Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S koněm

27. 03. 2013
12
24
2055
Autor
Jinovata

 

Postaru otočil
kouhoutkem nad koutkem vany
v koupelně společné se záchodem.

Rád by se koupal s ní     i s koněm,
houbičkou jí myl prs jak slíbil,
zápěstím zavadil o ni, bledou.

Pod vodou hledán, obdivován,
nemluvně, které všechno snědlo,
kdyby tak jenom, s koněm, s ní byl.

 


24 názorů

jaza
22. 12. 2013
Dát tip

mě to dohromady funguje.. hrát si s živočišností je někdy fajn, ale na hrance..


pété
30. 06. 2013
Dát tip

baví, moc ... taky chci s konem a ní / ním do vany ! t


*


Molten
30. 03. 2013
Dát tip

Mišmaš, bez nápadu, bez logiky, bez veršu, bez sdělení, bez poučení, bez ... tedy co tam je?


Pája
29. 03. 2013
Dát tip

*


Petr.II
28. 03. 2013
Dát tip

*


Max Hutar
28. 03. 2013
Dát tip

Tedy musi byt basen delsi nejen o popis koupani, ale i dalsi snilkovske elementy :-)


Jinovata
28. 03. 2013
Dát tip

Ještě k té přílišné stručnosti a doporučení dodat detaily koupele s ní. Rozumím, kam míříš, posunulo by to ale báseň trochu jinam, než kde ji chci mít významově. Snažím se zachytit snílka mimo realitu, kterému nedochází na jednu stranu reálnost (koupelna spojená se záchodem) a na druhou stranu nerealističnost (koupat se i s koněm). Co je kůň nechávám na interpretaci každému. Měl bych nějaké odůvodnění pro většinu prvků v té básni, ale prý se to nemá tak pitvat.

Jinak řečeno větší štědrost například v popisu koupání se s dívkou by jen odváděla pozornost od absurního snílka k jeho snu. Od absurdity k rozkoši. Od reality ke ztrátě nadhledu. Samozřejmě zůstává otázkou, do jaké míry báseň jak je vůbec promlouvá. To se mi těžko posuzuje - dle ohlasu čtenářů to spíš vypadá že se jedná o můj výstřelek, mě to tak ale z principu nepřipadá.


Jinovata
28. 03. 2013
Dát tip

Max: Díky za komentář, je vidět, že ses text snažil sledovat. S tou vícevýznamovostí hnědé jsi mne ale nepříjemně dostal, všechno se navíc přes to dá pospojovat a je z toho docela úchylný text. To budu muset vymyslet jinak. Když tam střelím bradavku, rozpadne se to zvukově. Zřejmě ji budu muset přepsat. No vypadá to na bledou, sice zmizí bradavka, ale zůstane prsíčko i zvuk.


Markéta
28. 03. 2013
Dát tip

poněkud toporné.... 


Max Hutar
28. 03. 2013
Dát tip

Myslím, že ta báseň by šla napsat ještě líp. Více se soustředit na to podstatné, centrální, a rozvíjet to (vzpomínání na společná koupání).

To by neznamenalo opustit koně, který je hlavním protipohybem, dominantou, ale vyloženě boční ilustrace typu "koupelna společná se záchodem", které se netýkají ani společného koupání, ani koně, spíš tam tak jenom straší a ukazují, že básník si všímá absurdity zavedených slovních (i věcných) spojení a umí je použít. Další věc je ta hnědá, na kterou upozornil už petr.ix. Ona je opravdu vícevýznamová. "Dítě, které všechno snědlo", je tak na hraně, ještě se to k tomu dá nějak uvažovat. Možná se tu jedná jen o přílišnou stručnost.


e.eucrow
27. 03. 2013
Dát tip

nejak neviem co s tym. citam to viackrat, ale nicim ma to prilis neoslovuje. pre mna tomu chyba nejaky vyraznejsi prvok. nieco co by mi ostalo v hlave. 


Rajmund
27. 03. 2013
Dát tip

Rozkošná.


Tohle mě nějak moc neoslovilo. Pardon.



vk
27. 03. 2013
Dát tip

nedocválalo :-/


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru