Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Únor 2013 - Hlasování

13. 03. 2013
2
10
1824
Autor
StvN

Hlasujte do 23.3.2013

Hlasování označte jako vážnou kritiku.

Pravidla pro hlasování v klubu Povídka měsíce: http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=69132

 

Kategorie: 0-Nominace - 013_02 
I děti mají sex Madlen7 2013-02-09 0-Nominace - 013_02  
Lépe hůře pedvo 2013-02-01 0-Nominace - 013_02  
Muž jménem Trinity Herr_Jaroslav 2013-02-15 0-Nominace - 013_02  


10 názorů

Švédsko 1
23. 03. 2013
Dát tip

I. miesto

Muž jménem Trinity – Herr_Jaroslav

„V baru houstl dým i atmosféra...“, paralelne s takýmto úvodom sa podvedome začne „pohodovo i s trochou nostalgie“ usmievať predovšetkým určitá, vyhranená čitateľská skupina, so spoločným menovateľom, vekom ...rokov. 

Autor predstavuje dobre známych „sériových hrdinov“, so svojimi klasickými, stabilnými vlastnosťami a príznakmi. Ako pôvodný produkt komerčného umenia, „vybudovaní“ na variáciách streotypu, mohli vstúpiť do baru v mestečku Cedar Nest, s drobnými zmenami, z ktorejkoľvek „inej kovbojky“.

Autor neskúma život, nesnaží sa objavovať nové, ale nahrádza to hotovou schémou. Koncentruje sa na zobrazenie spôsobu života, ktoré dominuje nad psychológiou postáv. A práve jeho odvaha, vstúpiť na toto pole (znakových procesov), ma zaujala. Štandardným postavám však vdýchol aj čosi „svojské“, a celé to „príjemne, zľahka parodicky podčiarkol“.

Pri tomto čítaní možno nájsť aj chvíľkový relax, keďže estetické znaky majú svoj silný umelecký vplyv...  Nie len „životná pravda“, ale aj únik pred realitou vyvolávajú (aj pozitívne :-) emócie.


StvN
23. 03. 2013
Dát tip

1. Madlen

2. Pedvo

3. Herr jaroslav

madlen to ma precejenom nejpropracovanejsi, pedvo se zdal s nejasnym cilem, ale ve vysledku o neco lepe zvladnute nez herr jaroslav, ktery toho balastu mel o neco vic. 


K3
23. 03. 2013
Dát tip

l. Muž jménem Trinity - Herr Jaroslav.

Dobře vykreslená atmosféra divokého západu. Parodie s ůsměvem na rtech.

Po druhém přečtení se mi to líbilo více. Nemohu říct, že bych se nudil. A zdlouhavé se mi to také moc nezdá.


Janina6
14. 03. 2013
Dát tip

1. pedvo

2. Herr_Jaroslav

3. Madlen 7

Sešly se nám sice jen tři nominované povídky, ale každá má pro mě "něco do sebe". Víc v komentářích.


Fruhling
14. 03. 2013
Dát tip

1) Madlen 7

 

Ad. 1) Téma je pěkné, zvlášť dnes. Je paradoxní, že zatímco během šedesátých let mnozí filozofové a sociologvé psali o svých ranných či rovnou pedofilních zkušenoststech a prosazovali blahodárny vliv brzké sexuality děti, dnes je tohle téma ostře tabuizováno. 

K povídce: vcelku mám problém s náhodným výběrem scén a jejich celkově nekončepčním zpracováním, kdy jedna scénaa je popisována tak, druhé onak. Rozepisuju se o tom pod povídkij. A taky s názvem, který je - bez debat - opravdu vulgárně explicitní (nikoliv z etického, ale literárního hlediska), až naprosto hloupý.

 

Doufám, že březen bude silnější měsíc.


StvN
13. 03. 2013
Dát tip

Davide, myslíme si, že za nízkým počtem povídek stojí trgická úroveň publikovaných textů. Hlasování je možná absurdní, ale aspoň si o tom můžeme popovídat:)


DavidPetrik
13. 03. 2013
Dát tip

Nebyl jsem nekolik tydnu na pismaku prilis aktivni, nez abych si mohl mit ruce nad prekvapive malym poctem prispevku v soutezi. Ale vybirat nejlepsi a druhou nejlepsi povidku ze tri povazuji za absurdni. Presto se budu snazit povidky precist a ohodnotit. StvN, co stoji za tak nizkym poctem prispevku za PM z unora?


sharik
13. 03. 2013
Dát tip

1) Pedvo - Lépe hůře

parádní nápad o pohádkové bytosti v dnešních dnech se zjevným tematickým přesahem (kritika společnosti, nazírání svým pohledem na jiné "kultury", ekologie a ještě pár věcí bych v tom našel...) celkově skvělé!

P.S.: jméno hlavního hrdiny je naprosto perfektní!

 

2) Madlen7 - I děti mají sex

Myslím, že jestli se dá v dnešní době ještě napsat něco kontroverzního, je to právě tohle. Oceňuji obzvlášť tu originalitu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru