Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deník na kožním - zápis čtvrtý

31. 01. 2002
6
0
2416
Autor
horák

Deník na kožním - zápis čtvrtý

11.2.96 - neděle

A je tu další ráno. Ani v neděli jsme si nemohli přispat. Vyfasoval jsem nový mundůr, ale šetřím si ho na zítřek, abych nebyl od pix-pasty, až půjdu na horské sluníčko. Tak mi to aspoň kluci poradili. Honza je tady už podesáté a považuje se tudíž za mazáka. Hlavně musím náhradní pyžamo schovat před sestrami.

Po vizitě jsem dostal už šestou mastičku. Nevím, jestli prostě zkouší, co zabere, nebo to mají nějak logicky seřazeno. Až příjde návštěva, budu si muset přes sebe hodit župan. Smrdět budu stejně.

V Českém snáři jsem se přehoupl přes první stovku stránek. Disidenti píšou a píšou. Snad můj deník nevyzní při čtení tak blbě.

„Co to čtete za knížku?" zeptala se mě během vytírání uklízečka.

Netroufal jsem si odhadnout její IQ a sečtenost a nevěděl jsem, jak začít. „To je od spisovatele Vaculíka, co napsal těch Dva tisíce slov."

„Hmmm. To může být zajímavé."

„No, to je deník ze sedmdesátých let."

„To může být ta knížka i poučná."

„Mně se moc nelíbí, jak se ti disidenti pořád vytahujou. Prodávali svá díla v zahraničí, odkud jim chodily honoráře. To se jim to pak povyšovalo nad normální lidi, kteří nosili peníze z nejbližší fabriky a děti chtěli dostat na školy."

Tak nějak se odvíjel náš rozhovor. Nechci Vaculíkovi, Havlovi, Kohoutovi, Tatarkovi, Škvoreckému, Kunderovi, Šimečkovi, Dobrovskému, Tigridovi ... nic zazlívat, ale prostým beránkům budou nakonec bližší autoři jako je třeba Viewegh.

V konání lidském je vše tak krutě subjektivní. Nevím, jestli se mám stydět za to, že v první třídě jsem se stal automaticky Jiskrou, ve třídě třetí jsem se nechal vyfotit, jak mi vážou pionýrský šátek. Když jsem si hrál na vojáky, přepadával jsem se samopalem postaveným z Merkura základny Nato v Beneluxu i ve Středomoří. Ačkoliv jsem měl mít už vlastní rozum, byl jsem vstoupen do SSM, SČSP, Svazarmu. Jak hodně jsem vše zachránil, když jsem tak aktivně vystupoval za stávky? Nebylo už trochu pozdě? Žádný hrdina, žádný disident. Vždy jsem šel jen s masou. Snad se neodsuzuji moc. Měl jsem v životě pár světlých výstřelků. Na gymplu jsem napsal pár věcí, které zaváněly potřebou vyčlenit se z masy. Úvaha nad tím, proč Štěpánka Haničincová má méně ocenění než herec Buchvaldek vtírající se nám do bytů v seriálu Okres na severu. Vyprávění o jednom dni branného kurzu. Popsal jsem, jak krásně se všichni ožrali. Vážím si také toho, že jsem v první den stávky dokázal říci, že z ústavy by měl vypadnout článek o vedoucí úloze strany, což tenkrát ještě spoustu lidí zaráželo. Dokázal jsem docentu Rejnkovi napsat otevřený dopis kritizující jeho metody výuky. Pán Bůh (nebo kdo to vlastně všechno kontroluje) mi to jednou spočítá. Nemá cenu, abych si to počítal sám.

Kam se člověk nedostane od rozhovoru s uklízečkou? Dobré vztahy i s těmi nejméně významnými pracovníky se musí utužovat. Chvíli po rozhovoru mi přinesla nějaké bulharské exkluzivní cigarety s bílým filtrem. S cigaretou v puse jsem dostal i další injekci. Pak jsem se odebral na záchod, abych nemusel večer sestře lhát při její obligátní otázce: „Stolice byla?"

 


Katerina
15. 04. 2002
Dát tip
Taky mi uvazali satek, uz ve druhe tride, tusim, a docela se mi to libilo, hlavne ze kazdy potom dostal vajecny venecek, coz byval muj oblibeny zakusek. Ani nevim co tomu vsechno predchazelo, proste nas nejak nalozili s celou tridou do autobusu a jelo se na Slivice, to je takovy pamatnik u Milina a tam se ta akce odehrala. Pak jsme na sebe zbytek dne dulezite salutovali a tridni z toho mela malem mrtvici :-)))

Toxman
25. 02. 2002
Dát tip
Nemyslím si, že by "byl jsem vstoupen" a "vstoupil jsem" je stejné. Je to o tom (alespoň sobě) si to přiznat. Těm, kteří to dokážou budiž odpuštěno. Sám jsem v pionýru nikdy nebyl (a tátovi, který měl rozum a včas mi to vymluvil, za to dneska děkuji). Je velmi zajímavé jak milé soudružky učitelky uměly děti "motivovat" ke vstupu do Jiskřiček (věřím, že dál se méně průbojný člověk již jen vezl na vlně doby). Ovšem jsem si také velmi dobře vědom toho, že kdyby komunismus nepadl (akorát když jsem byl v osmé třídě), tak na 100% jsem se nedostal na školu. Stihl "jsem" to tedy tak tak. Nemyslím si, že to všechno byla jen náhoda...

uranium
12. 02. 2002
Dát tip
diskuse jestli byl vstoupen je na hovno, prostě je to dobře napsaný a na tom jestli byl nebo vstoupil nezáleží

Print
11. 02. 2002
Dát tip
*!

ulita
01. 02. 2002
Dát tip
ten kluk umřel...dva dny po tom, co se mu narodilo dítě...ale to já už byla kdoví kde...

Kami
01. 02. 2002
Dát tip
Když už jste u toho mě bylo v listopadu 1989 tak nějak lokem jedenácti a pamatuju si akorát, jak kluci lítali po třídě a po chodbách jedni řvali "Máme holé ruce", druzí "máme hole v ruce" a mlátili se štětcema a vším, co jim přišlo pod ruku. A ještě minulý režim: Můj táta prožil druhou světovou a byl (chudák) děsivě poctivý komunista - i tací byli! (*)

horák
31. 01. 2002
Dát tip
Nás se fakt nikdo moc neptal. Přiznávám se, že jsem v nějakých čtrnácti, když jsem přišel na gympl, nebyl dost silný na to, abych vstup do podobných organizací odmítl. Ke všemu to neslo své výhody. Nebýt tam, neslo jen průsery. Dneska na to koukám zase trochu jinak, než v době tohoto zápisu. Nejde fakt o to, kdo kde byl, ale jak je ochotný změnit své myšlení. Někde jsem četl, že ve straně nebyli jen ti, kteří byli tak k ničemu, že o ně ani ve straně nestáli. Ale určitě byly výjimky. Hubertxy - ale deník je fakt o tom, že se tam v sobě člověk přehrabuje. Nemusí v jednom zápise být obsažen nějaký generalizovaný názor. Ve skutečnosti se více stydím za jiné věci, než za to, že mi někdo navlékal červený šátek a já se nebránil.

horák
31. 01. 2002
Dát tip
Neberu to jako navážení (poslední dobou bojuji s povahou vlastností nazývanou třeba sebestřednost, ješitnost atd). Jen jsem měl chuť diskutovat, tak jsem zareagoval. V deníku fakt není vždy jen pravda - dokonce si tam občas něco nalhávám něco záměrně, abych z toho jednou vylezl ze zdravější kůži. Blbý je totiž, že člověk má největší potřebu psát, když je v průseru, a tak by to jednou mohlo vypadat, že můj život byl jeden velký průser. Deník je fakt fenomén.

Sama
31. 01. 2002
Dát tip
Nechci se příliš vyjadřovat k předchozí malé diskusi, pánové, ale je vidět, že to každý pořád nějak máme v sobě, potřebu se obhajovat (Horáku), potřebu kriticky reagovat (hubertxy). Můj pohled na tento zápis je dvojí: je mi připomínkou té doby, situace a dnes to vnímám jako stav tak nějak vyděšeného človíčka, který se chytá všeho, takové je to smutně autentické, najít nějaké "hrdinství"... touha okamžiku. Tip si to zaslouží - už za odvahu.

horák
31. 01. 2002
Dát tip
Tak teď tomu byla nasazena koruna. Ale jsem rád, že se zapojil ještě někdo další. Ještě by nám Sama mohla prozradit, jestli také navštěvovala pionýra, aby to nevyznělo, že jsem tam byl nakonec sám. A ještě vsunut.

ulita
31. 01. 2002
Dát tip
sud´te a budete souzeni......v době revoluce mi bylo dvanáct, a nejvíc mě zajímal Pavel Mrštík z 8. A (dej mu pámbu věčné nebe)...co na to říct....?

Sama
31. 01. 2002
Dát tip
Hele, Horáku, nebyl jsi nic extra, že jsi byl v pionýru - já samozřejmě taky, ve třetí třídě nám to dávali " za odměnu" a já dokonce patřila mezi ty "vzorné", které odvezli do Lidovýho domu (tehdy tam myslím bylo Leninovo muzeum) a šátkoval nás nějakej papaláš, pamatuju si jen pocit, že to bylo studený, a já se tak těšila... A pak vím, že mi táta zakázal ve škole mluvit o tom, že máme doma Rychlý šípy, když mi je půjčoval... tak jsem pionýrka malá taky lhala...Nic moc, co, ale abys v tom teda nebyl sám ... Ale jinak mě spíš napadá " aˇˇt hodí kamenem, kdo..." A v době revoluce jsem měla mimino, takže jaksi není čím vyvažovat..

Vojtek
31. 01. 2002
Dát tip
Jo he....revoluce byla...já byl ve čtvrté třídě...z Pionýra mě vyrazili za sprosté mluvení při pionýrském slibu. Když se vyřvávalo takový to Buď připraven - Vždy připraven tak jsem v té pomlce zařval " Kurva oni už maj zmrzlinu". Radost mého otce byla pro mne tankrát nepochopitelná :-)))) Chtít taky po osmi-devítiletým děcku aby něco chápalo???? :-))) *!!

horák
31. 01. 2002
Dát tip
Pro ulitu: já jsem během revoluce začal chodit s budoucí ženou, myslím, že pak už psal letáky taky někdo jiný.

pino15
31. 01. 2002
Dát tip
já jsem to moc nezažil a vytahovat se stím, že děda byl anti a že taťka se kvůli tomu nedostal na školu ateď bych mohl pokračovat hodinu, to nechci........, Jen vidím, že taťka má pořád fedry z těch bejvalejch komunistů,co sou teď v ODS, KDÚČSL, US, ČSSD, že mu to, že na ně něco ví, jednou pěkně spočítají, a proto říkám, že ten bordel furt pokračuje a to je ta hrůza !!! Prostě chybí pořád slušnost a morálka tečka

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru