Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Květen 2013 - Hlasování

11. 06. 2013
3
8
1568
Autor
StvN

Hlasujte do 21.6.2013

Hlasování označte jako vážnou kritiku.

Pravidla pro hlasování v klubu Povídka měsíce: http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=69132

Abatyše Doll 2013-05-31 0-Nominace - 013_05  
Balada o smutných očích plukovníka Arkadije Jefimoviče Sluckého Zdenda 2013-05-25 0-Nominace - 013_05  
Mise Danny 2013-05-17 0-Nominace - 013_05  
Nejlepší komik Helgi Brandari 2013-05-01 0-Nominace - 013_05  
Přínos úrazu pedvo 2013-05-18 0-Nominace - 013_05  
Zvláštní náhoda Arnica 2013-05-12 0-Nominace - 013_05

8 názorů

Švédsko 1
23. 06. 2013
Dát tip

II.miesto

„Nejlepší komik“ – Helgi Brandari

Dielo ma upútalo (predovšetkým)

- pozoruhodným spôsobom narácie. Autor „modeluje“ charaktery svojich postáv prostredníctvom opisov špecifických čŕt ich fyzického výzoru i samotného prostredia.

- v diele možno „čítať“, ako materiálno-životné prostredie vplýva aj na ich duchovné založenie a tieto postavy, ukážkovo hrdinu, formuje. Vášnivá túžba po preniknutí do „vyššej vrstvy“, až kŕčovité lipnutie na kariérnom úspechu, sú v neustálom konflikte so životnými „zásadami“ a reálnymi schopnosťami. Zužujú existenciu na jediný cieľ. A ten, ako každý cieľ, vyžaduje obete. Obeťou sa stáva sám hrdina a „najlepším komikom“ ....život.


Švédsko 1
21. 06. 2013
Dát tip

I. miesto

"Balada o smutných očích plukovníka ArkadijeJefimoviče Sluckého" - Zdenda

Téma je v kompetencii autora,  je to jeho subjektívna voľba. A nie len táto subjektívna voľba Zdendu ma veľmi pozitívne prekvapila. Celé toto dielo  je nevšedné. Je dosť nevšedné aj vo vzťahu k samotnému autorovi a jeho doterajšej, tu zverejnenej tvorbe.

(Umelecký text má určitú základnú sémantickú štruktúru. Pomimo nej ide „akýsi“ ucelený súhrn „faktov expresie“ – štýl, ktorý pridáva textu osobitné zmyslové zafarbenie. Tieto „fakty expresie“ sú v podstate „faktami štylistickými“. Ich súhrn je príznačný pre jednotlivé dielo, autora, no aj pre školu, smer, krajinu, dobu.... Ale – a to sa zrejme vzťahuje aj k tomuto autorovi - pre určité obdobie jeho tvorivého vývinu.)

Svet balád je zásadne svetom melancholickým, pesimistickým, pošmúrnym, strašidelným, nezriedka i fantastickým. Tragickosť tejto balady je daná motívom uväznenie – „vonkajšie i vnútorné“ trápenie. Keďže sa téma realizuje prostredníctvom motívov, tu sa ňou stala - vina a trest.

Výborne vystihnutá atmosféra diania, aj s dobre načasovanou gradáciou. Strata slobody za nejasných okolností a ešte z nejasnejších dôvodov – v dôsledku akejsi ľudskej malichernosti, dokonca blízkeho človeka. Nie sú zobrazené charakteristiky s konkrétne životnými osobitosťami, detailami. Ako podstatný vyznieva „zrod“ určitých duševných pohnútok, ako „prvý krok k prebudeniu“ a vlastnému sebauvedomeniu sa. Sám hrdina, vlastne obe postavy, sa tak stávajú vnímavejšími voči cudziemu utrpeniu.

Príbeh nesie pečať „(nie jednej) doby“, istej etapy/etáp v spoločenskom vývine, aj s čitateľným vnútorným posolstvom:...čo všetko sa môže stať, keď „máme iný pohľad“...


StvN
20. 06. 2013
Dát tip

1. Zdenda

2. Arnica

3. Pedvo

Zdenda ma dobry styl a to u me zkratka vede. Momentka je velice ziva a prirozena. Arnica zapusobila hezky zvladnutymi postavami, dejem i pointou, bohuzel trochu trpi na dialog. Pedvo je na tretim miste nejspis proto, ze humornou literaturu tak nejak podvedome stavim az za beletrii. Ale jinak text dobry. U Abatyse je slabou strankou psychologie postav, mise malinko postrada grady a nejlepsi komik me nevtahnul. 


Fruhling
19. 06. 2013
Dát tip

1) Zdenda

2) Arnica

 

Komentáře u povídek, ale stručně by se to dalo shrnout tak, že první pro atmosféru a pointu a druhý pro stavbu příběhu a fakt, že je to povídka .)

Klasicky je fajn ještě pedvo, ale tentokrát mi přišel nějak literárně druhnoucnější než obvykle.

 


Janina6
17. 06. 2013
Dát tip
  1.  Nejlepší komik
  2.  Balada o smutných očích...
  3.  Přínos úrazu

Komentáře jsou u povídek.


1 Abatyše mně přijde jako jasně nejlepší. Pěkně napsané.

2 Přínos úrazu

3 Zvláštní náhoda

 

2. a 3. místo mám prakticky na stejno. 


lenkak
11. 06. 2013
Dát tip

1. Nejlepší komik- zjistila jsem, že mi na první čtení uniklo několik důležitých detailů a díky tomu i geniálnost příběhu!

2. Abatyše

3. Balada o očích...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru