuju k tomuhle stanovisku argumentaci?

StvN
18. 12. 2012
Dát tip

Tolik k argumentaci:))))


jejdavilda
17. 12. 2012
Dát tip

Nám Přemyslovcům může byt Jin a Jang ukraden


jejdavilda
17. 12. 2012
Dát tip

Nám Přemyslovcům může byt Jin a Jang ukraden


StvN
17. 12. 2012
Dát tip

To není otázkou černobílého vidění světa, alespoň ne v tom smyslu, v jakém si myslím, že ho chápeš. Mimochodem Jin/Jang je opravdu černobílé a odpovídá skutečnosti tak, jak se ve světě děje. Pokud by takové vidění bylo jednoduché, byl by toho schopen každý.


jejdavilda
17. 12. 2012
Dát tip

je celkem příjemné vidět svět jednoduše. Škoda anebo chválabohu, že tohle černobílé vidění vydrží člověku většinou do 25-30 let


StvN
17. 12. 2012
Dát tip

Jejdavildo - respekt je bulvar? Navic cemu na tom chces verit? Bud se to stalo nebo nestalo. Jednoduchy. 


No vzhledem k tomu, jak se na něj obrátila po tom proslovu pozornost, si myslím, že to byla geniální reklama. Nic víc.


jejdavilda
14. 12. 2012
Dát tip

No Landa vysvětloval ten incident úplně jinak, takže se každý múže rozhodnout, zda věřit bulváru nebo jemu. Navíc mu prý vlezli do cesty, takže nemohl zajet k svému domu, což nechá každého samozřejmě chladného


jejdavilda
12. 12. 2012
Dát tip

Vyjmenoval svůj program ve 3 bodech

1. Plná zaměstnanost

2. Plná zaměstnanost

3. Plná zaměstnanost


MPL: řekl bych, že Gott ve skutečnosti nic říct nechtěl, schválně to své "nicneříkání" natahoval až do gongu, aby to vypadalo.


MPL
10. 12. 2012
Dát tip

Víte co? Je poměrně zajímavé, že Landu nechali ať si kecá co chce, a když se pak rozhodl říci něco i Gott, tak mu tam dali gong, jako že on už říci nic nesmí. Všechno je zkorumpované, a říci svůj názor nechají jen někoho (pak svoboda projevu).Soudím tak z toho, že to vypadalo, že Gott je jinak politicky i názorově orientován než Landa, o kterém mám já osobně mínění, že je to sprosté a vulgární hovado.


jejdavilda
10. 12. 2012
Dát tip

neo opica- koncert byl super. Ani náznak fašismu či jiné totality.


vilém
10. 12. 2012
Dát tip

landa? neznám..


jejdavilda
09. 12. 2012
Dát tip

V létě jsem četl jak leze Jožo Rážovi focení na nervy, takže si nemyslím, že by Landa byl jediný komu vadí


jejdavilda
08. 12. 2012
Dát tip

Netuším jak to vidí pan Landa, ale snad se to zítra na koncertě dozvím


dapler
04. 12. 2012
Dát tip

Mesiášský syndrom, pravděpodobně vážnější psychotické poruchy.


unisex
03. 12. 2012
Dát tip

neblábol lakrove


Těžko byste hledali hloupějšího člověka než je pan Landa.


Old: no, kdyby Gott nic neuměl, tak by ho kola pop-music nemilosrdně semlela. Nebo že by na něj chodili jen nostalgici, jako na Pepíčka Zímu? 

a pardon za off-topic


Lakrov
03. 12. 2012
Dát tip

Děkuji za vlnu dalších názorů, které převážně potvrzují, že nejsme jen národem ovcí, jdoucích za tím, kdo křičí nejhlasitěji, nýbrž že přemýšlíme o obsahu takových slov, způsobu, jakým byla vyřčena, i o cíli, k němuž by ta slova mohla směřovat.


Oldjerry
02. 12. 2012
Dát tip

Dajakbol - to ovšem není podstatné, že? Podstatné je, že Charles je tu už o 14 let déle než komunisti a samozřejmě už dávno to není ten Karel jako  v roce 1957 - řekněme 1975... od té doby už nepřinesl nic nového, jen se naučil trochu lépe se pohybovat na podiu. Udělal svoje - významně se podílel na rozvoji  pop - ale pak už žil napůl jen z toho, co byl dřív... že by hlad po dalším majetku?

Tak sorry - pokud tě tohle podráždilo


dajakbol
02. 12. 2012
Dát tip

No trošku si ma podráždil, Oldo – Gott nikdy nevystriedal Hálu, ale spolu s Hálom a Matuškom vystriedali Adama, Cortésa, Vašíčka, Poppera...


StvN
01. 12. 2012
Dát tip

Napsany nebo interpretovany projev zni divne, ale na zivo je v pohode. Porad lepsi jeho logika nez logika typu - slavika nesleduji, projev jsem nevidel, ale odsuzuji ho. To mi prijde horsi, tyhle predsudky. 


Takové výkřiky jsou vždy aktem zoufalství, proto těžko říct, co k tomu vede právě pana Landu. Je relativně úspěšný umělec, nouzí asi taky netrpí, pochybuji, že by se chtěl nějak zviditelňovat, asi se prostě jenom nasral a Slavík mu vlezl do cesty. Za rok po tom pes neštěkne...


Oldjerry
30. 11. 2012
Dát tip

Pravda je, že Gott už nepřináší nejen nic nového, ale už nepřináší ani nic trvalého.  Nemá dost soudnosti, aby trochu poodstoupil a choval se jako chlap a ne jako navoněná primadona. Zpívat umí, to je fakt, ale tak jak on vystřídal na špici generaci zpěváků typu Adam, Hála,  Cortés, Vašíček atd, tak už by měl udělat prostor nové krvi.

Pan Landa ovšem ujel a bůhví, jestli si před tím proslovem nešoupl jointa. Pravda se říká jinak, sprostota není argument. Navíc to prezentoval skoro jako by za to mohla vláda - proboha  ne!! - má toho na svědomí dost (ani ne tak co - jako spíš jak)... v tomhle má prsty fanoušek a jeho vkus, nebo nevkus, Nemyslím si, že by si  jinak bohatý - Kája platil jakousi klaku, nebo sám posílal  desettisíce sms.

Nejsem si jist, jestli jsem uspokojil tazatele (:-D


Nezapomínejme, že takto končilo mnoho "umělců", aby se nakonec vrátilo v "ještě lepší formě" a dále vydělávalo penízky.

Abych byl upřímný, mně chybět nebude...


jejdavilda
30. 11. 2012
Dát tip

aleš ví, že z některých, kterým se tu nevěnovala pozornost vyrosla monstra,


oran
30. 11. 2012
Dát tip

na rozdil od tebe herr herrman :-D


oran
29. 11. 2012
Dát tip

landa bude chytry clovek, do ceho se pustil, v tom byl uspesny a ano, rekneme, ze na nej reaguje jen cast lidi, ale staci aby se zmenily zivotni podminky a muze to byt novy vudce (treba). v 33 roku hitlera brala taky jen cast lidi a ostatni se mu smali. pak nebylo co do huby a hele co se stalo. momentalne ten clovek nema podminky pro uplatneni sve extremni osobnosti, ale ty muzou nekdy nastat.


Landa vyvolává dilema: máme nad ním mávnout rukou jako nad jedním z mnoha bláznů, který měl jen to štěstí že se dostal do televize a užil si své dvě minuty slávy?

Nebo by bylo lepší mu věnovat trvalejší pozornost, aby z něj za našimi zády nevyrostlo monstrum? (Hitler byl taky takovým Krysařem svého času...)

Osobně se přikláním k první variantě. Landa prostě řeší krizi středního věku, připadá si zneznaný a nedoceněný. Že to dává najevo nabubřelým způsobem? To je prostě jeho metoda. Na někoho funguje. Věřím, že "většinová" společnost ho odkáže do patřičných mezí.


jejdavilda
28. 11. 2012
Dát tip

f9- nejsem Landův tlumočník, si přečti články, ˇaleš tam hodil nějaký odkaz


jejdavilda
28. 11. 2012
Dát tip

orane, tak jsem volal na volné terapie a všechny si je obsadil


nezastal jsem se ho, jen uznávám jeho svobodu projevu. Doufám, že až bude kralovat král králů, tak že bude uznávat zas on mojí svobodu projevu. I po projevu.


oran
28. 11. 2012
Dát tip

radsi si bez zahulakat na koncert jejdo, treba zase rozvine plachtu s kalichem. nebo spolecne chodte na terapii. to bude prospesnejsi.


jejdavilda
28. 11. 2012
Dát tip

sis to nějak špatně vyložil, já se ho zastal a myslím si, že aleš taky. Myšlenka dobrá, rétorika nestala za nic



Já vam řiknu jak to je, kurva. Mam rada tři umnělce české, vite, ty velikány šoubyznysové. Kaju Gota, to je bůch, pak Evu a Vaška, kurva a nakunec Danečka Landového, hodně o něm piču, nejlepči je od něj bílí jezdec, to bi mněla bit česká hymna! Zatim si bidu stat, je to kvalitni umněni, lepči neš moje povítki jako.


unisex
28. 11. 2012
Dát tip

dobře to tedy dopadlo.. lakrov se uklidnil..


škoda, že se landovi věnuje tolik pozornosti...


Lakrov
28. 11. 2012
Dát tip

Děkuji za komentáře a názory. Nezaznělo (nebo zaniklo) v nich sice to podstatné, tedy posouzení vulgárnosti a despektu, s nímiž byl zmíněný projev pronesen, potěšilo mě však alespoň to, že se zde Landy nikdo přímo nezastává, a že jeho pozice na kulturním a společenském poli není příjímána bez výhrad.


oran: když budeme předposraní při  každém zakokrhání jeho kohouta, tak nás má v hrsti. Já se ho nebojím.


oran
28. 11. 2012
Dát tip

novaku, zjevne ti utikaji souvislosti, precti si k landovi vice clanku, hitlerovi se taky ze zacatku museli smat a to byl typek, ktery se dal lepe cist nez landa. tzn. jedna vec je se z nej neposrat a druha ho nepodcenit. landu nesnasim, ale citim, ze je to chytry clovek se spoustou emocionalnich labilit a extremu a takoveho cloveka rozhodne nepodcenim.


jejdavilda
28. 11. 2012
Dát tip

ne, že bych s alešem nesouhlasil, ale když si vezmu jak se svobodou projevu nakládá Blesk, tak nevím


oran: a co je Landův světonázor? Že se nechce nechat fotit s dětmi v ZOO? Nebo že nebude točit desky? Ať si tlačí, co chce. Dokud máme svobodu projevu (a po projevu!!!), tak se ho nemusíme bát.

A jestli je to jeho nový bussines-plán? OK, snad nás seznámí i s výsledky, za rok...:o) copak i věhlasnější kapely občas nezorganizují nějaký ten comeback? Jenže na to, aby se mohl Landa slavně vrátit, musí nejdřív odejít...:o)


oran
28. 11. 2012
Dát tip

tak, pokud si hraje na svem pisecku a bere to v nakem svem komplexnim planu, jak zaujmout a vydelat penize, tak chuj s nim. ale jakmile to zacne tlacit jako svetonazor,  tak to pak nazdar lando. problem je, ze u nej si nikdo nemuze byt jisty, jestli je fakt tak chytry a pouziva negativni reklamu, protoze se z toho stal slusny viral a kazdy ted o nem mluvi anebo mu proste jen zaclo vice hrabat z nejake krize identity. ja mu rozhodne nikdy neveril ani slovo, protoze z nej sla odjakziva spatna energie.


jejdavilda
28. 11. 2012
Dát tip

Je to zákonitý projev deziluze. 10 000 lidí na koncertě volá po výměně politiků usvědčených nebo již skorousvědčených z korupce a pak odcházejí domů s pocitem jak jim to svým pískotem v hale nandali


Zordon
27. 11. 2012
Dát tip

Jedno je jasný, kdo si myslel že Landa je skin tak se spletl, je to pravovjernej pankáč, kterej nosí kohouta.


unisex
27. 11. 2012
Dát tip

nebo je možný, že někoho napadne.. časovaná bomba.. podobně jako lakrov a ta jeho tajná složka s dětma co má v komplu


unisex
27. 11. 2012
Dát tip

mě hlavně pobavil ten jeho omnipoentní blud.. četl sem s ním rozhovor v magazínu MF.. má v plánu za ten rok se projet na žralokovi, potopit se do padesáti metrů, udělat koncert pro sto tisíc lidí, vyhrát mistrovství ve formuli a thajským boxua ješte cosi.. říká tomu nějakejch 7 divů.. počítám, že do roka bude buď mrtvej nebo se bude léčit na psychině chlapec.. je solidně dekompenzovanej..


že si tam napsal věk je vedlejší. Líbí se mi, jak se dá vymyslet nový font pro slovo ŽITO...


unisex
27. 11. 2012
Dát tip

co to tam má? 44 a co?


a co soudíte o tom nápisu, co má Landa na zádech (čas 4:43 toho záznamu na youtube) ?


unisex
27. 11. 2012
Dát tip

lakrove, že ty máš vykérovanej na zadku templářskej kříž? jinak si tuhle diskusi nedokážu vysvětlit


vkl
27. 11. 2012
Dát tip

Je to magor, kterej udělal pár slušnejch věcí a spoustu škody, v jeho proslovu bylo hodně pravdy, škoda jen, že to neumí říct stručně a jasně, prostě líp.


Miroslawek
27. 11. 2012
Dát tip

Nesuďte a nebudete souzeni ;)



jednalo se o soutěž Český slavík. Landův projev odpovídal jeho duševnímu rozpoložení. Doporučuji k přečtení http://kultura.idnes.cz/daniel-landa-o-postave-zito-44-dgy-/hudba.aspx?c=A121126_111949_hudba_jaz

pak už vás nic nepřekvapí :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru