Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Den blbec a topná sezóna - fejeton

26. 02. 2013
1
1
1936
Autor
kuča

Den blbec a topná sezóna

 

   Nad střihem oblékaného spodního prádla jsem jadrně zaklel a odpotácel se k teplému čaji a maminčině buchtě do kuchyně. Tam jsem pod světlem stowattové žárovky zjistil příčinu nepohodlí - cedulka vepředu = trenýrky obráceně! Zaklel jsem podruhé a jal se dávat věci do pořádku. Tak tohle se mi stalo naposledy v 5. A! Že jsem nechápavě kroutil hlavou, bylo pochopitelné a nevadilo by, jen jsem neměl zároveň nekoordinovaně rozhazovat rukama - čajový hrnek ze stolu odlétl rychlostí dobře trefeného basebalového míčku a vřící Earl Grey skropil mé poloobnažené tělo. Zaklel jsem potřetí, počtvrté, popáté… Ta tam byla ranní ospalost! Zapomenuta bolest zad a obtížná pohyblivost levého kolene, řádil jsem po kuchyni jako parádně nakrknutý tasmánský čert! Že by začal úřadovat pověstný Den blbec?

   V práci nic mimořádného a já se nechal předčasně ukolébat. Potíže nastaly až po návratu domů, při kontrole topného systému - kotel na tuhá paliva se definitivně proměnil v děravé řešeto a tryskající voda z jeho útrob umně navozovala zdání řádně natlakované antické fontánky. Jelikož jsou oba kotle propojeny, bylo jasné, že zatopit nelze. Kotel plynový se zřejmě rozhodl dílo zkázy zcela dokončit, neboť ani neškytl a se škodolibou solidárností se tak přidal ke všeobecné anarchii. Na kletby nebylo pomyšlení, na nadávky se nedostávalo času - po nezbytném záchranářském úklidu jsem začal zoufale žhavit telefonní dráty a vysílal S. O. S a MAYDAY do všech stran a koutů.

   Nejrychlejším řešením se jevilo odstavení doslouživšího uhelného kotle, opětné propojení rozvodů a posléze zprovoznění kotle plynového. Ve všech oslovených topenářských firmách jsem byl ubezpečen, že jejich pracovníci by pomohli rádi, leč bohužel, zakázek je přespříliš, snad tedy za týden, čtrnáct dní. Bylo jasné, že tak dlouho bychom nepřežili, a mě hlavou začaly vířit otřesné obrazy nebohých civilistů z válečně obklíčeného a zcela promrzlého Leningradu. Panebože, až tak? Za co?

   Se svými nářky jsem nakonec uspěl u topenářů z nedaleké obce, slíbili pomoc a to dokonce v čas státního svátku. Hle, dobří lidé ještě žijí! Dle instrukcí jsem den předem vypustil ze systému vodu a na sv. Václava se zkušený pan Mistr i se šikovným Tovaryšem skutečně dostavili. Sotva se však hořák chtivě zakousl do potrubí, sykl Mistr: "Voda!" a zlostně se po mně podíval. Já hleděl nechápavě a jal se vysvětlovat, že veškerou tekutinu jsem před jejich příchodem opravdu vypustil. Nevypustil. Jak mi bylo během následujících tří hodin v pauzách mezi vyléváním dalších a dalších kýblů několikrát důrazně připomenuto, jeden kotel stojí o něco výš než druhý, a jelikož jsem k vypouštění zvolil ventil toho vyššího, tak prostě nemohlo dojít k úplnému vyprázdnění celého topného systému.

   Trapnost situace a mé osobní selhání jsem se pokoušel zastínit vykládáním veselých historek, nadáváním na poměry, zkrátka neustálým přívalem slov. Myslím, že to nebylo nic platné, vždyť každý z nás věděl své. A když jsem (stále vystresován) coby erudovaný historik zaměnil místo nálezu kypré Věstonické venuše, a místo Dolních Věstonic zmínil Velké Pavlovice, definitivně jsem pochopil, že bude lépe mlčet. Ještě jednou děkuji těm dobrým mužům za pomoc i trpělivost a svatosvatě slibuji, že příště vše vypustím do poslední kapky.

   Venkovní teplota dnes bohužel klesla, stejně tak vnitřní, a já tento text dopisuji jen pomocí malíkových hran, neboť citlivost v prstech jsem ztratil už v závěru druhého odstavce, ale snad se blýská na časy - pokud přežijeme víkend, možná se vše v dobré obrátí a prokletí Dne blbce tak bude konečně zlomeno. Hned v pondělí totiž slíbili návštěvu plynaři, a zprovozní-li plynový kotel, budeme nad naskakujícími kubíky skákat radostí!


1 názor

Zažila jsem něco podobného rozbil se ventil u kotle a já nemohla sehnat opravaře tono čudliku .Ale nevnímala jsem to  takhle vtipně :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru