Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čínské štěstí

05. 05. 2013
2
0
670
Autor
PÁTER

 

Ze střechy srubové chaty na okraji lesa vyšlehly do noci náhle vysoké plameny. Během několika minut dorazily k požáru dvě jednotky dobrovolných hasičů. Velitel zásahu posoudil a vyhodnotil okamžitě situaci po obejití celého hořícího objektu. Plameny požíraly vyschlou roubenku vysokou rychlostí, nebylo v jejich silách majiteli chatu zachránit. Krov střechy se zbortil, k nebi vyšlehl mohutný sloup ohně a do okolí se rozlétl roj žhavých jisker. Zásah uvnitř byl zbytečný a pro muže nebezpečný. Jedna jednotka ochlazovala dohořívající chatu, druhá zkrápěla proudnicemi nedaleký smrkový porost, aby se oheň nerozšířil na mladý les. Hasiči se smutně dívali na rudé plameny a museli se smířit s tím, že chata lehne popelem. Les bude zachráněn.

Chata vyhořela, k tmavému nebi stoupal už jen bílý dým a vzduch voněl štiplavě spáleništěm. Obě cisterny odjely a na místě zůstala jen požární hlídka, aby ohlídala požářiště do rána a počkala na příjezd policie a vyšetřovatelů. Dopoledne proběhlo vyšetřování, hledaní příčiny vzniku požáru, při kterém se zjistilo, že v chatě naštěstí nikdo nebyl a elektrický proud byl odpojen. Vznik požáru byl pro přivolané vyštřovatele naprostou záhadou, přesto se přikláněli k názoru, že musel vzniknout od zapálené svíčky. Ale jak, když v chatě nikdo nebyl nebyl, což potvrdili sousedé nešťastného majitele. 

Když všichni odjeli, šel jsem se ze zvědavosti podívat na dílo zkázy, které zbylo po ničivém ohni.

Nedaleko chaty jsem v promáčené půdě zahlédl, že se něco zalesklo. Nebylo to nic zvláštního, jen pár zprohýbaných drátků, které do země zadupali zasahující hasiči. Na nízkém stromku plané trnky jsem zahlédl malý kousek ohořelého papíru. Bylo na něm něco napsáno dětským písmem. Přitahoval mne, nevím proč, jako magnet. Zvědavě jsem si přečetl zachovalý text:

... si přeju k narozkám nový mobil! A mamince a tatínkovi přeju, aby vyhráli ve sportce měli bysme nový domeček! Přejeme si mít jen trochu  štěstíčka! Leť daleko, leť vysoko.

 

.

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru