Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na jedničku

09. 12. 2012
0
0
992
Autor
Pan Ryback

Matematici říkají, že počítat s čísly je pro bl... Zkrátka pro ty, co jsou se sčítáním a dělením na štíru. Ti lepší počítají s písmeny. A ti, co se něčemu takovému raději zdaleka vyhýbají, včetně mě, jen koukají. Nebo si zkouší s čísly hrát.

Stačí vzít takovou jedničku. Upřímně, kdo by jí nechtěl být? Stát se jedničkou ve svém oboru je přece něco úžasného. Tedy pokud člověk nemá ambice mezi kasaři nebo hazardnímu hráči. Být první, kdo prohrál milion za hodinu a navrch přihodil právě novou zubní protézu, nemusí ono potěšení přinést.

Za čtvrtstoletí, které jsem prožil v lidské společnosti, jsem nabyl přesvědčení, že pochvala ve stylu „Jsi nejlepší“ dokáže kamarádovi nebo kolegovi v práci zvednout sebevědomí. Většinou příjemně. Shodl jsem se na tom také se známými.

Pokud je to ve skutečnosti opravdu tak, pak nechápu, proč na mě cedil zuby řidič Volkswagenu, s nímž jsme se míjeli na parkovišti v nákupním centru. Vyjel jako lídr závodů F1, za což si přece pochvalu jednoznačně zasloužil. Takhle sešlápnout plyn, to je umění… Jednoznačná jednička: zvolil jsem pro něj autorskou variantu inspirovanou Mírou Topolánkem. Palec už mi totiž přišel příliš fádní.

Jedničku je třeba si hýčkat. Dokáže měnit lidské osudy. Jako mému kamarádovi, který se, co by nesmělý mladík, pustil do hrátek se starší dívkou. Rozhodně byla zkušenější, alespoň tedy kluci o ní mluvili velmi pochvalně. Kamarád díky tomuto číslu získal životně důležité sebevědomí.

„Pánové,“ začal nadšeně s vyprávěním. „Bylo to úžasné. Když bylo po všem, obrátila zrak ke stropu, zřejmě děkovala Bohu, že mě potkala, a řekla: No jo, seš fakt jednička…“

Ačkoliv si pro něj dalších dvacet sekund už nikdy nenašla, kamarád mohl oprávněně chodit s hrudí vypnutou. Pašák.

Kdo se na zacházení s takhle vlivným číslem necítí alespoň bez krátkého zaškolení, stačí si jej zadat do internetového vyhledávače. Ten poradí. Jednička má spoustu významů, možná právě proto není jednoduché s ní v životě zacházet.

Jedna = mono, z toho je třeba vyjít. Utržit krásnou částku jako monopol je určitě výhra. Naopak utržit krásného monokla už nikoliv.

Jedna = solitér, vychází z častého odvození slova v latinském významu. Například pohled na osaměle stojící dub v jinak rovné krajině je úchvatný. Ovšem stát se solitérem třeba na diskotéce vynese o poznání horší společenskou vizitku.

Přes spoustu pozitivních vlastností, se jednička nemusí vždy setkat s kladným ohlasem. Hlavně, pokud jsou dvě. Nevěříte? Zkuste se zeptat dámy, které má ambice uchvátit okolí výstavním dekoltem.

Podle mě však existují ještě horší věci. Třeba když se někdo cítí být jedničkou od přírody a přitom je o jedno číslo níže.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru