Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cudzinec

10. 12. 2012
10
16
2024
Autor
salomesr

„We are all just prisoners here, of our own device...// Last thing I remember I was / Running for the door / I had to find the passage back / To the place I was before  / Relax, said the night man, / We are programmed to receive.  / You can check-out any time you like,  /But you can never leave! " Don Henley , Hotel California..

Bože, ako som kedysi miloval noc! Jej vlhké plaziace sa tiene, čo vstupujú do omietok a vytvárajú odfarbené fresky, jemný dych molí v starých šatníkoch. A nehybnú okrúhlosť mesiaca v splne. Sedával som vtedy mlčky na parapete okna a vťahoval silu osvetleného sídliska.

Všetko sa to začalo v úplne bežný deň môjho života. Náhlil som sa starým mestom z práce na obed a oči som mal zapichnuté do chodníka. Míňal som postavy okoloidúcich, myslel na chorobu svojej ženy a na to, že ju mám napriek všetkému stále rád. Občas som zrak mierne nadviho. Vtedy, na ktoromsi z kostolov odbilo dvanásť, som zbadal tie nohy v lesklých nylonkách. Odrážali sa v slnku a vertikálny pásik na lýtku vyzeral ako vyšponovaná dážďovka. Alebo dlhý tenký had. Nezdvíhal som zrak vyššie, len som vnímal pravidelný poklus, na ktorý sa mi scvrkla táto postava. Nezahol som do ulice, kde som každý deň obedoval, ale kráčal som za postavou. Bolo horúco, okolo mňa sa mihali ponáhľajúci sa ľudia a slnko sa vpíjalo do zeme. Išla rýchlo ďalej, nespomaľovala, kráčala dobrých  päť metrov predo mnou a ani raz sa neobzrela. Netušil som, čo budem robiť, ani kam vlastne idem. Len som sledoval  tie nohy. Ich vysoké opätky sa do mňa zabárali. Celkom zreteľne som cítil ich ostrosť. Zrazu sa z jej nyloniek vyplazili dva hady a vydali sa smerom ku mne. Boli telovej  farby a mali výrazne zelené oči. Zastal som. Pomaly sa priplazili až ku mne, potom prefrnkli okolo a zmizli vo fúgach chodníka. Vydýchol som si a pozrel na hodinky. Stáli. Bolo na nich presne dvanásť a sekundovka sa nehýbala. Nechápal som, boli predsa nové. Necítil som už hlad, len túžbu dohoniť tú ženu. O chvíľu bola pred Manderlákom, stále ku mne otočená chrbtom. Vošla do domu a ja som zostal nerozhodne stáť. Po chvíli som tam však vstúpil aj ja.

 

 „Dobré ráno, miláčik,“ povedala a chytila ma za ruku.

Usmial som sa do paplóna. Nemal som zvlášť v láske zdrobneniny, ale od nej to znelo tak milo a nenútene. Už roky. Slnko sa pomaličky štveralo nad oblaky a ja som si predstavoval, že v jednom z nich ležím, tvarujem ho rukami a ona zdola vymýšľa, na čo sa jej môj výtvor podobá. Dnes sa mi nechcelo ísť do práce.

„Kedy odchádzaš?“ spýtala sa a brnkla mi do nosa.

„Keď mi ako správna manželka urobíš raňajky, napríklad takú praženicu s klobásou a k tomu upečieš pár čerstvých rožkov z magického droždia. 

„Jasné, už letím miesiť cesto,“ prehodila, otočila sa na druhý bok a tlmene sa zachichotala.

„Je ti na mojej požiadavke niečo smiešne, drahá?“

„Áno, že ak si tu niekto nainštaloval kameru, musí sa na nás dobre baviť. Zdravím vás, pane,“ zakývala rohu našej spálne. Zbystril som pozornosť. V poslednom čase rozprávala zvláštne veci, ale toto som bral ako žart.

„Vedel by si sa milovať s mužom?“ spýtala sa zrazu.

Prudko som sa otočil. „Čo ti to napadlo, preboha“?

„Čo ja viem? Teraz mi to preletelo hlavou. Čítala som jeden článok o tom, že muži okolo štyridsiatky častokrát zistia, že sú vlastne homosexuáli.“

Predstavil som si ju chlpatú s o oktávu hrubším hlasom a striaslo ma.

 

Vošiel som do domu a ako naprogramovaný som vyšiel na piate poschodie. Zvláštne, zdalo sa mi, že cítim plyn, hoci som si bol istý, že v tomto starom dome zavedený nie je. Čakala ma, lebo na jednom z bytov boli pootvorené dvere. Vstúpil som a ohúrila ma absolútna tma. Šmátral som po kúskoch vzduchu, presiaknutých vlhkosťou a starinou, ale uhýbali sa predo mnou. Vydávali tichý plazivý zvuk, akoby ustupovali. Cítil som ju, vábila ma svojou vôňou. Bola zvláštna, ešte som takú zo ženy nikdy necítil. Postava ku mne zrazu pristúpila. Bola vysoká a pevná. Objala ma a ja som sa nedokázal pohnúť. Doteraz sa snažím vybaviť si ten pocit. Cítil som silné vzrušenie a náhlu túžbu vidieť jej do tváre. Našmátral som v nohaviciach zapaľovač a zdvihol ho do výšky jej tváre. Otriasol mnou výbuch.

 

„On mi to povedal...“ opakovala stále dookola a triasla sa od plaču. Vedel som, že ju to kedykoľvek chytí, stačil slabý podnet.  Lieky ju tlmili, ale z jej hlavy tie bludné predstavy nikdy nezmizli.

„Miláčik,“ hladil som ju jemne po vlasoch.

„On mi to povedal!“ začala metať hlavou po vankúši a zadúšala sa slzami. Nepýtal som už kto. Jasné, že ten v jej hlave. Cudzinec, ktorý už roky sledoval, čo sa u nás deje a mal nainštalovanú kameru v našej spálni. Spočiatku som sa s ňou hádal, vysvetľoval, smial sa, zúril, ukazoval prázdne miesto na čerstvo vymaľovanej stene, ale nič nepomohlo. S vážnou tvárou sa na mňa pozrela a pomaly, dôrazne povedala: „Ty tomu nemôžeš rozumieť.“

„A čo ti teda povedal?“ spýtal som sa totálne mechanicky. Posadila na posteli a s divým pohľadom v očiach mi povedala: „Že si sa tu, v našej posteli, miloval s mužom. Že si homosexuál!“ A opäť sa kvílivo rozplakala. Bol som na takéto výlevy zvyknutý, aj keď toto tu ešte nebolo. Vedel som, že keď sa upokojí, bude opäť všetko v poriadku. Tie posledné lieky boli naozaj dobré.

 

 

Zobudil som sa celkom spotený a v hrdle ma štípal dym. Počul som len zvuk budíka - tikal splašene a arytmicky ako moje srdce. V prvej chvíli som sa zľakol, že horí náš byt, ale zrazu som už cítil iba tú zvláštnu vôňu. Otočil som sa k svojej žene a v rannom opare som rozoznával jej vlasy. Zdali sa mi bledšie. A telo, ktoré vedľa mňa ležalo, bolo veľké, určite väčšie než jej. Zasvietil som nočnú lampu. Po izbe sa váľali porozhadzované fľaše od vín, zvyšky jedla, rozhádzané kúsky oblečenia. Cez stoličku boli prehodené nylonky. Zavrel som oči a dúfal, že sa mi to iba sníva. Keď som sa ich odhodlal otvoriť, z tých tenkých čiar sa vyplazili dva hady. Smerovali k stene a zmizli v nej.  Nie,  to nemôže byť pravda! Je to predsa ten sen, tá tvár!  Vyskočil som z postele, a vtedy sa  postava otočila. Hľadel som na pekného muža. Bol ešte ospalý a mal  krásne, pravidelné črty. Dlhé vlasy mu splývali po lícnych kostiach a dodávali nádych svätosti. Jediné, na čo som myslel bolo, že sa asi zbláznim.

„Dobré ráno,“ povedal s milým úsmevom.

„Čo tu robíte?“ zvrieskol som a obliali ma studený pot.

„Ja?“ spýtal sa s nefalšovaným údivom. „Ja tu žijem. V hlave tvojej ženy.“

Zatočil sa so mnou celý svet a vtedy sa otvorili dvere. Stála v nich ona  s kufrom a krotkou tvárou.  „Bude to tak lepšie. Už dávno som tušila, že ťa miluje. Nevedela so, ako ťa na to pripraviť.  Nepotrvá dlho a zvykneš si naňho. Aj ja som si zvykla. Je... Ale veď ho spoznáš...“

Otočila sa na päte a ja som len tak bez županu vybehol za ňou. Zbehla po schodoch s rýchlosťou blesku, akoby bol kufor v jej pravej ruku úplne prázdny.  Kričal som ako šialený, chcel som ju zastaviť. Z bytov začali vychádzať susedia. „Ak neprestanete, zavolám políciu,“ vyrútil sa na mňa jeden z nich. Zaspätkoval som do bytu.

 

Sedím v kaviarni hotela a píšem jej stú esemesku. Viem, že sa nevráti. Viem, že som ju definitívne stratil. Zrazu mi pípne mobil a ja si otvorím novú správu. „Už nikdy ťa neopustím.“ Podvedome sa pozriem hore na oko kamery nad barom. Priateľsky na mňa zažmurká. Očami hľadám východ, ale nevidím žiadne dvere.

„Doneste mi víno,“ hlesnem rezignovane na okoloidúceho čašníka.

„Prepáčte, pane, ale tento alkohol tu presne od dvanástej  nepodávame. Máme niečo lepšie,“ postaví predo mňa tácku s bielymi pilulkami. „Dnes v noci to bude na účet podniku.“ 


16 názorů

Zordon
11. 01. 2013
Dát tip

Je to zajímavé balancování mezi realitou a bláznovstvím


VH64
10. 01. 2013
Dát tip

Už jsem to někde psal, nevím čím to je, ale tady na Písmáku je pár zajímavých autorek Slovenek, které píšou jinak, než autorky Češky. U chlapů podobné rozdělení nenacházím.

Ty holky mají nějaký kolektivní dar ale i touhu psát věci jiné, se zvláštní atmosférou, některé mysteriózně až hororově. A i "obyčejné" věci jim vychází s takovým tím vibrujícím vnitřním čímsi.

Zakecal jsem se...

Z předchozích návštěvníků nejvíc rezonuji s Janinou, mně to sedí tak, jak to je.


Edvin1
10. 01. 2013
Dát tip

1. Aby prolog splnil své poslání, chybí mu ještě jeden řádek -

"just to hear them say

welcome to the Hotel California".

Tak by člověk pochopil, proč jsi dala své povídce-nepovídce titulek Hotel California. Ostatně, všecky sloky tohoto původního díla posledním řádkem na první řádek refrénu takto navazují. A Ty přece svým textem na toto dílo navazuješ.

2. Převzetí cizího titulku ještě není plagiát, ale závání to příživnictvím. Jen se mrkni na YouTube, jak často se tam s tím setkáš. Zdůrazňuji však, že copyright se na titulky nevztahuje. Smíš to tedy udělat, ale není to košer a Don Henley by nebyl nadšen.

3. Pokud se jedná o Tvůj styl: Po přečtení celého textu je sice jasné, o co Ti jde. Tedy zhruba. (Skrytá homo- či bisexualita? Jakési druhy schizofrenie v případě manželky vypravěče? Ještě něco jiného?) U jednotlivých částí textu, tedy jednotlivých vět i celých odstavců však není vždy jasné, co měly vyjádřit, a tím, jak mají zapadnout do textu jako celku. Obávám se, že chyba nemusí být pouze na mé straně jako čtenáře. Tím mne irituješ. A velká většina čtenářů iritována nechce být - chce vědět, co to vlastně čte.

Závěr: Každopádně v textu vidím značný talent. Ale možná by Ti nezaškodilo zkusit nejdříve obyčejnou, klasickou povídku, která se pěkně odvíjí od A po Z. Ve které by byla čitelná i písmenka B,C,D... V tomto bodu s Janinou nesouhlasím.

 

 

.


Fruhling
09. 01. 2013
Dát tip
No, já se učil slovensky tady .) Pěkný text, dobrý atmosfér,a zvláště sledovací scéna je skutečně napínavá. Ale podle mě by to chtělo trochu vyplnit: ani Lynchovy filmy nejsou jen sbírkou fragmentů, ale mají ty své wtf momenty pečlivě předpřipravené. Otázka k dalšímu tvůrčímu vývoji: jak udržet napětí a atmosféru textu při plynulejším podání příběhu?

VH64
08. 01. 2013
Dát tip

Já nerozumím Slovenkám, ale stejný problém u sebe pozoruji i v případě Češek, tak snad nejsem rozpadem státu vinen.

K dílečku se ještě vrátím, teď se nedokážu dostatečně soustředit a asi by to byla škoda.


K3
03. 01. 2013
Dát tip

Salome, pokud ti je let, jak píšeš, tak klobouk dolů.

Je to zajímavý, ale těžko stravitelný text. Zkus obyčejnou povídku, možná by ti sedla ještě víc.


Janina6
01. 01. 2013
Dát tip

Já jsem měla slovenštinu ještě odposlouchanou z televize a rádia, jsem starší ročník. A na VŠ jsem se ji povinně učila dva semestry. Pořád je to málo, ale aspoň něco. Můj syn už tolik nerozumí, ale teď při studiu na vysoké škole má hodně kamarádů Slováků, takže to snad dožene :-)

Tak hodně štěstí v soutěži.


salomesr
01. 01. 2013
Dát tip

Áno, Janina6, pokojne ju nominuj. Dnes je 20 rokov odvtedy, čo nám rozbili republiku. Včera bola v správach anketa, z ktorej vyplynulo, že Česi nerozumejú Slovákom a Slováci Čechom. Vtedy som si spomenula na tento server. Som rada, že aspoň tu si rozumieme.


Janina6
28. 12. 2012
Dát tip

V lednu budu vyhlašovat soutěž o Povídku měsíce prosince, souhlasila bys s nominací?


Janina6
15. 12. 2012
Dát tip

Mně se příběh velmi líbil, těžko ho vysvěttlovat běžnou logikou, ale myslím, že to ani není třeba - má svou vlastní logiku, která dovoluje zamotanému ději zamotávat se stále víc a víc, absurditě stupňovat se v ještě větší absurditu. Motiv pilulek, které má brát "vyšinutá" manželka, a které v závěru leží před vypravěčem, hezky uzavírá kruh.


Marys
12. 12. 2012
Dát tip

Podla mna dobra salome nikdy nie je zla... a tato salome sa mi urcite pacila :)


guy
12. 12. 2012
Dát tip
You can check-out any time you like, but you can never leave ..

DavidPetrik
11. 12. 2012
Dát tip

Text obohacuje osobita atmosfera - skoro bluesova nebo jazzova. Tahle lyricka linie umoznuje ctenari ztotoznit se s vypravecem, propujcuje textu hloubku.

Namet neni spatny, ale je podany nejasne. I po precteni tapam. Nikoliv vsak proto, ze by autor nabidnul moznosti interpretace, nybrz z bezdecnosti, s niz nerozumim, jake tyto moznosti jsou. Pribehu by budto prospelo, kdyby byl vice mysteriozni, mnohoznacny (tj. nezavadet odkazy na kameru, byti "uvnitr hlavy") anebo naopak zrejmejsi (tj. nabidl voditka, jak chapat paralelni plochy vypraveni). Takhle je text napsany nekde mezi a leda mate.

Podobne je to s ustrednim tematem (potlacene?) homosexuality, ktere je sice kriklave, ale pusobi opet bezdecne. Co ctenarum autor nadhazuje v souvislosti s umirajici manzelkou? Jak souvisi tato potlacena motivace vypravece s jeho zivotnim/partnerskym pribehem?

Doporucil bych ozrejmit Vase autorske zamery a soustredit se na silne stranky, na vytvareni atmosfery. Rozhodne je to zajimavy text a ocenuji Vasi odvahu k vystaveni slozitejsiho pribehu. At se Vam dari.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru