Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtenářům mého veledíla „Proč rači neumřu“

31. 03. 2013
0
11
2361
Autor
pedvo



Vysvětlení k svému veledílu „Proč rači neumřu“ podávám tímto způsobem, aby si ho mohl přečíst i ten, kdo k němu nenapsal kritiku – pokud ho to zajímá.
Tuto pseudobáseň jsem napsal pro jiný server jako recesní parodii na podobná díla, vkládaná zcela vážně. V komentáři k ní jsem pak shrnul nedostatky, které se mi do ní podařilo nacpat. Dovolím si to tu také uvést v původním znění:
Gramatické chyby, nesmyslné přechodníky, nepoužitelné rýmy, ani náznak nějakého rytmu. Obsahově otřepaný blábol, skladbou veršů slátanina bez ladu a skladu.
Pokusil jsem se napodobit „básně,“ které se tu objevují a bývají kritizovány, bohužel i chváleny. Myslím, že se mi to povedlo.
Konkrétněji:
Rači, nejrači místo radši, nejradši. Sem místo jsem. Samostatně stojící přechodníky (stojíce, položiv), což je nesmysl, k tomu musí být ještě nějaké sloveso, ke kterému se přechodník vztahuje. Navíc „stojíce“ je množné číslo. „Na mě vidím…,“ chybí „n,“  „na mně…“ Stejně by muselo být “ …na sobě vidím svoji…,“ ne „…na mně vidím moji…“ A i to „svoji“ či „moji“ je tam navíc. Dále: „by jsem“ a „aby jsme“ je také špatně, správně je „abych, abychom.“ I nespisovné „abysme“ je lepší, než „aby jsme.“ Další nedostatek: „co nad ní…,“  má být „nad kterou,“ nebo ještě lépe „nad níž.“ Je to nešvar, ochuzování češtiny zástupným „co“ místo vztažného zájmena, bohužel tak často používané i těmi, pro něž (nebo „pro které,“ nikoliv „co pro ně“) je čeština pracovním nástrojem. Stejně tak slovo „jak“ místo slova „než.“
Teďka-hnedka, nevidí-uvidí, žalem-kolem, hledím-vidím, černou-žádnou, to prostě nejsou rýmy.
Uvažoval jsem ještě o tvrdém Y v samotném závěru veledíla, ale usoudil jsem, že bych přestřelil.
Vůbec jsem nemínil vložit to na Písmáka, až později jsem upadl do pokušení dát to i na tyto stránky. Věren jedné z mála svých zásad „k čemu pokušení, kterému se nepodlehne“ jsem tak učinil. Byl jsem si plně vědom rizika, které postupuji – že budu tvrdě kritizován, ne-li přímo pranýřován. Dopadlo to ještě docela dobře.

 


11 názorů

pedvo
01. 04. 2013
Dát tip

Rajmund - Dík za ohodnocení vyčerpávající dřiny.


Rajmund
01. 04. 2013
Dát tip

Zapracoval jsi důkladně a poctivě.


pedvo
01. 04. 2013
Dát tip

Kočkodan - Jsem rád, že můj počin vidíš jako osvětovou akci. Mne samotného by to nenapadlo. Já jsem prostě úmyslně napsal blbou báseň podobnou těm, které jsou míněny vážně. Dík za koment.


Kočkodan
01. 04. 2013
Dát tip
Mne se tvoje osvetová akce líbila, rád jsem se i poucil. Nasemu materskému jazýcku bychom opravdu nemeli prílis casto pusobit bebé. Nikdy - to asi nepujde nikdy...

pedvo
31. 03. 2013
Dát tip

EB - Já nápravu nenajdu. Ale když  někoho upozorním na kteroukoliv takovou chybu, jaké jsem napáchal v té příkladné básni, často se se zlou potáži.  Tak jsem to chtěl aspoň zparodovat. Co na nás plivou naši redaktoři z televizních obrazovek i z novin, to je opravdu zvěrstvo, dávám Ti za pravdu.

EN - Tak to je mi líto, ale nic s tím neudělám. Nevidím důvod k trapnosti.

Diana - Jsem rád, že cítíš úlevu. To mě těší, ale na to se Ti napřed muselo přitížit, a to mě mrzí. S těmi díly máš pravdu, to byla příčina mého skutku.

povr atd. - Strach a hrůza z mých činů. To je pro mne novum a musím si to vychutnat. Ještě nikdy jsem nic takového v nikom nevyvolal.

Díky vám všem za komentáře. Těší mě, já si rád pokecám.


Diana
31. 03. 2013
Dát tip
Tak to se mi fakt ulevilo, že to byla jen legrace. Vzhledem k tomu, že se tu taková "díla" objevují, nepoznala jsem to.

To je tím, že mi je trapně i za tebe.

Kde chceš hledat nápravu? Na základních školách, kde děti již téměř neumí psát? O samostatné práci a perem v ruce se také mluvit nedá.

 Nebo ve sdělovacích prostředcích, kde vlasy hrůzou vstávají nad " češtinským zvěřincem". A sami tito lidé by měli být nositeli spisovného jazyka.

Tak kde je chyba??


pedvo
31. 03. 2013
Dát tip

Erno, já si nijak trapně nepřipadám. Každá z tě chyb, každý z těch nesmyslů už se tu několikrát ukázal, i na Písmáku. Ujišťuji Tě, že je dost lidí, kteří by v tom nějaké chyby neviděli. A vkládají podobná díla.

Já už to víckrát neudělám.


Bylo to asi trapné co? Ale ještě trapnější je to takhle vysvětlovat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru