Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde domov můj

20. 02. 2013
5
6
1257
Autor
Flákač

    Cítil jsem studený, vlhký vzduch. Pár osamělých kapek z mlžného oparu dopadlo do olejovité louže přede mnou. Listí ze stromů dávno shnilo a svraštělé zbytky jablek rozklovali havrani. Bledá obloha na obzoru rozpitě spojená s mrtvolně šedivou zemí násilně odvracela můj pohled. Několik jabloní, zkroucených, zplaněných, porostlých tmavým mechem, sténalo do rytmu větru. Kolem pobíhalo klubko psů divoce si lapajících po ocasech. Hromady odpadků lemovaly cestu až do města. Z každého domu se táhla spirála kouře černá a mazlavá, ulpívající. Město z dálky vypadalo, jako by se rozkošnicky zavrtávalo do okolní sychravé šedi. Vše tam bylo špinavé a opotřebované, upatlané generacemi nenechavých rukou.

    Cítil jsem na sobě pohledy všech mrtvých, kteří v zemi pode mnou netrpělivě odpočítávali věčnost. Slyšel jsem jejich závistivé syčení. Klekl jsem na kolena nedbaje bláta a do děr a puklin volal, ať se nezlobí. Každým svým krokem jsem se k nim přece vždycky blížil, nezapomněl jsem na náš pravý domov.


6 názorů

Flákač
23. 02. 2013
Dát tip

všem díky za komentáře, a pro Janinu, příště se dostane i na ono město a další okolí :) mějte se.


Janina6
21. 02. 2013
Dát tip

Je to takové koncentrované (zhuštěné), což na jedné straně zvyšuje působivost, ale (alespoň u mě) na druhé straně vyvolává chuť po větším rozsahu textu. Abychom se přes tu hromádku efektních "dekadentních" rekvizit dostali třeba víc k tomu městu. A k lidem. A pod povrch (nejen hlíny). Já vím, to už by byl ale úplně jiný text...


Fruhling
20. 02. 2013
Dát tip

Poslední věta je pěkná pointa. Slovo "sténaly" naopak pitomě kýčovité.

Jinak vítej zpátky, už jsem tě měl skoro za mrtvého.


e.eucrow
20. 02. 2013
Dát tip

ja myslim ze dobre vykreslena atmosfera. moze byt. *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru