Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NOČNÍ NESNÁZE

25. 02. 2013
3
4
1731
Autor
kuča

Noční nesnáze

 

   Ještě mám v živé paměti optimisticky laděný článek, ve kterém jsem světu vychloubačně vytruboval, kterak intenzitou svého spánku předčím i pověstného dudka. Po několika letech musím přiznat, že i tady je situace dramaticky jiná, přesněji - zcela opačná. Nezaberu, nespím a trápím se. 

   Na lůžko spěchám poměrně brzy, ale zpravidla beru ještě do rukou historicky laděné knihy anebo se chápu básnického brku. To pak nastavuji čelo a čekám, políbí-li jej Múza. (Vzhledem k faktu, jak dlouho už jsem ničeho nezrýmoval, obávám se, že líbá-li mě přece jen, tak na úplně jinou část těla.) Jakmile se začnou klížit víčka, nelením, jdu ještě pro jistotu ulevit měchýři a zalézám pod peřinu. Žena usíná na vedlejším lůžku v intervalu od tří vteřin do pěti minut; ne tak já. Sotva totiž ulehnu, začínám se ošívat, převalovat, škrábat, jako bych byl napaden dotěrným hmyzem. Poté, co jej přece jen odeženu, začínám počítat ovečky. Protože jsem stále bdělý, pokračuji ostatním bravem, zkontroluji stav skotu, a pak přijde na řadu inventura drůbeže. Když jsem u čísel, která se svou výší vyrovnají i těm největším feudálním velkostatkům, vyčerpaně s čísly končím a odcházím svlažit hrdlo tolik doporučovaným šláftruňkem. Chvatnými loky ale jen zbytečně rozproudím krev v žilách; o to víc pak lituji, že manželka po vzoru svaté Zdislavy čím dál častěji dodržuje v ložnici slib tělesné čistoty…

   Hodinové přemýšlení na téma, kde dělám chybu, je přerušováno odchody na toaletu, kde už prostaticky spíše kape, než aby zapršelo; kdeže loňské deště jsou! Shánění ponožek na zahřátí nohou také trvá nějakou tu chvíli, čas pokročil, udeřila hodina ranního kuropění a kohouti už si začínají připravovat své ryčné fanfáry. Zapínám televizi, ale ponuré zprávy z politické scény mě jen utvrzují v přesvědčení, že kvótu mně vymezených dní jsem dneškem definitivně vyčerpal a úsvitu již nespatřím.

   Když se probouzím, každodenně s údivem zjišťuji, že jsem stále naživu a s chutí spěchám odpočinout si do práce. Nutno načerpat novou energii a sílu, vždyť soumrak přinese další ubíjející šichtu!


4 názory

JiKo
26. 02. 2013
Dát tip

chápu tě, tohle já mám v neděli ale nelením a šláftruňk volím v o řád větších jednotkách než ty a zabírá to :-)

 

vTip


srozumeni
26. 02. 2013
Dát tip
líbí...***

také počítám...někdy do tří, nekdy do čtyř...v pět vstávám do práce.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru