Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Syn Boží

22. 12. 2012
6
12
1586
Autor
VH64

Syn Boží

To ale musel být sígr maminko,

že oni ho takhle přibouchli,

Eliška řekla, skrz malé okýnko

do kostela jsme s ní nakoukli

 

Jakou dát odpověď mysli čisté,

nahého drží chlapa pár hřebíků,

pravda lež dospělých sotva jisté,

věříme stěží, leda tak ze zvyku


12 názorů

VH64
01. 05. 2013
Dát tip

Ahoj Ede, děkuji! Ale nesouhlasím. Tak nějak různě nesouhlasím.

U první sloky, to členění, tam jen tak ležérně nesouhlasím, protože si myslím, že u říkánek se snad nemusí ten prozový úzus (se kterým jinak souhlasím) úplně dodržovat.

Přehození Eliška a řekla - nehrajou pak přízvuky. Ony sice nehrajou ani v mojí verzi úplně dokonale, ale dá se tomu pomoct přednesem, když spojíš "to ale" do jakoby jednoho trojslabičného slova.

Okýnko = okýnko/maminko, snažím se mít souzvučné samohlásky ve stejných pozicích. Stejně tak drží/stěží. A když přidáš "i" do třetího řádku, máš tam o slabiku víc, tedy jednu navíc.

Jakou dát odpověď mysli čisté

pravda lež dospělých sotva jisté

Tohle hraje.

Ona tahle říkánka patří mezi těch pár, které se "neudělaly samy", ale které jsem si vydřel, takže zrovna tady dost vím, proč mám věci tak, jak je mám.

 


Edvin1
29. 04. 2013
Dát tip

Myslel jsem to takhle:

"To ale musel být sígr, maminko,

že oni ho takhle přibouchli,"

řekla Eliška. Skrz malé okénko

do kostela jsme s ní nakoukli.

 

Jakou dát odpověď mysli čisté,

nahého chlapa drží pár hřebíků,

pravda i lež dospělých sotva jisté,

věříme stěží, leda tak ze zvyku.

Ty čárky a tečky bych také přidal, i slovosled ve druhém řádku druhého verše bych beze škody pro Tvůj záměr pozměnil, ve třetím řádku přidal i, a okýnko změnil na okénko, neboť jinak jako vypravěč "hovoříš" v té básni spisovně (čisté, jisté atd.). Když si to recituji, musím si to kvůli libozvučnosti a snadné srozumitelnosti takhle upravit.

Zkus si přečíst nahlas obě verze. Možná to taky uslyšíš jako já. A když ne, nic se neděje. Báseň je i tak paráda! Aspoň pro mě.

Ed :-)


VH64
25. 04. 2013
Dát tip

Ahoj Ede!

Asi jsem to úplně nepochopil, ale zkusím vysvětlit, jak jsem to já myslel a pak možná nebude třeba, abych pochopil Tebe...

Ono to moje "Eliška řekla" a "skrz malé okýnko" jsou části dvou různých okamžiků v ději, nebo možná spíš dvou pohledů na děj, popisů děje. Eliška řekla, že to musel být sígr, když jsme spolu nakoukli malým okýnkem do kostela. A na jednom řádku je to spolu jen kvůli rýmu a tak, tudíž jsem byl toho názoru, že na zavedené formality nemusím až tak hledět.

Tak, mám se dál snažit pochopit Tvou poznámku, nebo už je to teď přijatelné?


Edvin1
19. 04. 2013
Dát tip

Krásné!

Jen tenhle řádek bych malililinko upravil:

Eliška řekla, skrz malé okýnko

spíš:

řekla Eliška. Skrz malé okénko...

Než řekneš ne, zkus si to tam představit. Logičtější, protoýe po přímé řeči obvykle následuje "řekl", "odpověděl" atp. , a pak tečka. Po tečce je už to o něčem jiném. Víš, já si to doopravdy a nahlas četl.

 

Ed


VH64
16. 01. 2013
Dát tip

Nooo, my taky chodili dovnitř. I onen konkrétní moment jsme byli, ale nenašel jsem jiný rým k maminko.

Ani nevím, jak holky dopadly s vírou. Já přišel do rozjeté rodiny, jako ateista jsem nechtěl mamince zasahovat do zavedených výkladů sám od sebe a holčičky se nějak na nic nezeptaly. Rozhodně nic vírovitého nezapracovaly do her tak, abych si všimnul. A že v nich okamžitě uplatnily kdeco, například když jsem chvilku za maminku opečovávající svůj zevnějšek podržel volant za jízdy. Hned si vzadu navzájem řídily...


Zordon
15. 01. 2013
Dát tip

Zajímavý pohled na věc. Já beru kluky i dovnitř a od jisté doby si ten starší při prohlížení nádherně ilustrovaných verneovek, sám pro sebe vypráví příběhy, jejichž hrinou je nepřemožitelný Spasitel světa


VH64
03. 01. 2013
Dát tip

Adrianne,

děkuji za návštěvu.

Pro mě bylo klíčové nějak uplatnit autentický výrok šestileté Elišky a když to nechtělo dát na písání do cyklu R&E, zkusil jsem aspoň říkánku. Nijak úžasná mi nepřipadá a z toho mi nevystupuje - ani pozitivně ani negativně - žádná její část, což je nejspíš autorskou slepotou.

Máš hezký nick, kouknu, co jsi zač!


VH64
03. 01. 2013
Dát tip

Dámy a pánové, uctivě děkuji!


Čudla
18. 12. 2012
Dát tip

/*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru