Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zachyceno cestou

11. 12. 2012
8
6
2041
Autor
Movsar

Holešovické chodníky

Je poezie... děravá krabice od růžového vína, uválená, zapomenutá. Kdo z ní žiznivě pil a pak ji zahodil? S gestem bohatýra házel krabicí jak poslední číši na dlažbu holešovické ulice. Hledal v ní dávno ztracenou kuráž? A nalezl? Nevíme. Ve víně je snad pravda, ale v krabici?

 

Přejít Jordán

Helena radí přejít Jordán. Velmi krátké vlny přenášejí její doporučení k uším Pražanů. Ti nemarní čas a hledají řeku, doufají nalézt pevný břeh uskutečněných nadějí. Ale jen přejíždějí od Národního divadla k Újezdu a naopak, zmatení marností svého počínání. Ne nadarmo se říká být chytrý jako rádio.

 

Vybuchující sopka Anděla

Na Andělu lidé těkají jako benzín. Občas jiskra způsobí výbuch. A už se perou, lamentuje komentátor, kterého má město stejně jako vesnice. Křižovatka tu ale dává možnosti: Košíře jako cesta zapadajícího slunce, Barrandov jako jako útěk filmový, Újezd jako útěk pod ochranu státnosti a řeka jako útěk za racky. Racek je svoboda, volím řeku.

 

Metropol

Televize Metropol spí. Za výkladní skříní nebrebentí všechny ty věštky, tantrické masérky a gourmeti s bradou mastnou od salámu. A v autobuse směřujícím do Vršovic cestuje zrzka s vlasy spálenými barvou. Jsou jako chuchvalce drátů vysokého napětí, jen neohrožují okolí jistou smrtí. Večer možná studio pozve tu dívku, svěří ji kadeřnickému mágovi a divákům předloží proměnu jako div světa. Televize nezná hranice možného. Jen je třeba počkat až do večera.

 

U podolských břehů

Vltava potemněla večerem, ale hvězdy neodráží. Jen světla lamp lemujících výpadovku. Kdy tu naposledy hladina zrcadlila vesmír, šuměla do ticha a zavírala se nad oběťmi vodníka?


6 názorů

Kapsa
13. 12. 2012
Dát tip

Pěkné jako vždy.


Josephina
12. 12. 2012
Dát tip

Metropol navnadil pouličním vysíláním, a už je snad zpoplatnělej a vysílá odněkud z multiplexu - jsou to nejspíš zakuklený developeři a jejich lobby :-)  jsi dobrej šmírák!


Max Hutar
12. 12. 2012
Dát tip

Krabici urcite vyzunknul vindal dramo.

To s tou Helenou a Jordanem mi uniklo.

Volim cestu zapadajiciho slunce.

Zrzka... vlasy spalene barvou... ou!

A to posledni? Jsem pro naproste potlaceni divoke prirody a prirozenosti ve meste. Anglicky park je to nejvyssi, co jeste akceptuju, ale nesmi byt moc veliky. Kdybychom se vsichni sestehovali do center a poradne to zahustili, meli bychom vice opravdove prirody.

A jinak tipa


Ta posledni je skvela, zachycuje v sobe mnou nedavnou polozenou otazku tykajici se hvezd, tedy "jsou tam jeste vubec?" v kombinaci s mytologickou hutnosti, vepsanych do krasnych uspornych dvou radku...ty ostatni mnou nijak nezacloumaly.....


srozumeni
11. 12. 2012
Dát tip
To je moc krásné,zvláště pro byvalou pražačku,která se ráda vrací...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru